Никой не проявил интерес към търг на община Варна за оборудване на ново рибарско пристанище

Визуализация на проекта за реконструкция на рибарско пристанище "Карантината"

© Община Варна

Визуализация на проекта за реконструкция на рибарско пристанище "Карантината"Община Варна е изпратила покана до три компании за изпълнение на обществена поръчка по договаряне без предварително обявление за купуване на машини, понтони и пожарогасители за бъдещото рибарско пристанище в кв. Аспарухово. Това показва информация, публикувана в регистъра на обществените поръчки в средата на миналия месец. Трите дружества - "Баш майстора", "Цикония" и "Космос Шипинг", са поканени, след като по обявената преди година търг със същия предмет на дейност не се е явил нито един участник, пише в новото обявление за възлагане на обществената поръчка.


По първата обособена позиция, за която е обявен търгът, трябва да бъдат доставени инструменти и машини с прогнозна стойност до 46 хил лв. без ДДС. За изпълнител на тази позиция е поканено дружеството "Баш майстора". Втората е за купуване на понтони и е с прогнозна стойност малко над 524 хил. лв. без ДДС. Те трябва да бъдат доставени от "Космос Шипинг". Третото дружество - "Цикония", трябва да осигури пожарогасители и друга противопожарна техника за около 1600 лв. без ДДС.


Проектът за строителство на рибарско пристанище в местността Карантината във варненския кв. Аспарухово е
на стойност близо 17 млн. лв.


Над 8 млн. лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство, а около 300 хил. лв. - собствено финансиране от местния бюджет. Всички останали пари за реализацията на проекта трябва да бъдат осигурени чрез поемане на дълг.


В края на февруари т.г. обаче Комисията за защита на конкуренцията отмени избора на дружеството по закона за задълженията и договорите "Партньори-Варна" като изпълнител на проекта за строителство на пристанището. Решението беше взето в отговор на жалба, подадена от класираното на второ място "Аквилея" ДЗЗД.


Конкурсът за възлагане на обществената поръчка за строителството на пристанището беше обявен през септември м.г. и в него бяха класирани общо четири дружества. Освен вече споменатите две участници бяха също и компаниите "Ергопланекс" и "Космос шипинг", която сега е поканена като доставчик на понтони за пристанището.


Според отразеното в жалбата на дружеството по Закона за задълженията и данъците "Аквилея" офертата, техническото и ценовото предложение, представени за участие в конкурса от "Партньори-Варна" ДЗЗД,


не отговарят на изискванията,


отразени в обявлението за организиране на конкурса за възлагане на обществената поръчка. Освен това според жалбоподателите офертата, класирана на първо място, не е била оценена според обявената методика.


Община Варна е оспорила жалбата и е поискала допускане за предварително изпълнение на обществената поръчка, като посоченият мотив е, че по този начин трябва да бъдат защитени "особено важни обществени интереси". В документите по оспорването е посочено също, че финансирането на проекта за строителството на рибарското пристанище е безвъзмездно предоставено по програма на Европейския съюз и всяко забавяне на работата по изпълнението му може да осуети отпускането на средствата. Въпреки това обаче


искането на община Варна не е удовлетворено.


Около проекта за строителство на рибарското пристанище в кв. Аспарухово имаше и други спънки. Още през август м.г. разследване на "Дневник" показа, че вече бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е разрешил


пристанището да бъде построено върху морски плаж.


Според неправителствената организация "Камара на геодезистите в България" Нанков е подписал заповед, с която е дал траен градоустройствен статут на плажа, който според конституцията е изключителна държавна собственост. Така строителството върху плажа стана възможно, като определените за това параметри са плътност от 80%, само 2% минимална озеленена площ и височина на сградите 25 м.


Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, действително показва, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови сгради, е отбелязан като "морски плаж".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK