Семейство спечели дело за дискриминация след недопускане до градина на неваксинирано дете

Семейство спечели дело за дискриминация след недопускане до градина на неваксинирано дете

© Associated PressСвещеник от Сливен и съпругата му осъдиха регионалната здравна инспекция за дискриминация, защото едно от децата им, което е без поставени задължителни ваксини, е спряно от детска градина.


Отец Евгений Янакиев от Сливен е баща на девет деца, като две от най-малките не са имунизирани заради съображения на родителите за безопасността на ваксините. Родителите са отказали да поставят на децата задължителните в Имунизационния календар ваксини, подписвайки информирано съгласие по силата на Закона за здравето. Липсата на имунизации става причина да бъдат спрени семейните помощи за двете деца, а едното от тях да не е допуснато до детска градина. В резултат отец Евгений и съпругата му завеждат в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) жалба за дискриминация срещу министъра на здравеопазването и директора на Регионалната здравна инспекция в Сливен. През април 2019 г. КЗД отсъжда, че институциите не са нарушили Закона за защита от дискриминация, а семейството оспорва това решение пред Административния съд – Сливен.


Съдебният състав посочва, че решението на КЗД е взето без допуснати процесуални нарушения, но преценява, че то "е необосновано и постановено в несъответствие с материалния закон". Съдът приема, че недопускането на детето до градина представлява пряка дискриминация. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. В решението на Административния съд - Сливен, изрично се посочва, че качеството и противопоказанията на ваксините не могат да бъдат предмет на обсъждане в конкретното дело. Същевременно от решението се разбира, че нито представител на КЗД, нито директорът на РЗИ - Сливен, нито министърът на здравеопазването са се явили на заседанието по делото, въпреки че са били редовно призовани.
Съгласно Наредба 15/2005 г. за имунизациите в България при отказ от задължителните ваксини родителите извършват административно нарушение, което подлежи на глоба по Закона за здравето. Същевременно в Наредба 3/2007 г. за здравните изисквания към детските градини е указано, че се приемат деца с поставени задължителни имунизации, като се прави изключение за случаите, когато има медицински противопоказания и децата са освободени от ваксини с лекарско решение. Съдът се позовава именно на въведеното в Наредба 3 изключение и заявява, че "законодателят допуска до достъп до предучилищно посещение в държавно детско заведение и деца, които не са имунизирани".


"Ако се игнорира поставеното условие за наличие на противопоказания, то обстоятелството, че се допуска такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, налага извода, че и тяхното присъствие в заведението при едно евентуално заболяване би могло да постави в риск ваксинираните деца (какъвто е изразеният в писмото на РЗИ - Сливен). Следователно, ако съображенията на законодателя, респективно на заинтересованите в настоящото производство страни са за спиране и предотвратяване разпространението на епидемии, то би следвало забраната за достъп до детска градина на неимунизирани деца да е еднозначна и категорична досежно всички деца без поставени задължителни ваксини", се казва в решението.


Съдът заявява, че не намира логика в изразеното от сливенската здравна инспекция становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Пред Комисията за защита от дискриминацията от инспекцията са посочили, че неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет. Сега в решението си съдът казва, че целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет и "наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване (в случая посочените в детска възраст) предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване".


Съдът приема, че спирането на детето от градина представлява нарушение на Конвенцията за правата на човека и биомедицината, според която всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице.


Така съдът намира, че с отказа на администрацията да допусне детето до държавна детска градина то е поставено в по-неблагоприятно положение от други деца, чийто достъп е гарантиран, въпреки че не са имунизирани поради наличие на медицински противопоказания. Така съдебният състав отменя решението на КЗД.

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  бахти съда

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Бравос на семейството!
  Ваксините са вредни!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Ами сега следва всички останали родители да спрат децата си от детска градина.

  Отделно - Наредба 3/2007 г. за здравните изисквания към детските градини е указано, че в детските градини се приемат деца с поставени задължителни имунизации, като се прави изключение за случаите, когато има медицински противопоказания и децата са освободени от ваксини с лекарско решение. Съдът се позовава именно на въведеното в Наредба 3 изключение и заявява, че "законодателят допуска до достъп до предучилищно посещение в държавно детско заведение и деца, които не са имунизирани"

  Извода на съда за мен е необясним - в единият случай и в определени медицински състояния детето е освободено от имунизации, защото те застрашават здравето му. Аз лично съм бил освободен от имунизации за определени заболявания. Това изрично е посочено като изключение. Не разбирам как съда от изключението извежда правило за възможност за пожелателно неваксиниране ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Съдът катастрофира с логиката, 100% съдията е антиваксър

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1088 Разстроено

  ми а честито следват полово не отралните групи и деца още от градината :/

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Правилно, пречи се на естествения подбор. Без ваксини, такива идиоти, като антиваксърите, нямаше да съществуват , съответно - одобрявам !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 7. 7 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Дермоедов":

  "Бравос на семейството!
  Ваксините са вредни!"
  Вреден си ти! За хората без мозък!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 8. 8 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 714 Гневно

  КАК МОЖЕ БЕ?!
  "Ако се игнорира поставеното условие за наличие на противопоказания, то обстоятелството, че се допуска такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, налага извода, че и тяхното присъствие в заведението при едно евентуално заболяване би могло да постави в риск ваксинираните деца (какъвто е изразеният в писмото на РЗИ - Сливен). Следователно, ако съображенията на законодателя, респективно на заинтересованите в настоящото производство страни са за спиране и предотвратяване разпространението на епидемии, то би следвало забраната за достъп до детска градина на неимунизирани деца да е еднозначна и категорична досежно всички деца без поставени задължителни ваксини"

  Ето доказателството за непригодността на тези съдии. За понижение и бой с пръчки са тези.
  Изключението е породено от здравословни причини, не е заради съмнение на този или онзи за ваксините, защото гледал някакво видео по Ютюб. Силно се надявам ВАС да коригира това МАЛОУМИЕ на сливенските перуки...

 9. 9 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#6] от "schwimmwagen":

  За да има обща защита е необходим съответен процент имунизация на всички - беше над 95% мисля. Т.е колкото повече са неимунизираните, толкова по-висок шанс има за "възкръсване" на уж ликвидирани заболявания а и не всички ваксини дават 100% защита.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  бахти съда
  ========
  Беш не беш ....инжекцията идва....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Според мен риска за неваксинираните деца е много, ама много по-голям. Ваксинираните трудно ще се заразят, защото имат имунитет. Не виждам логика родителите на ваксинирани деца да се плашат от това, че в групата има неваксинирано дете. Неговите родители поставят в риск здравето му, защото то е в пъти по-уязвимо!!! Щом родителите му искат да ходи на градина, нека да ходи!1 Какъв е проблема?

 12. 12 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Много ми е интересно, допреди някакви си 150-160 години хората не са се ваксинирали, не са яли Е-та, лягали са си със залеза и са ставали по зори. И средната продължителност на живота е била около 40-50 години. Не че съм привърженик на излишните химически добавки или мръсния въздух, особено съм сигурен, че скъсява жизнения път. Но днес човек живее близо два пъти повече, една от причините за това е по-качествената медицина.

  Качествена медицина? Да. При всичките грешки, които прави, тя е много напред. Преди същите 150-160 години, официалната наука практически осъжда Игнац Земелвайс, не за друго, ами защото карал лекарите да си мият ръцете - сметнали го за религиозен предразсъдък. (Той е и въвел хигиената в болниците).

  Защо споменах религиозният предразсъдък? Защото въпросният баща-идиот е свещеник, следователно има някакво влияние и волю-неволю ще го окаже върху част от паството си. Обаче освен вярващ, трябва да си просветен, а ако си просветен, няма начин да вярваш на глупости, дори ако "науката" или "вярата" ти ги натрапват.

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Неваксинирани деца не бива да бъдат допускани да посещават детски заведения ! Като толкова иска отцът да организира ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ за НЕВАКСИНИРАНИ ДЕЦА !
  Такъв е законът не само у нас , но и в ЕС , дори в страни , където имунизациите не са задължителни ! питайте нашите студенти в страните от ЕС и Щатите !

 14. 14 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#6] от "schwimmwagen":За да има обща защита е необходим съответен процент имунизация на всички - беше над 95% мисля. Т.е колкото повече са неимунизираните, толкова по-висок шанс има за "възкръсване" на уж ликвидирани заболявания а и не всички ваксини дават 100% защита.
  —цитат от коментар 9 на bludniq_sin


  Е , природата е , като Господ от Стария Завет - при грешка , режат от корен.
  Всички неимунизирани ще се споминат при епидемия, ще ги последват и много имунизирани . После оцелелите, ако се появи антиваксър - директно на кол ще го набиват.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 15. 15 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#11] от "wnl03619584":

  Проблемът е в това, че чрез репресивната мярка - да не допуснат детето до училище властите се опитват да вразумят родителите му. Но на тях не им пука, а съдът ги защитава.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 16. 16 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 864 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Дермоедов":

  Затова всяка година плъзват епидемии от морбили. Болест от 18 век

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 17. 17 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Решението на съда е потрес. Веднъж влиза в сблъсък с и перат Иван законова норма, която ясно дефинира единственото изключение от рязпоредбите, което не е на лице и разширява полето на приложението на този закон, който не подлежи на подобно тълкование. Второ липсата на базови познания за колективен имунитет и неразбирането защо неваксинираните са опасни за останалите показва изключително ниското интелектуално ниво на съдебния състав... можеха поне да си извикат вещи лица. Анан от дебили

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Правилно Съдебно решение.

  Но след колебание... е мотивирано първо по Второстепенен критерий
  (процесуалност), след което, второ, по Първостепенен критерий
  (материалния закон).

  Подходът размива важността между двете и неволно грешно внушава, че "процесуалност" е главно, а "материалният закон" също...
  ама ако има време.

  "Материалният закон" е главно, защото включва съществото на казуса:
  факти за реални хора, за техни законни права и интереси и т.н.

  Главно е и защото Законът включва правила "декларативни",
  по-силни от "процедурни".

  Повечето правила (разпоредби) на Конституцията, в частност,
  са Декларативни. От. много малък брой са процедурни
  (напр. за свикване на следващо Велико народно събрание).

  Важи и за непосредствени подзакони на Конституцията.

  А Конституцията е Върховен (Най-силен) закон
  с Непосредствено действие...

  Освен това, декларативните правила са (като сложност) по-прости.
  Процедурните са по-сложни, в термини на кога, как, ако, кое след кое...

  Затова и риск от процедурна бюрокрация,
  ако се започне с процедурни съображения.
  Риск от затъване там.
  Преди истинско съобразяване със Закона,
  по приоритетни декларативни повели и прочее приоритетни правила.

  Законът затова съществува - защото съществуват конкурентни лица,
  права и интереси. Иначе нямаше да има нужда от закон.
  Това и разпорежда първо - относно коркуренция - с декларативни
  дефиниции правила.
  След това: с процедурни подробности.

  "Съдебният състав посочва, че решението на КЗД е взето
  без допуснати процесуални нарушения,
  но преценява, че то
  "е необосновано и постановено в несъответствие с
  материалния закон".

  Съдът приема, че недопускането на детето до градина представлява пряка дискриминация.

  В решението изрично се посочва, че качеството и противопоказанията на ваксините не могат да бъдат предмет на обсъждане в конкретното дело.

  Същевременно от решението се разбира, че нито представител на КЗД, нито директорът на РЗИ-Сливен, нито министърът на здравеопазването
  са се явили на заседанието по делото, въпреки че са били редовно призовани.""

 19. 19 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  КАК МОЖЕ БЕ?!"Ако се игнорира поставеното условие за наличие на противопоказания, то обстоятелството, че се допуска такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, налага извода, че и тяхното присъствие в заведението при едно евентуално заболяване би могло да постави в риск ваксинираните деца (какъвто е изразеният в писмото на РЗИ - Сливен). Следователно, ако съображенията на законодателя, респективно на заинтересованите в настоящото производство страни са за спиране и предотвратяване разпространението на епидемии, то би следвало забраната за достъп до детска градина на неимунизирани деца да е еднозначна и категорична досежно всички деца без поставени задължителни ваксини"Ето доказателството за непригодността на тези съдии. За понижение и бой с пръчки са тези.Изключението е породено от здравословни причини, не е заради съмнение на този или онзи за ваксините, защото гледал някакво видео по Ютюб. Силно се надявам ВАС да коригира това МАЛОУМИЕ на сливенските перуки...
  —цитат от коментар 8 на Kamen Kozarev


  Aз го разбрах по друг начин- за съда- ако може за едни- трябва да може за всички- иначе е дискриминация. Лично на мен- това положение не ми харесва, но трябва да призная, че виждам известна логика.

  В крайна сметка- не допускат детето до градини разни- демек- "наказва" се детето- а от него нищо не зависи- не то е отказало ваксинацията, а татьо и мама...

  Бе де да знам...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Отдавна не бях чел по-неадекватно съдебно решение. Големият проблем на съда не е корупцията, а ниското ниво на съдиите.

 21. 21 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  Според мен риска за неваксинираните деца е много, ама много по-голям. Ваксинираните трудно ще се заразят, защото имат имунитет. Не виждам логика родителите на ваксинирани деца да се плашат от това, че в групата има неваксинирано дете. Неговите родители поставят в риск здравето му, защото то е в пъти по-уязвимо!!! Щом родителите му искат да ходи на градина, нека да ходи!1 Какъв е проблема?
  —цитат от коментар 11 на wnl03619584


  Нещо в същия смисъл щях да пиша...

  Едно неваксинирано дете- опасно ли е за ваксинирано такова?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#11] от "wnl03619584":

  логиката е че има деца които не могат да бъдат ваксинирани или не са придобили имунитет. Разните хухавели-антиваксъри умишлено увеличават риска за такива изключения

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#12] от "8th_ball":

  Много малък е приноса на медицината за удължаване на живота. Погледни себе си и твоите близки,помисли и си отговори дали медицината им е удължила живота? Няма как да стане... Аз например като дете ме оперираха от апендицит. Ако не ме бяха "изрязали" хирурзите,съм щял да умра. Но приноса на медицината за моя живот е дотук - до апендицита...
  По-дългият живот се дължи на по-доброто хранене и добрите,направо луксозни условия за живот.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 961 Неутрално


  Съдът заявява, че не намира логика в изразеното от сливенската здравна инспекция становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Пред Комисията за защита от дискриминацията от инспекцията са посочили, че неваксинираните деца са изложени на риск от заболяване и поставят в риск ваксинираните поради създаване на условия за понижаване на колективния имунитет. Сега в решението си съдът казва, че целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет и "наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване (в случая посочените в детска възраст) предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване".

  Да падлудееш направо....неимунизираните създавали риск за имунизираните. Светът се е побъркал. Да "живеят" фармаконцерните. Заедно с банките контролират/предопределят живота ни.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 26. До коментар [#21] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  да

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица. За да видите коментара кликнете тук. Пълен текст на коментара: И, да, и за това безчинство и нагло и брутално престъпление Борисов е лично и персонално отговорен. Назначенията са негови, гласовете са негови, "политиката" е водената от него вече десетилетие.
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "Щом родителите му искат да ходи на градина, нека да ходи!1 Какъв е проблема?"
  До коментар [#11] от "wnl03619584":

  Проблемът е, че не го приемат в градината. При социализма многодетните семейства бяха на почит. Сега нищо не е на почит.

 28. 28 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Само преди 150 години хората са измирали като мухи от елементарни неща, очаквана продължителност на живота 40-50 години. Сега в страните с развита медицина е над 80
  Колко е живяла баба ти е анекдотичен факт не статистика.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  А примерно, по време на руско-турската война, многократно повече са жертвите от болести, не от оръжие, защото много хора на едно място винаги е риск за рапространяване на зарази

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 961 Гневно

  До коментар [#24] от "narodaeverekciq":

  А бе невменяем, що не вземеш да се гътнеш и да позаспиш малко, а? Лоша дрога ли, махмурлък ли...да не си посмял да кълнеш така! Или не знаеш за бумеранга?
  Дневник, докога ще позволявате лица в явно недобро псиническо здраве да публикуват подоби клетви?!

  Забавлявате ли се, що ли....!!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 31. 31 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Лично на мен на няколко пъти ми го е удължила дотолкова, че да мога днес да ти отговоря. А нещото, от което почина баба ми само преди 20 години, днес се лекува без проблем. Други въпроси?

 32. 32 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#29] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Мани я Руско-турската. Пред Първата световна повечето жертви сред военните са именно от "косвени" причини -предимно инфекции, после идва и грипът.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#28] от "GMO VACCINES CHEMICALS":


  До коментар [#31] от "8th_ball":

  Ама това не е УДЪЛЖАВАНЕ на живота бре хора! Помислете малко. Да,медицината предпазва от някои смъртоносни болести,но НЕ удължава живота. Аз например ако не бях заблял от апендицит,твърде вероятно ще живея пак толкова дълго БЕЗ помощта на медицината.

 34. 34 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Второ, понеже няма как да проверим колко би живял, а и сега си жив, явно, тезата ти е безМислена.

  Когато говоря за за удължаване не живота, имам предвид средната продължителност. И преди 1000 години е имало столетници, а ако се доверим на Библията, някои почти са хилядили. Става дума за това, да не си отидеш нелепо, поради глупост... (Всъщонст това е най-кофтито самоубийство).

  Що се отнася до личния ти жизнен цикъл - ти казваш нещо от сорта "Колко ти е писано". Ти ли си този, който знае колко ти е писано?

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Затова ваксините трябва да са задължителни.

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#34] от "8th_ball":

  Най-голямата заблуда е да изчисляваш средностатистически! Ти си живял 90г.,а друг е живял 10г. Средно двамата сте живели 50г. Да ама не! Онзи другият какво го "грее",че ти си доживял до 90г.?!
  90% от болестите са НЕЛЕЧИМИ.

 37. 37 Профил на ocr51627073
  ocr51627073
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "schwimmwagen":

  Това решение не е за одобрение. За да работят ваксините трябва всички да са ваксинирани. Колкото повече неваксинирани има, толкова повече се увеличава риска от епидемия за всички (ваксинирани и неваксинирани). Иначе този поп, който заявява, че е дискриминиран, през 2012 призова геовете да бъдат замервани с камъни.

 38. 38 Профил на ocr51627073
  ocr51627073
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Замислете се колко важни отрития за човечеството направи научни прогрес през миналия век. Ако тръгнем да изброяваме ще има до утре да си пишем. А колко отркрития направи църквата и с какво подобри живота на хората през миналия век? Аз не се сещам дори и за едно нещо. Днешно време единствената роля на църквата е реакционна - хора отркиват нещо, което е добро за човечеството, а църквата реагира против. ПС. Благодарение на антибиотиците всички ние ще живеем с по 10 години повече в сравнение ако бяхме се родили през 19век, а благодарение на ваксините процента на децата умиращи преди да навършат 5г. е паднал от над 30% до под 5%.

 39. 39 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Лош прецедент.
  По религиозни или други причини, родителите са решили да не поставят ваксини на децата си. Тяхно право е. Обаче съдиите не познават основни положения, едно от които е: "твоето право свършва там, където започва моето" и така дискриминират всички останали деца, които са спазили условието за ваксиниране.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 40. 40 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Прочети, например, "Записките" на Захарий Стоянов, или някаква подобна литература от втората половина на 19 век. На 40-50-годишна възраст, на хората са им викали "старци", в буквалния смисъл. Вземи и твоите любими комунистически лидери - защо на Благоев прякорът му е "дядото" а на Ленин - "Старецът"? Не е в преносен смисъл, просто дъртаци. Днес ти би ли нарекъл един 45-50-годишен човек "стар"?

  Но има и нещо друго, т.нар. "средна възраст" все повече се отмества нататък, и причината не е в по-голямата продължителност на живота, ако я вземем чисто механично, а в удължаването на периода на младостта.

 41. 41 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  не знам от къде го извади този процент 90%, но статистиката казва че много хора са умирали от останалите 10%.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#38] от "ocr51627073":

  да ама попа и примерно деаф това не ги интерсува някакви учени и статистики, те нали не са умрели :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#40] от "8th_ball":

  Какво! Та то е точно обратното! Медицината удължи старостта,а не младостта.


  До коментар [#41] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Всяко време си има своите болести,които са били нелечими дълго време,а в повечето случаи сами са отшумявали. Като чумата например.

 44. 44 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#6] от "schwimmwagen":Това решение не е за одобрение. За да работят ваксините трябва всички да са ваксинирани. Колкото повече неваксинирани има, толкова повече се увеличава риска от епидемия за всички (ваксинирани и неваксинирани). Иначе този поп, който заявява, че е дискриминиран, през 2012 призова геовете да бъдат замервани с камъни.
  —цитат от коментар 37 на ocr51627073


  Шегувам се гадно, разбира се.
  На тоя децата са му на социални помощи .
  Индивид, който не може да си храни челядта, но има мнение за сериозен въпрос ,като ваксините. Па и требва да се съобразяваме с налудничавите му идеи. Абсурд, от който на цинизъм ме избива .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 45. 45 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 311 Неутрално

  При 9 живи деца попа явно има опит с ваксините и естествения имунитет!

 46. 46 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#43] от "deaf":

  Точно затова ти дадох примера със "старците". Пак те пикам, дне би ли нарекъл един 40-50-годишен човек "старец"? Няма. Толкова по въпроса кое се удължава.

  И, извини ме, скучен си ми, не мога да споря с теб, не защото те мразя, а защото споровете се водят с аргументи, а не с гледни точки. А твоята е бронирана здраво в гърдите.

 47. 47 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#43] от "deaf":

  Баце, поне има модерна статистика по темата - в САЩ, особено в ортодоксалните еврейски общности, последните години е особено тендециозно да не се ваксинират децата, и в резултат има 30ина% смъртност от дребна шарка. Естествено имаше подобни спорове, особено в Ню Йорк, и естествено съдилищата отсъждаха в полза на религиозни и личностни свободи. Обаче, като умряха стотина деца, и орто евреите и мормоните да видиш как всички хукнаха да се имунизират...
  На бас се хващам, че този пастор има някакви международни връзки, и работата му в БГ е да създава съдебен прецедент.
  От друга страна, както някой вече каза - природата си знае работата, има естествен подбор, просто по-естествено живеещите ще измрат :)

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#46] от "8th_ball":

  Исках да кажа,че удължава болестта,(старостта),а не Живота. Пример - диабетиците. Благодарение на инсулина те живеят,но какъв "живот" е това?!

  Александър Велики на двадесет години (20г.) е превзел света! Ти би ли го нарекъл младеж?! Времето за живот,за преживяване е едно и също от хиляди години,но науката създава лъжливото усещане,че днес се живее по-дълго. Времето е много сложно за формулиране...

 49. 49 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 529 Неутрално

  И това, ако е "свят човек" и глас на Бог та Земята!!! Къде остана мисълта за ближния, отче?? Защо мислиш само за своите чеда, а не мислиш за чедата на енориаршите и ги подлагаш на рискове? Нямаш ли страх от Бог? Или като му теглиш един кръст и му се помолиш, Той всичко прощава?? Но хората няма да ти простят, защото те искат да намерят в теб разум и упование, а намират простотия и егоизъм!

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#47] от "mirohero":

  Но има и умрели от ваксиниране. Може да са малко,но го има. В това се състои гадният проблем с ваксините...

 51. 51 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#43] от "deaf":

  Чумата пак си е нелечима, просто има бърз инкубационен период, и като карантинираш заразените, те умират сравнително бързо, а незаразените евентуално оцеляват. Даже няма защо да я намисаш в темата тук :)
  Задължителните за училище ваксини са общо взето против шарка и туберкулоза - като не ги правиш и се връщаш в третия свят, с 50% детска смъртност.
  Даже не споря за това, или за вредност-невредност на ваксините - просто ти обяснявам, че има статистика за процент оцелямост в днешни времена.

 52. 52 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  "Александър Велики на двадесет години (20г.) е превзел света!" А неизлечимо болни хора направиха велики неща. И ги направиха благодарение на медицината. Да, животът им е мъка, поне на този свят, но вземи един Стивън Хокинг, например? Или за теб животът е само пиене на бирички с мезе?

 53. 53 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Абе тоя идиот нещодруго освен да прави деца може ли да върши?
  Баси и съда!
  По-горе колега го е написал "твоето право свършва там където започва моето"
  Тесногръди, полуграмотни, функционално неграмотни...
  Парадоксално един съдия ми беше казал, че съдиите защитават държавния интерес.
  Вадете си заключенията

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 54. 54 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Съдиите са хора като нас, не разбират от всичко и затова в такива случаи съдът се позовава на експерти. В този случай обаче сливенските корифеи на правните науки са си казали "да го духат експертите, ние разбираме най-добре от здравеопазване". Затова и "не намират логика" в принципа на колективния имунитет. Нищо де, има и по-висши инстанции.

  Damnant quod non intellegunt.
 55. 55 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Дали Йоаникий, агент на ДС е въздействал на съда или нещо друго, но въпросния отец Евгений няма нищо общо с вярата в Бог. Изключително брутален, агресивен и не само неваксинираните му деца са в риск, ами всичките 9.

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Сега следва съдът да задължи другите имунизирани деца да ходят с неимунизираните заедно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#43] от "deaf":Баце, поне има модерна статистика по темата - в САЩ, особено в ортодоксалните еврейски общности, последните години е особено тендециозно да не се ваксинират децата, и в резултат има 30ина% смъртност от дребна шарка. Естествено имаше подобни спорове, особено в Ню Йорк, и естествено съдилищата отсъждаха в полза на религиозни и личностни свободи. Обаче, като умряха стотина деца, и орто евреите и мормоните да видиш как всички хукнаха да се имунизират...На бас се хващам, че този пастор има някакви международни връзки, и работата му в БГ е да създава съдебен прецедент....
  —цитат от коментар 47 на mirohero


  Точно! Работата на този свещеник е да бъде против ваксините, абортите (9 деца, горката му жена!), хомосексуалистите (защото не дават плод!) и против закрилата на децата и жените от домашното насилие. В статията не е уточнено, защото би било "политически некоректно", но мога да се обзаложа, че това е протестантски пастор, а именно някаква си там световна организация на евангелските църкви е в основата на реакцията срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за закрилата на децата. Те бяха причината за масовата паника с отнемането на децата. Александър Урумов - активен деец!

 58. 58 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  В законът пише едно, но на практика съдът може да си отсъди точно обратното и няма механизъм, който да го спре. Чак се чудя как не е имало повече такива случаи, в които съдът отсъжда точно обратното на това, което казва законът. Или може би има, но не се чува за тях.

 59. 59 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#2] от "Платон Дермоедов":

  Спечели дело, но ще изгуби дете... Добра логика!

 60. 60 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Аз нещо не разбирам логиката на отчето - имаш 9 деца, от които най-вероятно 7 са ваксинирани и им няма нищо, но изведнъж се притесняваш за най-малките две?!?!? Хайде стига циркове!!!

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Че попчето е куку е ясно.... но съда? Това означава и отменяне на всяка карантина.... защото е дискриминация на болния от заразна болест!
  Либерасти, сър!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#25] от "tolkoli":

  Потресен съм от липсата на елементарна логика. Неслучайно е казано-една верига е силна колкото май-слабата си брънка. Увеличавайки слабите брънка създаваш предпоставка за късане на веригата

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  "Съгласно Наредба 15/2005 г. за имунизациите в България при отказ от задължителните ваксини родителите извършват административно нарушение, което подлежи на глоба по Закона за здравето."

  В противоречие с почти всеобщото мнение аз смятам, че решението на съда е юридически издържано и следователно правилно. Ама искам да попитам - родителите платили ли са глобата и ако не - защо?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 597 Неутрално

  В крайна сметка няма смисъл да се ваксинират всички деца, а само тези които обичаме.

 67. 67 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 896 Весело

  С девет деца дядо поп доказа, че е прекарал повече време под фустата на баба попадия, отколкото в Божия храм.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#57] от "evpetra":

  " Точно! Работата на този свещеник е да бъде против ваксините, абортите (9 деца, горката му жена!), хомосексуалистите (защото не дават плод!) и против закрилата на децата и жените от домашното насилие. В статията не е уточнено, защото би било "политически некоректно", но мога да се обзаложа, че това е протестантски пастор, а именно някаква си там световна организация на евангелските църкви е в основата на реакцията срещу Истанбулската конвенция и Стратегията за закрилата на децата. Те бяха причината за масовата паника с отнемането на децата. Александър Урумов - активен деец!"

  Току що загуби залога - за съжаление на общите схващания, че такива работи се правят от " протестантски пастор", в случая става въпрос за православен свещеник - просто и ясно. Преди години ( 2 - 3), даваха предаване, мисля го водеше Лора Крумова, в което участваше въпросния свещеник, жена му и жялото му семейство, известно с това, че е многодетно, а жена му, от всичко, което отстояваше като лична позиция по много въпроси, свързано с начина по който гледа на семейството си и като жена на свещеник, за разлика от вашето мнение, изобщо не е " горка", а горда майка именно с мъжа и децата си !

 69. 69 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 597 Любопитно

  Какво ли се получава като кръстосаш плоскоземец с антиваксър?

 70. 70 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#69] от "Murnat":

  Малариен плазмозий се получава....

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#64] от "Един препатил":

  " "Съгласно Наредба 15/2005 г. за имунизациите в България при отказ от задължителните ваксини родителите извършват административно нарушение, което подлежи на глоба по Закона за здравето."

  В противоречие с почти всеобщото мнение аз смятам, че решението на съда е юридически издържано и следователно правилно. Ама искам да попитам - родителите платили ли са глобата и ако не - защо?"

  Ако решението на съда е законосъобразно и обосновано, а най - вероятно то ще стигне и до ВАС, това дали има наложена глоба, в какъв размер, дали е платена, в какъв срок и пр., изобщо не касае обосноваността на изводите на съда! Въпросът с дискриминацията и административно - наказателната отговорност са две съвсем отделни теми, независими една от друга !

 74. 74 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 301 Гневно

  Извинявам се за острите думи, но тая съдия е малоумна! Като не разбира от медицина, колективен имунитет и други специализирани понятия (тя не е длъжна да разбира, де), нали за това има експерти, които да я консултират? Защо не са извикали един епидемиолог поне да я светне за какво иде реч?

  Аз ако съм на останалите родители, ще заведа дело срещу нея, защото с решението си застрашава здравето и живота на моето ваксинирано дете! "Наличието на поставена ваксина срещу определено заболяване предполага създаване на траен имунитет у детето, поради което и не следва да съществува риск от заразяване" - ей това е най-малоумното! Никоя ваксина не е 100% сигурна, дори и ваксинирани могат да се разболеят при епидемия!

  Отдавна съм на мнение, че некадърността шета свободно в тая държава и скоро хората ще започнат да плащат с живота си за това...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 75. 75 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Хубава новина. Ваксините не са нещо, което държавата трябва да задължава хората да поставят на децата си. Нека всеки си води децата на преглади при лекаря, но за ваксините да си прецени сам а не да го задължават.

 76. 76 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#3] от "bludniq_sin":

  Кое не разбираш? След като не е проблем неваксинирани деца да бъдат в детските (независимо по какви причини), защо да се изтъква като причина риск за другите деца от неваксинираните? А и защо да е риск като другите са ваксинирани?

 77. 77 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#76] от "Billy Pilgrim":

  Задавайки този въпрос се дефинираш като безмозъчен и безпросветен! Кой, според теб е длъжен да те просвещава? Чети, бе стюпид...............или отивай да си говориш с попа, тной всичко ще ти обясни!

 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Ето един разказ от Елин Пелин по темата: стар, но актуален.
  https://chitanka.info/text/5292-napast-bozhija

  А на свещеника от Сливен и жена му пожелавам да са им здрави децата. Те не са виновни за избора на родителите си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#57] от "evpetra":

  https://nova.bg/news/view/2017/01/08/170298/едно-българско-семейство-с-9-деца

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#11] от "wnl03619584":

  Проблема е че няма нищо абсолютно на този свят и по тази причина ваксината не дава 100% гаранция. Даже си го пише на ваксините - дава 95% успеваемост, базирана на статистиката за ваксинирани и заболели. И проблема е че ако моето е ваксинирано но по някаква причина не е "хванала" добре ваксината, идва дете без ваксина което би хванало болестта много лесно. И от него и моето !!!

 81. 81 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Two things never grow old: Black humor and antivaxer's children!

 82. 82 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#57] от "evpetra":

  https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/buntar_v_raso_stana_tatko_na_deveto_dete-205929.html

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Против съм намесата на държавата в родителските грижи. Обаче, ако детето получи увреждания или загине, заради заболяване, което е можело да бъде предотвратено с медицинска намеса (ваксина, лекарства, операция), трябва родителите да бъдат съдени за убийство. Същото и за хипотезата, в която детето им става носител на предотвратима болест и заразява други деца.
  В едни други страни, това са го решили по елементарен начин - нямаш ваксини, здравната застраховка скача зловещо. И се лекувай, както можеш. Никой не е длъжен да плаща на някой тежко и съпо лечение, ако е можело заболяването да се преотврати с почти безплатни превантивни мерки.

 84. 84 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Спорът дали ваксините са ок или не в случая е абсолюто ирелевантен.
  Става дума за следното - има някакъви закони и наредби, според които или детето може да е в градината неваксинирано или не може. Другото е бла бла бла.

  И сега може да се види ясно влиянието на нпо-тата и намесата им в работата на съответните органи. Цялата работа е един голям пиар и мерене на нпо-пишки.
  Ако законът не е съвършен, трябва да се промени. Ако е добър - да се спазва.
  Разни грантаджийски кръжоци нямат никаква, ама никаква работа тук. Нито общи приказки за дискриминация, които са много модерни и гарантиращи успех напоследък.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 85. 85 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  "Съдът заявява, че не намира логика в изразеното от сливенската здравна инспекция становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. "
  търси ти при екоталибаните и слугите на новия световен ред логика.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 86. 86 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2442 Весело

  [quote#21:"Дедов'та Колюуа Унукя!"][/quote]

  Опасно е само в зомбирани тикви. В мислещи не е.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 87. 87 Профил на Мистър Тайлор
  Мистър Тайлор
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#12] от "8th_ball":

  А баш казано!

 88. 88 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Бещумие. Поредно безумие заради което ще боледуват нашите деца

 89. 89 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":

  Ако се върнем във времето преди ваксините - умрелите са в порядъци повече, а средната продължителност на живота е някъде около 30. Това е гадният проблем с логиката която антиваксърите не признават за наука.

 90. 90 Профил на fac24373751
  fac24373751
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":
  Децата не са собственост на родителите. Детска градина за неимунизирани е заплаха за децата, не за родителите. Такова нещо не би трябвало да се допуска.

 91. 91 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#63] от "ironhorse":

  Какво става с неимунизираните, когато се разболеят? Защото, съгласно твоето твърдение, за тях е опасно да ходят на училище, ама Съдът ги праща там индиректно.

 92. 92 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Дължи се на хигиената, която само преди век е била нулева! Дължи се и на лекарите и напредъка на медицината - антибиотици, ваксини! И не на последно място - на зъболекарите!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 93. 93 Профил на tkirov
  tkirov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Според мен риска за неваксинираните деца е много, ама много по-голям. Ваксинираните трудно ще се заразят, защото имат имунитет. Не виждам логика родителите на ваксинирани деца да се плашат от това, че в групата има неваксинирано дете. Неговите родители поставят в риск здравето му, защото то е в пъти по-уязвимо!!! Щом родителите му искат да ходи на градина, нека да ходи!1 Какъв е проблема?
  —цитат от коментар 11 на wnl03619584


  Проблемът е, че тези деца стават източник на инфекции за останалите. Ваксината (с малки изключения) не гарантира 100% незаболяване - при навлизане в организма на инфекция с високо инфекциозно число, болестта може да преодолее защитата. Затова принципът е "поне 90% от популацията", тоест минимизиране на възможността образуване на инфекциозни огнища - за съжаление неваксинираните са точно такива "огнища".
  Ако моето дете трябва да ходи в такава градина, ще го спра. ... А безумците ще съдя.

 94. 94 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Бравос на семейството!Ваксините са вредни!
  —цитат от коментар 2 на Платон Дермоедов


  Ей планктоне, нямам много време да влиъам тук ама все на теб попадам в коментарите. Едноклетъчните много дълго сте живеели? Достигна ли IQ-то ти телесната ти температура?

  www.soundcloud.com/x2805
 95. 95 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#12] от "8th_ball":Много малък е приноса на медицината за удължаване на живота. ... Аз например като дете ме оперираха от апендицит...Но приноса на медицината за моя живот е дотук - до апендицита...
  —цитат от коментар 23 на deaf

  Тцъ-тцъ-тцъ. Да се чуди човек как си оживял толкоз години без "апендицит"
  А бе, смешко, ако говорим по темата, покрай "апендицита", медицината е праснала на теб и твоите връстници диф-тет-кок, ваксина срещу детски паралич, заушка, тетанус и прочее. Което ти е позволило да се катериш волно през стоборите, без да се притесняваш от зараза на кръвта например.

 96. 96 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1919 Любопитно

  До коментар [#47] от "mirohero":Но има и умрели от ваксиниране. Може да са малко,но го има. В това се състои гадният проблем с ваксините...
  —цитат от коментар 50 на deaf


  Умрелите поради липса на ваксина са много много повече. Дори в момента може да се види на живо в държави от третия свят... За справака, в един край на неуката Африка, опашката за ваксиниране (безплатна помощ) е по-дълга от опашката за вода, ма то сигурно щото са неуки и тъпи, или пък щото на живо виждат каква е разликата между "с " и "без" ваксина.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 97. 97 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#93] от "tkirov":

  Никой няма да ти каже, защото е лична информация касаеща тяхното здраве, а детето ти просто ще си боледува... а на антиваксъра му е все тая - той е прежалил собственото си дете та твоето ли ще го трогне...

 98. 98 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#77] от "victor_victim":

  Кое точно те драматизира? След като е преценено, че неваксинирани деца могат да бъдат в детската значи няма голям риск. Ако нещо не ти изнася си гледай децата в херметически затворена стая. Не са длъжни всички да се съобразяват с твоите прищевки. Света е за всички, и за ваксинирани и за неваксинирани, който не му изнася да се изолира а не да иска да изолират другите.

 99. 99 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#96] от "gost22":

  Да точно ваксините са разликата, условията им на живот, липсата на хигиена и хроничното недохранване нямат нищо общо. Няма да се спрете докато човек не стане целоживотен абонат на фармацевтичните компании.

 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#57] от "evpetra":https://nova.bg/news/view/2017/01/08/170298/едно-българско-семейство-с-9-деца
  —цитат от коментар 79 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Благодаря за този линк. За мен беше информативно да изгледам интервюто с това семейство. Две неща ми направиха силно впечатление. Първо, че семейството живее от подаяния; самият свещеник го казва, макар и с по-подбрани думи. Аз това не мога да го уважавам. Второто, свещеникът казва, че хората, които нямат поне четири деца - не са патриоти, и че един мъж, който няма мъжеството да има поне четири деца, е жена. Здрав сексизъм го бие тук и напълно необоснован. Защото този "мъж" свещеника, не само, че не умее сам да храни децата си, ами и жена не е. Оставил си е семето, а жена му е износила девет деца. Съжалявам, ама това за мен е пълен въздухар. Да са живи и здрави тези, които му издържат децата. А, и трето: НПОтата научили българките да се състезават с мъжете и да правят аборти. НПО-та има в България от 1989 г. насам. Още поколението на баба ми(родена през 1919 г.) е правело аборти и понякога жени са умирали от септични аборти. И още комунизмът е насърчавал жените да се състезават с мъжете. Какви НПОта са го патили? Абортът в България е законен от десетилетия преди да дойдат НПО-тата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK