След въвеждането на по-строги критерии има 330 нови професори и доценти за година

След въвеждането на по-строги критерии има 330 нови професори и доценти за година

© Надежда Чипева, КапиталВисшите учебни заведения и научните организации са произвели общо 330 нови професори и доценти през последната година. Това показва справка на Министерството на образованието и науката, след влизането в сила на единните минимални критерии за заемане на академични длъжности.


От ноември м.г. до сега в университетите има 93 нови професори, 168 доценти, 241 главни асистенти и 170 асистенти, а в научните организации - 35 професори, 34 доценти, 56 главни асистенти и 34 асистенти. В същото време висшите учебни заведения са дали научна степен "доктор" на 886 души и "доктор на науките" - на 31, а научните организации - съответно на 110 и на седем души. Данните бяха цитирани от ресорния министър Красимир Вълчев в парламента в петък.


Учените, заели академични длъжности за последната година, са значително по-малко в сравнение с тези, заемащи такива длъжности в годините преди реформата. За три години от закриването на Висшата атестационна комисия през 2010 г. висшите учебни заведения са произвели 1139 професори и 1324 доценти, или средно по 812 на година. В последните години техният брой бе малко по-малък.


Кандидатите за професори, доценти и главни асистенти вече трябва да "събират" определен брой точки по обобщени показатели в съответната научна област. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност. Всеки университет обаче може да има и допълнителни изисквания.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Преподавателите в университетите са в реалната бизнес и социално-икономическа среда в ролята на "асистенти" на отделите по човешки ресурси. Субективният фактор "студент", обаче, не може да бъде пренебрегнат.

  Така, че - възможно ли е работата на алхимика, ако няма добра основа?

  Толкова колкото от псевдонаука да се получи добър университет.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Любопитно

  А старите ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Толкова много професори, доценти и доктори на науките, а нацията , все по-неграмотна.

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Весело

  По професори и по космонавти на глава от населението, направо трепем рибата!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Тия на килограм ли ги произвеждат?

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  Пак всичко е омешено.... Професор, доцент, главен асистент и асистент са академични длъжности, а не звания. И на тези длъжности се назначават хора с конкурс, нищо не се произвежда.
  То това е написано и с червения шрифт.
  Може би авторката има предвид защитата на научните степени "доктор" и "доктор на науките", но защо пише толкова неграмотно за неща, които не разбира?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Разстроено

  Толкова много професори!?
  Десет пъти повече от протестиращите на "Орелов мост"!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Бъркате, в европейската система от хумболдов тип доцент и професор са звания защищавани с писмен продукт пред академичен съвет от "равни". Как и какво е нивото в България е отделен въпрос, но тези титли могат да се ползват пожизнено, не като длъжностите завеждащ катедра, декан или ректор.
  Някои европейски страни, например Франция, премахнаха "доктор на науките" като степен задържаща научния процес (в САЩ тя не съществува).

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Първата белодробна трансплантация в България беше извършена тази нощ от екип на Университетска болница "Лозенец", съобщиха от здравното министерство. Интервенцията е извършена от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов."

  Това казва всичко

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Любопитно

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Даскале, доколкото зная професор в САЩ означава просто преподавател в университет и няма нищо общо с нашите "професори". Прав ли съм?

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  По брой на професори и полицаи на глава от населението вероятно сме световен шампион! И по "университети", де!

 12. 12 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Днес всеки втори ть*анар става доцент или професор,..

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Не съвсем. И в САЩ започваш като асистент-професор, след 5 години доказване и положителни оценки като преподавател (учебна дейност), изследовател (публикации) и социално активен (работа в университетски комисии и комитети плюс университетски проектисвързани с обществото) ставаш ассоцииран професор (доцент), и след това с доказан принос - пълен професор. Ако се преместиш в друг университет конкретното звание е въпрос на договаряне, суреч не се признава автоматично, има доценти например които започват отначало като асистент-професори. Не всички професори при пенсиониране получават титлата "професор-емерит" с правата например да ползват кабинет в университета.
  Но, има и друга специфика. Ассистен-професорът си води занятия също като професора, не е негов асистент като в европейската традиционна схема.
  Също така разликата в заплащането е минимална. Даже много често професор, който е от 25 години в една катедра получава по-малко от новоназначен асистент-професор в резултат на променени пазарни условия докато този който работи дълго в системата има само корекции за инфлация и малки процентни добавки. Затова и мобилността в системата е висока.

 14. 14 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Ние,простите висшисти останахме малко-всичко останало е доцент и професор!

 15. 15 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Както върви скоро няма да останат асистенти-всичките доценти и професори.

 16. 16 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тези, които успеят да се промъкнат, веднага повдигат изискванията за следващите... Принцип наследен още от Тошово време. Парадоксално, ВАК донякъде филтрираше безумията на хабилитациите, сега е абсолютна омерта от локални шефчета. И някак странно тези шефчета са все бивши комсомолци и комунисти, или потомството им... Красота!?

  roo
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  По времето на соца НРБ беше на първо място в света по професори и генерали на глава от населението. Нито генералите обаче бяха истински генерали, нито професорите бяха истински професори. Сега не знам как е положението, но не вярвам да е различно. Сега въвеждат някакви абсурдни закони, уж да направят така, че да няма псевдо професори, но според мен тези закони важат само за тези които са без връзки. Иначе има сега гении (от моя гледна точка) дето са се посветили на науката, запознах се с един такъв (преподавател в СУ). Няма да уточнявам полът, нито в каква област е, но е съвсем земен човек и е скромен.

  ДБ=БКП
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 531 Весело
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#14] от "val1320":

  Някои прости вишисти сме с три висши! Две от които от чужди университети. Прости сме, но поне изкарваме добри парички! 🤣😂

 21. 21 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Вие бъркате. За България от 2018 г. професор и доцент не са пожизнени титли както в СССР/Русия, а академични длъжности/не говорим за "почетен професор" и т.н./:

  http://www.iict.bas.bg/docs/zkn-akad-sastav-05-05-2018.pdf

  http://nma.bg/uploads/files/pravilnik-zrasrb-07.2018.pdf

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#18] от "валентин николов":

  В момента "професор" и "доцент" са белег за правилна партийна принадлежност, не за научен принос....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 23. 23 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Весело

  Имаше стар италиански виц за бездомника, който се подписвал с две кръстчета. Едното кръстче - за името, второто - за научната титла.
  Не само у нас има инфлация.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Толкова много професори, доценти и доктори на науките, а нацията , все по-неграмотна.
  —цитат от коментар 3 на Роси  До коментар [#3] от "Роси":

  И какво от това че са неграмотни?! Стефан Данаилов пише "Збогом" със "З",но това не го прави по-малко талантлив актьор.

 25. 25 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  А старите процедури кога ще се преразгледат ?!

  Сега на разни директорчета им дадоха безгранична власт и се пускат конкурси само за наши хора с журита по приятелско-пиянска линия - като на доцентина корумпиран крадец и мошеник Д. Тонев бивш директор на ядрения на БАН.

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Стефан Данаилов пише
  —цитат от коментар 24 на deaf


  Професор Стефан Данаилов моля!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#21] от "mitko11":

  Виждам описанието "академична длъжност", но това е стандартен подход в държавите с централизирано управление на процесите и щатна таблица. И, "академична длъжност" върви в комбинация "академично звание". Примерно, ако един професор написне един университет в България и се премести в друг, остава ли професор или започва от асистент? Разбира се че не, защото това звание е утвърдено от държавата. Или, може ли професор да се договаря и получи заплата по-висока от останалите в катедрата ако е изключително добре ситуиран в областта си?
  И нямаше нужда от евтини заявки като "СССР/Русия", в България беше същото. Но, и в Германия има подобна организация на висшето образование. Просто това е Наполеоновата реорганизация на колежите и обединяването им в държавни университети и отелни научни центрове (у нас БАН), копирана като система.
  Хумболдовият университет дава модела на съчетаване на подготовката на по-високите нива и изследванията в един университет. Американците усъвършенстват модела с отделяне на т.н. "Graduate School" - реално няма нищо общо като система със "следдишпломното обучение" в организационната си позиция (одобрява или не годните да преподават на магистърско и докторантско ниво).

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Любопитно

  До коментар [#22] от "mitko11":

  Че тогара какво се е променило от след 1989 след като партийността е определяща?
  Може би имате някакви впечатления работейки в тази система, ще е интересно, поне на мен който от повече от 30 години не е в нея, да научим в кой университет работите и на какво равнище?

 29. 29 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 770 Весело

  *ах ма*му! А казват, че все по-неграмотни сме ставали...

 30. 30 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Аааааа,трябва си и доценти,и професори, петдесет и три университета са и всички в топ десет на България....

 31. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Весело

  До коментар [#20] от "vassilun":Някои прости вишисти сме с три висши.
  >>> Брей, много учило..много знай!:) Така ми казваше понякога дядо ми, с добродушна насмешка. Скромността определено (не) краси човека.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#26] от "Корки":

  Защо не? Дали ще изисквате от професор по скулптура или по оперно пеене да е и професор по български език и литература? Би било много добре, но не е реалистично. Просто в сферата на визуалните изкуства хората имат по-развита именно визуалната страна на мозъка, не вербалната. Ако сте беседвал с художник или скулптор ще забележите как малките жестове с ръце чертаещи имагинерни фигури непрекъснато съпровождат разговора.

 33. 33 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":Не съвсем. И в САЩ започваш като асистент-професор, след 5 години доказване и положителни оценки като преподавател (учебна дейност), изследовател (публикации) и социално активен (работа в университетски комисии и комитети плюс университетски проектисвързани с обществото) ставаш ассоцииран професор (доцент), и след това с доказан принос - пълен професор. Ако се преместиш в друг университет конкретното звание е въпрос на договаряне, суреч не се признава автоматично, има доценти например които започват отначало като асистент-професори. Не всички професори при пенсиониране получават титлата "професор-емерит" с правата например да ползват кабинет в университета.Но, има и друга специфика. Ассистен-професорът си води занятия също като професора, не е негов асистент като в европейската традиционна схема.Също така разликата в заплащането е минимална. Даже много често професор, който е от 25 години в една катедра получава по-малко от новоназначен асистент-професор в резултат на променени пазарни условия докато този който работи дълго в системата има само корекции за инфлация и малки процентни добавки. Затова и мобилността в системата е висока.
  —цитат от коментар 13 на daskal1


  Това, което си написал е вярно. Но има и нюанси. Справка проф. Димитър Съселов и проф. Райна Фичорова. Двамата българи, които са най-успели в науката в последните 100 години.

  Пазете се от доносника vesolr
 34. 34 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Толкова много професори, доценти и доктори на науките, а нацията , все по-неграмотна.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Ами те и професорите са неграмотни. Виждала съм книга на доцентка в Уневерситетската библиотека с правописна грешка в заглавието, представям си какво е вътре.

 35. 35 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  "Затова и мобилността в системата е висока."

  На един познат (мисля че беше associate professor тогава) му искали оферта със заплата съизмерима с увеличението което искал. След няколко месеца им дал офертата заедно с оставката си.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1629 Весело

  има 330 нови професори и доценти за година

  От ноември м.г. до сега в университетите има 93 нови професори, 168 доценти

  Едното е от заглавието, другото е от началото на писанието. За сведение на авторката разликата е .... 69.
  Случайно или не, но спрях до тук.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++++Девалвираха научните степени и хабилитациите.
  В една клиника с 30 легла към университетска болница , която познавам от 30 г., до преди 5-6 г. професора беше само един и то в продължение на над 30 г. и 3-4-ма доценти. Набързо още в първите 1-2 години след премахването на ВАК, всички доценти станаха професори, асистентите -доценти, а някои от тях наскоро и професори и сега професорите са ШЕСТИМА. Нямам думи!

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#33] от "GreenEyes": Двамата българи, които са най-успели в науката в последните 100 години.
  >>> Голям залък хапни, голяма дума не казвай.:) Това, че са ви колеги в Харвард и сигурно добри приятели, едва ли е причина да ги квалифицирате по този начин.

 39. 39 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#33:"GreenEyes"][/quote]
  "проф. Димитър Съселов и проф. Райна Фичорова ... са най-успели в науката в последните 100 години.
  А да си чувал за Странски, Каишев, Кръстанов? Нищо че не са били в Харвард, но вече 80 гадини са имена в световната наука!

 40. 40 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Старите са стари кучета, те определат кой какъв да става в комисиите и при защитите на степените :)

 41. 41 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Въпреки и намаляла след първоначалния бум, девалвацията в роенето на хабилитирани лица продължава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 42. 42 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Защото работи за Дневник
  До коментар [#6] от "mitko11":

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#33] от "GreenEyes":

  Разбира се, винаги има изключения, и по старата логика именно те потвърждават правилата :-). Има много талантливи българи, и от тяхната имиграция в развитите страни печелят именно тези страни и България губи, особено като се има предвид че демографското възпроизводство става в "новата родина". Примерно, Вашите синове най-вероятно няма да се върнат в България и, имайки предвид че произхождат от семейство на мислещи хора, ще обогатят интелектуалния потенциал на САЩ или друга подобна страна.

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ι":


  Губили сме доста кадърни хора поради факта, че не сме били в състояние да конкурираме заплатите предлагани от други университети. Мога само да се радвам на успеха им, след като и самият аз смених пет последователни университета

 45. 45 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  Даването на конкурентни заплати е едно на ръка, но да принудиш някой да тръгне по интервюта за да му увеличиш заплатата не невероятно малоумно. Ясно е, че вероятността като получи по-добра оферта ще я приеме е доста голяма. Просто такава е човешката природа.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 46. 46 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ι":

  s/не/е/

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#37] от "glaxo11":

  Разбира се, че премахването на централния филтър позволява да се развива институционалната самодейност в кадровото развитие, за добро или за лошо. Но, по мое мнение тази девалвация на кадровия потенциал е и положителен момент, като се има предвид ниското качество на постъпващите студенти, така че са си "лика-прилика", както казва народът :-). Успешно вървим към "ширпотребата в производствотп на полуфабрикати-бакалаври" и изнасяме професионалната подготовка на следващиоте образователни нива - рецепта за оживяване на системата.

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ι":
  За съжаление правната обективизация налага подобно поведение от страна на институциите. Никой не иска утре да бъде съден за "умишлени преференции към дадена раса/пол/джендър

 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  До коментар [#18] от "валентин николов":В момента "професор" и "доцент" са белег за правилна партийна принадлежност, не за научен принос....
  —цитат от коментар 22 на mitko11


  И това откъде го знаете? Професор ли сте или партиен секретар?

  Мараба, С-ДС доносници!
 50. 50 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е който требваше - станА! Това Гестапото, Добрева, оня Иво, Вуцова (Юлия) .. сега вече дребната им агентура ще дига НИВОТО!

 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Поне половината от тези лица са некадърници и некомпетентни дебили. Особено фрапиращо е това в УНСС и НБУ.
  —цитат от коментар 18 на валентин николов


  Половината?

  Вие сте оптимист.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 52. 52 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#47] от "daskal1":

  +++++ Това с "лика-прилика" е точно така.
  Девалвацията и безотговорно раздаване на дипломи, без каквото и да е академично покритие е практика, която се простира на поне 90% от студентите. И няма как да е друго , като се приемат само за пари - да осигурят преподавателски места, а че са едва са избутали и средното си образование и са почти неграмотни, карай да върви.
  Аз имах като хоноруван преподавател и водещ семинари допреди 20-тина години, лични впечатления и още тогава видях, че работата е на провала. Като си спомня, с какви усилия аз съм си вземал изпитите в СУ, и как доскоро сънувах , че съм пропуснал изпит или съм попаднал в друга група или аудитория на друг изпит , по-който нищо не съм чел, се събуждах посред нощ с разтуптяно сърце, а отделно "наяве" :) съм късан поне 6-7 пъти и съм чел по цяло лято, се изумявам как се пишат масово шестици и колко неподготвени, мързеливи и тъпи "абсолвенти " излизат от ВУЗ-вете. Докторските дисертации са посредствени и на равнище по-ниско и от масовото на дипломните работи по мое време.
  Няма академизъм, няма морал - упадъка е тотален. Останаха 2-3 ВУЗ-а, отделни факултети или специалности на равнище( макар и те с компромиси ). Останалото е тъжна картина "ширпотреба" както казваш! Поздрави!

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  До коментар [#40] от "One Hour":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  “разликата в заплащането е минимална.”
  ——
  Между assistant and full? Два пъти, грубо, Ви се вижда минимална разлика? ... и то след няколкото задължителни години като post doc? Нали затова никога не разгледах възможността за академична кариера на времето. Нали за Щатите говорим ... или за България?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 55. 55 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":


  Не ми казвате, че носите в къщи по-малко от 150 бона на година .. или, че асистентчето, дето сте го взели миналата година на работа му плащате толкова ... дори да е в machine learning and business analytics

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 56. 56 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "daskal1":

  И най-прецакани от цялата история са докторантите на съответния професор, особено ако не са си защитили кандидатура. Трябва да избират дали да се преместят в новото училище на професора (и вероятно да вземат различни класове повторно) или да си намерят друг адвайзър и да изгубят всичкото време от специализирането в областта на интереси на предишния.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 57. 57 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 898 Неутрално

  там из тия назначения шуробаджанащината е огромна...и горе долу няма значение какво можеш и знаеш а кой те е препоръчал или на кой си платил...пълна трагедия...системата на образованието ни е трагедия..и то от миналия век...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 58. 58 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#12] от "Mia san Bayern":

  Станете и Вие, като е толкова лесно. И да, коментарът Ви казва доста за нивото Ви.

 59. 59 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#18] от "валентин николов":

  И как го разбрахте това за УНСС? Налага ми контактувам и с преподаватели, доценти и докторанти на УНСС и нивото се е вдигнало, сравнено с 90-те, когато учих там. Апропо ако имате граматика и стил - правопис /правоговор се учат в гимназията. В университетите такива курсове са по изключение.

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#54] от "Gretel":

  Не зная, имам примера на нает тази година асистент-професор със 127 хиляди и професор (пълен) работещ(а) от 24 години със 93 хиляди в една и съща катедра в бизнес колежа. Това за двата пъти по-висока заплата е възможно някъде, но може би ако професорът е нает и е договорил(а) условията като ценен кадър. Има си "пазарна стойност" и има "договорена" такава...

 61. 61 Профил на klc47610345
  klc47610345
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  По-точно, всеки тъпанар се мисли за по-умен от професор. А управляващите ни мутромаймуни начело с Банкянския пазвантин задава езика на омраза срещу тези, които ги превъзхождат интеелкуално. Да си спомним кой създаде условия за произвеждане на професори на конвейр - същите мутромаймуни!

 62. 62 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Няма проблем в това, ако човекът е изпълнил условията по закон да е доцент или професор. Нещо повече, в други държави е нормално доцентите да са 30-тина годишни, а професорите са на 40 и малко. За какво да ни синодални старци начело на катедрите? Не твърдя, че няма способни учени над 60, но те трябва да контролират качеството на научната дейност, да дават насоки на докторантите и да задават стандарт за преподаването. Проблема в България не е, че има много хора с научни степени, проблема е, че на държавата просто не са и нужни, на бизнеса още повече. И докато начело е краля Слънце, все така ще е.

 63. 63 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#17] от "anonim440":

  Абсолютно невярно, че по време на соца сме имали много професори. Напротив, процедурата беше сложна дълга и тромава. Професорите се съгласуваха в ЦК на БКП, доцентите - в Градския комитет на БКП (за София). След соца нешата се контролираха от ВАК , като по-долните съвети се съобразяваха с критериите на ВАК. От произведените след ВАК професори едва 1/4 щяха да минат през ВАК.

 64. 64 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#25] от "olimpipanov":

  Всъщност Тонев стана 1-ви заместник директор на новия директор, и де факто пак управлява.

 65. 65 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#60] от "daskal1":

  “Не зная, имам примера на нает тази година асистент-професор със 127 хиляди и професор (пълен) работещ(а) от 24 години със 93 хиляди в една и съща катедра в бизнес колежа. ”
  ——
  Даскале, мога само да предполагам защо си избирате такива точки от разпределенията на заплатите като булята, дето кесела четвърт век ... заради хубавите бенефити. Не искам да го правя, щото всички възможни обяснения са неласкави в едно или друго отношение.

  Не претендирам изобщо да зная по- добре от Вас колко пари получавате, не Вие, специално, а обобщеното академично тяло, но цифричките, които имам в главата си са част от представата ми за света и аз нямам нужда да я масажирам за да ми пасва по-добре, та Гугъл вах ей така отгоре-отгоре и излиза, че моята представа отговаря на реалността. Това, което видях е закръглено 115 и 67 бона. Ката разделя наум 12 на 7 получавам нещо като 1.7 ... а Вие твърдете колкото искате, 1.7 не е точно 2 пъти по-голяма заплата
  https://work.chron.com/average-pay-assistant-professor-university-1892.html

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 66. 66 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#64] от "monitor13720":

  Ауу сега видях. ДЕректор е станал лъчко дебелия посредственяк....жалко, нищо добрто н чака този и-тут, а беше водещият в БАН и като отделно научно звено водещ в България.

  Много жалко , има останали няколко много добри учени, други бяха разгонени..

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#65] от "Gretel":

  Първо, това е заплата за 10 месеца, стандартна за университетските преподаватели в САЩ. И не мисля че съм казал нещо за "два пъти", но ако съм го направил не е правилно, има си и разлики шпо специалности, например "финанси" е в рамките на 150-170К докато "икономика" е 90-100К.
  За моята заплата е личен въпрос който не смятам да коментирам публично, достатъчно е да я знаят данъчните и прекия работодател :-)

 68. 68 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Напълно съм съгласен. Просто няма какво да добавя в случая.
  Децата на бългрските "невъзвращенци" ще си останат "невъзвращенци". По обективни причини.

  Пазете се от доносника vesolr
 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  До коментар [#67] от "daskal1":За моята заплата е личен въпрос който не смятам да коментирам публично, достатъчно е да я знаят данъчните и прекия работодател
  >> А жена ти знае ли я( като моята например)?:)

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#69] от "тулса":

  Разбира се, тя е финансовият министър на семейството. Аз съм бил "широкопръст" :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK