Как се печели първият милион

Корицата на книгата

Корицата на книгатаИзлезе новата книга на Калин Тодоров "Зад завесата на прехода" (издателство "Изток-Запад"). Преди той написа "Зад завесата на соца" (издателство "Прозорец"). Автор е още на "Кой уби Георги Марков" и "The umbrella murder". Той е юрист по образование, журналист по професия. В предишната си книга се представя така:"По волята на съдбата баща ми Станко Тодоров беше два мандата министър-председател на България, председател на парламента и почти несменяем член на висшето ръководство на комунистическата партия. Покрай него имах възможност да наблюдавам хората, които изиграха важна роля в най-новата история на страната: Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Тодор и Людмила Живкови, Борис Велчев, Александър Лилов, Петър Младенов и Андрей Луканов." Калин Тодоров предостави на "Дневник" откъс от новата си книга:


Първият милион беше спечелен по различен начин в Русия и тук. Там КГБ, не без помощта на мафията, просто раздели огромната баница между избраните. Тук методът беше по-йезуитски. Партийните вождове нито бяха наясно, нито бяха единни по въпроса какво трябва да се прави в икономиката след краха на соца, и, най-важното, кой трябва да го направи.


Когато в началото на 90-те попитах баща ми дали знае за изнесени капитали зад граница, той беше абсолютно убеден, че дори и да има, те изобщо не надхвърлят сумата от един милион долара. Възможно е баща ми, който в последните години на соца беше в немилост, да не са го държали в течение. Обаче посветените са знаели, че парите са доста повече, изчаквали са удобния момент да ги върнат тук, за да помогнат на избрани хора да си поделят общонародната собственост и да трансформират икономическата си власт в политическа. (Накрая сметката излезе без кръчмаря, но това е друг разговор.)
Несъмнено, изнасянето на капитали е станало и през външно-икономическите дружества, контролирани от Държавна сигурност. Техните пари се държаха в извънбюджетни сметки и можеха да бъдат запазени в тайна. Дружествата обслужваха скрития транзит (държавната контрабанда на оръжие, наркотици, алкохол, цигари, благородни метали, луксозни стоки, битова електроника, забранени лекарствени средства) и се занимаваха с кражби на авангардни технологии от Запада. Разбира се, тези дейности бяха държани в най-строга тайна и едва напоследък започнаха да излизат някои важни детайли...


Парите на външнотърговските дружества не бяха чак толкова много. Според различни източници варират между 100 и 300 милиона долара... Но те дадоха стартовия капитал на шепа български ченгета и мутри да приватизират контрабандните канали, да открият и разграбят банки, с парите им да станат кредитни милионери, да създадат икономически проекти, в които след това мощно се вклиниха огромните руски капитали.


А после после заедно тях действаше и зараждащата се българска мафия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Прокопиев да каже....разказ от първо лице!!

 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1414 Любопитно

  А в книгата дали пипе как могат да се спечелят 200 млн. и да станеш добър олигарх?

 3. 3 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално  След драматични промени освен голямата част губещи има и шепа хора, наричани "печелившите от войната", които са на направилното място в правилния момент да натрупат светкавично голямо благосъстояние по не много легален и морален начин.
  В мътните води се ловят големите рибоци.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3243 Весело

  Или как Дайнов, Левчев, Кюранов.... синове биват заменени от Калин Тодоров.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Поредният лузър ни обяснява как другите са спечелили милиони,а той не е успял...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  " Парите на външнотърговските дружества не бяха чак толкова много. Според различни източници варират между 100 и 300 милиона долара... Но те дадоха стартовия капитал на шепа български ченгета и мутри да приватизират контрабандните канали, да открият и разграбят банки, с парите им да станат кредитни милионери, да създадат икономически проекти, в които след това мощно се вклиниха огромните руски капитали."

  Не обичам да изпадам в подобни анализи, но изнесените навън капитали от шепа добре запознати партийни функционери с настъпващите събития и колапса на икономиката, бяха повече от 300 милиона долара, макар тази сума да не беше никак малка....По операции с външнотърговски дружества, регистрирани най - често в Австрия, другарят Огнян Дойнов успя да източи голяма част от пенсионния резерв и не само ! Какъв е точни размер, никой не знае със сигурност, защото благодарение на фамилията Пирински информацията за външнотърговските транзакции удобно се изгуби......след което ни остава само да спекулираме или да изчисляваме, но аз със сигурност нямам точната картина относно икономическите показатели и коефиценти към онзи момент, нито кешовата ликвидност по отделни пера и показатели в бюджета, а и друг въпрос, че имаше сметки, които никога не са излизали наяве т.е черни партийни каси....Та така с въпросите за първия......милиард !

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#3] от "Нинов":

  А когато 30 години мътиш водата за да храниш големи рибоци?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. Някои с подарено им “ партийно куфарче” , други с лъжи и измами.
  Който ви каже, че абсолютно честно е спечелил първия си милион, не му вярвайте....
  Такова животно НЕМА!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Поредният лузър ни обяснява как другите са спечелили милиони,а той не е успял...
  —цитат от коментар 5 на Котаранц


  Тъпако, бъди сигурен, че този е мултимилионер, а ти пиши глупости по форумите и въздишай по Светлото бъдеще...

 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прокопиев да каже....разказ от първо лице!!
  —цитат от коментар 1 на Stoyko Tsochev


  Той е честен частник!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#9:"bez_ime2"][/quote]

  Не е важно,че е мулскимилионер!Важното е, че е демократичен българин!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#8] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":

  Зависи за колко време е надпиплен първия милион. За 10, 20, 30 години става и по честен начин.

 13. До коментар [#12] от "Нинов":

  Тук си прав, но в книгата едва ли става въпрос точно за това. Апропо милионер е бил и почти всеки от нашето поколение по време на хиперинфлацията по време на управлението на БСП, включително и аз....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#13] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":

  След първоначалното разпределине иде втори кръг на пресяване на милионерите: едни се прецакват, други ги прецаквал или трепят (куршум/отрова).
  Преди много години гледах докумантален филм за Абрамович. Там показаха един руски град, на чието гробище имаше прясно погребени 300 местни мутри (пищни паметници), борили си по между си за собствеността на някакъв важен завод.
  Докато накрая идва Абрамович и настъпва мир и спокойствие.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Как се печели първият милион"

  Схемата и Техноимпекс като пример:
  - Активите на приватизираното дружество често са по-високи от цената, която се търси.
  - "Компенсаторки" по номинал са допустимо средство за разплащане. Нищо, че тяхна цена примерно е 10-30% от номинала.
  - Допълнителни споразумения с Агенцията за приватизация за намаляване на цената, увеличение на частта на компенсаторките, намаление на поетите ангажименти за инвестиции...

  "Как Корнелия Нинова приватизира по седесарски „Техноимпекс“ и изобрети червени капки за дебелоочие" - https://faktor.bg/bg/articles/petak-13/-kak-korneliya-ninova-privatizira-po-sedesarski-tehnoimpeks-i-izobreti-cherveni-kapki-za-debeloochie-81495

  Гледайте документите в този материал. Интерпретациите на А.Тодоров често не са точни.

 16. До коментар [#14] от "Нинов":

  И какъв точно извод си направи за Абрамович?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  "Техноимпекс" е капка в морето. Повечето сделки бяха проведени по този начин. Малко пари кеш и всичко останало в компенсаторки. Костов може да каже много, но не иска.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Или как Дайнов, Левчев, Кюранов.... синове биват заменени от Калин Тодоров.
  —цитат от коментар 4 на дерибеев  До коментар [#4] от "дерибеев":

  - Маля, бъдете по-директен.

  "Станко Тодоров е женен за журналистката Соня Бакиш, главен редактор на сп. „Жената днес“. След като тя се обявява в защита на Русенския комитет и е изключена от БКП[8], Станко Тодоров подава оставка като член на Политбюро, но остава председател на Народното събрание. Имат двама сина Андрей и Калин." /Уики/

  Лично не го знаех. Но благодаря.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#16] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":

  Абрамович е по-добър геймър на Куейк в сравнение с другите, опуцани на първо и второ ниво на играта.
  Интересно би било някой да напише книга за бастисаните милионери в България - да им събере биографиите на едно място.
  Освен опуцани има и много отровени, повечето от които официално се водят "починали от естествена смърт".

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5003 Любопитно

  По-любопитно е как и дали ще го ….връщат , защото е твърде съмнително излизането на подобни признания в последно време от лица свързани с онази партия , за неща , за които далеч преди тях се говори, писа ,страда и.....т.нат. И като следиш развитието на събитията , по-добър им начин за катарзис не може да се измисли ! Е , пепелта е по-евтина , но пък онези масово станаха професори , тези пък защо не и писатели.....

 21. До коментар [#19] от "Нинов":

  Геймър?
  Да ако смятаме , че играе същата игра като онези 300 под паметниците, само че с помощ от приятел ( на държавно ниво)
  Едните, тия 300 са мафиотски и бандитски групи, Абрамович е същото, само че с подкрепа на държавата.

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#13] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":След първоначалното разпределине иде втори кръг на пресяване на милионерите: едни се прецакват, други ги прецаквал или трепят (куршум/отрова).Преди много години гледах докумантален филм за Абрамович. Там показаха един руски град, на чието гробище имаше прясно погребени 300 местни мутри (пищни паметници), борили си по между си за собствеността на някакъв важен завод.Докато накрая идва Абрамович и настъпва мир и спокойствие.
  —цитат от коментар 14 на Нинов


  Преди още по много години Марио Пузо написал в "Кръстника" че след като Корлеоне и лейтенантите му купили къщи в едно градче т.н. "дребна престъпност" изчезнала за нулево време.
  До коментар [#14] от "Нинов":


  До коментар [#21] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 23. 23 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Ай, сиктир! Синът на Станко Тодоров ще обяснява за прехода! Д вземе да обясни, как баща му стои 30 и кусур години министър председател с образование 3(трети!!!)клас. Този е не по малко прост от баща си, опитвайки се да да го изкара светена вода. Писна ми да ме правят на будала! Искам да видя един сборник с кариерата и живота на ком. номенклатура и нейното поколение

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#21] от "МъНиЧкО СиНиЧкО с МаЛкО ЧеРвЕнИчКо и МаЛкО БеЛиЧкО Що Е тО":

  Абрамович също е геймър, обаче с турбо-профил.
  Той също може да се прецака като колегата си Ходорковски. В тази игра всеки може да гризне дръвцето.

  Миналата седмица светнах моя 5 годишен племенник да спре да играе на Фифа14 с Реал Мадрид, а да вземе някой калпав отбор.
  Сега играе с VFR Aalen (сила 65) и всеки път тръшка Реал Мадрид (сила 87) с по 4:0.
  Е тва прави кеф.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  Претенциозно, НИЩО НЕ КАЗВАЩО ЧЕТИВО,
  чиято цел е да се хвърли допълнителна мъгла върху
  ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ на България.

  Дори и в немилост др.Станко Тодоров,съответно и Сина Му
  са знаели КОЙ и ЙОИ са били ЛИЦАТА С ДОСТЪП ДО ПАРИТЕ
  ХОРАТА,които са УПРАВЛЯВАЛИ И ИЗПОЛЗВАЛИ ПАРИТЕ.
  Това са ОГРАНИЧЕН КРЪГ ЧЕНГЕТА.

  Оттук много лесно може да се проследи ЦЯЛОТО СТАДО
  навързани към тях като свински черва КЛЕПТАЦИ и прислугата им.

  ВЪПРОСНОТО СТАДО е обяздило и ИЗТОЧВА и в момента България....

 26. 26 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stoyko Tsochev":

  Гадно ли ти става, като четеш от извора за крадливата си партия? Превърнахте се в продажна сган всички защитници на властта, мафията, Пеевски, Гешев и т.н. измет., а най-вероятно сте наследници на друга продажна сган -така наречените ПРАВОИМАЩИ, щото те бяха рака, не комунистите и децата им, а точно правоимащите, същите дето от УБО се прехвърлиха в НСО

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Весело

  Миналата седмица светнах моя 5 годишен племенник да спре да играе на Фифа14 с Реал Мадрид, а да вземе някой калпав отбор.Сега играе с VFR Aalen (сила 65) и всеки път тръшка Реал Мадрид (сила 87) с по 4:0.Е тва прави кеф.
  —цитат от коментар 24 на Нинов


  Я провери въпросният РЕАЛ-Мадрид с кой лиценз играе.

  Така както пада от VFR Aalen (сила 65) нищо чудно да играе

  с ЛИЦЕНЗА на ЛИТЕКС Ловеч

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Играчите са оригиналните мадритски като Роналдо-моналдо.

  Ценралният нападател на Ален, г-н Райхвайн, ги прави да умиргат - шъка им по четири гола на всяка игра, където решаваща роля има геймърът натискащ копчетета.

  В реалния живот за съжаление туй е навъзможно.
  Ни мож нито да победиш Реал, нито да надцакаш Абрамович.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  Прокопиев да каже....разказ от първо лице!!
  —цитат от коментар 1 на Stoyko Tsochev


  Защо точно той да разкаже? Щото е единствения милионер? Или защото той единствен от милионерите е придобил богатствата си по нечестен начин, а другите са честни и праведни?
  Ставате смешни като се вторачите за някой неудобен за вас човек и все него давате за отрицателен пример.

 30. 30 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  Или как Дайнов, Левчев, Кюранов.... синове биват заменени от Калин Тодоров.
  —цитат от коментар 4 на дерибеев  « Но те дадоха стартовия капитал на шепа български ченгета и мутри ... «


  Това е в основата на прехода и ограбването на България през всичките тези години, а ти - Дайнов, Левчев, Кюранов ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4375 Весело

  Ценралният нападател на Ален, г-н Райхвайн, ги прави да умиргат - шъка им по четири гола на всяка игра
  —цитат от коментар 28 на Нинов


  Чудо голямо !

  Г-н Райхшвайн от един тукашен селски отбор,

  на стари години дори за Футболист на годината щяха да го изберст

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4290 Неутрално

  До коментар [#19] от "Нинов":
  "Интересно би било някой да напише книга за бастисаните милионери в България - да им събере биографиите на едно място."

  Има издадена книга със списък на кредитните милионери. Тя описва всеки кредитен милионер какви кредити е взел , от коя банка , какъв е бил в миналото и с какво се занимава в момента на написването на книгата. Издадена е преди 10-15 години. Представлява нещо като справочник за телефонен указател. Изредени са стотици имена.

 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Преди с партийни куфарчета, сега - назначават те за калинка и усвояваш, усвояваш...

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  трябва да се издаде нова книга, проследяваща развитието на кредитните милионери до 2019 год.

  Тоест да се види, кой какво е постигнал за следващия период от 25 год.
  Това би било страхотно четиво!

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#25] от "Hawaii":


  « Това са ОГРАНИЧЕН КРЪГ ЧЕНГЕТА . «


  Ами авторът казва същото в края на статията, но допълва « и мутри « .
  Съгласен съм с него - ченгета и мутри ни ограбваха и продължават да ни ограбват, защото имаме един « мъдър и трудолюбив « народ .
  Ако нашият народ не беше толкова « мъдър и трудолюбив « и грабне сопата, ще си отвоюва държавата от ченгетата и мутрите . Да, ама днешна « синя « София направи избор между две комунистки, а непредставената в НС десница губи избор след избор, дава декларации и чат-пат се изявява и по медиите, но за оставки и намек няма .
  Вероятно няма виновни ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1471 Разстроено

  За малко да се разплача от умиление от това късо разказче, което наистина нищо не казва. А истината, която може да бъде само една (според мен) е: щом си бил част от номенклатурата, значи си участвал в игрите и си черен колкото останалите. Реално всички са за бесене, без изключение. Но им се размина и сега си плащаме за наивността и сладките думички на техните наследници...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8478 Неутрално

  Който е чел и се е интересувал от годините след 1985 му е напълно ясно, за какво става въпрос.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5969 Неутрално

  Зависи от времето и държавата. Сега: В България и Русия - с престъпления, в свободния свят - с ум :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6141 Неутрално

  До коментар [#19] от "Нинов":

  "Войната на групировките" е нелошо четиво по темата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 442 Весело

  "Възможно е баща ми, който в последните години на соца беше в немилост, да не са го държали в течение. "
  *
  Още малко и репресирани ще се изкарат.
  Но е хубаво да се получи информация за разграбването на България от човек , произхождащ от висшите партийни среди.
  Ама иначе все Костов им е виновен.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  "Парите на външнотърговските дружества не бяха чак толкова много. Според различни източници варират между 100 и 300 милиона долара..."

  Не беше това. ДС даде право на хора по списък да изкупят стоковия фонд на страната с кредити от банките по стари цени. След което ги продадоха по нови цени и си покриха кредитите. Останалото го източиха от фирмички на входа и изхода. Предприятията грохнаха, а банките фалираха. На хоризонта останаха само ТЕ!

 42. 42 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Прокопиев да каже....разказ от първо лице!!
  —цитат от коментар 1 на Stoyko Tsochev


  Нинова - от второ лице!
  Костов - от трето лице
  Софиянски - от четвърто лице
  валентин Злаев - от пето лице
  Атанас Тилев - от шесто лице .......
  И така до края на свеета .
  И повечето от тези ПЪРВОМИЛИОННИЦИ трябва да издигнат "памятник нерукотворный " на своя Драгалевски благодетел !

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4644 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Ако позволите, ще се опитам да ви коригирам в смисъла на долълнителна информация по въпроса. Западните финансови системи бяха мнофо наясно колко и къде са парите изнасяни от соц. страните преди т.н. "преход". В списанието "15-те от НАТО" от 1987 имаше една доста подробна таблица със сумите от продажби на оръжие от страните от Варшавския договор и това къде са основнте сметки. За западните членки на НАТО тревогата беше как ще се използват тези пари и защо не се връщат обратно, а остават в западни банки.
  За България сумата тогава беше 1.7 милиарда долара, основно в Дойче Банк и в Германия и по-малко в Австрия. Обосновката според по-късни разговори с бивши величия от тази сфера била на Тодор Живков с "абе така поне носят някакъв процент, в България ще ги прахосат". Лично аз съм готов да приема версията, че част от тези огромни за времето финансови ресурси са били използвани директно или индиректно за подготовка за превръщане на икономическата власт в политическа.

 44. 44 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не е много за вярване.Парите навън вероятно са били над 4-5 милиарда,заедно с дълговете на други държави към България.Даже по едно време се спрягаше сума от порядъка на над 10 -11 милиарда.А това е повече от дългът на БГ по него време към чуждите кредитори на БГ.Спомнете си за смърта на един милиардер свързан с България на собствената му яхта и за мита че се е "самоудавил" .Тези пари никога не бяха върнати в БГ.А много от дълговете на другите държави бяха просто официално опростени но тайно присвоени.

 45. 45 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не е много за вярване.Парите навън вероятно са били над 4-5 милиарда,заедно с дълговете на други държави към България.Даже по едно време се спрягаше сума от порядъка на над 10 -11 милиарда.А това е повече от дългът на БГ по него време към чуждите кредитори на БГ.Спомнете си за смърта на един милиардер свързан с България на собствената му яхта и за мита че се е "самоудавил" .Тези пари никога не бяха върнати в БГ.А много от дълговете на другите държави бяха просто официално опростени но тайно присвоени.

 46. 46 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това дефакто не е нищо в сравнение с парите на СССР и на СИВ,по него време в чужбина.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1352 Весело

  Първият милион се печели като пуснеш на пазара бира с вкус на риба !

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4217 Весело

  Пред очите ни партайгеносетата се превърнаха в милионери за две седмици! Първото което сториха е да се сдобият с Мерцедес и лукс офис, така и до ден днешен, ето защо България е държава с феодална икономика от късното Средновековие!

  klimentm
 50. 50 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нинов":
  Там има още мно-о-о-го такива гробища!
  В много градове.
  [quote И какъв точно извод си направи за Абрамович?[/quote]
  :))))Много слушка и много папка! Там няма друг начин!!!!


 51. 51 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  Не вярвам на писанията на Калин Тодоров.
  От доста години журналистът Григор Лилов издава книги, които осветляват не само прехода на държавата, но и главнитие участници в него. Пише за най-богатите българи и как са забогатели, за парите и тайните на политиците и др.
  Съжалявам, че Гр. Лилов се отказа да пише във форума на "Дневник", имаше интересни коментари.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 52. 52 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3909 Любопитно

  До коментар [#50] от "objektivist96":

  "[quote И какъв точно извод си направи за Абрамович?[/quote]
  :))))Много слушка и много папка! Там няма друг начин!!!!"

  Може да е послушен, но дали да слушка правилния човек му носи позитиви - засегнат е от ограниченията, наложени от Лондон върху приближени на Путин олигарси след инцидента със Скрипал. Не е зле човек да е израелски гражданин, но без британска виза никак не е приятно.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 53. 53 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  Все някой трябваше да сложи ръка на националното богатство. Как обаче тези "някои" се случиха до един боклуци? Как? И тези "някой" вече остаряха (или се поминаха), как обаче техните наследници пак се случиха боклуци? Такъв е всичкия "материал" ли? Или отгоре изплува само боклукът?

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  [quote#9:"bez_ime2"]
  —цитат от коментар 11 на Платон Дермоедов
  Не е важно,че е мулскимилионер!Важното е, че е демократичен българин![/quote]

  ВЕрно ли бе, комрад? И кое му е демократичното?

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4121 Весело

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  ДС даде право на хора по списък да изкупят стоковия фонд на страната с кредити от банките по стари цени. След което ги продадоха по нови цени и си покриха кредитите. Останалото го източиха от фирмички на входа и изхода. Предприятията грохнаха, а банките фалираха. На хоризонта останаха само ТЕ!
  =========
  :))......това също се случи под зоркото наблюдение , одобрение и пасивност на запада ......!!!
  А мълчанието е най голямото съгласие .....
  Толкова е елементарно......:))....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#47] от "doroteus":

  Според мен комунистите у нас искат България да напусне ЕС и НАТО,но повечето от тях разбират,че това е нереално. Справка,майдана в Украйна. Така че те държат България в евро-атлантическите структури само защото ги е страх да не изгубят властта си ако понечат да я извадят от тях. Погледнете комунисти като Нинова,Борисов и Доган - не виждате ли как мечтаят и действат да превърнат българският народ в стадо като руският народ!
  И друго - грешка е да се мисли че Кремъл (Путин) има влияние над "българските" комунисти.

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4217 Весело

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Не забравяй старата поговорка че “ Това което сам си направиш никой не може да ти направи”
  Така комунистите се оправдаваха за кражбите, фалитите и източването на бюджета - “ ми Запада е виновен, демокрацията е виновна, пазарната икономика е виновна, Филип Димитров е виновен, Костов е виновен!”
  Те бяха и сега са винаги бели ангели с най благи намерения, а вие комшу им пригласяте в този фалшив хор!

  klimentm
 58. 58 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1370 Гневно

  И този едва не се разплака когато гостуваше на агент *Алберт* в гербеджийската телевизия *Европа*!Само цитирал какво пише по вестниците,а забравил кога беше със сребърна лъжичка в устата и в задника!Гадини червени!

 59. 59 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Липсата на британска виза наистина е неприятност,но тя е пренебрежимо малка в сравнение с онези неприятности,които би имал Абрамович,а и всеки от този род,който би си позволил да не слушка.:))) Ходорковски е най-яркият пример.
  Ограниченията също са неприятно нещо и те предизвикват определени недоволства в бизнес средите,но много бързо им припомнят как са станали това,което са...:))))Та,да си търсят други пазари(ако имат,какво да продават)и други места,където да си пазят парите...:))Това е.

  До коментар [#52] от "Bramasole":

 60. 60 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Липсата на британска виза наистина е неприятност,но тя е пренебрежимо малка в сравнение с онези неприятности,които би имал Абрамович,а и всеки от този род,който би си позволил да не слушка.:))) Ходорковски е най-яркият пример.
  Ограниченията също са неприятно нещо и те предизвикват определени недоволства в бизнес средите,но много бързо им припомнят как са станали това,което са...:))))Та,да си търсят други пазари(ако имат,какво да продават)и други места,където да си пазят парите...:))Това е.

  До коментар [#52] от "Bramasole":

 61. 61 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 852 Неутрално

  " Парите на външнотърговските дружества не бяха чак толкова много. Според различни източници варират между 100 и 300 милиона долара... Но те дадоха стартовия капитал на шепа български ченгета и мутри да приватизират контрабандните канали, да открият и разграбят банки, с парите им да станат кредитни милионери, да създадат икономически проекти, в които след това мощно се вклиниха огромните руски капитали." Не обичам да изпадам в подобни анализи, но изнесените навън капитали от шепа добре запознати партийни функционери с настъпващите събития и колапса на икономиката, бяха повече от 300 милиона долара, макар тази сума да не беше никак малка....По операции с външнотърговски дружества, регистрирани най - често в Австрия, другарят Огнян Дойнов успя да източи голяма част от пенсионния резерв и не само ! Какъв е точни размер, никой не знае със сигурност, защото благодарение на фамилията Пирински информацията за външнотърговските транзакции удобно се изгуби......след което ни остава само да спекулираме или да изчисляваме, но аз със сигурност нямам точната картина относно икономическите показатели и коефиценти към онзи момент, нито кешовата ликвидност по отделни пера и показатели в бюджета, а и друг въпрос, че имаше сметки, които никога не са излизали наяве т.е черни партийни каси....Та така с въпросите за първия......милиард !
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  300 000 000 долара беше само плащането от страна на Русия по проекта Нева, коиот обаче не постъпиха по държавните сметки, а потънаха в "куфарчетата". За задграничните търговски дружества може само да се гадае колко милиони са претръскани. И всичко това след време се насочи в първия милион, на определени от Партията хора. Тогава избуяха необразованите, но пък иначе амбициозни партийни другари кои от тях шофьори, кои гардове, и някои съвсем случайни впили се във властта.

 62. 62 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#56] от "deaf":
  Сегашните български комунисти имат един голям проблем.
  Не знаят говоримо и да разбират западни езици. Писмено ползват гугъла и може би малко собствени умения.
  Нито Борисов, нито Доган (набедения "философ-хидроинджинер"), нито Волен, нито Шкембе войводата. Прокурорите от висшия ешелон - също.
  Костов дори не знаеше говоримо западен език когато беше шеф. Сега не знам - той е упорит и може да е научил.
  Радев като пилот знае. Знае малко и Валери, покрай плаванията си по корабите.
  Това е ужасно дискомфортно. Винаги трябва да са с преводачи по срещите си.
  Мислят си, че знаят руски ама е пълна трагедия да им се слуша руския.
  Директно Путин едва ли се занимава с тях, но Русия си има парични интереси по нашите земи и си имат хора да осигуряват кеша да тече в правилната посока.
  За горните се появява проблем, когато не могат да се ориентират по вятъра от Кремъл и ги обзема паника да не ги застигне съдбата на Луканов или Павлов, които си изгоряха бадева когато в Москва се получи турболенция в елитите.
  Иначе от местните с тая "джендър опозиция" с тротинетки им е комфортно и могат да се гъбаркат с който си искат.
  Засега.
  Докато икономиката върви нагоре с 3% нагоре няма причина да се притесняват.
  Обърне ли се цикъла, а той неминуемо ще се обърне, става страшно.
  Със сигурност ще видим висналото чене на Боко, а другите който както се спаси... 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  До коментар [#62] от "k_":
  Не е проблем незнанието на английски език.

  Убийството на Луканов и Павлов е вътрешна чисто българска "работа". Специално Павлов беше убит защото искаше да "отреже опашката на гущера". Тоест да скъса връзките с Партията и сам да си върти бизнеса.

  Путин НЕ може нищо да направи на комунистите у нас,ако те решат да го неглижират. Стига псевдо-конспиративни теории! Просто Путин и "българските" комунисти се обичат (извратено) и затова си другаруват...

 64. 64 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3909 Неутрално

  До коментар [#60] от "objektivist96":

  Прав сте!
  Отбелязвам само, че въпреки годините, прекарани в затвора, въпреки икономическото и политическото унищожение на Михаил Ходорковски в Русия, той е жив, за разлика от Березовски, напр. След като прочетох биографията на Путин, написана от полска журналистка, за мене няма съмнение, че Борис Березовски е бил самоубит.
  Успешна седмица! :)
  https://www.youtube.com/watch?v=sV2BiD9LCn8

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 65. 65 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#64] от "Bramasole":
  ++++++:)
  Благодаря за Beth Hart !!!
  https://www.youtube.com/watch?v=EYIjGIzZeOQ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK