Съдии от цялата страна поискаха извинение от Кирилов и дисциплинарка за Гешев

Висшият съдебен съвет избра повторно с 20 гласа "за" и 4 "против" Иван Гешев, а по време на заседанието се чуха лични нападки и обидни реплики към представители на съдийската колегия.

© Георги Кожухаров

Висшият съдебен съвет избра повторно с 20 гласа "за" и 4 "против" Иван Гешев, а по време на заседанието се чуха лични нападки и обидни реплики към представители на съдийската колегия.Над 60 съдии от цялата страна изпратиха отворено писмо, с което изразяват възмущението си от поведението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов и избрания за нов главен прокурор Иван Гешев по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.


Магистратите настояват министър Кирилов и Иван Гешев да се извинят публично заради репликите си, а срещу Гешев да започне и дисциплинарна проверка по Закона за съдебната власт за погазване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.


"Съдържанието на техните изказвания и формата, в която бяха направени, не само грубо нарушават изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и са в очевидна несъвместимост с изискванията за притежаване на високи професионални и нравствени качества съгласно Закона за съдебната власт и Конституцията на Република България, но уронват недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание", пишат съдиите.
Обръщението им е адресирано до всички граждани, до президента, председателя на Народното събрание, премиера, до Висшия съдебен съвет и Инспектората на ВСС.


"Арогантното поведение и езикът на персонална конфронтация нямат място нито във Висшия съдебен съвет, нито в съдебната система и държавното управление въобще. Данаил Димитров Кирилов от позицията на председателстващ заседанието на Висшия съдебен съвет използва недопустими изрази и обиден тон, които принизяват работата на висшия орган на съдебната власт и създават впечатление за недопустимо политическо толериране на едни членове на съвета за сметка на други", се казва в отвореното писмо.


Според магистратите очевидната заплаха от страна на Гешев към Дишева и пренебрежителното отношение към съдия Олга Керелска при предходното изслушване представляват по същността си и дисциплинарно нарушение, тъй като уронват престижа на съдебната власт.


Магистратите подчертават, че съдия Атанаска Дишева и съдия Олга Керелска са избрани за членове на Висшия съдебен съвет пряко от съдиите, те са носители на тяхното доверие и заради това подписалите отвореното писмо застават категорично зад всяка казана от тях дума, зададен въпрос и изразено становище на двете заседания на ВСС.


"Ние също мислим и казваме това, което беше предадено на господин Гешев от представителите ни съдия Олга Керелска и съдия Атанаска Дишева! От друга страна, отправените към тях обидни реплики и недвусмислена заплаха възприемаме като обиди и заплахи както към всеки съдия и магистрат, така и към всеки един гражданин на Република България", подчертават магистратите.


Те допълват, че почти неограничените властнически и репресивни правомощия, с които разполага главният прокурор, изискват заемащият длъжността да съблюдава такова публично поведение, което не оставя и следа от съмнение в обществото за агресивност и личностни нагласи за силово налагане, за неравнопоставено третиране на съдиите, прокурорите, членовете на Висшия съдебен съвет и гражданите.


"Още по-малко длъжността позволява поведение, което създава впечатление за насаждане на страх и за саморазправа с опоненти. За съжаление поведението на г-н Гешев не отговори на високите професионални и етични изисквания за длъжността и това беше непосредствено възприето от гражданите", се посочва в отвореното писмо.


Заради всичко това магистратите настояват за незабавно публично извинение от министър Данаил Кирилов и от избрания за нов главен прокурор Иван Гешев за "недопустимото им поведение по време на заседанията на Висшия съдебен съвет".


Настояват и да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Гешев за извършени на двете заседания на пленума на ВСС дисциплинарни нарушения по смисъла на чл. 307, ал. 3, т. 3 от Закона за съдебната власт вр. Раздел ІІ, т.4 и т.5 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати – отправяне на заплахи към Атанаска Дишева на 14 ноември в сградата на Висшия съдебен съвет, неучтиво, нетолерантно и неуважително отношение към нея и Олга Керелска в проведеното на 24 октомври заседание на ВСС.


Съдиите, които са подписали отвореното писмо, са 64 и са магистрати от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския районен съд, Окръжния съд в Русе, Окръжния съд в Стара Загора и от Районния съд в Луковит. Обръщението им е отворено за присъединяване.


Как Дишева обясни заплахите пред членовете на ВСС - тук
Първите думи на Гешев, Цацаров и министър Данаил Кирилов след гласуването - тук
Как бе избран повторно Иван Гешев - тук
Как протече заседанието във ВСС и протестите отвън - четете тук.
Защо Румен Радев върна избора на Гешев за главен прокурор - четете тук
Първото изслушване и гласуване за Иван Гешев - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK