На извънредно заседание във вторник парламентът ще разгледа бюджета за здраве и на общественото осигуряване

На извънредно заседание във вторник парламентът ще разгледа бюджета за здраве и на общественото осигуряване

© Юлия ЛазароваПарламентът ще заседава извънредно във вторник следващата седмица от 13 ч., за да обсъди на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и бюджетът на общественото осигуряване за догодина. Депутатите гласуваха днес извънредното си заседание с тези две точки.


Днес следобед на съвместно заседание бюджетната, социалната и здравната комисия ще обсъдят двата бюджета.


Приоритетите на бюджет 2020 са образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите.
Предвижда се в сектор "Образование" ежегодно да бъдат предоставяни допълнителни средства в размер на 360 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал. Целта е през 2021 г. да бъде постигнато удвояване спрямо 2017 г. на средствата за възнаграждения на педагогическите специалисти.


Проектът на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2020 г., който предвижда 4.744 млд. лв. приходи и трансфери. Не се предвижда увеличаване на размера на здравните вноски и те остават 8%. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4.640 млрд. лв., от които 3.107 млрд. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1.533 млрд. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Общо текущите разходи са в размер на 4.594 млрд. лв., което е увеличение с 382.1 млн. лв. спрямо тазгодишния бюджет на НЗОК.


За медицински дейности са планирани 2.850 млрд. лв., от които 244 млн. лв. за извънболнична медицинска помощ, ще бъдат отпуснати 244. млн. лв. за специализирана извънболнична помощ и 94.3 млн. лева за медико-диагностична дейност. 2.247 млрд. лв. са за болнична медицинска помощ. За дентални дейности са предвидени 179.8 млн. лв.


За лекарствени продукти са планирани 1.243 млрд. лв.


Предвижда се от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г., да се увеличават с 6.7 %, като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по т.нар. "швейцарското правило". За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва в размер на 1.2.


Освен вече предвиденото увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2020 г. на 610 лв. и от 1 януари 2021 г. на 650 лв. (като размерът от 650 лв. ще се запази и през 2022 г.) в настоящата прогноза е заложена мярка за 2020 г. за увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения, включително и на средствата за осигурителни вноски, което ще има отражение върху заплащането на заетите в бюджетния сектор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сега българската централна банка емитира лева без защита срещу щети от неговото най-лошо свойство.
  При въведения неправилен вариант за емитиране на лева, колкото по-добре се изпълнява българския държавен бюджет – толкова повече са щетите. Грешката на централната банка създава страдания за българите. Възникващите щети подсигуряват политическия провал на правителството на Бойко Борисов.
  Има лица с илюзия, че щетите от грешката на централната банка няма да са и за тях.
  Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка емитира пари със защита срещу тяхното най-лошо свойство.

  Иван Митев - икономист
 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1708 Весело

  До коментар [#2] от "Ivan Mitev":

  Пропусна "невидимата ръка на пазара и неговата самолековита сила"....

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 4. 4 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ivan Mitev":

  както и сакралната тайната, квинт есенцията на писанието - кое е най-лошото свойство на парите.
  За средностатисическия човечец е - тяхното ограничено количество, но за БНБ, правителството и Бюджета?

 5. 5 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 818 Неутрално
 6. 6 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Новия бюджет за здраве е по добър от стария , 447 милиона се отпускат допълнително , но до работещите на първа линия медици ,ще стигнат като краен финансов ефект ,едва под 4% от над 4.6 милиарда , останалите пари ще ги опоскат този и онзи ,които нямат никакво значение за здравето на хората .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK