Изпълнителят за ремонта на Ларгото няма да бъде наказан за забавянето

Снимката е от май 2016 година, когато се появиха първите пукнатини в купола на новооткритото Ларго

© Георги Кожухаров

Снимката е от май 2016 година, когато се появиха първите пукнатини в купола на новооткритото ЛаргоС изпускането на срока, в който е трябвало да подаде жалбата си до Върховния касационен съд (ВКС), Министерството на културата на практика опрости 754 хил. лв. неустойка на изпълнителя за забавения ремонт на античния комплекс Ларгото в центъра на София.


С определение на ВКС от миналия понеделник (в прикачения файл) Министерството на културата ще трябва и да плати над 73 хил. лв. разноски по делото, което се точи от 2017 година. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, след като искът на държавната институция беше отхвърлен на две инстанции.


Ларгото - прието на "степен на съществено завършване"


Обектът е бил приет за завършен без забележки, министерството вижда проблемите по-късно, а впоследствие губи съдебни дела. Ларгото беше официално открито през април 2016 г., а първото дело срещу изпълнителя - обединението от 5 фирми "Антична Сердика" ДЗЗД, е заведено през януари 2017 г. след одит на Агенцията за държавна финансова инспекция. Стойността на реконструкцията е над 15 млн. лв., осигурени чрез европейската оперативна програма "Регионално развитие", беше обявено на официалното му откриване през април 2016 г.
През февруари тази година Министерството на културата загуби и на втора инстанция делото за неустойката, след като Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийския градски съд, че няма основание за за исканата неустойка от фирмата изпълнител.


Според сключения договор в началото на април 2015 г. министерството се съгласява, че за дата на приключване на строителството ще се смята подписването на Акт образец 15. Строителите и ведомството първоначално се договарят, че обектът трябва да е завършен за 200 календарни дни. Но впоследствие заради наложили се пет спирания крайният срок се удължава до 20 януари 2016 г.


Според договора до този срок строителството трябва да е "до степен на съществено завършване". Само ако тази степен не е постигната, и то по вина на изпълнителя, той дължи неустойки за неспазени срокове.


С договора министерството се е съгласило, че не трябва да се чака окончателното приемане на обекта с разрешение за ползване и издаване на Акт 16 от държавния строителен контрол, за да се освободи строителят от отговорност.


На 25 януари 2016 г. приемателна комисия подписва акт за "установяване годността за приемане на строежа обр. 15". Актът е подписан от представители на възложителя (Министерството на културата), на проектанта, на строителя и на строителния надзор без забележки, не са направени констатации за недостатъци - това се посочва в мотивите и на двете съдебни инстанции – Софийския градски и Софийския апелативен съд.


Министерството на културата опитва да шмекерува


Пред Министерството на културата остава последна възможност – да се обърнат към Върховния касационен съд. Срокът за това е изтекъл на 12 март 2019 г. и с разпореждане от 21 март Софийският апелативен съд връща жалбата на министерството, тъй като приема, че е подадена с един ден закъснение.


Министерството обжалва окончателното прекратяване на делото пред ВКС, но съдът отхвърля жалбата, а от мотивите му се вижда, че държавната институция се е опитала да влезе в ролята на процесуален шмекер, отбелязва "Капитал".


Първо – жалбата на Министерството на културата е била внесена "на ръка", но не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд, при това ден след крайния срок.


Пред ВКС от министерството са пробвали друга версия – жалбата е изпратена в срок, но по пощата. За целта са представили ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с подател К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд, за който съдът заявява, че "е с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба".


ВКС поставя още и резонния въпрос какво е правил този плик в Министерството на културата, при положение че се твърди, че с него е била изпратена жалбата до съда (т.е. пликът е трябвало да се намира в съда).


На последно място ВКС отхвърля и представената от Министерството на културата обратна разписка, защото на нея липсват както изходящо клеймо, така и потвърждение за доставяне.


От Министерството на културата са отговорили пред "Капитал", че по случая тече дисциплинарна проверка.


Има ли връзка с обвиненията на БСП


През декември 2016 г. Агенцията за държавна финансова инспекция излиза с доклад след проверка, в която констатира забавяния и неточности в документацията по поръчката. Проверката е назначена от Софийската градска прокуратура, която обаче отказва да образува разследване по случая, отбелязва "Капитал".


През януари 2019 година депутатът от БСП и журналист Елена Йончева пусна записи как според нея през 2016 г. като зам.-министър на културата Боил Банов ощетява държавата с поне 700 хил. лв., като опрощава неустойка на фирмата - строител на Ларгото, и дава указания как да се фалшифицират документи.


Тогавашният титуляр на ведомството и сегашен председател на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов обяви, че заради забавяне по времето на кабинета на Пламен Орешарски е искал работата да се довърши "тихо и спокойно", за да няма загуба на пари от еврофондовете. После беше заведено делото за неустойки.


През април Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу Банов и записа, нашумял кат "Ало, Банов съм", защото липсвали данни за извършено престъпление. Самият Банов твърди, че записите са манипулирани и се прави опит той да бъде вкаран в капан.


През февруари Йончева внесе сигнал, подписан и от лидера на БСП Корнелия Нинова, до ОЛАФ. Тя обяви, че и записите, и документите, които е събрала, са безспорни, и поиска безпристрастно разследване.


През юли в интервю за в. "24 часа" новият шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек заяви, че разследването срещу Банов най-вероятно няма да доведе до съд, защото записът не бил оригинален.


Близо четири години след завършването му, Ларгото продължава да се руши.


Хронология на реконструкцията


"Дневник" възстанови хронология на ремонта на "Ларгото" според данните, изложени в документите по водените процеси в съда:


8 април 2015 г. – Министерството на културата сключва договор за "Антична Сердика" - частта пред ЦУМ и ларгото.


10 декември 2015 г. – Министерството и изпълнителите се споразумяват да удължат крайния срок до 20 януари 2016 г. включително. Основанието е наложили се спирания на работата за общо 59 дни, основно заради археологически проучвания.


23 декември 2015 г. - държавната приемателна комисия издава протокол за приемане на работите по едната част – пространството пред ЦУМ.


30 декември 2015 г. – има отправена покана към министерството да приеме обекта. Пред съда юристите на ведомството обясняват, че не е било възможно да приемат обекта, тъй като работата по него не е приключила. Заради липсата на два срока по двете части на обекта съдът приема, че има бездействие от страна на министерството.


25 януари 2016 г. – издаден е протокол от комисия с представители на министерството, проектанта, строителния надзор и строителя, с който се подписва Акт образец 15 и се приема обектът. Документите биват придвижени към държавния строителен контрол, който трябва да разреши ползването и да издаде Акт 16.


29 януари 2016 г. – след проверка на място държавната приемателна комисия намира редица проблеми. Стойността на нужните ремонти според доклада са за около половин милион лева и са около 5 на сто от договорената работа. Комисията установява, че половината стъкла на купола под Ларгото липсват и вместо тях има плексиглас, недовършени тавани, хидроизолации, осветление, електрически инсталации и др. ДНСК отказва да издаде Акт 16.


25 февруари 2016 г. – След предприетите ремонти комисията с участие на възложителя отново приема обекта и издава втори Акт 15. Според съда първият и вторият акт са с почти идентично съдържание.


7 март 2016 г. – ДНСК издава разрешение за ползване на Ларгото и въвежда обекта в експлоатация.


Декември 2016 г. – Агенцията за държавна финансова инспекция излиза с доклад след проверка, в която констатира забавяния и неточности в документацията по поръчката.


Януари 2017 г. – Министерството на културата завежда иск за неустойки в следствие на забавяне – за периода между първия и втория Акт 15. До момента искът е паднал на две съдебни инстанции с аргумента, че ведомството се е съгласило да приеме обекта и не е имало забележки по него към 25 януари 2016 г., така че няма основания за претенции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Удобно министерството е закъсняло.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1969 Неутрално
 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 946 Неутрално

  дори и на самите тях -политиците- не им пука че под прозорците им е кочина... това и в третият свят го няма...

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 949 Неутрално

  От момента, в който обявиха, че ще съдят фирмата за 750 хил. лева, ми стана напълно ясно, че няма да ги осъдят.

 5. 5 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  какво са едни 700 000 лева на фона на унищожените старини.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  АЛО, бАНОВ СЪМ пОбеди !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ма по един дудук му врътнете направо.

 8. 8 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Един ден забавяне- цял живот богат.....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Корупция в най-чиста форма

 10. 10 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 279 Весело

  Плювнелиев е ударил едно рамо на приятелите си от строителството.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  Това не е ли престъпление ? Къде са гробарските тролове? Да не би и те да са се засрамили ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Скоро си мислех, че идеалните членове на комисия за приемане биха били питбулите от фирмите за забавени кредити. Скоро ми звъняха за някаква сим карта от преди години и се впечатлих как гонят до дупка. Това при положение, че няма корупция де :)

 14. 14 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Невероятно тъпо е и следва да има финансова отговорност за този, който въпреки че е знаел, че срокът е изтекъл е допуснал да се подава искова молба.73 000 са разноските по делото .

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Българинът мрази да мисли. А може и да не може. То и "там" "мускулът закърнява.
  Винаги когато съм работил с българи съм имал проблеми, защото трябва да мисля за всичко. Единствено когато съм работил пряко за чужденец нещата са други.
  Защо го пиша това ли? Ами доста от проблемите са следствие на това.
  И това е от комунизма. Отучиха се да разсъждават българите.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#5] от "falkoneti":

  "... какво са едни 700 000 лева на фона на унищожените старини."

  И съсипания център на София.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Да взимаш милиони за да създаваш някаква грозота...

 18. 18 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Идеята на БКП (вече независимо коя от дъщерните фирми е - "ДПС", "ВМРО", "Атака", "Герб" и т. н.) е да се покаже, че капитализмът не струва. Ако бяхме изтрепали комунистите и се бяхме освободили реално от комунизма сега щеше да е съвсем друго.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5668 Весело

  До коментар [#12] от "todor._89":

  Един се появи но няма нищо по темата. Не че сме учудени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Моята тема си ти! Нали си знаеш?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Явно изпълнителите са се надявали до тогава баце да ърли пешкира по навик и безобразието да остане незабелязано!

 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийския градски съд, че няма основание за за исканата неустойка от фирмата изпълнител.
  ________________
  София е по-зле от колкото през 1944г. след рейдовете на британско -мириканските авиации!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 87 Неутрално
 25. 25 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 322 Неутрално

  754,000 лв невърнати на столичани и други данъкоплатци в България и ЕС. И несъмнено калкулирани в б#джета на концесионера. Как върви тарифата за творческите хонорари на Банов, - "човека на изкуството"?
  5% = 37,700 лв
  10% = 75,400 лв
  15% = 113,500 лв
  20% = 150,800 лв
  Май трябва да се предефинира като "човекът на бизнеса (личния за предпочитане) на основата на изкуството". Като неговия спонсор Веждито.

 26. 26 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Усещам как премиерът пак ще мъмри журналисти

 27. 27 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Значи , освен, че опрощават 750 000 лева на фирмата изпълнител с подправени протоколи през 2015 г., им опорщават още 750 000 лева като случайно изпускат срока за обжалване на другото закъснение от 2016 г. Общо 1 500 000 лева корупционни пари. И вместо в затвора, Банов раздава акъл и награди.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  За ГЕРБ няма закони, няма правила. Каквото кажат и каквото поискат, това е.

 29. 29 Профил на Балучка Лукова Арпаджикова
  Балучка Лукова Арпаджикова
  Рейтинг: 8 Весело

  Манол Глишев - Президент! (След като прочете брошурката по археология, която според умнокрасивата му глава замества 5+ години академично образование). И останалите умнокрасивци - президенти! Но не на "Ларгото", а на плочката под опашката на коня. С една кофа и парцал, на смени да "президентстват" и а не са измили хубаво фъшкиите, а сме ги импийчнали!

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  "С изпускането на срока, в който е трябвало да подаде жалбата си до Върховния касационен съд (ВКС), Министерството на културата на практика опрости 754 хил. лв. неустойка на изпълнителя за забавения ремонт на античния комплекс Ларгото в центъра на София."

  Така се краде народната пара

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#29] от "Балучка Лукова Арпаджикова":


  За това ли си направи регистарция бе боклук? Не ти е интересно в Труд и ПИК ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK