Как тролове обърнаха анкетата на "Дневник" за отказа на президента да назначи Иван Гешев за главен прокурор

Скрийншот от резултатите в анкетата след атаката между 5 и 7 ч. в петък сутрин

Скрийншот от резултатите в анкетата след атаката между 5 и 7 ч. в петък сутрин

Как се обръща мнение на 180 градуса за два часа? Пример за такова "малко чудо", на което обикновено се надяват хората, опитващи се да влияят на общественото мнение, е вчерашната анкета на "Дневник" за решението на президента Румен Радев да върне за повторно обсъждане във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев. Отговорът как се случва това пък може да се търси във възможностите за тролски атаки в интернет.


Всяка вечер"Дневник" търси читателското мнение по актуална тема от деня. Вчера анкетата гласеше "Подкрепяте ли връщането на избора на Иван Гешев за главен прокурор от президента Радев?". До рано сутринта гласуването показваше около 80% подкрепа за решението на президента, а около 20 на сто от участвалите заявяваха обратното мнение. Няколко часа по-късно анкетата вече показва 75.30% отговори "Не" срещу 24.76% за "Да".


Проверка на техническите специалисти на "Дневник" показа, че резултатите са обърнати в рамките на два часа - между 5 и 7 ч. сутринта - време, в което трафикът на "Дневник" (а и на повечето сайтова) обичайно е нисък. В това време са дадени 2416 отговора в допитването, приблизително колкото е имало до преди този момент. От тях 2340 гласят, че не подкрепят президентското решение. "За" са едва 76 отговора.
Голяма част от отговорите "Не" идват от едни и същи IP адреси. Най впечатляващото постижение е 227 гласа "Не" от един адрес, следват други с по 58 гласа, 55 гласа, 53 гласа "Не".


Гласуването е почти изцяло от анонимни потребители, т.е. такива, които не са регистрирани или не са влезли в потребителските си профили в "Дневник". За двата часа, които са ключови за обръщането на резултата, само 13 гласувания са направени от идентифицирани потребители - 10 гласа "за" и 3 гласа "не".


Анкетата е свалена от сайта, но в в търсене на истинската позиция на читателите си, "Дневник" публикува нова със същия въпрос, в която можете да гласувате тук.


Още за решението на президента да не подпише указ - тук
Мотивите на държавния глава - тук
Коментар на главния прокурор за процедурата оттук нататък - тук

Какви са възможните сценарии след връщането на избора - тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK