Цацаров избегна отговора кои са двете сгради, в които се избират "тримата големи"

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че ще гласува отново за Иван Гешев в четвъртък.

© Велко Ангелов

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че ще гласува отново за Иван Гешев в четвъртък.Две сгради", в които се назначават главният прокурор и председателите на върховните съдилища, е една от темите, които Сотир Цацаров коментира, но не изясни, в изказването си по време на изслушването на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 24 октомври. Днес Цацаров бе попитан кои са тези сгради, но вместо да отговори еднозначно на въпроса, го препрати към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.


"Ще минат още два месеца и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще изляза и аз и никой няма да помни какво се е случило тук вътре – и което е по-важно – в две други сгради", каза Цацаров по време на изслушването на Гешев, след като взе думата след председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и се обърна към него.


"Г-н Панов посочи по Би Ти Ви едната сграда - президентската. Предполагам, че той я знае. Вие пропуснахте да му зададете този въпрос, когато имате възможност го зададете. Очевидно той го знае по-добре", каза днес Цацаров в отговор на въпрос на Силвия Великова от БНР дни след като държавният глава отказа да издаде указ за назначаването на Гешев и върна процедурата във ВСС.
Така на практика той избегна пряк отговор на въпроса и насочи темата само към решението на президента по финализирането на избора на главен прокурор.


Попитан още коя е другата сграда, Цацаров отговори, че най-вероятно e същата. Помолен да уточни с въпрос: "Тоест два пъти президентската?", той отвърна: "Да, най-вероятно два пъти е влизал там".


А в изслушването Цацаров твърдеше "в две други сгради", което не звучи като една и съща.


"Стана ясно, че не ВСС избира главния прокурор...", започна с въпрос Великова, цитирана от "Клуб Z", но Цацаров я прекъсна: "Не ми слагайте думи в устата. Става ясно - това го твърдите вие".


Той се обърна към нея, като посочи, че е излишно да водят такива диалози. "Ще стигнем до това кой назначава директора на радиото и кой мести журналистите там", допълни главният прокурор. "Нали вие проверявате?", попита Великова, а Цацаров отвърна, че не знае, като добави "и аз слушам и гледам".


"Това, което проверявам, не е свързано с това, за което говорим. Включително и за сградата на радиото. И работата там и вътре в нея. Нали? Разбирате ме много добре. Мисля, че ви отговорих съвсем ясно", заключи Цацаров.


Той повтори пред журналисти тезата си, че Конституцията и законът изискват след отказа на Радев да назначи с указ Иван Гешев номинацията на единствения кандидат да бъде прегласувана отново. В Закона за съдебната власт обаче не е ясно регламентирано на какъв етап трябва да се върне процедурата във ВСС, нито в какви срокове.Според главния прокурор няма причина Радев да се бави с прегласуваното решение на ВСС, което се очаква в четвъртък. Точката е включена в дневния ред на първото по време заседание на пленума, преди още указът на държавния глава да е публикуван в Държавен вестник.


"Протакането на нещата не е решение. Този президент е показал, че няма склонността да протака нещата или да прехвърля отговорност", отбеляза Цацаров, като преди това поздрави Радев, че даде мотиви за решението си открито, въпреки че Конституцията не го задължава.


"Това не означава, че трябва да чакаме указ на първия час след евентуално гласуване или да чакаме указ след два дни. Но така или иначе президентът доказа съвсем ясно с позицията си до настоящия момент, че действа, както той се изрази, в обозрим срок. Следователно, така както досега Конституцията бе спазена, аз очаквам тя бъде спазена и в бъдеще", каза още главният прокурор.


По-късно в Благоевград Иван Гешев отново потвърди, че не се притеснява от "поправителния изпит" в четвъртък и добави, че някои хора се страхуват от закона и затова неговият избор се е оказал толкова труден. "В резултат на работата в последните години много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно осъществява своите пълномощия за противодействие на престъпността", повтори за пореден път тезата си Гешев.


Той добави, че не вижда причина държавният глава да се страхува от този избор, но не пожела да коментира мотивите на Радев да върне избора на ВСС.


Какви са възможните сценарии след решението на държавния глава - тук
Как Румен Радев върна избора на Гешев за главен прокурор - четете тук
Пълния текст на изявлението на президента Румен Радев - четете тук
Първите коментари за решението на държавния глава в социалните мрежи - тук
Изборът на Иван Гешев - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK