ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Йордан Цонев атакува "Кръга "Капитал" за скандала в БНР

Йордан Цонев

© Надежда Чипева, Капитал

Йордан ЦоневИмало ли е външен натиск върху ръководството на Българското национално радио? Този въпрос повдигна народният представител от листата на БСП Иван Ченчев по време на третото заседание на Временната анкетна комисия за БНР днес, на което се състояха изслушванията на Съвета на електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията по случая с безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на БНР на 13 септември 2019 г. и опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ в обществената медиа Силвия Великова.


"Не ми се вярва човек, който има опит, да спре сигнала просто така", заяви Ченчев, визирайки възможността за съществуване на натиск. "Свидетелствата за натиск са две. Едното лице е казало на другото лице, че е имало натиск. А другото лице, което е казало това, отрича да го е казало", изказа се депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той коментира, че ако някой може да установи дали е имало такъв натиск, това е прокуратурата, която СЕМ вече е сезирала.


Цонев обаче не се съгласи с това, че обществената реакция при опита за сваляне от ефир на Великова е следствие от спирането на сигнала на БНР. "Много добре знаем кога има обществен натиск. Имало е и други случаи. Доста по-фрапантни", изтъкна той. "Натискът се осъществява само когато са засегнати интересите на един и същи кръг - това е "кръгът Капитал", свързаните с тях неправителствени организации. Други ги наричат "кръгът Сорос"", допълни той.
"Аз например през цялото време слушах медиите на въпросния кръг, който общо-взето обобщаваше ситуацията с едно определение за въпросното предаване и въпросния журналист - "една от малкото останали свободни територии на свободата на словото". Това беше общият поток, с който ни заливаха. Откъде-накъде това ще бъде една от малкото останали свободни територии", продължи Цонев. По негови думи използването на термина "свобода на словото" е спекулативно.


Председателят на временната комисия и депутат от ГЕРБ Тома Биков отговори на Цонев като подчерта, че ще бъдат извършени три мониторинга за свободата на словото в БНР - вътрешен, външен и изготвен от СЕМ. Той е на мнение, че в случая с БНР трудно може да се говори за ограничаване на свободата на словото.


"Не съм оптимист, че ще намерим точната дефиниция на това какво означава свободата на словото. Не само в България, а в целия свят, където има свободни медии, тече една транформация, в която всяка медия представя своята гледна точка, а не всички гледни точки. Вече свободата на словото се изразява в това да има много медии и всяка от тях да представя своята гледна точка. Това, което е нашият ангажимент е да осигурим всички гледни точки поне в обществените медии", обърна се Биков към Цонев.


По време на заседанието членът на СЕМ Розита Еленова и председателят на КРС Иван Димитров изложиха хронологията на събитията по случая. Те са установили административни нарушения, лошо ръководство и противоречие в обясненията на бившия директор на БНР Светослав Костов, който беше освободен от поста на 17 октомври.


Биков повдигна въпроса и за това дали има пропуски в Закона за радиото и телевизията, които биха могли да бъдат попълнени, за да не се създават казуси като този със спирането на сигнала на програма "Хоризонт". Еленова отговори, че подобна ситуация не е описана в закона и това е пропуск, който може да се попълни. Тя подчерта, че в година, в която бяха сменени генералните директори на БНТ и БНР, друг проблем, който открива, е, че новите директори продължават да работят с предходните управителни съвети.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK