Каракачанов за скъпата наборна армия: И съществуването на България е скъпо начинание

Каракачанов за скъпата наборна армия: И съществуването на България е скъпо начинание

© Юлия ЛазароваСамото съществуването на държавата България е скъпо начинание. С тези думи пред БНТ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов реагира на забележката, че връщането на наборната армия ще е скъпо начинание.


Той обяви, че не се е отказал от намерението си да върне задължителната казарма. Каракачанов уточни, че на първо време ще се въведе доброволна военна служба за 3, 6 или 9 месеца.


"Обществото е узряло за наборната военна служба. "Цялата кампания за отмяната и през 2008 година беше тотална грешка. В Конституцията има ясен текст, че всеки български гражданин трябва да защитава отечеството си. Когато ти не си го подготвил и го пратиш в бойни действия, го обричаш на заколение", аргументира се Каракачанов.
Той отбеляза, че при отмяната на задължителната казарма е било посочено, че така армията ще стане по-малка, по-добре въоръжена и по-добре заплатена, но в момента е изпълнено само първото обещание.


Каракачанов посочи, че през следващата година бюджетът за отбрана ще е рекордните 2.041 млрд. лева, като нараства за трета поредна година. "Това се прави не само, за да достигнем 2% от БВП, каквото е изискването на НАТО, а и заради това, че 30 години отбраната е била подценявана", допълни вицепремиерът.


Каракачанов поясни, че във военният бюджета са предвидени средства за реализация на проектите за модернизация на армията, увеличаване на заплатите с 10% и ремонт на част от сградния фонд . "Бих казал, че и този бюджет е малък, но няма как да се наваксат пропуснатите години за 2-3 години", поясни военният министър.


Той обърна внимание, че е преборена тенденцията за повече напуснали, отколкото постъпили, като за деветте месеца на тази година влезлите в армията са 602-ма, при 325-ма за същия период на 2018 г.


В отговор на въпрос, Каракачанов посочи, че проектът за покупка на нови кораби за армията е в ход, като до няколко дни ще са ясни какви оферти са получени. Плановете са да бъдат поръчани два мултифункционални патрулни кораба за нуждите на военния флот. Одобрената от парламента проектна цена за тях е 984 млн. лв. (с ДДС).


"Проектът за нови бронирани машини за пехотата малко ще се забави, като в началото на следващата година ще са ясни параметрите", допълни той. Става въпрос за общо 150 бойни машини, на стойност 1 милиард и 500 милиона лева.


Каракачанов за пореден път атакува лидерите западноевропейските държави и в частност френския президент Еманюел Макрон, като каза, че има грешка в начина им на мислене. Както е известноq в началото на месеца Макрон предизвика дипломатически скандал с България и Румъния, със своя позиция, изразена в интервю за френско списание. В него френският президент казва, че че предпочита във Франция за работят легални мигранти от Гвинея или от Кот o'Ивоар, "отколкото българи или украинци с техните нелегални канали".


Последва реакция както от България, така и от Украйна, като българското външно министерство извика за обяснение посланика на Франция в София. В събота пък премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че президентът на Франция ще се издължи за непремереното си изказване за българите, като даде френска подкрепа за влизането на България в чакалнята на еврозоната, за Шенген и за отстъпки в транспортния законодателен пакет "Мобилност", наричан "Пакета Макрон".


"Не може на източноевропейците да се гледа като на втора категория хора", отбеляза вицепремиерът. Той посочи, че България не трябва наивно да чака да и бъдат решени проблемите отвън.


"Винаги големите държави защитават своите интереси. Проблемите в демографията и икономиката не може да чакаме да ни ги решат от Брюксел, Вашингтон или Москва", подчета на Красимир Каракачанов.


Коалиционното споразумение се нуждае от пренареждане


Попитан дали е нужно преразглеждане на коалиционното споразумение за управление на страната, лидерът на ВМРО посочи, че по-скоро, е наложително неговото пренареждане. "Част от предлаганите от нас промени се бавят умишлено, това е така за циганската концепция, за въвеждането на наборната армия, приемането на стратегии за борба с битовата престъпност и демографската криза", поясни Красимир Каракачанов. Според него трябва да има ускоряване на онези приоритетите на патриотичните партии в коалицията, които са били слагани в ъгъла.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK