"Зелени закони" оспорва безпрецедентното изключване на 10 декара от парк "Витоша"

"Зелени закони" оспорва безпрецедентното изключване на 10 декара от парк "Витоша"

© Георги КожухаровИнициативата "Зелени закони" на Сдружение за изследователски практики днес е внесла жалба срещу отнемането на 10 декара от територията на Природен парк "Витоша", съобщиха от неправителствената организация. За първи път в историята на парка, създаден през далечната 1934 г., площта му се намалява, посочват оттам.


Решението е подписано от министъра на околната среда и водите Нено Димов и "след административна и съдебна сага", продължила почти две години, е напът да влезе в сила, освен ако не бъде отменено от Върховния административен съд, се казва още в съобщението. От организацията посочват, че решението на министър Нено Димов облагодетелства собствениците на два имота на територията на парка.


"Интерес за изключването на този имот от границите на парка има от години, но това е било отказвано от всички досегашни министри на околната среда", се казва още в становището на "Зелени закони". Нено Димов обаче издава такава заповед за изключване на 10 декара от парка, но след протести на природозащитници, я отменя. Отмяната е оспорена по съдебен ред, а съдът не признава оттеглянето на заповедта и сега тя е напът да влезе в сила, отбелязват от организацията.
Сред мотивите за жалбата на "Зелени закони" е, че намаляването на площта на Природен парк Витоша не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То противоречи и на три европейски директиви и на Закона за защитените територии, отбелязват от организацията.


"Съгласно европейските директиви за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, но и това не е направено. Заповедта на министър Димов нарушава и на Закона за защитените територии, който постановява, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях", се казва още в съобщението.


Съгласно закона защитена територия би могла да бъде заличена, само ако едновременно са налице три предпоставки. Това са защитените територии да са напълно и необратимо унищожени или увредени, да не изпълняват предназначението си и да не могат да бъдат прекатегоризирани.


В същото време, министърът на околната среда и водите посочва три мотива за намаляване площта на защитената територия. Това са, че тя не отговарят на изискванията за защитена територия, не представляват продължение на естествени екосистеми и няма характерни ландшафти и обекти на неживата природа.


"Видно е, че в заповедта на министъра не се съдържат предвидените в Закона за защитените територии предпоставки за заличаване. В същото време, освен че не са релевантни към законовите изисквания, мотивите на министъра са и несъстоятелни - и двата имота представляват гора по смисъла на закона и това е установено във всички съдебни спорове", се казва в позицията на "Зелени закони".


От решение на Върховния административен съд става ясно, че и за двата имота предмет на обжалваната заповед, има разработени и приети планове за застрояване и единствено режимът на природен парк Витоша, наложен от Плана за управление с който се забранява ново строителство в парка, не допуска тези планове да бъдат реализирани и имотите – застроени.


С издаването на обжалваната заповед, министърът премахва ограниченията, които природният парк налага върху двата имота и се създава възможност те да бъдат застроени, в тях да се добиват полезни изкопаеми по открит способ, както и да се извършват голи сечи и т.н.


"Не на последно място, смятаме, че постановеното от министър Нено Димов отнемане на територии от площта на Природен парк "Витоша" би било опасен прецедент, който ще доведе до натиск и от други собственици на имоти и инвеститори, които ще поискат да "отхапят" апетитни парчета от парка с цел изграждане на луксозни имоти в планината, в близост до София", отбелязват от организацията.


Природен парк "Витоша" е създаден преди 85 години и никога досега нито едно правителство не си е позволявало да намалява територията на парка, припомнят оттам.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Любопитно

  Откъде се финансира това "Зелени закони"?

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  "Сред мотивите за жалбата на "Зелени закони" е, че намаляването на площта на Природен парк Витоша не е преминало обществени консултации с гражданите и юридическите лица, както изисква Административнопроцесуалният кодекс. То противоречи и на три европейски директиви и на Закона за защитените територии, отбелязват от организацията.
  "Съгласно европейските директиви за околната среда, мярката е трябвало да бъде подложена и на екологична оценка, но и това не е направено. Заповедта на министър Димов нарушава и на Закона за защитените територии, който постановява, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях", се казва още в съобщението.""


  В момента, когато стане ясно името на министъра на околната среда и водите, всичко останало се подразбира ! Влизане в съдебната зала - също !

 3. 3 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 924 Неутрално

  ЛИЧНА.

  ОТГОВОРНОСТ.

  Кога?

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  "Първият имот е на "Беловодски път". Всичко около него е застроено.
  Вторият имот е в Драгалевци, откъм "Киноцентъра". Той вече изглежда като част от настъплението към планината.

  Има примери за къде-къде по-нагло застрояване, примерно горе-долу там, където се сливат "Беловодски път" и "Стар беловодски път", има някакво луксозно имение по средата на гората. В страна като нашата, истинско чудо ще е, ако след 30 години няма обяви за продажба на имоти примерно в "Затворен комплекс Торфено бранище" или ж-к Копитото."

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Нено кога ще започне да се държи, като министър на екологията, а не като бандит.

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Може да видите и цените там:

  https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1j155531421062600

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Защо не пишете, кой е застроителя. "Певицата" Белослава. Мъжа и се оказва правилна мутра- умнокрасива. Застроиха Градина на морето, сега и Витоша.

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  ".....ще доведе до натиск и от други собственици на имоти...."

  Добре де, ама как така хем природен прак, хем частни имоти в него?

 9. 9 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Министъра срещу околната среда.

 10. 10 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 908 Гневно

  думи нямам вече какво се случва в #ПЛЕНЕНАТА ДЪРЖАВА

  ама вие гласувайте за крадливото ГЕРБ което превърна държавата в територия където МАФИЯТА си прави каквото си иска

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  проблема е от 2011, а статията на Дневник е за Слаб 2
  Певицата Белослава Йонова е подала жалба срещу отказа на министъра на околна среда и водите Нона Караджова да изключи имота ѝ от границите на природен парк „Витоша“.

  Белослава е собственик на имот във вилна зона „Беловодски път“. Тъй като той попада в територията на парк „Витоша“ обаче, певицата може да го стопанисва единствено по предназначение. На практика това значи, че тя не може да строи в собствените си земи.
  През април 2011 г. тя сезира министър Караджова с искане имотът ú да бъде изключен от парковите територии. Аргументът на Белослава е, че към 2002 г. земите ú са включени едновременно и в границите на парка, и в устройствения план на София.
  Няколко месеца по-късно певицата получава отказ от министъра. Решението се позовава на заключенията на комисии, заседавали между 2002-2007 г."
  "

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  #КОЙ е собственик на това “Сдружение за изследователски практики” и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 13. 13 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 300 Неутрално
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  #КОЙ е собственик на това “Сдружение за изследователски практики” и защо ни занимавате с неговите интереси!?
  —цитат от коментар 12 на svoboden


  --------------------------
  Аз мисля, че в интерес на всички софиянци е да се спре застрояването в посока Черни Връх, както предполага акта на изключване от парка.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Важното е, че нашите хора ще бъдат доволни. Зелените да правят, като вятъра.
  Подпис : (не се чете) Димов

 16. 16 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Откъде се финансира това "Зелени закони"?
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  От един унгарски другар и филантроп.Финансира мноо кадърни български либерални патриоти.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 17. 17 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Нено Димов -слуга на мафията особено "боклучийскара" .Не е зелен рекет а тотален заедно с Ангелкова тихомълком подменят или променят закони,правила.Да го питам къде са пистите и плажовете...

 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  И Димов е корумпиран

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Природен парк "Витоша" е създаден преди 85 години и никога досега нито едно правителство не си е позволявало да намалява територията на парка, припомнят оттам.

  Е министърчето Нено ще влезе в историята като първият започнал съсипването на Витоша.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Нема как. Ке се лее бетон в парк "Витоша", така както се лее бетон по брега на язовир "Искър" (макар че преди време това бе строго защитена територия). Строителното лоби (зад което стоят гигантски интереси) може да купи всеки, който си поиска. Тука е така. Крайно време е да го приемем, защото те няма да се спрат пред нищо.

 21. 21 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Лицето нено димов/или пък беше димо ненов/-ЕКОЛОГ-УДАРНИК НА НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА ...Какво са за него/и господарите му/10 дка?ЦЯЛАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА Е ТЯХНА И ЩЕ ПРАВЯТ С НЕЯ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ...Туземците да си налягат парцалите,че ЗНАЯТ ЛИ ТЕ КОЙ Е гешев?Не полицаят ГЕШЕВ,а милиционерът с бръснатата глава...

 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Едно от стотината НПО-та на Тома Белев и Петко Ковачев.

 23. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Не е от тези, които финансират Нено.

 24. 24 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#19] от "koko65bg":

  Той и Пирин ше съсипе. Ще единствения антиеколог монистър на този пост. А Вождът не знае, той мълчи. Това са министри спуснати отгоре, няма да се намесва.

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Дневник обаче и думичка не поместват, нито къде са имотите, нито на кой са.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Белослава ... таз дебела крава


 29. 29 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 475 Неутрално

  2 противоречия.

  Реално, паркът няма да пострада. Тези имоти граничат с урбанизация, а и 10 дка не е супер много.

  Обаче, не е хубаво да има прецеденти и да се проправя пътека.

  go figure.

 30. 30 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Още една зелена хранилка! Той Нено ще ви оправи като намали идиотските граници на Натура 2000, които граничат с населени места!

 31. 31 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#24] от "truly":

  Оффф Айде по бързо да почва това съсипване на Пирин, че не се издържа! :)

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Весело

  Откъде се финансира това "Зелени закони"?
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Финансира се от най-лошите милитаристи в САЩ, от джендъри и ЛГТБ дружества в западна Европа.
  Бегай на далеч да не те хване некоя лепра, че ще ти излезе цирка на носа по-голяма от главата ти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Първият имот е на "Беловодски път". Всичко около него е застроено.Вторият имот е в Драгалевци, откъм "Киноцентъра". Той вече изглежда като част от настъплението към планината.Има примери за къде-къде по-нагло застрояване, примерно горе-долу там, където се сливат "Беловодски път" и "Стар беловодски път", има някакво луксозно имение по средата на гората. В страна като нашата, истинско чудо ще е, ако след 30 години няма обяви за продажба на имоти примерно в "Затворен комплекс Торфено бранище" или ж-к Копитото."
  —цитат от коментар 4 на hope


  Ами този сбъркан псевдо министър на околната среда и водите вместо да се чуди как да подпре днешните величия, да вземе и да осъди онези самозабравили се разрушители на природата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#19] от "koko65bg":Той и Пирин ше съсипе. Ще единствения антиеколог монистър на този пост. А Вождът не знае, той мълчи. Това са министри спуснати отгоре, няма да се намесва.
  —цитат от коментар 24 на truly


  Това горе Сараите ли е?
  Или е "Стримон спа" на Първанов?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Нено Димов- недоразумение. Избират се прости и зависими хора за министри и други подобни властови позиции.

 36. 36 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Нено Димов- недоразумение. Избират се прости и зависими хора за министри и други подобни властови позиции.

 37. 37 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Нено кога ще започне да се държи, като министър на екологията, а не като бандит.
  —цитат от коментар 5 на Роси

  Никога. Тези бандити нямат съвест, нямат морал, нямат правила, всичко е кражби и продажби при тях. Надявам се в деня на Страшния съд да си платят с лихвите.

 38. 38 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хич не е случайно, че демократът Нено носи името на Каравеловия герой...

 39. 39 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нено Димов е пълен боклук!
  Без извинение за горните думи.
  Ще се пържи в ада, гадта мръсна!

 40. 40 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Пак ли Нено бееее 😠 😠

  Тоя човек поне с едно положително деяние ще се запомни ли?

  Министрите трябва да са хора които да предизвикват респект и уважение.
  На Нено когато му се чуе името, все е с двете ръце в кацата.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, Националният парк Витоша тябва да е недосегаем
  против приватизаторски попълзновения.

  И Националната съдебна власт, разбира се.
  Но и там алчен частник намира се:

  https://e-vestnik.bg/31341/izborat-na-geshev-kato-izbora-na-zhivkov-i-nyakoi-posledstvia/

 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Миграционно явление.
  Милиц движение.
  Наистина да се чудиш.
  Идват от Изток и попържат Запада.
  Идават от Изток и катерят на Запад
  Високо уседнали и пак недоволни.
  Просто възседнати.
  Кой?
  От кой Той?

  До коментар [#36] от "marian_jack_assa":

  Нено Димов- недоразумение.

  Избират се прости и зависими хора
  за министри и други подобни властови позиции.

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1683 Весело
 44. 44 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Заради госин Нено е измислен уреда - тъпомер... Уви ще си продължават по същия нагъл път...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 45. 45 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#29] от "babalyuga":

  Реално ще пострада, защото сега тези имоти са буфер между парка и застрояването освен това е прецедент

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#44] от "alehandro77":

  Ако този уред имаше еднакви показания при теб и Нено щеше поне да знаеш, кога уреда е уредът. Нено е завършил физика и това, което не може да се каже за него е, че е тъп.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Любопитно

  Защо не пише какви и къде са тези 10 декара и какво ще се прави там? Кой ги иска?

  Еретик
 48. 48 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Защо не пише какви и къде са тези 10 декара и какво ще се прави там? Кой ги иска?
  —цитат от коментар 47 на Костадин Иванов


  Едните са на някаква Белослава, която имала проект за 5 етажен хотел. За другите още нямам информация. Бащата на тази Белослава е накакъв Стоянов, по прякор Доктора, също така е свързана с Брендо. И при тези обстоятелства няма как да не припомня, че сме загубили България - никога досега не е рязано от Витоша, но ето че Нено Димов го направи. А този имаше и апетити за Пирин. Престъпната шайка на Бойко в действие, вече активно подкрепяна и затулвана от Гешефт.

 49. 49 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Откъде се финансира това "Зелени закони"?
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Жалко безмозъчно изпражнение. "Външни сили" явно се опитват да спасят хубавата ни природа, но целокупните патрЕтотЕ с всички сили бранят правото на бълграските, родни, национално-отговорни олигарси да късат месо от България и да богатеят на наш гръб.


  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 50. 50 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Н.Е.Н.О. Я.Ж. Л.А.Й.Н.А

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 51. 51 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ккакто казва особата на снимката по-горе въздухът е навсякъде и не ясно откъде мирише.

  Пък и парите не миришат.

 52. 52 Профил на Zeleno BG
  Zeleno BG
  Рейтинг: 8 Гневно

  Есента дойде, лъсна задника на министър Димов!
  https://zeleno.bg/esenta-doyde-lasna-zadnika-ministar-dimov/

 53. 53 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Навсякъде хората се гордеят с факта, че увеличават площта на националните си паркове, в България наопаки.

 54. 54 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#46] от "tribiri":
  Трите бири и Поморийският Патрокълчо защитават анти-Министърът на унищожението на околната среда. Нормално - за изпълнените със злоба, омраза, ненавист към всичко зелено. Разбира се, личните чувства са си право на всеки човек - даже ужасните Зелени не могат да посегнат на най-съкровенни неща, като омразата например. Но Нено физикът и ученият е една доста голяма фикция. Да, физик е по образование - но никъде го няма в която и да е от наукометричните бази данни примерно в СКОПУС. Има баща му - Горкият човек, надал се е момчето му да е наследило любовта му към науката, ама не би! Повлякъл се е Ненчо в най-мръсното занимание в България - политиката и тя го влачи все по-надолу и по-надолу. След година и половина най-късно и тези, които сега го ползват за мръсна работа, няма да искат да се сещат за него. Зашото не е достатъчно само да си злонамерен, а трябва и да знаеш как да го направиш. Всуе Цеко инвестира в Нено и Валери за Пирин. Пореднатаз загубена инвестиция. Сега и злобната му подкрепа за трасето на АМ Струма през Кресненското дефиле съшо е на път да се окаже ялова. Както и орязването на Натура 2000 - надай се Патрокале!

 55. 55 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Това ли ти хрумна на тъпата глава от цялата публикация?

 56. 56 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#22] от "tosho_toto":

  И на мен така ми изглежда, не знам колко НПО-та станаха, ама кво ли зелено няма вече...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK