Спор в съдебния съвет по какви критерии да се раздават бонусите в спецсъда

Разпоредбата в Закона за съдебната власт предвижда допълнителни възнаграждения на специализираните съдии в размер от до шест основни заплати.

© Георги Кожухаров

Разпоредбата в Закона за съдебната власт предвижда допълнителни възнаграждения на специализираните съдии в размер от до шест основни заплати.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поиска от Народното събрание тълкуване на разпоредбата в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с която се дават допълнителни възнаграждения на специализираните съдии в размер от до 6 основни заплати.


Колегията отложи разглеждането на правилата за определяне на индивидуална оценка на дейността на спецмагистратите, въз основа на която да получават допълнително материално стимулиране, като реши да формира нова работна група, която да ги преработи, съобщи lex.bg.


Искането за тълкуване до законодателя се наложи заради спор по кой критерий трябва да се оценява работата на магистратите, за да получат бонус. Според част от съдийската колегия това трябва да зависи от степента на натовареност, макар че не е предвидено в проекта за правилата, представени днес.
Според други членове на колегията разпоредбата е достатъчно ясна и става дума за две различни хипотези – на едни магистрати се дават бонуси според натовареността, а на тези в специализираното правосъдие на основание, че работят там и след индивидуална оценка на резултатите от дейността им.


Основният проблем на предложението е, че залага предимно количествени, а не качествени критерии. Предложена е точкова система за оценяване, като максимумът за редовите съдии е 80 точки, а за председателите – 90 точки.


Заради това ще се поиска тълкуване от законодателя - дали допълнителните възнаграждения за спецмагистратите се определят според степента на натовареност и какво се има предвид под понятието "индивидуална оценка на резултатите от дейността" на съдиите. Междувременно, докато чакат разясненията, ще доизработят правилата.


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов възрази срещу методологията, по която трябва да бъдат поощрявани съдиите. По думите му, докато в прокуратурата е по-ясно кой обвинител е постигнал по-добри резултати и успех с осъдителна присъда, това не може да се приложи по същия начин и спрямо съдиите, които са арбитър в спора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK