Правителството одобри покупката на два кораба минни ловци за почти 2 млн. евро

Снимката е архивна

© Асен Тонев

Снимката е архивнаМинистерският съвет одобри на днешното си заседание проект на договор между правителството на България и Нидерландия за закупуване на два кораба минни ловци за сумата 1 996 000 евро без ДДС, съобщи правителствената информационна служба.


Придобиването на минните ловци ще допринесе за повишаване на способностите на българските Военноморски сили за изпълнение в пълен обем на задълженията за провеждане на противоминни операции за осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС, се посочва в мотивите към решението.


Според Закона за международните договори на Република България, с одобряването на проекта на договор за закупуване на двата кораба правителството упълномощава министъра на отбраната да проведе преговори и да подпише договора при условие на последваща ратификация от Народното събрание на Република България.


Все още е в ход процедурата и за покупката на два мултифункционални патрулни кораба за нуждите на военния флот. Одобрената от парламента проектна цена за тях е 984 млн. лв. (с ДДС).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK