Клетва с белезници, или какво се случи досега по казуса със задържания кмет на Несебър

Николай Димитров на излизане от залата, в която положи клетва за встъпване в четвъртия си мандат

© Скрийншот от Би Ти Ви

Николай Димитров на излизане от залата, в която положи клетва за встъпване в четвъртия си мандатЗадържането на кмета на Несебър Николай Димитров и общински съветници два дни преди изборите за местна власт на 27 октомври т.г. има политически характер, защото това е опит за намеса в изборите. Това каза днес адвокатът на Димитров Ина Лулчева в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин".


"Той стои в ареста без основание,


каза още Лулчева. Когато задържането е незаконно – не може да се направи прогноза колко време ще остане там. Този човек го държат в ареста, защото един свидетел казва, че през август друг обвиняем е отишъл при него и е казал: "Ще ни съдействаш ли за изборите, ние ще ти платим."
Според Ина Лулчева ситуацията е безпрецедентна заради довеждането на Димитров с белезници до сградата на общинския съвет, защото той едва ли би направил опит да избяга. "Това е демонстрация на "засилена грижа", каза адвокатът на несебърския кмет. Второ – Специализираната прокуратура се занимава със случай за купуване на гласове, а досега с този вид престъпления са се занимавали окръжните прокуратури. Моето обяснение е, че единствено чрез Специализираната прокуратура беше сигурно, че Николай Димитров и общинските съветници ще бъдат задържани, друг съд не би ги задържал."


Новоизбраният кмет на Несебър Николай Димитров е задържан по обвинение, че е


лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове.


Въпреки това вчера той положи клетва за четвърти пореден път.


Димитров беше доведен в сградата на Общинския съвет в Несебър под конвой и с белезници след решение на наблюдаващия прокурор. Той беше придружаван от един от двамата избрани за общински съветници, който също е обвинен в купуване на гласове. Вторият съветник, задържан преди изборите на 27 октомври, отказа да бъде доведен за клетвата под конвой.


Николай Димитров беше посрещнат през сградата на Общинския съвет в Несебър от граждани, протестиращи в негова подкрепа. Те бяха организирани от инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за четвърти мандат. Събралите се скандираха "Свобода", "Искаме си кмета" и носеха плакати с надпис "Не подменяйте вота ни". След това те проследиха цялото заседание за полагане на клетва на големи видеостени. Сред тях беше и майката на Костадин Нищелков - третият общински съветник, обвинен за купуване на гласове. До този момент той е в неизвестност.


"Искам да благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация, каза пред общинските съветници Николай Димитров.


Аз мога да гледам всеки в очите, друг е въпросът дали вие може да ме гледате в очите!"


В залата на общината беше и съпругата на Димитров, дошла, за да го подкрепи.


"Благодаря на всички за подкрепата! Скоро ще си дойдем", каза пред гражданите Николай Димитров, след като положи клетва.


"Ако се водеше нормално разследване – щяха да се съберат доказателства, да се разпитат свидетели и чак тогава да се прецени вината, каза днес пред Би Ти Ви Ина Лулчева. В нито един от обвиняемите обаче не са намерени списъци с хора и нито един от разпитаните не е заявил, че е получил пари."


Адвокатът на Димитров смята, че случаят е безпрецедентен и защото за първи път в демократичната история на България, а и откакто от 2012 г. съществува Специализираната прокуратура, при множеството докладвани случаи на купуване на гласове за първи път тази година и по повод на несебърския кмет специализираната прокуратура е проявила активност.


Лулчева твърди, че случаят е без прецедент и по още една причина. Според нея купуването на гласове е от компетентността единствено на окръжните и на районните прокуратури, но не и на специализираната. "Това е обосновано и изрично по този въпрос се е произнасял Конституционният съд на Република България през 2011 г., когато бе определено каква е компетентността на специализирания съд, каза тя. Той се занимава с организирани групи, но не всички. Например групите за купуване на гласове са извън неговия обхват, това изрично е записано в решението на Конституционния съд", каза още Ина Лулчева.


Според нея дори и след ареста му


Николай Димитров може да изпълнява задълженията си,


като няма никакви ограничения да дава указания и да подписва заповеди. Това може да става и през упълномощения му заместник, като по този начин дейността на общината няма да бъде възпрепятствана до приключване на досъдебното производство.


"Въпросът с евентуалната възможност за отстраняването на Николай Димитров от длъжност ужасно ме озадачава, защото се поставя непрекъснато от вчера насам, каза още Ина Лулчева. Дори един господин каза, че той трябва да бъде отстранен от прокуратурата, понеже не може да си изпълнява задълженията. Това създава ужасно лошото усещане, че според гражданите прокуратурата е тази, която трябва да регулира нашите професионални задължения, или прокуратурата може да преценява дали някой си изпълнява задълженията", каза още Лулчева.


Според нея прокуратурата може да отстрани някого от длъжност само ако той е извършил престъпление в качеството, което заема, а това препятства разследването. "В случая


няма никакви основания за отстраняване от длъжност,


каза тя. Николай Димитров се обвинява за престъпление не в качеството на кмет и изборите са приключили. Тоест няма никакво основание да се смята, че заемането на длъжността ще затрудни разследването", каза още Лулчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK