Цацаров избегна отговора кои са двете сгради, в които се избират "тримата големи"

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че ще гласува отново за Иван Гешев в четвъртък.

© Велко Ангелов

Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че ще гласува отново за Иван Гешев в четвъртък.Две сгради", в които се назначават главният прокурор и председателите на върховните съдилища, е една от темите, които Сотир Цацаров коментира, но не изясни, в изказването си по време на изслушването на Иван Гешев във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 24 октомври. Днес Цацаров бе попитан кои са тези сгради, но вместо да отговори еднозначно на въпроса, го препрати към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.


"Ще минат още два месеца и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще изляза и аз и никой няма да помни какво се е случило тук вътре – и което е по-важно – в две други сгради", каза Цацаров по време на изслушването на Гешев, след като взе думата след председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и се обърна към него.


"Г-н Панов посочи по Би Ти Ви едната сграда - президентската. Предполагам, че той я знае. Вие пропуснахте да му зададете този въпрос, когато имате възможност го зададете. Очевидно той го знае по-добре", каза днес Цацаров в отговор на въпрос на Силвия Великова от БНР дни след като държавният глава отказа да издаде указ за назначаването на Гешев и върна процедурата във ВСС.
Така на практика той избегна пряк отговор на въпроса и насочи темата само към решението на президента по финализирането на избора на главен прокурор.


Попитан още коя е другата сграда, Цацаров отговори, че най-вероятно e същата. Помолен да уточни с въпрос: "Тоест два пъти президентската?", той отвърна: "Да, най-вероятно два пъти е влизал там".


А в изслушването Цацаров твърдеше "в две други сгради", което не звучи като една и съща.


"Стана ясно, че не ВСС избира главния прокурор...", започна с въпрос Великова, цитирана от "Клуб Z", но Цацаров я прекъсна: "Не ми слагайте думи в устата. Става ясно - това го твърдите вие".


Той се обърна към нея, като посочи, че е излишно да водят такива диалози. "Ще стигнем до това кой назначава директора на радиото и кой мести журналистите там", допълни главният прокурор. "Нали вие проверявате?", попита Великова, а Цацаров отвърна, че не знае, като добави "и аз слушам и гледам".


"Това, което проверявам, не е свързано с това, за което говорим. Включително и за сградата на радиото. И работата там и вътре в нея. Нали? Разбирате ме много добре. Мисля, че ви отговорих съвсем ясно", заключи Цацаров.


Той повтори пред журналисти тезата си, че Конституцията и законът изискват след отказа на Радев да назначи с указ Иван Гешев номинацията на единствения кандидат да бъде прегласувана отново. В Закона за съдебната власт обаче не е ясно регламентирано на какъв етап трябва да се върне процедурата във ВСС, нито в какви срокове.Според главния прокурор няма причина Радев да се бави с прегласуваното решение на ВСС, което се очаква в четвъртък. Точката е включена в дневния ред на първото по време заседание на пленума, преди още указът на държавния глава да е публикуван в Държавен вестник.


"Протакането на нещата не е решение. Този президент е показал, че няма склонността да протака нещата или да прехвърля отговорност", отбеляза Цацаров, като преди това поздрави Радев, че даде мотиви за решението си открито, въпреки че Конституцията не го задължава.


"Това не означава, че трябва да чакаме указ на първия час след евентуално гласуване или да чакаме указ след два дни. Но така или иначе президентът доказа съвсем ясно с позицията си до настоящия момент, че действа, както той се изрази, в обозрим срок. Следователно, така както досега Конституцията бе спазена, аз очаквам тя бъде спазена и в бъдеще", каза още главният прокурор.


По-късно в Благоевград Иван Гешев отново потвърди, че не се притеснява от "поправителния изпит" в четвъртък и добави, че някои хора се страхуват от закона и затова неговият избор се е оказал толкова труден. "В резултат на работата в последните години много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно осъществява своите пълномощия за противодействие на престъпността", повтори за пореден път тезата си Гешев.


Той добави, че не вижда причина държавният глава да се страхува от този избор, но не пожела да коментира мотивите на Радев да върне избора на ВСС.


Какви са възможните сценарии след решението на държавния глава - тук
Как Румен Радев върна избора на Гешев за главен прокурор - четете тук
Пълния текст на изявлението на президента Румен Радев - четете тук
Първите коментари за решението на държавния глава в социалните мрежи - тук
Изборът на Иван Гешев - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Стана му навик да избягва отговори. Ето още един пример от днешна публикация. И за #КъщиЗаТъщи нищо не каза прокуратурата, освен за къщата на Манолев, сега и ДФЗ мълчи кои са нарушителите и кои ще връщат пари!
  https://bivol.bg/dfz-globi-kushti-za-gosti.html
  ДФЗ КРИЕ НАРУШИТЕЛИТЕ С КЪЩИТЕ ЗА ТЪЩИ

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Цацаров мълчи и за проверката срещу Гешев
  БИВОЛЪ ОТГОВАРЯ НА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ГЕШЕВ
  https://bivol.bg/биволъ-отговаря-на-прокуратурата-за-г.html

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  Кремъл и Сарая? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Питайте го, докато отговори. С упоритост се получава.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  Кой го държи тоя Бивол бре?! Кой го курира? Някой враг на стабилността ще да е. Да се разследва, да се арестува, да се разстреля!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  ВАЖНО! В момента срещу Гешев има образувана проверка в СП за престъпления срещу правосъдието, което означава, че той не отговаря на изискванията на ЗСВ, като кандидат за главен прокурор! На 24.10., в деня на избора на главен прокурор, БОЕЦ внася сигнали до ВСС, ИВСС и ВКП срещу Иван Гешев,
  http://www.boec-bg.com/archives/2609

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Ако нЕкой е очаквал точен и ясен отговор, явно е имал нЕкви свръх очаквания.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3641 Неутрално

  Хахаха, дежурният по ДАНС веднага ми наблъска 3 минуса за 30 секунди...
  😆😆😆😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Цацата си иска също посредствен послукшо като него да е главен прокурор и да лови само
  малки рибета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Хахаха, дежурният по ДАНС веднага ми наблъска 3 минуса за 30 секунди...😆😆😆😆😆
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Троловете налазиха и тук! Както обрърнаха анкетата за отказа на президента, сега ще цъкат минуси на всяко критично за Цацаров и Гешев мнения!
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/11/08/3988960_kak_trolove_oburnaha_anketata_na_dnevnik_za_otkaza_na/


 11. 11 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Малко уточнения, щото цитатът на Дненик не е съвсем точен:

  "Ще минат още два месеца и тъй като никой мандат не е вечен, от тази зала ще изляза и аз и никой няма да помни какво се е случило тук вътре – и което е по-важно – в две други сгради", каза Цацаров по време на изслушването на Гешев ПО ПОВОД ИЗБОРА на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд на 29.01.2015 г. Тогава президент е Р.Плевнелиев, премиер - Б. Борисов.

  И още малко:

  На 12 декември 2014 г. в-к "Капитал" съобщава за проведена среща между премиера Бойко Борисов и председателя на ВАС Георги Колев, по време на която са обсъдени номинациите за председател на ВКС. Според изданието, Колев е заявил пред членове на ВСС, че председателят на ГЕРБ подкрепя Лозан Панов. През февруари 2016 г. пиарката на Борисов – Севделина Арнаудова ще разкрие, че Лозан Панов е чакал за среща с премиера. Панов отрича да е стоял пред кабинета на Борисов

  На 25 януари 2019 конституционния съдия Румен Ненков казва:

  "Вместо себе си (за шеф на ВКС) предложих да бъдат обсъдени три имена, наречете ме сексист, но и трите бяха мъжки… Едно от тези имена беше на Лозан Панов."
  ...
  На 13 април 2019 г. пред Ненков уточнява, че членът на ВСС, който му е предложил навремето да се кандидатира за "съдия № 1" е бил Сотир Цацаров.

  Толква за двете сгради.

  over the under
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Или Люблянка? И някъде в Сицилия?

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1568 Любопитно
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ясно е кои са двете сгради.
  Ясен е хомота и на Първанов, и на Костов, който те сложиха на прокуратурата - Вилчев и Филчев.
  Ясно е и че Цацаров "Ти си го избра".

  Но е ясно, че Цацаров даде думата на прокурорите и сега те избират.
  А са набрали много на съодиите. И за Масларова, и за кънкьора и за "батко и братко" на Гоце, и за Бисеров и т.н.

  Прокурорите пък взеха, че не номинираха нито родата на Рицар Попова, нито номинацията на Цв.Василев.
  И настана неистов вой:

  ЦАЦАТА И ЧАЙКА!!!

  „Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас.“

  :)

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Очевидно се оплитат в едно жълтопаветниците, БСП, кремълските проксита и банкерът беглец"

  "Странната амалгама зад неподписването на указа за Иван Гешев" -
  Зюмбюлев в https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7854110

 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Ха, вижте колегите на българската прокуратура в Русия. Мислите ли, че честните и непокупни Цацаровски прокурори биха могли да си сътрудничат с мошеници и крадци от Путенландска прокуратура. Разбира се, те дори отидоха да гостуват в Москва. Ето го московският прокурор - Д. Попов. За заплата от 60 хиляди рубли купи хотели в Черна гора и вила в Испания.

  Мисля, че и назначение на Гешев, не мина без помощта на Москва. Кога в България ще се появи някой като Навални? Или ще се надявате на румънската Кьовеши?)

  https://youtu.be/Yr4f7m69-F4

  "Чуждестранен агент"
 17. 17 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Като наближи избор по ситемата Бойкикиев и Люляка ми замирисва. Разградския.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 18. 18 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 608 Любопитно

  В края на мандата на Цаца-ров българската прокуратура е там, където е и в началото му т.е. "Модела "Вишински" на практика и на теория.
  Цъкайте минуси колкото си искате, тролчета.

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1794 Неутрално
 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  След като другите сгради решават, на ВСС да се съберат телефоните.
  Олигофренното спокойствие на заемащите висока длъжност е силно притеснително. Цацата е поредната порция загубено време за БГ.

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И нервите на Цацаров са се опънали докрай

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И нервите на Цацаров са се опънали докрай

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И нервите на Цацаров са се опънали докрай

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И нервите на Цацаров са се опънали докрай

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ":

  Няма да отговори никога! Също и Гешев няма да отговори! Вижте им мутрите!

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хи-хи":

  Не! След като в "други две сгради решават", да ни спестят цирка с избора от ВСС!

  Ще прелее чашата в един момент!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 888 Весело

  "По-късно в Благоевград Иван Гешев отново потвърди, че не се притеснява от "поправителния изпит" в четвъртък и добави, че някои хора се страхуват от закона и затова неговият избор се е оказал толкова труден. "В резултат на работата в последните години много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно осъществява своите пълномощия за противодействие на престъпността", повтори за пореден път тезата си Гешев."
  -------------
  Муаааа, трепери престъпният свят! Христо Бисеров и ДП(10) са напълнили гащите и ходят с памперси. Маджовци, Маргини и тем подобни също.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  До коментар [#28] от "virtual brain":

  Олигарсите били само трима: Трайков, Дянков и "разградския"! Пеевски си бил още само със стария Опел. Бисеров е невинен. (Благодаря Ви, прокурор Бецова!) А Доган и не само хидролог, а е и топлоенергетик с тясна специалност студен резерв! Ковачки о Домусчиев са от нашите!

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Цацата ясен ...... Бори се за нещо консулско........сега го боли чи Балеарските острови са бизи.......

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Традициите са важно нещо......що пък и него..... да не у КАЗАХСТАН

 32. 32 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Глей го тоя несретник - не бил знаел какво има предвид Лозан Панов!
  Кои били сградите!
  Щото Панов бил допускан в точно определени сгради.


  Ако на сгледата имаше и журналисти, може би някой щеше да го попита що ще главния прокурор(по разпореждане на комунишката ДС) в ЦУМ?
  Заедно с още две батки?

  И кво уговорИха?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3808 Весело

  "Така на практика той избегна пряк отговор на въпроса и насочи темата само към решението на президента по финализирането на избора на главен прокурор."

  Една е ! Една единствена ! Всички знаят къде е ! И кой живее в нея ! И как се " усмихва" на тези, в които " благоволява", демек в бизнеса им де....

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Весело

  Не ми остава нищо друго, освен да цитирам протежето му, което е чиста радост : "като дърт ром се отказа от показанията си" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Весело

  Не ми остава нищо друго, освен да цитирам протежето му, което е чиста радост : "като дърт ром се отказа от показанията си" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Едната твърдо са Сараите - ако не по друго, може да се досетите по охраната от НСО. Резиденция Бояна ряпа да яде. За другата - едни викат онази с магнолиите в двора, други викат - тоя не е никой, сградата е една в кв. Изток с ресторант отдолу , където се събират едни генерали от ДС. Но други пък викат, че тези от Изток се явяват шефове и на Доган, така че щом сараите са спуснали интифа, значи първо е минало през Монтерей. Интересно ще бъде да чуем мнението на социолозите - Андрей Райчев, Колю Медианата, Васу Совата - те винаги всичко знаят, само сега са си глътнали езиците.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално

  Може вече да са го подплашили, че се е изпуснал.

 40. 40 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 748 Неутрално

  [quote#6:"Наблюдател"]ВАЖНО! В момента срещу Гешев има образувана проверка в СП за престъпления срещу правосъдието, което означава, че той не отговаря на изискванията на ЗСВ, като кандидат за главен прокурор! На 24.10., в деня на избора на главен прокурор, БОЕЦ внася сигнали до ВСС, ИВСС и ВКП срещу Иван Гешев,http://www.boec-bg.com/archives/2609 [/quot

  Що за простотия е това мнение. Така до края на света няма да изберат главен прокурор, все ще се намери някой като Боец на който съответния човек няма да му е изгоден и пуска сигнал за някакво измислено престъпление и почва нов избор. Най-верятно докато Ареше на Прокопи, Цветан василев и другите олигарси.

 41. 41 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Ами питайте Панов кои сгради има предвид, от къде на къде очаквате Цацаров да знае какво иска да каже Панов?

 42. 42 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 700 Любопитно

  И нервите на Цацаров са се опънали докрай
  —цитат от коментар 24 на neut


  Ама и вашите нещо са се опънали яко?Нещо пръстите ли треперят или е от нерви?

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  ..... Гешев ........ Взе да се усеща , че май са го пуснали на ските и му дават силна засилка :)те ще го гласуват, после следва питане на КС , след това отказ от подписване :))))........ Нещо се нервят май а?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ясно е кои са двете сгради.Ясен е хомота и на Първанов, и на Костов, който те сложиха на прокуратурата - Вилчев и Филчев.Ясно е и че Цацаров "Ти си го избра".Но е ясно, че Цацаров даде думата на прокурорите и сега те избират.А са набрали много на съодиите. И за Масларова, и за кънкьора и за "батко и братко" на Гоце, и за Бисеров и т.н.Прокурорите пък взеха, че не номинираха нито родата на Рицар Попова, нито номинацията на Цв.Василев.И настана неистов вой:ЦАЦАТА И ЧАЙКА!!!„Чайка е на двудневно официално посещение в страната ни, съгласно подписаното между него и главния прокурор проф. Борис Велчев на 9 октомври 2008 г. Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на двете държави. В рамките на това споразумение ежегодно се осъществяват визити на български прокурори в Русия и на руски прокурори у нас.“:)
  —цитат от коментар 14 на plebs


  Пълни глупости.
  1/ Филчев беше вторият избор на ВСС.
  2/На всички е повече от ясно, че главният прокурор е политическо назначение - всеки един от тях, вкл. Гешев. Просто мястото на прокуратурата не е в "независимата съдебна власт". Това е някакъв уникален български случай, който го няма никъде в ЕС.
  3/И Малсарова и Бисеров бяха оправдани с любезното сътрудничество на прокуратурата. Обвинението беше фарсово, а "невъзможността" да се привлекат материали от Швейцария, въпреки че швейцарците бяха изпратили подробни указания как да бъде то поискано , го показва недвусмислено.
  4/Мандатът на Цацаров ще се помни, не само с това, но и с изчезнали тефтерчета, споразумения с "Наглите", с източени 20 млрд. лв от ДДС и липсата на каквито и да е процесулани действия.
  5/Хубаво е все пак да си изясним какво е олигархия в български условия , защото не всеки богат е "олигарх" .

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 46. 46 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Ясно е, че Цаци е слуга на олигархичното задкулисие, които го избра. Показа го при Костинброд, показа го при Гергов в ЦУМ, показва го и сега при избора на Гешев.
  А кои наистина са тези сгради - Сараите и хотел Берлин?

 47. 47 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 592 Неутрално
 48. 48 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Колко хубаво щеше да бъде ако Силвия Великова не задаваше въпроси и не беше там. Как добре си я бяхме махнали, ама "тъмните" сили се намесиха и я върнаха. Това си каза Цацаров, но само на него си. Мисля си обаче, че не е далеч деня в който корумпираните, узурпирали властта тъмни сили ще може да го казват на глас, без да има реакция от обществото.

 49. 49 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 704 Неутрално

  двете сгради ги ЗНАЕМ!
  ЕДНАТА Е НА КОЗЯК, А ДРУГАТА - САРАЙСКА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK