Чии проблеми ще реши удълбочаването на варненското пристанище

Пристанище Варна

© Георги Кожухаров

Пристанище ВарнаПроектът за удълбочаването на Варненския и Белославския залив на стойност 350 млн. лв. е инвестиция, която държавата прави, за да увеличи достъпа на морски товари до страната ни. Това каза днес министърът на транспорта Росен Желязков в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин".


Той отрече предстоящото драгиране на морското дъно да се прави заради бившето пристанище за въглища на ТЕЦ "Варна". Там собственикът му - почетният председател на ДПС


Ахмед Доган, развива терминал за контейнери, зърно и течни товари
като по този начин ще изземе функциите на сегашното варненско пристанище. За неговото преместване се търси решение от години, тъй като територията му – в близост до градския център, става все по-атрактивна за развитието на туристически и атракционни бизнеси.


"Ще направим така, че врата на България по море – Варна, да бъде отворена за най-тежките кораби, които в момента не могат да влизат, каза още Росен Желязков. Целта на проекта е да има удълбочаване до 13 м".


По този начин според Желязков транспортът по море през варненското пристанище щял да поевтинее и да го направи по-атрактивно


в конкуренцията с румънското пристанище Констанца.


Каналът между Варненското и Белославското езера

© Капитал

Каналът между Варненското и Белославското езера


Теоретично предстоящото удълбочаване на водния път през Варненското и Белославското езера би трябвало да е добра новина и за държавното пристанище "Варна запад" в Девня. То обслужва няколко от големите заводи, които се намират там - "Агрополихим", "Солвей Соди" и "Девня цимент", както и фериботите, чийто терминал се намира в Белослав. Разстоянието от Варненския залив да том е около 25 км, а фарватерът преминава под Аспаруховия мост и два канала, които периодично се затлачват.


Обсъждането на необходимостта от допълнителна дълбочина за пристанище Варна се води в продължение на години, но до момента не е довело до резултат. Темата многократно е поставяна на дневен ред от собствениците на "Агрополихим", които искат да осигурят до пристанище "Варна – изток" достъп на 50-60 хил. тонни кораби, а не само на плавателни съдове до 30 хил. т., както е в момента.


Точно по тази причина


буди подозрения решението на правителството


да отдели пари за удълбочаване на водния път под Аспарухов мост и Варненскто езеро точно в момента, в който Ахмед Доган започна реализацията на проекта си за ново пристанище.


Намеренията на Доган са да удължи кея на съществуващото в момента пристанище на ТЕЦ "Варна", да увеличи броя на корабните места и да увеличаване на дълбочината до 12.50 м. Прогнозният обем на товарите, които предстои да бъдат обработвани на пристанището е до 8 млн. т годишно, като за сравнение сега "Пристанище Варна" обработва около 10 млн. т. Освен това след изграждането на новата контейнерна инфраструктура пристанището би трябвало да обработва и около 200 хил. т контейнери на година, колкото е капацитетът на всички български пристанища в момента.


Аспорухов мост във Варна. В дъното се виждат стълбовете на преминващите успоредно с вето далекопроводи.

© Мартин Златев

Аспорухов мост във Варна. В дъното се виждат стълбовете на преминващите успоредно с вето далекопроводи.


Според специалисти, които от години коментират идеите за удълбочаването на фарватера през канала море – езеро под Аспорухов мост обаче


този проект е безсмислен,


ако не се премахне далекопровода, който пресича канала успоредно на моста. Сега именно недостатъчната височина е причината големи кораби и тежки контейнеровози да не могат да навлизат в езерото. Доказателство за това е фактът, че най-голямата дълбочина в пристанище "Варна-изток", е 11.5 м, но това е достатъчно за акостирането на до 100 хил. тонни кораби.


Именно заради далекопровода, преминаващ над т. нар. Канал 1 и 2 (стария и новия канал под Аспарухов мост), в момента допустимата височина на корабите, преминаващи през тях е до 44.19 м през първия и до 43.90 м през втория. Тези височини са определени през 2014 г. с разпореждане на тогавашния директора на "Морска администрация" Валентин Енчев.


Другата "тайна", за която се говори от години, но никога не е коментирана официално е, че кейовете на девненското пристанище "Варна-запад" потъват, което ги прави неустойчиви за натоварване по-голямо от това, на което са подложени в момента при разтоварването на големи количества контейнери.

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Сега стана ли ви ясно, че ДПС и ГЕРБ са дупе и гащи?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 567 Гневно

  Ма как така съмнения? Сокола, чист като сълза и вие съмнения? Айде молА ви се....

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  30 години няма кой да повдигне един далекопровод, за да се увеличи допустимият тонаж от 44 на 100 хиляди тона. Изведнъж 350 милиона, за да се удълбочат 25 км с нов фарватер.

  "Бате к*ре, 350 милиона батко, дЕли го ън 7 милиона пергиш, батко! Некъде педеце камъка це паат ън пергиш, изоушу неъ ъ це оцетят, че ги е*ем у пергишите!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  и никой не разследва как така
  доган купува за 3000 лева тец
  за 60 милиона, при положение, че
  е нерентабилен. и си мълчите,
  ама за нпо-та сте като хиени.
  доста жалка картинка сте. доста жалка лакейщина.

 5. 5 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Ей, тия за Доганчо и тунел до другата страна на Земята ще прокопаят...

  Мафията си има държава!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5377 Весело

  Малките камъчета :)
  1. Които обръщат колата
  2 Които показват верния път в тъмното

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7755 Любопитно

  Е , дай да затлачим пристанището, че да не се облажи Доган ли ?

  [email protected]
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  По всичко си личи,че Доган ще е много доволен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 392 Неутрално

  За намеренията на Доган питайте Николай Вълканов, който му подари терен. Да, на Доган. А Вълканов е старо куче на Мултигруп и Илия Павлов, дето се скара с Луканов кой кара влака...

  Сагата е интересна, но агитпропа на Дневник е едностранен. Щото до Стоян Денчев е именно Вълканов:
  https://webnews.bg/uploads/images/02/0602/420602/768x432.jpg?_=1556432309

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  на "хидроинжирера" да е.. неговата....!!!

 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Това е първа номинация за малоумна идея на века. Накратко готово пристанище ще бъде преместено в плиткото, плиткото ще бъде прокопано за да бъде използваемо, готовото пристанище ще бъде заето от кебапчийници, чашготеки и ВИП шмъркалници. Цялото удоволствие ще струва 200 милиона като за начало. После и повече. А големи кораби така или иначе не могат да минават под Аспаруховия мост, така че ще трябва да се наливат още неясно колко пари.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  и никой не разследва как такадоган купува за 3000 лева тецза 60 милиона, при положение, чее нерентабилен. и си мълчите,ама за нпо-та сте като хиени.доста жалка картинка сте. доста жалка лакейщина.
  —цитат от коментар 4 на mihail_p


  Няма по-голяма измет на прехода от либерастийските фурнаджийски лопати, които се кланат на Доган и му се въртят като дервиши !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  Колко струва една съвременна драга, която да дълбае където и когато е необходимо? Такива канали не се удълбават веднъж завинаги... обикновено се затлачват за няколко години и трябва отново да се чистят. Друго си е обаче да се наемат периодично ... да се лапат комисионки :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 558 Неутрално

  И откъде ще дойде това повишение в контейнерите?! Тя българската икономика не толкова развита, за да ги потребява, а от съседните ни държави трудно може да се привлече товаропоток. Най-много да карат до Ниш и Пирот. Гърция, Турция и Румъния си имат големи пристанища. Сърбия по-често ползва повече пристанищата на Словения и Хърватия, Македонците ходят до Солун. Така че ако няма повишаване на вътрешното потребление за какъв по-голям товарооборот може да се говори?

 15. 15 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  чак пък да реши проблеми

  просто ще даде още една възможност за ощетяване на държавата за сметка на шефа на баце - агент Сава

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 16. 16 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Ще реши проблем на България! Пристанище Варна - запад, предвиденото за преместване Варна - изток (на територията по Максуда) и т.н и т.н. обекти с национално значение, вклюително и стратегически обекти, касаещи националната сигурност!

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4580 Любопитно

  Всичко в името на човека! Всичко за благото на човека!

  Човекът е Ахмед Доган, нали Баце?

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  През 2008 г. държавата подписва договор за заем с японската финансова институция за около 37 млрд. японски йени (или около 226 млн. евро по тогавашен курс). С парите трябва да бъдат изградени контейнерни терминали в двете морски пристанища Варна и Бургас. 2011 год. Пристанище Бургас започва яко да се задъхва финансово. Септември 2012, от заема не са използвани всички средства, но ежедневно се начисляват лихви по цялата сума
  Кабинетът тогава одобрява доклад по предприемането на действия за прекратяване на междуправителственото споразумение с Япония за предоставяне на заем от японската банка за международно сътрудничество за проект „Изграждане и развитие на нови контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас”...
  Въобще, тъмна история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4054 Весело

  Глупости ! Прави се за да може жълтата подводница да акостира нелегално....

 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 280 Неутрално

  АБсолютно безсмислено начинание!! Освен за "усвояване" на парите, за никаква друга идея не може да става въпрос. Повечето товари така или иначе ще продължат да пътуват до Констанца, където се товарят директно на кораби и се изпращат по Дуняв. Ако ще и 1 километър дълбочина да издълбаем, товарите няма да дойдат във Варна!! За дълбочината на езерото няма да говорим изобщо. Всички знаят, че е доста плитко.

 21. 21 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 260 Весело

  Аз предлагам да насипем каменяк и сгур и направим бариерен риф около Варна... да му е гадно на Доган

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 22. 22 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Разстроено

  Ей хора, не сте от Варна. Пишете глупости.
  30 години никой не е поддържал лавателния канал. Дълбачките ги нарязаха на скраб.
  А пътят до пристанище Варна Запад се затлачва. А то е изкуствено пристанище прокопано навътре в езерата(за разлика от Констранца което е дълбоководно и изкуствено създадено но навътре в морето, като всеки щорм го руши, но румънците го поддържат). В момента от 13.5 м е станал под 11. Това означава че не 34000т кораби ами и 25000 т не могат да акостират на него.
  За да работи износът на Девненската долина трябва да влизат големи кораби.
  Ще спечели ли от това и Доган - Да ще спечели. Купеното с ТЕЦ Варна пристанище е в средата на плавателния канал, но ще спечели и ТИМ тяхното пристанище Леспорт, Ще спечели и Делфин 3, Ще спечели и Фериботния комплекс.
  Айде за да не спечели Доган да си затрием всички бизнеси, че и държавните поръчки да спрат. Не това е проблемът - проблемът е ония 52 млн годишно за студен резерв дето му се подаряват
  .

 23. 23 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 576 Неутрално

  350 млн прави по около 1000 лева на човек жител на Варна. С тези пари Варна може да се превърне в един модерен град.

  Такъв огромен финансов ресурс предназначен единствно да се обслужват интересите на Кремъл (всички знаем кой стои зад Доган) е чист вид национално предателство.

 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  "Доказателство за това е фактът, че най-голямата дълбочина в пристанище "Варна-изток", е 11.5 м"

  Всъщност по-важното е колко е най-плитката част на пристанището и фарватера.
  Все тая дали има отделни участъци дори и по сто метра да са, засядането е на анай-плиткия.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#22] от "ЙЕИ":

  изглежда си по-запознат с райна, но пропусна да коментираш проблемът с височината на ел. провода, след като в статията коментират, че сегашната дълбочина не е проблем, а ограничението е във височина.
  А относно дълбачките - кой трябва да ги поддържа? Варна-запад и околоните пристанища според мен, нали си взимат такси за всеки кораб.

 26. 26 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#23] от "shisharko":

  Само за първата линия наметрото няма да сигнат. За да стане модерен град варна трябват няколко милиарда. И евентуално да се строи пристанище около нос Галата - дълбоководно(20-24м). Всичко останло е глупости на мераклии за усвоявне на средства

 27. 27 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#22] от "ЙЕИ":

  Доган купи ТЕЦ-а заради пристанището. Не знам какъв "студен резерв" поддържа, но съм чул, че няма кьорав тон въглища с които да запали пещите при криза :) Не ми е далечна мисълта, че точно придобитото от него пристанище е причина разгеле да тръгне това удълбаване. Аз обаче продължавам да си мисля, че с този бюджет можем да си построим цялата необходима техника за дълбане и последваща поддръжка на този канал.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1147 Весело

  Вервайте. Така казваше Крадлив Деду. Вервайте, казвам и аз. Вервайте, че герберите няма да бутнат борда. Ако не е за вас, за вашите деца ще е.

 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#25] от "iceto_":

  Канала ще го плаща ДППИ(държавно предприятие пристанищна инфраструктура) което събира корабни и кейови такси, но не и кейови такси от частни или концесионирани пристанища. Преминаването през фарватерите мисля, че се заплаща и от там би следвало да се изплащат такива дейности.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 392 Неутрално

  и никой не разследва как такадоган купува за 3000 лева тецза 60 милиона, при положение, чее нерентабилен. ...
  —цитат от коментар 4 на mihail_p


  До коментар [#4] от "mihail_p":

  Ставате смешни с тази опорка. Продавач на ТЕЦ Варна е ЧЕЗ Б-Я, купувач - Папазов. За тези сделки нашата държава няма думата. Имаше май разследване в централата на ЧЕЗ, но то комай се премълча.
  Ап защо Папазов "подарява" на Доган 70% от теца - питайте него. Може и аверите му от Мултигруп.

  "Папазов: ТЕЦ-Варна е купен за 48 млн. евро, Доган придобива 70% за 1,4 млн. лв"
  https://news.bg/economics/papazov-tets-varna-e-kupen-za-48-mln-evro-dogan-pridobiva-70-za-1-4-mln-lv.html

 31. 31 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Доган уреди родата за поне 300 години напред. Поне 300.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#30] от "plebs":

  не се аби.
  не разбираш от реторични въпроси.
  доган вдига червения телефон на путин.
  ама как скачаш на барикадата.
  жалка работа.
  доста посредствена.
  но за съжаление трябва да ви търпим още време.

 33. 33 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#25] от "iceto_":

  Този ел.провод не е проблем на корабите за насипни товари. Този ел.провод е проблем на контейнеровозите.
  Но даже и да се увеличи височината му - ТОВА НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМЪТ с тях. За тях трябва да се строи дълбоководно пристанище до нос Галата.
  Само че усвоителите на средства знаят че никой няма да инвестира в такъв проект, защото трябва да се прави подземен ж.п. преход под каналите и островът за връзка с ж.п.линията.
  Освен ако правителството не реши той да е част от линията на метро и там се намери някакво решение.

 34. 34 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#27] от "ь":

  Няма и да видиш въглища. Просто те са скъпи в момента. 4-6 блок които работят на въглища са изключени.
  1-3 блок работят на природна газ, па макар и с непълен капацитет. Но и никой няма намерение тая централа да работи. Тя просто трябва да имитира дейност за да щипе Доган парите.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  Пристанището вече е заето от кръчми, Домуса и Боку ще го направят атракционно, а функциите ще му бъдат иззети от частното на генералния руски резидент в България Ахмед Демир Доган.. Всичко това ще се случи разбира се с бюджетни средства, под благия поглед на банкянгския аристокарт. А преди няколко дена Чехлю се включи отново в гвардията му, и гръмко отново обвини Костов.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  Отговорът е един!Доган, Доган и пак ДОГАН!!!!!

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#4] от "mihail_p":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Такива "чудеса" могат да стават само и единствено по нашите географски ширини/или пък в посока Изток/

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  Сега очаквам тролчетата да завикат колко глупави са варненци. И колко гениален е Доган.

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#22] от "ЙЕИ":

  Значи Тимаджийте пак се уредиха с дъжавна пара!

 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#38] от "historama":

  варненците дебелия пеевски им врътна
  ебати номера с тея 42 декара в центъра
  на града. пичове, някой пита ли ви да дадете
  42 милиона за дупката на гергов.
  ама пак си избирайте портних.

 41. 41 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Вместо да удълбочат територията на пристанище Варна да го насипват с камъни за да направим мръсно и на Доган. Откъде на къде ще се развива държавното пристанище, по-добре е да затворим и двете пристанища за да са доволни хейтърите на ДБ и разградския комсомол.

 42. 42 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#39] от "bat_plamen":

  ТИМаджиите винаги са били уредени с държавнс пара независимо кой е бил на власт. Последните годинки нещо пазаглъхнаха, ама си мисля че продължават да цоцат. Това е една от малкото групировки дето и с пръст не ги бутат.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  До 40:"mihail_p"]До коментар [#38] от "historama":варненците дебелия пеевски им врътнаебати номера с тея 42 декара в центърана града. пичове, някой пита ли ви да дадете42 милиона за дупката на гергов.ама пак си избирайте портних.[/quote]

  Колега, твоята работа е чул-недочул. Не 42 дка, а 43 млн. лв. И тези милиони всъщност ги даде Боку на Г. Гергов, ковчежника на БСП, а не на Пеевски.

 44. 44 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "Чии проблеми ще реши удълбочаването на варненското пристанище"

  Как чии??? На ахмед Доган, разбира се.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  На тоя, дето решава кой ще управлява и кой ще избере главния прокурор. Защото ние му позволяваме. Ние му даваме милиони от нашите данъци, за да издевателства над българските граждани.

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  До коментар [#20] от "wnl03619584":

  Точно! Докато нашите капацитети умуват какво да правят, за да се открадне повече комшиите направиха Констанца, пристанище за образец. Съвсем логично е големите кораби и товари да се насочат там. Следва да се има в предивд, че разширяваха и дооправяха пристанището в Констанца над 20 години и вложиха там милиарди... Нашите да не са решили с няколко стотин милиона да преобразяват пристанищата във Варна и езерото?! Това е повече от смешно...

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  неее.
  на пеевски ги даде.
  гергов.
  а на гергов варненци му ги дадоха.

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  До коментар [#26] от "ЙЕИ":

  Няколко милиарда няма да оправят Варна. Трябват десетки милиарди. Освен милиардите, трябва мисъл и аналитичност, как правилно и точно да се вложат парите. Милиардите ще се намерят, но мисъл и аналитичност откъде?!

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  Пристанище Варна май вече е частно, или е отдадено на концесия за 30-40 години. Което е по-интересно! Ще става яхтено.
  А карго пристанището се мести в езерото, на мястото на бившето пристанище за въглища. Всъщност Варненското езеро е доста дълбоко, за разлика от бургаските - максимално до 14 м.
  А докато експертите от софийското поле говореха, че за България е икономически по-изгодно да ползват солунското пристанище отколкото варненското (очаквам спецовете тук да ме убедят че е така), и строеше магистрали до Гръцко, в Румъния инвестираха милиарди в пристанищата Констанца и Мангалия, които се радват на усилена работа. А според банкянгската тиква България няма нужда от пристанища, и любезно ги предоставя на руснаците (в случая на домуса и Доган)

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":

  Което не пречи дирекция "Морска администрация" да е в София, за доходоносни длъжности на герберасти от София.

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  На тоя, дето решава кой ще управлява и кой ще избере главния прокурор. Защото ние му позволяваме. Ние му даваме милиони от нашите данъци, за да издевателства над българските граждани.
  —цитат от коментар 45 на Роси


  Стига Роси!
  Ние нищо не даваме.
  Нас ни питат само на изборите. Но като дойдат избори, българите отиват към урните с псувни. Псуват, и правят глупости.
  След това псуват за глупостите, които направиха.
  И все псуват, и се вайкат.
  Така беше и преди 2 седмици.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  До 46

  А ако Варна бе румънска, тези милиарди може би щяха да бъдат инвестирани не в пристанището на Констанца, а във варненското. Но Герберастията предпочете да инвестират в руско-турски тръби за Сърбия.
  А варненци били глупаци.
  Да, глупаци са, че не си спретнат един референдум за отделяне от презиращите провинцията Шопландия.

 53. 53 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Парадокса знаете ли кой е? От единия бряг една полуруска фирма започна да пресушава езерето за да прави терминал за газ, пристигащ по ферибота с вагони.
  Как така еко министерството е позволило подобно кощунство

 54. 54 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Абсолютно съвпадение.

  ББ не бута гювеч никому. Нали?

 55. 55 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Да добавим че между Констанца и Букурещ има магистрала, румънците рехабилитираха жп линията за да вдигнат товароносимостта, а китайци щяха да им подготвят и високосростно жп трасе.
  Докато Бай.Х прави магистралите около изходите на София, за да може останалия читав Матр'ял да са изнася от столицата по-бързо към дома в почивните дни, да цъка с език и да благославя бащицата.
  И БДЖ я бутат към фалит, за да я приватизират. Въпросът е кой ще я лапне.
  Аз залагам на ТИМ!

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4139 Неутрално

  Никой не разследва как Доган си купува ТЕЦ за 3000 лв, никой не разследва как доган си прави пристанища с парите, получени за студения резерв, никой не се вълнува, защо няма магистрала до Варна, но цялата софийска герберастия реве като озверяла срещу българското черноморие, че било лайноморие, белким никой не се позаинтересува какво прави българо-руската мафия в Източна България.
  И все чакаме я американския посланик да ни спасява, я американския президент да набива канчетата на нашите дебили-русофили

 57. 57 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#30] от "plebs":

  Ми нарича се пране на пари, което никой не разследва.
  А ЧЕЗ беше принуден да се отърве от теца защото не отговаряше на еконормите, а привеждането му в норма не излизаше на сметка.
  На Доган обаче сметката излиза.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#57] от "zz_s":

  Излиза му сметката на Фоган ама друг път. Йогато ЧЕЗ продадоха ТЕЦ Варна, аз малко поспорих и рдин форумец наречен Иван. Той твърдеше че сделката е заради самото предприятие, а аз заради пристанището към него. Е сега май вече става ясно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 59. 59 Профил на Георги Димитров
  Георги Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отпускането на средства за удълбочаване на канала е поредна брънка от една дълга стратегия.Тя започна с лишаването на ЧЕЗ от средства за подържане на "студен резерв"и принудата да се освободят от ТЕЦ Варна поради генериране на загуби.Следващата стъпка бе,да се намери подходящ човек който да я "купи".Осигуриха му кредит,стана фамилна ТЕЦ,татко,син и дъщеря-съдружници.Нищо че след министерският пост бе безработен и си гледаше овощната градина.След сделката,държавата реши че отново има нужда от мощностите на ТЕЦ-а и тръгнаха Държавните пари.После пък,след като купи,подписа договор за "резерва",преоборудва 3 от блоковете на природен газ,бившият директор на Пристанище Варна и бивш министър,реши да продава и то "без пари".Никой не го е еня за ТЕЦ-а,ценното е пристанището.Като добавите усиленото строителство на "Хемус",проектирането на втори мост над Варненското езеро и плановете за магистрала Варна-Бургас,както и поетапно затваряне на пристанище Варна-изток, то нещата се нареждат логично.

  Г.Д
 60. 60 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1768 Весело

  До коментар [#58] от "tsyrvulan":

  Е това казвам, няма значение от какво , но на него сметката му излиза.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1251 Любопитно


  Е, следващата далавера е да разглобят Аспаруховия мост...
  !

 63. 63 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Тенденциозна статия, която сугестира някаква нередност и има привкус на разчистване на сметки.

  niki
 64. 64 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3904 Весело

  " Другата "тайна", за която се говори от години, но никога не е коментирана официално е, че кейовете на девненското пристанище "Варна-запад" потъват, което ги прави неустойчиви за натоварване по-голямо от това, на което са подложени в момента при разтоварването на големи количества контейнери."

  Добре дошли в света на сараите, където потъват всичко - факти, обстоятелства, самоубиват се хора, потъват пари и разни тайни около тях...Който не вярва, да пита прокурора, който разследва КТБ аферата...а, чакайте малко, той май се казваше...Гешев ? Е, забравете, ще си останете само с питането....

 65. 65 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Зейнеб роди, пък вие си губете времето, драги зрители ... Правете любов , а не война...

  agent
 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsyrvulan":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тимаджийте много добре се усещат накъде "духа вятъра" още от зората на демокрацията

 67. 67 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Чии проблеми ще реши?Поредната плячка на зиналата да глътне цяла България комунистическа мафия/но не точно мафия,защото при мафията все пак има неписани етични правила/...А в България?Лицето на държавна сигурност/дали е лице или нещо друго/а.доган “развива”бизнес след бизнес...Ами трябва редовно да си плаща “вноските”...Охолният живот,другарю ахмед ,си има цена...Дори и на стари години...НЯМА ПУСКАНЕ ОТ “ХОРОТО”ИМ-ИЛИ ИГРАЕШ,ИЛИ...Дълбок е Варненският залив...

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Чии проблеми ще реши удълбочаването на варненското пристанище

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Чии проблеми ще реши удълбочаването на варненското пристанище


  Може би на свинекомплексите . Подводни ями за загробване на жертвите на нова чума . А защо не и на луда крава . Или на птичи гриб . Но най вероятно да се стигне до Дунавски сценарии . Загробване на политици . В товарни шлепове . През Септемврийското въстание .

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Ще направим така, че врата на България по море – Варна, да бъде отворена за най-тежките кораби, които в момента не могат да влизат, каза още Росен Желязков. Целта на проекта е да има удълбочаване до 13 м"

  Ще направите така , че скоро след дълбаенето , ще се кейне американското знаме на д нящой военен кораб . И някоя нова ракета ще насочи нос към Варна .

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3736 Неутрално

  Първото, което ми дойде на ум като прочетох горното съобщение бе, че точно по брега около Варна (не съм от там и нямам много добра представа за големината, характера и причините) има големи срутвания и пропадания.
  Страхувам се това насилствено / изкуствено удълбочаване да засили и развие тези пропадания и срутвания.
  Мисля, че преди да се пристъпи към такова насилствено променяне на естествената ситуация, трябва да се направят много сериозни и щателни дълбочинни проучвания и да се изяснят окончателно причините за пропаданията на брега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  Те и Бургаското пристанище го удълбочиха преди години. Изгребаха вече улегналите от стотици години тини, мазила и боклуци и ги захвърлиха 30-40 км навътре, като по този начин осъществиха небивало по мащаби замърсяване и отравяне на морето и залива. Оттогава тъдява риба не се вясва. И каквото и да е друго морско създание. Който не вярва да провери.

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тиква загубена":Сега стана ли ви ясно, че ДПС и ГЕРБ са дупе и гащи?

  Това отдавна се знае . Не се знае кои са дупето и кои гащите . И кой на кого ги сваля .

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":2 Които показват верния път в тъмното

  Ако са диаматни . Шначе пясъчник не свети , просто те спъва .

 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":Е , дай да затлачим пристанището, че да не се облажи Доган ли ?

  Ами ако вие затлачвате , очистете го и си го вземете , бе аланкоолу . Ама май ръцете са късички .

 76. 76 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 542 Неутрално

  42милиона за една дупка на центъра, 300 за един канал.. Ейтака фърчът едни милиони а варненци тънат в тинята

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Плачете сега , дечица . А тато ви беше взел мярката на догановците и малко време не му оставихте да ви реши бъдещите проблеми . Коя каквото си направи и Живков не може да му го ОПРАВИ .

 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#67] от "kqv22356908":...Дълбок е Варненският залив...

  Дълбок е за тези без спасителни пояси . За Доган и догановци има не пояси , има и барокамери , биля . Д вруга посока трябва да е мисленето . Да се разбере , че на кола грънци , трябва само една тояга .

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Имало едно време люде , дето си казали - А бе , за Ламята не ще владика , иска Караджата . И грабнали сатърите . Сега не става - не знаем що е сатър .

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7755 Неутрално
 82. 82 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7755 Любопитно

  До коментар [#75] от "papуre":

  А на тебе к'во ти е късичко?

  [email protected]
 83. 83 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 246 Разстроено

  Какво ли не се прави за етническия мир в България. Каквото е поискал Доган, дадено му е! Само едно барбекю му взеха!!!!

 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  До коментар [#74] от "papуre":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 931 Неутрално

  И през ум на човек не може да му мине че на това пристанище ще се разтоварват контейнери с боклуци за горене в Девня и Тец Варна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK