БСП и "Обединени патриоти" поискаха в бюджета за 2020 г. да повече пари за пенсии

Снимка: архив

© Надежда Чипева, Капитал

Снимка: архивЗаконопроектът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година беше подкрепен на първо четене в парламента. Във водещата социална комисия гласовете "за" бяха 11, "против" - 8, въздържали се - един. В бюджетната комисия гласовете "за" бяха 13, против - 7, съобщава БТА.


Калин Поповски от "Обединени патриоти" каза, че групата ще подкрепи бюджета на ДОО на първо четене, тъй като има добра макрорамка, приличен процент на допълнително финансиране от държавния бюджет. За второ четене обаче ще искат да бъде коментирана минималната пенсия.


БСП не подкрепя бюджета на ДОО, защото "продължава тенденцията на затвърждаване на най-ниските нива на бедност в ЕС", от групата за трета поредна година ще поискат преизчисляване на пенсиите. Виолета Желева заяви, че в проекта на бюджет на ДОО липсват каквито и да е ангажименти и политики, насочени към справяне с негативните демографски тенденции и повишаване на доходите на пенсионерите. Според нея гръмко афишираното увеличаване на пенсиите с 6.7 на сто от 1 юли 2020 година е единственото положително нещо, но процентът е недостатъчен.
От левицата продължават да твърдят, че символичното увеличение ще разшири ножицата между старите и новите пенсии, което създава поколенчески конфликт. Според Желева минималната пенсия остава много под линията на бедността.


"За поредна година обезщетението за майчинство през втората година е срамните 380 лева", отбеляза още народният представител. Според БСП майчинството трябва да е обвързано с минималната работна заплата.


Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов коментира, че партията няма да подкрепи бюджета на ДОО, защото с предложения проект на Закон на бюджет на ДОО не се решава нито един от системните проблеми на социалното осигуряване.


"Всички фондове, с изключение на "Трудова злополука и професионално заболяване", са на дефицит. Не са видими резултати от реформата, стартирала в началото на 2016 година. Очакваното средногодишно намаление на броя на пенсионерите, когато става въпрос за пенсии за осигурителен стаж и възраст, е с около 7 хил. Общо около 12 хил. е намалението на хората, които ще имат право на пенсия през следващата година, като намалението им не е само заради законодателни решения, а по естествени причини", коментира Адемов.


Тенденцията за намаляване на зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет е радваща, но се увеличава с около 200 милиона лева трансферът от страна на държавния бюджет към бюджета на ДОО и достига впечатляващи 4.3 млрд. лева, каза още Адемов. Той коментира, че въпреки сериозният ръст на приходите от осигурителни вноски с около 580 милиона лева, и ръстът на разходите със 730 милиона лева, при съпоставяне на проекта за следващата година и очакваното изпълнение за 2019 година, ефектът върху средния размер на пенсиите, е около 30 лева. ДПС няма да подкрепи и предложението минималният осигурителен доход за земеделските стопани да стане от 400 лв. на 610 лв.


Изпълнителният председадател на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че повечето работодателски организации не подкрепят бюджета на ДОО, защото продължава администрирането на въпроси, които следва да бъдат решавани в хода на социалното партньорство като минималната работна заплата, наличието на минимални осигурителни доходи и наличието на административно определяне на класове в реалния сектор. Друга причина за липсата на подкрепа на бюджета от работодателите е запазването на ситуацията с изплащането на болничните. При един и същ брой на наетите в страната, от 2012 година болничните са се увеличили два пъти, а разходите за тях три пъти, каза Велев и допълни, че за следващата година е заложен нов 11-процентов ръст на разходите за болнични, плащани само от НОИ, а първите три дни се плащат от предприятията. Според бизнеса всеки трети болничен лист е под съмнение, което води до 2 милиарда по-малък БВП, по-малко приходи в бюджета и упадък на нравите, защото възнаграждението на "отсъстващия по болест специалист, който е на плажа, се изработва от неговите колеги".


КНСБ ще направи две предложения между първо и второ четене на проекта на бюджет на ДОО, каза лидерът на синдиката Пламен Димитров. КНСБ предлага от 1 юли 2020 г. тази минимална пенсия да се увеличи от 219.43 лв. на 250 лв., или с 14 на сто. По този начин 850 хиляди пенсионери ще получат това увеличение. От КНСБ са изчислили, че допълнителният разход за тази мярка не е пренебрежим - около 80 млн.лв., но е напълно постижим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Гневно

  "...КНСБ предлага от 1 юли 2020 г. тази минимална пенсия да се увеличи от 219.43 лв. на 250 лв., или с 14 на сто. По този начин 850 хиляди пенсионери ще получат това увеличение. "

  УЖАС!!!

  От 2 милиона и 200 000 пенсионери - 850 000 получават в момента 250 лв. на месец. Т.Е. ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ПЕНСИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАТ В МОМЕНТА ПО 219 ЛВ. НА МЕСЕЦ....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5099 Любопитно

  Чекайте ся,

  Пенсиите не се ли плащаха като резултат от

  ВНЕСЕНИ ОСИГУРОВКИ В НОИ

  В Съветска България, след като комунистите

  окрадоха ПЕНСИОННИЯ ФОНД трупан до 1945г.,

  само в Съветска България пенсиите се плащаха от БЮДЖЕТА

  За какво говорим изобщо ?!?!?!

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7516 Неутрално

  От ГЕРБ толкова

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5099 Неутрално

  "...КНСБ предлага от 1 юли 2020 г. тази минимална пенсия да се увеличи от 219.43 лв. на 250 лв., или с 14 на сто. По този начин 850 хиляди пенсионери ще получат това увеличение. "УЖАС!!!От 2 милиона и 200 000 пенсионери - 850 000 получават в момента 250 лв. на месец. Т.Е. ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ПЕНСИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАТ В МОМЕНТА ПО 219 ЛВ. НА МЕСЕЦ....
  —цитат от коментар 1 на mitko11


  Ами това е в момента България

  ДАНСаджии, прокурори, милиционери, нотариуси

  с високи пенсии....

  и ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1524 Весело

  Еми в комунистически Китай, който е най-бързо развиващата се икономика в света изобщо не се плащат пенции...

 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 230 Неутрално

  От ГЕРБ толкова
  —цитат от коментар 3 на neut


  Кмете, ти ли си?

 7. 7 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Честита вОСР на всички! Без нея нямаше да знаем какво е това комунизъм и колко са щастливи народите, които не са страдали от тази епидемия.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":

  ........"УЖАС!!!От 2 милиона и 200 000 пенсионери - 850 000 получават в момента 250 лв. на месец. Т.Е. ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ПЕНСИОНЕРИ В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАТ В МОМЕНТА ПО 219 ЛВ. НА МЕСЕЦ....
  —цитат от коментар 1 на mitko11


  А на доста от тях и тези са им много. Защото са крили доходи и са се осигурявали на минималната заплата. При което положение пенсиите им би трябвало да бъдат около 182 лв. Ама нали трябва да има стабилност.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4296 Весело

  Популисти в атака!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  От сегашните 2 милиона и 100 000 пенсионера - около 900 000 НЕ СА ВНАСЯЛИ ОСИГУРОВКИ В БЮДЖЕТА!!!
  Това са отпуснатите:
  - социални пенсии
  -пенсии за старост
  -пенсии по болест
  -инвалидни пенсии
  --------------------------
  Затова, вме4сто да се демагогства, че няма пари, е наложително да се направи следното:
  -Невнасялите осигуровки в бюджета от горните категории да преминат към Социалното министерство.
  -ранно пенсиониралите се /певци, балетисти, военни, полицаи, летци, водолази, минни работници и т.н./ да получават до навършване на пенсионна възраст за 3-та категория пенсии от отрасловите си пенсионни фондове.
  -Да се възстановят откраднатите пенсионнми фондове.Да се върнат преведените от Сребърния фонд пари на Здравната каса..

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Я кажи как един земеделски стопанин крие доходи, като са го осигурявали на 32 ст. трудоден от ТКЗС?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  "....от групата за трета поредна година ще поискат преизчисляване на пенсиите...."

  Това е единственият начин да се премахне разликата между старите (преди 2000 г.) и новите (след 2000 г.) пенсии. И то беше предвидено да стане още през 2005 г. Но никое правителство не смее да го направи. Въпрос е и ако БСП дойде на власт дали ще го направи - по-скоро не. Проблемът е, че при това преизчисление много от по-възрастните хора ще получат по-високи пенсии. Това добре. Ама ще трябва да отпадне понятието "минимална пенсия" - комуто колкото толкова. И много тарикати, които са крили доходи и са се осигурявали на минималната заплата ще получат по-ниски пенсии, отколкото им бяха подарени от Бойко Борисов и "патреотите" за да си спретнат правителство. Ще отпадне и тавана на пенсиите, ама ще се намалят доста измислени пенсии на "наши другари". Тъй като все има някакви избори въпросът ще продължава да се протака - до измиране на всички заитнтересовани.

 13. 13 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да не са се съгласявали да работят на минимални осигуровки навремето.

  А иначе обединените идиоти чак сега ли се сетиха? - пет години са във властта и нищо не направиха.

 14. 14 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  До коментар [#8] от "Един препатил":Я кажи как един земеделски стопанин крие доходи, като са го осигурявали на 32 ст. трудоден от ТКЗС?
  —цитат от коментар 11 на mitko11


  ???
  И на колко лева се е разписвал месечно ???

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  До коментар [#8] от "Един препатил":Я кажи как един земеделски стопанин крие доходи, като са го осигурявали на 32 ст. трудоден от ТКЗС?
  —цитат от коментар 11 на mitko11


  Не може да крие и не е крил. Това са старите пенсии. За тях става дума, че ще спечелят и то доста от преизчисляването - коментар # 12 по-горе. Криха тези, които след 2000 г. било като самоосигуряващи се, било в комбина с работодателите се осигуряваха само върху минималната заплата.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Хахаха. БСП спечелиха преди 5 дни кметските избори в Перник и вече имат режим на водата.
  Комунизмът се завръща. Хахаха

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#14] от "nessarox":

  Извинете, не е така. Приятелят "mitko11" има пред вид възрастни хора, на които действително за голяма част от трудовия им стаж се плащаха по 32 ст. трудоден в ТКЗС. Това преди 1989 г. Те не са се разписвали за повече и при едно преизчисляване ще получат по-високи пенсии - колкото пенсиониращите се в момента.
  Та като казвам, че не са се разписвали за повече се сетих, че "член-коператорите" в ТКЗС освен заплащането действително получаваха и нещо повече под формата на "рента" - някакви продукти като жито, царевица, фуражи, олио. По този повод имаше и един виц от онова време на соца:
  Провежда се събрание на ТКЗС в края на годината. Водещият обявява "Другари, понеже тази година всички работихте много добре всички ще получат по един чифт цървули". Бурни аплодисменти. "Но - продължава водещият - тъй като другарят председател на ТКЗС-то не е работил толкова добре той няма да получи цървули, а само 2 000 лв.". Всички ръкопляскат и скандират "А така, а така - нека оди бос!".

 18. 18 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Хиляда лева пенсия...Помните ли “обещанието”на кремълския бозайник сидеров...Така че,на поредните комунистически словоблудства не трябва да се обръща внимание!

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Разстроено

  До коментар [#14] от "nessarox":

  Не се е разписвал. Даваха им хляб, олио, сол и т.н. с купони, срещу трудодни.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":

  Кой колкото е внасял, толкова получава! Странно ли е това? Брат ми (със средно НЕспециално образование и 40 години стаж на едно единствено работно място) се пенсионира преди няколко месеца с пенсия 1200 лева! Защото това е макс пенсия. Иначе би трябвало да получава над 1400 лева.

 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":

  Според преизчислението на Костов, това е "справедливата"им пенсия. После се сърдят като им кажат колко мразен е Костов от българите.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Не само през 1945-та предшествениците на БСП (много се гордеят, че били 100-годишна партия) откраднаха пенсионния фонд! Откраднаха го и през 1962-ра, и през 1990-та! А май имаше и още един случай межде 1962-ра и 1990-та.

 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Любопитно

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Хахаха. БСП спечелиха преди 5 дни кметските избори в Перник и вече имат режим на водата.Комунизмът се завръща. Хахаха
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Няма как да стане само за 5 дни. От това, което казвате излиза, че Бойко Борисов лично е наредил на държавното ВиК да спре водата на перничани защото не са гласували по негов кеф. Така ли да го разбираме?

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Неутрално

  До коментар [#11] от "mitko11":

  Този, когото "са го осигурявали на 32 стотинки" (очевидно несправедливо) сега гласува за наследниците на тези, които "са го осигурявали на 32 стотинки"! Толкова заслужава!!!

 25. 25 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Стига с тези пенсии! Трябва да има пари за стадиона на Ботев(Пловдив) , за коли , секретарки , шофьори на депутатите.Трябват и пари за новата сграда на НС.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Стига с тези пенсии! Трябва да има пари за стадиона на Ботев(Пловдив) , за коли , секретарки , шофьори на депутатите.Трябват и пари за новата сграда на НС.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  А нещо за сребърния фонд? А нещо за синчета ловностопански получили дял от грабежа дето му викаха приватизация?И кой не скача е червен разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Новите кметове още дори не са влезли в кабинета си, но вече са виновни, нали? Типично за плиткоумен гербер! Не съм от БСП!

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Неутрално

  До коментар [#21] от "tosho_toto":

  Не Костов обра пенсионния фонд на българите, а Луканов и предшествениците му комунисти! А пък вашият Виденов докара пенсиите на тези хора до $5 на месец (или по-малко)! Къса ви е паметта! Демокрацията ви отне много!

 30. 30 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#21] от "tosho_toto":

  До коментар [#1] от "mitko11":Според преизчислението на Костов, това е "справедливата"им пенсия. После се сърдят като им кажат колко мразен е Костов от българите.
  —цитат от коментар 21 на tosho_toto


  Лъжете. Старите пенсии не са според преизчислението на Костов. Те са си по старата система преди 2000 г. Именно Костов и Нейков бяха предвидили тези стари пенсии до края на 2005 г. да бъдат преизчислени. И много пъти след това Костов е настоявал за преизчисляването им. Ама преизчисляването на Костов никога не се състоя. Освен всичко друго и за да може да се раздухва у старите хора заблудата, че Костов им е взел пенсиите. Ама никой не иска да отговори като ги е взел Костов защо 18 години след него те не са оправени. Ама аха-аха сега ще ги оправим....БСП за поредна година иска "преизчислението на Костов", ама не искат да отговорят защо не го направиха 2005-2009 г. или 2013-2014 г. Нали тогава те управляваха, не Костов?

 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Затова никога не гласувайте за БСП.
  Лявата политика е точно такава - да вземеш парите на онези, които работят, за да ги раздадеш на търтеите (като не забравят и себе си).

 32. 32 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  Лъжеш ти. Старите пенсии са на базата преизчислена от Костов през 1997г. Макар да имаше козметични промени през годините основно с най-добрите години трудов стаж, базата си остана ниска.
  От тук на сетне да тръгнеш да обясняваш кой какво е трябвало да направи през годините, за да оправя поразиите на Костов, като по този начин да омаловажаваш некадърността му не е смехотворно.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Пенсиите не трябва да са функции на държавата и политиците.

  Те трябва да на база вноски или всеки да се оправя сам.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Много от тези пенсионери не разчитат само на пенсии. Имам много близки, които вземат рента от земята си или наем.

 35. 35 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Гледам, че не си разбрал каква дискусия се води, но се напиняш да се изакаш и ти.
  Няма никакъв спор, че преди 89'та не е имало пенсионен фонд с натрупване и че преди 97г. червените фалираха всичко до което се докопаха.
  Тук си говорим за това защо пенсиите на най-възрастните (вече) пенсионери са най-ниските на фона пенсиониращите се сега и ролята на Костов в преизчисляването на пенсиите им тогава.
  Ако нещо друго не ти е ясно по темата ще ти го смеля за IQ -то ти.

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Любопитно

  До коментар [#32] от "tosho_toto":

  Да приемем, че Костов е виновен! Но Костов бе на власт 1 (един) мандат! След него бе Крадлив Симо, Тройната ламя, БСП - Станишев, Борисов, Олигархски, Борисов, Борисов ... Защо те не увеличиха пенсииге? Пак ли е Костов виновен?

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4495 Любопитно

  До коментар [#35] от "tosho_toto":

  Щом аз "акам", можеш да дойдеш да избършеш! Спомена, че имаш опит в това!

 38. 38 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Който е давал обещания да увеличава пенсиите през годините му търси отговорност?
  Ах забравих, сега сте биз бизе с БСП и няма как да им търсите отговорност защо в 3 правителства не си изпълниха основното обещание да направят несправедливите пенсии от Костовото време справедливи.
  Къде по лесно е да го искаш това от Бокича, когато не го е обещавал.

 39. 39 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#37] от "vassilun":

  Не ми пречиш.Стой си насран.

 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#30] от "Един препатил":

  За сведение.Октомври месец 2008 година пенсиите на пенсиониралите се преди 2000-та година бяха преизчислени на основа, средномесечният осигурителен доход за страната за 2007 година който е 398,17 лв.

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#32] от "tosho_toto":

  През 1997 г. Костов никакви пенсии не е изчислявал, нито е преизчислявал. Пенсиите бяха обезценени от хиперинфлацията - това е, което комунистическата пропаганда накара старите хора да забравят. Че пенсиите им бяха по 6 000 лв. - около 2 дол. От 1997 г. правителството на Костов започна рязко да повишава пенсиите. През 1999 г. беше извършена деноминация на лева - 1 000 стари лева станаха 1 нов, сегашен. И доходите, и цените от хиляди и стотици хиляди се върнаха към нормални и понятни величини. И тук комунистите започнаха да лъжат, а и много стари хора им повярваха - през 1989 г. пенсията ви беше 250 лв., дойде Костов и тя стана 80 лв. А за това как левът беше обезценен от правителството на Виденов 40 пъти - от 70 лв. до 2800 лв. за долар вече не се говореше. Тази лъжа продължава да битува и до днес - виждам, че нея се опитвате да ни пробутвате като очевидно наричате деноминацията "преизчисление на Костов". Пенсиите продължиха да се отпускат до средата на 2000 г. по старата система - 70% от средномесечната заплата през 3 от последните 15 години. Реформата на пенсионната система беше въведена в средата на 2000 г. и основното при нея е пенсията да се изчислява на базата на вноските по време на целия трудов стаж. Това е системата, която се прилага и днес. Тогава беше предвидено до края на 2005 г. пенсиите отпреди средата на 2000 г. да бъдат преизчислени по новата система. Това е преизчислението на Костов, което никога не се състоя и за което иде реч тук. Затова до ден днешен има много ниски пенсии отпреди средата на 2000 г. Но има и и още едно преизчисление, за което в момента говорят от БСП - тъй като през годините не беше спазвано "швейцарското правило" за увеличение на пенсиите се получава така, че хората, пенсионирали се преди 8-10 години получават много по-ниски пенсии отколкото са пенсиите понастоящем за същите осигурителни вноски и осигурителен стаж. Това преизчисление също беше предлагано от Костов в годините 2005 - 2013, но и то никога не се състоя. Това е - ако не го знаете Ви е простено, но ако го знаете и продължавате да пишете как Костов е взел пенсиите значи лъжете.

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  До коментар [#40] от "сидер":

  До коментар [#30] от "Един препатил":За сведение.Октомври месец 2008 година пенсиите на пенсиониралите се преди 2000-та година бяха преизчислени на основа, средномесечният осигурителен доход за страната за 2007 година който е 398,17 лв.
  —цитат от коментар 40 на сидер


  Ако това е така приемам, че съм го пропуснал и съм в грешка. Благодаря Ви, че ми го съобщавате. Значи "преизчислението на Костов" е било извършено и приказките как Костов бил взел пенсиите съвсем губят смисъл. Тогава остава да бъде извършено другото преизчисление - всички пенсии отпуснати след средата на 2000 г. да бъдат преизчислени на основа на средномесечния осигурителен доход за по-близка година - например 2017 г.

 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един препатил":

  Сега, пенсионер съм от 1997 година и следя всички промени. Има едно преизчисляване през 1999 година на база средномесечен осигурителен доход 180,-7 лв., това е може би Костовото преизчисляване. А преизчисляването Октомври месец2008 година БСП нарочно го направи, като се знаеше че 2009 година в България настъпва криза вследствие световната такава. Същевременно, Ноември и Декември от Ф.Р. изчезнаха само 4 млрд.лева и преизчислените пенсии започнаха да се изплащат едва Януари 2009 година когато вече се знаеше, че ГЕРБ печели изборите, тове е накратко от мене

 44. 44 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":
  —цитат от коментар 8 на Един препатил


  Пенсиите при соца бяха към държавни предприятия а не фирми, така че осигуряването е ставало върху РЕАЛНА заплата. Пожелавам ти и на теб и родителите ти такава пенсия от 219 лв.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5099 Любопитно

  Пенсиите при соца бяха към държавни предприятия а не фирми, така че осигуряването е ставало върху РЕАЛНА заплата.
  —цитат от коментар 44 на canuck99


  Альоооооо......

  В СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ до 1990г

  ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛО !!!!

  Всички пенсии са се плащали ОТ БЮДЖЕТА.

  НИКОЙ НИКЪДЕ НЕ Е ВНАСЯЛ каквито и да са ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ

  Панимайш ?!?!

  Какво "осигуряване на реална заплата" кви пет лева ?!?!?!

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5099 Любопитно

  И тук комунистите започнаха да лъжат, а и много стари хора им повярваха - през 1989 г. пенсията ви беше 250 лв., дойде Костов и тя стана 80 лв. А за това как левът беше обезценен от правителството на Виденов 40 пъти - от 70 лв. до 2800 лв. за долар вече не се говореше. Тази лъжа продължава да битува и до днес
  —цитат от коментар 41 на Един препатил


  Държа да допълня нещо много важно !

  Първо,
  Пенсиите в размер 250 лв. са получавани от МНОГО МАЛЪК БРОЙ ПЕНСИОНЕРИ
  Та тогава ЗАПЛАТИТЕ НА учители, лекари, инженери, счетоводители ВИСШИСТИ
  бяха на това ниво - около 250 лв.
  МЛАДИТЕ ВИСШИСТИ караха първите няколко години със заплата от
  120 - СТО И ДВАДЕСЕТ ЛЕВА !!!!
  Няма как ДА ЛЪЖАТ ЗА ПЕНСИЯ НАД СРЕДНАТА ЗАПЛАТА по онова време.
  Няма как !!!!
  Още има живи хора, които помнят !!!!

  Второ,
  250 лв. в СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ до 1989г.
  НЕ СА РАВНОСТОЙНИ на 80 лв. "при Костов" след деноминацията.

  Парадокс е, но е факт, че преди 1989г. вносните стоки,
  които иначе можеха да се намерят само срещу валута в Кореком,
  та такива стоки ако случайно се появяваха на левовия соц-пазар
  бяха с цени калкулирани при 10 - ДЕСЕТ ЛЕВА за 1 - ЕДНА ГЕРМАНСКА МАРКА

  Което прави 250 лв. "при Т.Живков" равни на 25 ГЕРМАНСКИ МАРКИ !!!!

  80 лв. "при Костов" си бяха 80 - ОСЕМДЕСЕТ ГЕРМАНСКИ МАРКИ !!!!

  Трето,
  ВИДЕНОВ беше черешката на тортата на ИНФЛАЦИЯТА.
  ИНФЛАЦИЯТА я започнаха премиерите ПОПОВ и ЛУКАНОВ
  Оттогава та чак до КОСТОВ !!!!
  ЛЕВЪТ НЕПРЕКЪСНАТО СЕ ОБЕЗЦЕНЯВАШЕ И ДЕВАЛВИРАШЕ

  За какво говорим изобщо ?!?!?!?!

 48. 48 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 864 Неутрално

  "Искаш да ръководиш, а немаш пари. Какво ше ръководиш бе като немаш пари?! Ха, ха, ха." /Т. Живков/

 49. 49 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "Единственото, което комунистите знаят за парите е тяхното харчене", Айзенхауер

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK