Предлагат се три варианта за изплащането на т. нар. втора пенсия

Социалният министър Бисер Петков представи на кръгла маса предложенията на работната група.

© Цветелина Белутова, Капитал

Социалният министър Бисер Петков представи на кръгла маса предложенията на работната група.След две години обсъждания работна група към Министерството на труда и социалната политика е готова с варианти за изплащане на т. нар. втора пенсия, за която родените след 31 декември 1959 г. внасят вноски в частните пенсионноосигурителни фондове.


Първите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще се появят в края на 2021 година, това ще са жените, родени през 1960 година, които тогава ще са навършили 61 години и 8 месеца. През 2024 г. към тях ще се присъединят и мъжете от този набор. И въпреки това, че вноските се събират от 20 г., регламентация за фазата на изплащане все още няма.


Междувременно работната група отчита, че средната сума в индивидуалните партиди на кандидат - пенсионерите (на възраст днес от 55 до 59 години) е едва около 4075 лева, съобщи БТА.
При тази изходна база експертите са разработили няколко варианта на изплащане - наведнъж, за най-малките суми, разсрочено или пожизнено за по-големите.


Пожизнена пенсия за старост ще се изплаща, когато натрупаните от пенсионера пари са достатъчни месечното плащане да е не по-малко от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, действащата към момента на отпускането. За сравнение - за тази година размерът й е 219.43 лв. , но всяка година се увеличава.


Пенсионерите ще могат да изберат и пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Това значи, че ако човекът почине преди да изтече периодът, който е посочил, наследниците ще получат остатъка. Ако не се избере гарантиран период на изплащане, остатъкът ще отива в общ фонд.


При недостатъчно пари в личните партиди за пожизнена пенсия хората ще имат право на разсрочена като избират срока и размера на плащанията. Ограничението е, че размерът не трябва да бъде по-малък от 15 процента от минималната пенсия и не по-голям от 100% от нея.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Започват големите набори да навършват пенсионна възраст и започва гърча!

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  а учителите който имат право да се пенсионират по-рано и са 60-ти набор кога ???
  щото сама тази година са се пенсионирали около 3000-4000 хиляди

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Изкарват го така, все едно някой име откраднал пенсиите. А всъщност те толкова са внесли, толкова и ще получат - малко.

  Всички цвилят за лични партиди, ама като си погледнат партидите и реват... Ми това е то личната партида - кат не внасяш, няма.

  Друг е въпроса, че тия уцелиха и период на слаб икономически разтеж и не можаха да капитализират някаква печалбица. Ама това е то икономиката, веднъж нагоре, веднъж надолу...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Дано доживея първата...
  С 2 милиона съотечественици, които напуснаха, с 1 милион, които не внасят осигуровки не съм сигурен, че ще има кой да пълни фонда за да взема и първата....въпреки, че имам над 30 години трудов стаж и платени всички осигурителни вноски.....пак ще съм от страната на балъците...

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 503 Любопитно

  А за плащане на куп мисли ли се? Ей така, по австралийските правила - тегли се сумичката на куп, с нея се прави една разходка в Европа, защото "и аз съм човек, а цял живот съм работил", а после като се върнеш - в Социално подпомагане или у нас - пенсия само от Първия стълб?

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 503 Любопитно

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Аха, така е :-)))) Наистина като се замислиш, 20 години плащаш 5% от месечните си доходи, а като се пенсионираш - събраните пари са колкото 4 заплати :)

  Бог да благослови Америка за България!
 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 503 Любопитно

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Аха, така е :-)))) Наистина като се замислиш, 20 години плащаш 5% от месечните си доходи, а като се пенсионираш - събраните пари са колкото 4 заплати :)

  Бог да благослови Америка за България!
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Тя стана "Дай парите, па ще видим"

  Всичката работа хубава бюрократска. :)

 10. 10 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Накратко. Парите ги няма във фондовете. Всички са на минус. За сметка на свързани със собствениците дружества. И сега въртим сучим как да не се плати. Защото КТБ ще е като детски представление.
  Милиарди потънаха за финансиране на свързани лица. КФН си мълчи. И после никой няма да е виновен

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Лични, лични, колко да са лични тези партиди. Само 5% вноска за лични партиди. Останалото е вноска към държавния фонд. А беше планирано размерът на вноската за лични партиди да расте всяка година, но нещо се забатачиха нещата и се отложиха до безкрай.

 13. 13 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Изобщо това е една голяма глупост създадена да се хрантутят чиновници.Кава пенсия от втори стълб при положение,че инфлацията и липсата на индексация ги изяжда и е безмислено да се събират.Само чиновниците по фондовете лапат та се късат.Прееваването е голямо.По добре да си купувате злато,сребро или арт ценности с парите които внасяте,ако в края на всяка година ги "употребявате" само за това а не за да отскочи те до синовете и дъщерите си в чужбина.Трябва в крайна сметка сам да решава за себе си а не да е задължително като в Държавния пенсионен фонд.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "Smile":

  Знаеш ли каква е иронията в случая, че така се получи по-добре.

  Защото заради кризите, фондовете докараха по - ниска доходност от държавния НОИ, претеглено в реални числа.

  Т.е. ако цялата ти пенсия беше в някой от фондовете по втори стълб при тая доходност, щеше да е по - ниска от тази в НОИ сега.

  Фондовете са хубаво нещо, ако си уцелил ония 30-40 години на разтеж след войните... В днешно време повечето фондове едвам докарват да излезнат на нула, често е и отрицателна доходността. Демек по далавера е да ги държиш в банка :)

 15. 15 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 11 Весело

  а учителите който имат право да се пенсионират по-рано и са 60-ти набор кога ???щото сама тази година са се пенсионирали около 3000-4000 хиляди
  —цитат от коментар 2 на MititU


  Викаш, само тази година има 3-4 милиона персионирани?

 16. 16 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Аз лично след 30 год., ако изобщо доживея до тогава, на пенсия от държавата изобщо не се надявам. Няма да има кой да внася тогава за моята пенсия. Но държавата си ми прибира парите всеки месец най-чинно и после потъват. Ако бяха по лични вноски, след години ще мога само на себе си да се сърдя, че толкова малко се е събрало. Освен това, ако утре се гътна, тези пари ще ги наследи детето ми. А от държавата би получило едно голямо нищо.

 17. 17 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  е проблемът е, че самото осигуряване в частен фонд по вторият стълб ти намалява дължавната пенсия от НОИ и сумата на двете пенсии, ще е по-малка от евентуалното плащане от НОИ ако не се осигуряваш допълнително във фонд. Таксите на Фонда пак са ти в минус на партидата. В общи линии единствената полза е, че ако гушнеш букета за близките ти може и да остане нещо.

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  То па НОИ е вързало и цъфнало.

  Половината пари за пенсии от НОИ идват от вноските за пенсии. Другото идва от ДДС и акцизи.

  Така, че на НОИ пенсиите трябва да се орежат двойно спрямо сегашните, за да са реални.

 19. 19 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А когато стане време през 2021 година жените да получават втората пенсия, дали пак ще започнат да търсят нови варианти за изплащане. Така както стана преди няколко години, когато трябваше да започне изплащането на въпросните втори пенсии, но се отложи...

  Marinov
 20. 20 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С нетърпение чакам да се публикуват мотивите, защо от възможността за еднократно изплащане могат да се възползват само и единствено осигурените с натрупани средства по партидите по-малко от равностойността на три минимални пенсии за стаж.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Естествено че на куп. Може да не са много но ще стигнат за шишане и патрони и поне няколко плазмодия като този ще гътна. На дърти години и да ме турят в т'рмата ще ми е все тая, ще съм си го изживял живота.

  Ако няколкостотин постъпят така, поне слеващите ще се замислят и може за внуците да се оправят нещата.

 22. 22 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Не трябва да си гений или дори експерт, за да измислиш тези три варианта, защото просто други няма.

 23. 23 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Колеги във цяла Европа е така. В Германия има една митична фризьорка, която след 35 години работа получила 450 евро пенсия. След дълги разправии завчера основните партии се споразумяха за основна пенсия, за хора с над 35 години стаж и доходи под около 1100 евра месечно. Засяга 1.5 милиона пенсионери. А пенсионерите в нищета са били над 3 милиона. И не мислете, че 450 евро са пари. Наемите са огромни, билетите за транспорта - също.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  Лични партиди е единственното правилно решение! Но вноската трябва да е голяма, за да се получава ррилична пенсия!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Не! Ниската доходност е заради голямото крадене от фондовете! Не е заради криза. Криза има и за банките, но казвате, че като депозит доходността е по-висока от тази във фонд.

 26. 26 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  Не си ли уреди човек някаква рента докато е по-млад, работи и спестява, после кучета го яли. Родителите ми ( баща каменоделец и майка обущарка) след 45 години трудов стаж получават общо ПОЧТИ 800 лева пенсии и ми викат: "ми к'вото - такова, ние наш'то си го изживяхме". И да, така е, живеят си в тяхната малка къщурка, нямат заеми, децата отдавна са отлетели и демек - за какво са им повече пари на дъртите, ще попита някой? Ми ей така, щото са си ги изработили да речем. Щото не ми се вижда нормално два души, дали общо 90 години от живота си да получават тия мижави пенсии, а чиновници, ченгета, партийци и разни други кърлежи, които цял живот са лежали на някой чужд гръб сега да вземат тавана от 900 или 1200 лева. Няма справедливост и никога не е имало, нито по социализма, нито сега, нито пък ще има за в бъдеще. Всеки (нормално работещ човек, а не партиец, ченге или комунист) трябва да помисли за себе си, щото от държавата само подаяния, колкото да не умре от глад човек...

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Гневно

  Аха, ще почнете да ПРОГЛЕЖДАТЕ, Пенсионни Шарани! От колко време ви разправяме тук, че тези частни пенсионни фондове са Най-Голямата Кражба на Века, упорито не искахте да чуете. По същият начин и за КТБ не искахте да чуете и то до края.

  Сега прочетохте ли го, средно 4075 лв в Личната Сметка! Разделеге ги примерно на 20 годишни пенсии, значи ще получавате "великата" Частна Пенсия 15-20лв на месец. Ще цъфнете и вържете с нея! Отделно колко и как ще ги изяде инфлацията през годините, накрая 1 хляб ще си купете с нея.

  И още нещо, имам една "приятна" новина! С тези частни пенсионни вноски ви е намалена вноската за държавната пенсия, съответно размера и. Която впрочем периодично се индексира включително с инфлацията. Обаче частната пенсия не се индексира.

  Така че като теглим накрая калема ще излезе, че тези частни пенсионни фондове просто са ви ОТКРАДНАЛИ парите. Ограбили са ви точно в най-чувствителният период, когато вече се неработоспособни. Това което отдавна ви разправяме.

  Дадоха ви възможност тези пари да ги върнете в държавната пенсионна схема и да си запазите размера на пенсията, скачахте. Хайде сега сърбайте каквото си надробихте. И впрочем добре ще е да си спомните КОЙ и КОГА я измисли тази схема за кражби. Тогава впрочем също скачахте, по площадите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Има един човек в Германия, който я управлява (не е канцлерката). Управлява я, защото управлява федералните финанси и банковото дело. Този човек нареди на Меркел да вкара 1.8 милиона нова работна ръка. Сега германските тинктанкове посочват, че всяка година на германия са необходими 400,000 нови активни работници. Но всемогъщия (добре информиран) човек направи ново мрачно предсказание. По неговите сметки в 2030=2040 германците трябва да работят до 70 години, за да не се срутти германската пенсионна система. И тук се крие голям ужас за политиците. Този от тях, който преложи такопва нещо начаса губи изборите Пат! По-скоро - шат, на патката главата! Ни така, ни иначе!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  30 години никакви европейски реформи- и това са резултатите. Както в здравеопазването така и в пенсионното дело всичко е просто куц тунинг на съветските 'социални' системи тоест закърпване на паянтовите структури докато рухнат върху надяващите се на европейски стандарти за живот.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fred":

  Фред, този втори стълб съществува в целия свят. И навремето си (когато се въведе в България) лихвите бяха високи и тези фондове носеха доходност. Това са фондове (в САЩ им казват 401К) в които рисково можеш да внасящ пари и да избираш нискорисково, умерено или високорисково инвестиране на средствата. Кризата от 2008 почти уби този модел, понеже лихвите в банките станаха 0%, а акциите на редица финансови институти станаха тоалетна хартия. За времето си това беше световна практика. Но за България с никаква промишленост и нищожна фондова борса фондовете от този тип са пародия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Изкарват го така, все едно някой име откраднал пенсиите. А всъщност те толкова са внесли, толкова и ще получат
  —цитат от коментар 3 на niakoi_si

  Грабителските такси на пенсионните фондове защо ги забравяш? Да не говоря за това, че като дойде време да плащат пенсии доста от тях просто ще изчезнат. Добре източени чрез "инвестиции" в системата на свързаните дружества, вече е отработено.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#27] от "Fred":Фред, този втори стълб съществува в целия свят.
  —цитат от коментар 30 на Сатана Ликующий

  Още ли не сте разбрали, че в една МАФИОТСКА държава нормалните икономически механизми не са приложими? И впрочем в бившите соц.страни масово се отказаха от тази система, явно са се усетили за подводните камъни в нея.

  Отделно некадърността и незаинтересоваността на нашите частни пенсионни фондове, доходността им е просто жалка. Особено след като не забравят да си вземат таксите.

  Моята позиция е, че солидарната система дава някаква макар и малка но стабилна пенсия. За скромен живот и нищо повече, така трябва да се разбира тя.

  И от нея някой и да иска не може да избяга, просто такъв е принципа е, работещото поколение издържа родителите си. Теоретично е възможно само ако работещото поколение продължава да издържа пенсионерите но доброволно се откаже от собствените пенсии. Тогава този цикъл на взаимен дълг се прекъсва. Очевидно е абсурдно и невъзможно.

  Така че всякакви призиви пенсионните вноски ИЗЦЯЛО да отиват в лични сметки са абсурдни, те не са за вас а за СЕГАШНИТЕ пенсионери.

  И няма измъкване, най-малкото защото те са избиратели и с лекота ще свалят от власт всеки който поиска да ги остави без пенсии. А как ще се събират парите, с вноски или с ДДС е подробност. Вноските поне дават възможност да се отчете приноса, съответно размера на бъдещата пенсия.

  Така че солидарната схема дава някаква малка пенсия, колкото да се живее скромно. . А за повече всеки САМ и ДОБРОВОЛНО да решава какво да прави.

  Плаща си пенсионният данък /грешно наричан и разбиран като пенсионни вноски/ за сегашните пенсионери и ДОПЪЛНИТЕЛНО отделя за себе си ако иска когато остарее да има малко по-добър живот.

  Ако иска имоти купува, ако иска влог си прави, ако иска в акции или пенсионни и инвестиционни фондове влага пари. САМ, не да го задължава държавата колко, къде и как. защото ако решава държавата огромна е вероятността тези пари просто да бъдат откраднати.

  И ДОПЪЛНИТЕЛНО, не да краде от сегашните пенсионери намалявайки вноската си в НОИ. Те своето са го дали, 30% ДОО беше вноската навремето. Сега държавата да търси начин да им се изплати.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Дано доживея първата...С 2 милиона съотечественици, които напуснаха, с 1 милион, които не внасят осигуровки не съм сигурен, че ще има кой да пълни фонда за да взема и първата....
  —цитат от коментар 4 на selqnin

  Елементарно, с данъците. Докато има държава и население в нея с данъците ще бъдат изплащани и пенсиите. Малки или големи, в зависимост от състоянието на държавата и икономиката и. Но дори след война все пак държавите оцеляват а после стъпват на крака, така че и пенсии ще има.

  Отдавна твърдя, че сегашните пенсионни вноски е правилно да се наричат "Пенсионен ДАНЪК". На практика единствената им полезна роля е когато дойде време за вашите пенсии да се види кой повече е внасял и съответно да получи по-голяма пенсия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Разстроено

  Започват големите набори да навършват пенсионна възраст и започва гърча!
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Отдавна го прогнозираме. Но някои тук упорито не искат да чуят... също както при КТБ.

  Яд ме е единствено, че накрая пак държавата /т.е. ние/ ще плаща за глупостта им. Както впрочем стана и с КТБ. Много бързо забрави 1997г този народ, явно ще трябва да се повтори за да си научи урока.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#3] от "niakoi_si":Лични партиди е единственното правилно решение! Но вноската трябва да е голяма, за да се получава ррилична пенсия!
  —цитат от коментар 24 на vassilun


  Единственото правилно решение е САМ да решаваш! Колко, къде и как да инвестираш за времето когато вече няма да можеш да работиш. И особено важно, всеки момент да си в състояние да си изтеглиш инвестицията, още при първите признаци и дим на изгоряло.

  Пълен АБСУРД е държавата НАСИЛА да ти казва къде и колко да влагаш. Пълнейки гушата на ЧАСТНИ фондове, това е Узаконена Кражба! И отгоре на това да продължава с десетилетия, т.е. ще разбереш, че са те ограбили чак когато вече ще е късно, ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ вече ще са откраднати.

  Човек трябва да се разпорежда САМ с парите си, не държавата да го принуждава. Тя си е взела данъците, повече не и се полага.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Сега е мъка да си пенсионер у нас, но по всичко личи, че и занапред ситуацията няма да се промени чувствително към по-добро!

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  До коментар [#1] от "xm...":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А пари в държавата за прилични пенсии няма!

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Любопитно

  До коментар [#2] от "MititU":

  Право на т.н. ранно пенсиониране /на 60 години/ имат само учителите , които са работили без прекъсване - знам го от жена, защото тя е учителка!

 39. 39 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fred":

  Съгласен съ със вас. На Запад основната идея на тези фондове е, че инвестиционният процес е свързан с професионални умения и тези фондове се явяват в ролята на брокери и инвестиционни посредници. Но в страните с мощна промишленост има къде да се инвестира. В България освен в ДЦК фондовете няма къде да инвестират. Но ас зе коригирам. На Запад не е задължително да си участник в такива фондове, а у нас се оказа задължително за родените след 1959. Това е вече безобразие.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 40. 40 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fred":

  Не е лош вариант примерно всички да се осигуряват върху еднаква сума за държавна пенсия, съответно с някакъв коефицент за стажа и всеки да получава минимална пенсия от държавата, а отделно да имаш право до 15% от доходите си да влагаш по схема като 401к за допълнителна пенсия и тези пари да са освободени от данъци (но тази опция да си е по личен избор).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK