Съюзът на съдиите в България призова президента да не подписва указа за Гешев

Иван Гешев бе избран на продължило над 10 часа заседание във Висшия съдебен съвет на 24 октомври. Президентът все още не е издал указ за назначаването му

© Велко Ангелов

Иван Гешев бе избран на продължило над 10 часа заседание във Висшия съдебен съвет на 24 октомври. Президентът все още не е издал указ за назначаването муСъюзът на съдиите в България се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с призив да не подписва указа за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет Иван Гешев за главен прокурор.


В писмото си те припомнят, че на 24 октомври Пленумът на Висшия съдебен съвет след продължително заседание избра, с 20 на 4 гласа, единствения кандидат за главен прокурор.


"Макар заседанието да продължи 10 часа, изборът формално беше публичен, но не и прозрачен. В хода на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия Висш съдебен съвет", пишат до президента магистратите.
Те подчертават, че подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи обликът й пред гражданите.


Според Съюза на съдиите в България изказването още повече буди тревога в контекста на публично съобщени твърдения от бивши председатели на районен и апелативен съд, че техният избор също е бил е резултат на прикрит подбор от лица извън съдебната власт преди официалната процедура.


"Вместо твърденията да бъдат проверени преди стартиране на процедурата за главен прокурор, за да се изключи всякакъв риск от компрометиране на съдебните институции, който по същество е риск и срещу националната сигурност, бездействието на кадровия орган на съдебната власт се задълбочи с липсата на реакция на думите на г-н Цацаров", пишат магистратите.


В отвореното писмо се посочва и че в резултат нито съдиите, прокурорите и следователите, нито българските граждани са получили прозрачна информация кога, как и от кого се подбират председателите на съдилища и ръководители на прокуратури. Според магистратите подобно мълчание на Висшия съдебен съвет е нетърпимо, защото в началото на мандата на предходния главен прокурор доби широка публичност информацията, че той е бил "избран" от управляващата партия (т.нар. скандал с репликата на административния ръководител на Софийската градска прокуратура към политически лидер и бивш министър-председател "Ти си го избра").


"Споделяме резона в думите на г-н Цацаров, че е дошъл моментът главният прокурор да бъде излъчен от средите на прокуратурата. Това обаче следва да бъде извършено с насърчаване на активността на редовите прокурори да излъчват и предлагат за номиниране автентичните професионални авторитети, т.е. тези, които имат професионална компетентност, юридическа култура, нравствен интегритет и способност за развиване на правото и утвърждаване на авторитета на професията. В настоящия случай изборът не беше прозрачен и поради това, че нямаше истинско състезание за една от най-важните властови позиции в държавата", пишат от Съюза на съдиите до Румен Радев.


Освен това според тях цялата процедура, представянето на професионалната биография на кандидата и самото му изслушване не убеждават, че избраният отговаря на изискванията на чл.170, ал.1, т.5 от Закона за съдебната власт за придържане и налагане на висок етичен стандарт, което предпоставя като базисно условие уважението към опонента и основните човешки права.


Нещо повече – процедурата според съдиите не е била годна да създаде убеждение и за това, че избраният единствен кандидат притежава онази професионална компетентност, която надхвърля обичайно изискуемите умения за работа по делата, необходима за дефиниране на целите на наказателната политика на държавата, за извеждане на ясни и справедливи високи критерии за оценка на прокурорите и кариерното им израстване във връзка с показаните от тях резултати и способности за утвърждаване на справедливия процес, за защита на индивидуалните права и за промяна на институционалната култура в дух на професионална независимост, липса на страх и подкрепа на всеки прокурор да повишава своята квалификация и да се самоусъвършенства в обществен интерес.


Именно заради това представителите на съсловната организация смятат, че Гешев не отговаря и на изискванията, предвидени в чл.170, ал.5, т.2 от Закона за съдебната власт – да притежава висока професионална компетентност, която включва задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, изявени аналитични способности.


"Обезпокоени сме и от факта, че по време на изслушването, както и преди избора – в интервю по Българската национална телевизия на 23.07.2019 г., кандидатът за главен прокурор квалифицира хора, които изразяват несъгласие с неговата номинация, като "десни екстремисти", "болшевики", постигнали "резултати на меншевики". Подобна реч е несъвместима с разпоредбата на чл.170, ал.5, т.3 от Закона за съдебната власт, която изисква главният прокурор да се отличава с изявена независимост", допълват магистратите.


Освен това според тях осъзнаването за значителния ресурс на властнически правомощия, включително репресивни, изисква главният прокурор да има такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност, за пристрастност, за личностни нагласи за силово налагане, самоизтъкване и дискриминиране на отделни граждани или обществени групи.


Изхождайки от високия авторитет, с който се ползва президентската институция – единствената, която е овластена в резултат на пряк мажоритарен избор от всички български граждани, oлицeтвopявa eдинcтвoтo нa нaциятa и е върхoвeн арбитъp мeждy уредeнитe c конcтитyциятa зaконoдaтeлнa, изпълнитeлнa и cъдeбнa влacт, от Съюза на съдиите в България призовават Румен Радев да предприеме действия за продължаване на конституционната реформа на модела на прокуратурата и да откаже на основание чл.129, ал.2 от Закона за съдебната власт да подпише указ за назначаване на Иван Гешев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  Война в лоното на Темида.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Няма да го подпише от първия път.

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 3. 3 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Малобройния съюз на хранилка иска нещо си. Повечето съдии са в другия съюз и не искат нищо такова.

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Малобройния съюз на хранилка иска нещо си. Повечето съдии са в другия съюз и не искат нищо такова.
  —цитат от коментар 3 на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти


  Продължава копаенето на дупка в морето. Началника много натиска, А?

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  "Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия Висш съдебен съвет"

  Самият Радев беше посочен за кандидат след посещението на Нинова и Първанов в една друга североизточна столица, така че не очаквам нищо от него.

 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  "Обезпокоени сме и от факта, че по време на изслушването, както и преди избора – в интервю по Българската национална телевизия на 23.07.2019 г., кандидатът за главен прокурор квалифицира хора, които изразяват несъгласие с неговата номинация, като "десни екстремисти", "болшевики", постигнали "резултати на меншевики". Подобна реч е несъвместима с разпоредбата на чл.170, ал.5, т. 3 от Закона за съдебната власт, която изисква главният прокурор да се отличава с изявена независимост", допълват магистратите.
  ------------------

  Има ли още някой сляп и глух, дето да не вижда и не чува, че чрез тоя говорят и действат директно сараите!?

  пп: Не визирам милиционерските тролове във форума, те също са рупор на Доган и Делян.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 279 Весело

  Гешев трябва да стане Гл. Прокурор за да може Бойко с конфискуваните 200 милиона от Разградския Олигарх да плати на Пловдивския Гергов т. нар.„Дупка“ във Варна.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Кога ще бъде осъдена ОПГ Трайков-Дянко-Разградския?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Жиьте хубажо снимката и ще разберете КОЙ ги назнаяава по свое подобие

 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  По отношение на институцията главен прокурор, контролирана от Доган и Пеев, Вожда Бай Х е още по-голям жалкар и послушна мишка!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на Der Ruhmwolf
  Der Ruhmwolf
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Малобройния съюз на хранилка иска нещо си. Повечето съдии са в другия съюз и не искат нищо такова.
  —цитат от коментар 3 на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти


  Хахахаха и кой е този "другият съюз" с повечето съдии. Всъщност огромната част от съдиите не членуват в никакъв съюз...

  Алоууу, модераторчето, що ми триеш коментарите без никакво основание? Като събера пак пет изтрити вече ще подам жалба, че ми писна от измислени банове...
 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Кво става, кога ще спретвате митинг , Майчето ще участва ли?!На гола кукичка ви ловят комунистическите мърши. Ловят ви и се ви се смеят " умнокрасави г.зове" , в които ни беше надеждата. Предадохте ни!Жална ни майка
  —цитат от коментар 10 на inatlivka


  Спокойно, десните ще се махнат оттам.

 15. 15 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ЦАЦАРОВ изключителна ЯСНО каза, че събития в "две други сгради" е имало ЕДИНСТВЕНО при избора на ЛОЗАН ПАНОВ за Председател на ВКС.
  Да лъжат и да спекулират с думите на Цацаров може да е позволени за невежите, но да лъже Съюз на съдии? - Това е просто изпадане в мерзостно състояние...

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  Кога ще бъде осъдена ОПГ Трайков-Дянко-Разградския?
  —цитат от коментар 9 на trj09592697

  Кога ще бъде разследван ДП10 за КТБ? Кой прокурор потули най-нагло аферата КТБ?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Съгласен съм, колега. България вече официално се управлява от Кремъл, като Доган държи дистанционното.

  Ако ви харесва как е в Русия - скоро и тук ще е така.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  ""Обезпокоени сме и от факта, че по време на изслушването, както и преди избора – в интервю по Българската национална телевизия на 23.07.2019 г., кандидатът за главен прокурор квалифицира хора, които изразяват несъгласие с неговата номинация, като "десни екстремисти", "болшевики", постигнали "резултати на меншевики". Подобна реч е несъвместима с разпоредбата на чл.170, ал.5, т. 3 от Закона за съдебната власт, която изисква главният прокурор да се отличава с изявена независимост", допълват магистратите."

  А тука някои си сенки по форумите ми обясняваха, че нямало законен текст, който да е нарушен с избора на сараите за главен прокурор ! Ето, всички съдии в тази държава ясно го посочиха !
  Напълно подкрепям призива им ! Това мобилизира и цялото общество у нас !

 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Ми тогава ще продължава Цацата?

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  " "Макар заседанието да продължи 10 часа, изборът формално беше публичен, но не и прозрачен. В хода на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия Висш съдебен съвет", пишат до президента магистратите."

  Излъгал е за пореден път ! Сградата е само една и то доста внушителна ! Намира се в Бояна.....

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Мдааа...
  Много обширно и напоително отворено писмо, в което не споменава само едно - ЗАЩО аджеба, Президентът не трябва да подписва указа.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#2] от "Der Ruhmwolf":

  " Няма да го подпише от първия път."

  И аз смятам така ! Просто се води война между отделни прокремълски лобита у нас, като едните се обвиняват с другите " на комунисти", а всички са еманация на една и съща воля отвъд нашата граница......

 23. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Основният проблем е безконтролния главен прокурор, но нищо не се прави за промяна на тази ситуация, само седянки как да се сложи там наш човек. И очаквате народа да подкрепи такива щения?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 24. 24 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "virtual brain":

  По-важно е да бъде осъдена ОПГ Трайков-Дянков-Разградския за да намалеят парите наливани към партията „Да България“.

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#14] от "Няма Фандък за лиляви и червени комунисти": "На гола кукичка ви ловят ......"
  Не ваааааа....... Не е голааа кукатъ......"Бената"
  Праща 600 кила суджук...... марка "Герберастия" https://www.burgasinfo.com/news/view/149/93290

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  " Освен това според тях цялата процедура, представянето на професионалната биография на кандидата и самото му изслушване не убеждават, че избраният отговаря на изискванията на чл.170, ал.1, т.5 от Закона за съдебната власт за придържане и налагане на висок етичен стандарт, което предпоставя като базисно условие уважението към опонента и основните човешки права."

  Висок етичен стандарт ? Има ли някой, който забелязва какъвто и да било етичен стандарт в избора дотук, освен самия кандидат, който ни говори за " страх от Бога ( не е ясно кой му е точно Бога на този, щото на кръговете, които са го издигнали се казва Мамон !).....

 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Съюзът на съдиите в България призова президента да не подписва указа за Гешев .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Повече от очевидно е, че не трябва да се подписва този указ!
  Кадрови причини: Гешев е милиционер с образование, произход и акъл сходни с тези на мутрата Борисов! Освен това, този човек има психически проблеми, не издържа на критика и бързо се поддава на чувствата и емоциите! При това, няма никакви видими успехи от работата му до сега! Имаше зададени въпроси към него точно по този въпрос, които останаха висящи...
  Политически причини: Гешев произлиза от Цацаров, а Цацаров произлиза от къщата на Борисов в Банкя. Следователно, според математиката, Гешев произлиза от кремълската АЕЦ-мутра, която е едноличен собственик на "партията" герб!

  Най-малко поради тези причини, (като не изключваме липсата на какъвто и да било избор, поради унищожената от мутрите конкуренция), Гешев не става не само за Главен прокурор, ами за никаква длъжност в прокуратурата!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския главен прокурор е идентифициран от европейските институции преди повече от десет години. Той се дължи на факта, че главният прокурор стои начело на една силно йерархизирана структура, която има монопол върху разследването. Той има власт върху всеки прокурор, както и силно влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС), но върху него практически няма контрол и той не дължи отчетност никому, освен на оторизирания от паралелната власт, която го назначава - за момента: маминото шишане.

 29. 29 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кога ще бъде осъдена ОПГ Трайков-Дянко-Разградския?
  —цитат от коментар 9 на trj09592697


  Те ги съдят пета година вече. ИменоТИЯ дето, чиято власт бе препотвърдена сега.
  Ама реултата е ялов. Каквито са и изпълнителите - прости, покорни и некадърни.

 30. 30 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Кога ще бъде осъдена ОПГ Трайков-Дянко-Разградския?
  —цитат от коментар 9 на trj09592697


  Когато Гешефтарите внесат делото в съда може да започне разглеждането му. Те обаче тупат топката, периодично пускат информация, но делото си стои не приключено. Такава е действителността в Пресветата държава. Същевременно Гешефт свали обвиненията от Недосегаемите, и в сексуален заговор освободи главната мошеничка тази група.

 31. 31 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Кво става, кога ще спретвате митинг , Майчето ще участва ли?!На гола кукичка ви ловят комунистическите мърши. Ловят ви и се ви се смеят " умнокрасави г.зове" , в които ни беше надеждата. Предадохте ни!Жална ни майка
  —цитат от коментар 10 на inatlivka


  Кой е комунистическа мърша и кой не, се разбира по кремълските корупционни проекти АЕЦ Белене и Руско-турски паток, които от приорирет на ДС агента Гоце, станаха приоритет на червените мутри от герб! По това ще ги разпознаете!
  Всичко друго е лъжа и измама.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 32. 32 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Любопитно

  Гешко го нещат май ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 33. 33 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 276 Неутрално

  [quote#27:"Рим"][/quote]

  +++
  Право куме, та в очи!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Бре, и независимата съдебна власт се разцепи - прокурорско право и съдийско право. Готино - разцепена от поредния обслужващ главанак. Накрая, президентът ще обере пешкира. Мда, може би последното е и целта на противопоставянето. А Оня, който посочи главанака в кафяво, целият в бяло.

 35. 35 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 279 Неутрално
 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Ке кого го интересува мнението на личния "съюз на съдиите" на другарите Прокопиев и Костов?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Тоя път ви го набиха, точно в целта.
  Нака така, а излезе на светло и Прокопиев, което не е добре за свободата на словото...
  :)

  https://pik.bg/извънредно-в-пик-прокурорите-и-следователите-в-остра-позиция-до-ек-и-тимерманс-безпрецеден-news882705.html

 38. 38 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Аз се питам друго. Дали има разлика между ,,ти си го избра" или ,,не ти си го избра" ? Който и да си го избере в кеая на краищата в хората е останало убеждението че главния прокурор все ще прави каквото му се нареди.. Това е лошото! Загубава на доверието в прокуратурата.

 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#38] от "Зори":

  В кои хора е останало това впечатление?
  В тези 200 човека на площада ли?

 40. Гешев ако имаше капка достойнство до сега трябваше сам да се откаже.....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 41. 41 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Има някакво разминаване. Съдиите във ВСС, които са половината от състава му гласуваха за Гешев, а съюзът на съдиите иска от президента да не подписва указ. Само че дори и това да направи нищо няма да се получи, защото ВСС ще прогласува решението за Гешев и тогава президентът ще е длъжен да подпише указ.

 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#41] от "Voiko":

  Съюзът на съдиите е Калпакчиев и спонсорите му.
  Другите подписват на коляно.
  И откъде на къде съдиите ще решават кой да е главен прокурор?

 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Няма да го подпише от първия път.
  —цитат от коментар 2 на Der Ruhmwolf


  Правилно !!1 Така ИЗЛАГАЦИЯТА на РАДЕВ ще е още по-голяма ! А мотивите ще му ги напишат от "съсловната организацийка " на СЪДИИТЕ от БХК начело с Калин Калпакчиев !
  А ето какво пише ПРАВЕН СВЯТ :
  Оказва се, че за броени часове ръководената от съдията от Апелативен съд – София политизирана магистратска организация успя да предизвика два скандала – като успя да компрометира визита на експерти от Венецианската комисия у нас и да се опита да притиска президента да откаже указ за утвърждаване на избора на главен прокурор.

 44. 44 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#41] от "Voiko":Съюзът на съдиите е Калпакчиев и спонсорите му.Другите подписват на коляно.И откъде на къде съдиите ще решават кой да е главен прокурор?
  —цитат от коментар 42 на НеКой


  Друго си е Доган да решава #КОЙ ще кара влака, нали ве тролчо

  No Pain No Gain
 45. 45 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 689 Неутрално

  [quote#43:"doroteus"][/quote]

  Правен свят е собственост на #Пеевски 💡

  No Pain No Gain
 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#43] от "doroteus":

  Ако Радев не подпише указа, ще се компроментира окончателно.
  Все си мисля, че е останал някой къдърен юрист в щаба му...

 47. 47 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  А защо главния прокурор да не се избира с таен вот на всички съдии и прокурори в страната? Защо те не номинират техни кандидати и в този конкурс не спечели най честния,най моралния и най добре подготвен юридически човек?

 48. 48 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#46] от "НеКой":

  компрометира естествено, който бърза...

 49. 49 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#47] от "Toni Ivanov":

  А защо трябва ти да решиш как да се избира?

 50. 50 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Някой да е забравил думите на другаря Кокинов-"Бойко ти си го избра".Помните ли за кой главен прокурор се говореше.Винаги главния прокурор се избира от някой-извън съда.Другарят Велчев също бе избран от другаря Първанов.

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#50] от "dolna4erti4ka":

  Сега за първи път съдът не избира главен прокурор, а прокуратурата.
  И правилно съдиите във ВСС подкрепиха избора.
  Защото скоро ще дойде време да избират и върховни съдии...

 52. 52 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#43] от "doroteus":Ако Радев не подпише указа, ще се компроментира окончателно.Все си мисля, че е останал някой къдърен юрист в щаба му...
  —цитат от коментар 46 на НеКой


  Може би си мислиш за Емилия Друмева - кадърен юрист , но съпруга на най-големия АФЕРИСТ - Христо Друмев ! Главният съветник уж "напуснал по собствено желание " - борислав Цеков май се казваше !

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Какъв авторитет ще има българският главен прокурор, след като всеки ден излизат наяве, недопустимите му и незаконни постъпки.

 54. 54 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#52] от "doroteus":

  Радев върви устремно по пързалката, в началото повече се дистанцираше от БСП, но сега вече явно много го натискат.
  Перфектна юридическа процедура, ако не подпише, значи си е кукла на конци.

 55. 55 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel": Самият Радев беше посочен за кандидат след посещението на Нинова и Първанов в една друга североизточна столица, така че не очаквам нищо от него.
  - За всички със твоя мисловен капацитет мисленето е последен кахър, важно е да напишете нещо, да оплюем някого и като интелектуален апогей да споменем "североизточната" столица. Посочен-непосочен Радев бе избран от всички български граждани. Даже и фанатични привърженици на ГЕРБ бяха убедени, че Цецето не става. Знаеш много добре, че Гешев няма умствен и професионален капацитет да заеме този отговорен пост, но г-н Борисов, верен на своя нрав, реши да провокира скандал и предостави "топката" на президента. Докато съответните институции се опитват да се измъкнат от големия срам, Бойко ще остане, както винаги, в графата невинен. През това време Бг ще намалява в геометрична прогресия, а останалите в Родината българи, ще духат супата, но е малко вероятно да разберат какво им се случва. За тях е особено важно още веднъж да победим "комунистите", които и да са те, и да покажем на северната столица, че сме "свободни".

 56. 56 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#49] от "НеКой": "А защо трябва ти да решиш как да се избира?"
  - Интересно ми е защо на вид не глупав човек, не може да направи разлика между предложение и избор?

 57. 57 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#50] от "dolna4erti4ka":Сега за първи път съдът не избира главен прокурор, а прокуратурата.И правилно съдиите във ВСС подкрепиха избора.Защото скоро ще дойде време да избират и върховни съдии...
  —цитат от коментар 51 на НеКой


  Смешко, съда никога не е избирал Гл. пролурор. Егати наглия демагог си! Винаги и съдии по върховете и главния е избиран от задкулисната мафия на бивши ДС ченгета, а и лично другарвя Цацарофф го припони по време на избора на Гешефт! Аре у лево смешко нефункционален.

  No Pain No Gain
 58. 58 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":

  Този, ако имаше достойнство, нямаше да бъде издигнат, защото преди това, щеше да е разнищил фалита и разграбването на КТБ.

 59. 59 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Гнилите ябълки смърдат.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 60. 60 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#49] от "НеКой":

  Ами защото е по-умен и по-красив от ге.паджийските тролове.
  Матросов, няма ли да обядваш? Или си си приготвил сандвич, увит в мазен, мръсен жълто-кафяв парцал?...

 61. 61 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#55] от "goro6":

  Факт ли е, че Радев беше посочен след посещението на лидерите на БСП и АБВ в Москва?
  Факт ли е, че лобира без повод за падане на санкциите?
  Факт ли е, че сега мълчи като .... пред унижението Путлер да награждава Малинов?
  Има ли тогава капацитет да бъде български президент? За мен, категорично не.

 62. 62 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 294 Весело

  А защо главния прокурор да не се избира с таен вот на всички съдии и прокурори в страната? Защо те не номинират техни кандидати и в този конкурс не спечели най честния,най моралния и най добре подготвен юридически човек?
  —цитат от коментар 47 на Toni Ivanov


  Ами защото титанът на юридическата мисъл, негово правно светейшество достопочтеният и велемудрейший Христо Иванов, предложи кандидати за главен прокурор да се предлагат от прокурорската колегия на ВСС, а изборът му да се прави от двете колегии заедно - т.е. от целия ВСС. С много разумните впрочем аргументи, че съдиите в кадровия орган на съдебната власт трябва да имат решаваща роля за кариерно израстване на съдиите, а прокурорската колегия - на прокурорите.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 63. 63 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много ме притеснява факта,че точно съдиите искат нещо което знаят че ако сега Рундьо не подпише,то след това ВСС като повторят резултата,тогава е длъжен да го направи.
  Или КАлпакчиев,БХК,Америка за България,Прокопи и останалите сини комунисти,си мислят че ще могат да повлияят на някой да не изберат Гешев за гл.прокурор.
  Направо са като нас.рани аФтентичните комунисти и Ц.Василев който се потроши да дава пари за протести.

  sdg
 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Много тъпо вика стана........ А страната .... Герберски осрана.......

 65. 65 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Когато Гешефтарите внесат делото в съда може да започне разглеждането му.
  —цитат от коментар 30 на Uprsport


  Нещо не си разбрал и се правиш на „умнокрасив“ след избори.
  „Дхевник“ ни дава инфо от 03 октомври 2018г, че делото е в Съда:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/03/3321258_prokuraturata_pak_vnese_obvinitelniia_akt_za/

  До коментар [#30] от "Uprsport":

 66. 66 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Съюзът на свободните адвокати също приова, но президента е руска партенка и няма топки. Сега ще му лъсне цялата фатмащина

 67. 67 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Подходящо становище, ясно и аргументирано.

  waldmeister
 68. 68 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Разбира се Дневник няма да препечата призива на самите прокурори до президентството за приемане на избора за гл. прокурор. Долнопробен сайт, където липсата на елементарна журналистика е пъво задължение на робите в него!

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Силно се надявам , че г-н Президентът ще се вслуша в тези искания и няма да подпише указа за назначаване на Гешев!

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#9] от "trj09592697":

  Когато осъдят ОПГ ГЕРБ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK