Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Свинското месо в България е четвъртото най-скъпо в Европейския съюз

Свинското месо в България е четвъртото най-скъпо в Европейския съюз

© Надежда Чипева, Капитал



Към края на септември цената на свинското месо в България е достигнала двегодишен връх и го превърна в четвъртото най-скъпо в Европейския съюз. Общото увеличение на годишна база е с около 14%, съобщава "Капитал", позовавайки се на данните в агростатистиката на Европейската комисия (ЕК) на фона на разпространението на африканска чума по свинете, която само за два месеца през лятото успя да унищожи над 20% от промишленото производство в България.


Но извън последиците от чумата вътре в страната разпространението й в международен план също се усеща ценово. Тежката криза със заболяването в Китай - най-големият производител и консуматор на свинско в света, доведе до по-засилен внос от ЕС и ръст цените. Нещо повече - очаква се кризата да се усеща и през следващата година на глобално ниво, отразявайки се не само на пазара на свинско, но и на пилешко и говеждо месо.


Африканската чума по свинете навлезе в България през юли и до края на лятото, когато е и пикът на заболяването, успя да пробие в осем промишлени свинекомплекса. Унищожени бяха общо около 130 хил. животни, което е над 20% от общо отглежданите около 600 хил. прасета в страната.




Така към края на септември според данните от статистиката за продукти с животински произход на дирекция "Земеделие" към ЕК цената на качествено свинско месо (клас "Е") в България е достигнала 197.9 евро за 100 кг, което е ръст на годишна база около 14%. През миналия септември 100 кг качествено месо е струвало средно 170.1 евро. Българското свинско месо към септември е било четвъртото най-скъпо с ЕС, превишавайки с около 8% средноевропейската цена. По-висока е единствено е цената в Малта, Гърция и Кипър, където тя се движи в границите между 202.9 и 216 евро за 100 килограма.


Всъщност цените на свинското през този септември в България на практика са достигнали двегодишен връх. 100 килограма качествено месо са се продавали по-скъпо за последно през октомври 2017 г. - тогава цената е била 200 евро, след което тръгва надолу.


Повече четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK