"Не газете граждани!", "Демокрация днес!", "Времето е наше!"

Обявата за митинга на 18 ноември 1989 г.

© omda.bg

Обявата за митинга на 18 ноември 1989 г.Да станем граждани вместо трудещи се; Демокрацията изисква поне две политически партии; Промени сега - загиваме от полумерки. Това са лозунги, носени от участници в първия свободен митинг на 18 ноември 1989 г. Той е свикан от независимите сдружения на площад "Александър Невски" в София. На листовката за разгласяването му се чете: Промяна сега! Демокрация днес! Гласност веднага!


Участници сега си спомнят най-вече колко са били развълнувани, някои от ораторите... Могат да цитират точно или приблизително поздрава на писателя Георги Мишев: "Хора! Хора, стекли се днес на този огромен площад, преминали по тънкия лед на страха, днес вие заслужихте най-високото истинско обръщение – граждани! Здравейте, граждани!"


Какви призиви са били издигани на площада? Малцина от хилядите, били там, помнят със сигурност и в подробности. Малцина са били като наблюдатели и са мислели за документиране на събитието. Лозунгите са събрани тогава от Научно-изследователския институт за младежта, който е към младежката комунистическа организация /ЦК на ДКМС/, но е смятан от властта за среда на твърде свободомислещи. Негов директор е политологът и социолог Петър-Емил Митев. Лозунгите са публикувани на сайта omda.bg.
Институтът за младежта веднага след 10.11.1989 г., когато с "дворцов преврат" е свален от власт дългогодишният диктатор Тодор Живков, формира групи "за наблюдение на изключително динамичните процеси в масовото идейно-политическо съзнание и в обществено-политическите структури". Едната група наблюдава независимите сдружения, "в качеството им на формираща се политическа опозиция, на значим елемент в политическата система на нашето общество".


Свободни избори, не дворцов преврат!
За чиста, свята, демократична държава!


Тези и много други лозунги са поместени от наблюдателите от института в няколко рубрики, първата от които е "Демократични искания - демокрация, свобода, гласност, права на човека". Там попадат: Да станем граждани вместо трудещи се!; Отмяна на член 1, точка 2 от Конституцията! /Той гласи: ръководна роля в обществото и държавата има БКП/; Многопартийна система, свободни избори!; Нови свободни избори - веднага!; Законите - за всички!


И още: Да възкресим свободата - този велик покойник!; Феодално имение или правова държава?; Култура без диктатура!; Многопартийност, а не плурализъм!; Свобода на словото, правата и сдруженията!; Не на казионните творчески организации!; Никога вече диктатура!; Не газете граждани! В този раздел са включени 86 призива.


Екипът на института за младежта събира лозунгите за комунистическата партия, социализма, включително за икономиката /36 са такива/, за политическите репресии /"Амнистия на жертвите на тошизма", "Освобождаване на политическите затворници" и още 8/, за Петър Младенов, който е станал водач на БКП, за екологията, за органите на реда /"Да махнем 50% от милицията,за да оправим икономиката"/, за комсомола /само два/. Лозунгите на тема "Тодор Живков и приближените му" са 95.


В раздела, озаглавен "Относно националния въпрос" фигурират исканията: "Върнете на нашите турци имената", "Възстановете отнетите ни за трети път мюсюлмански имена", "Не на родния национал-социализъм". И още: "Спрете репресиите, побоищата и изселванията на помаците", "Равни права на българското и турското население в България!". Социологът Петко Симеонов, издател на omda.bg, а на 18 ноември 1989 г. като член Клуба за гласност и преустройство - първи оратор на митинга, отбелязва, че тези искания са издигнати от мюсюмани.


На митинга се събират подписки:


- За многопартийна система
- За отстраняване на комунистическата партия от власт
- За свобода и права на турското население
- За въвеждане на вероучение в училище
- За връщане на съдебната палата за съдопроизводство /тогава там е Националният исторически музей/
- За амнистия на всички политически затворници
- За връщане на Търновската конституция /заменена през 1947 г. от конституция на НРБ/


Митингите, шествията, бденията на граждани продължават. Създава се опозиция на комунистическата власт. На 7 декември 1989 г. е учреден Съюзът на на демократичните сили. Възстановяват се старите партии - Демократическата, Радикалдемократическата, социалдемократическата, земеделският съюз. На 14 декември парламентът е обсаден - първо от студенти, после и от хиляди граждани. Скандира се: Долу член първи, целия, веднага! Искането е за отмяна за закрепената в основния закон ръководна роля на БКП. Скандиранията се чуват ясно и вътре в залата на Народното събрание. Депутати изглеждат изненадани и уплашени. Тогава Петър Младенов казва "най-добре танковете да дойдат"... Стига се до преговорите между властта и опозицията - Националната кръгла маса, на която се постига съгласие за избори за Велико народно събрание, което да изработи нова конституция.


Големият предизборен митинг на СДС на 7 юни 1990 г.

© Str, Архив

Големият предизборен митинг на СДС на 7 юни 1990 г.


Във времето, по което вървят заседанията на Кръглата маса, студенти предлагат два от най-често издиганите лозунги на промяната:


"45 години стигат" и "Времето е наше"


Как е станало разказва Деян Кюранов:


"Ето: седим в новополучената сграда на СДС и както винаги говорим какво ще говорим на Кръглата маса. По едно време става дума, че е добре да си измислим някакви общи и по-постоянни лозунги. Ама нямаме време! Тогава се сетихме, че това е баш работа за нашите студенти – навърташе се една групичка на долния етаж, нещо правеха. Всъщност повечето от тях (не съм сигурен сега, че всичките) бяха "моите" студенти – тези, които навремето не допуснахме в Клуба: Владо Кънев, Стелиян Стойчев, Петьо Велев (мисля, че и той е бил там, къде да е? – но образ нямам). Казваме им да измислят лозунги. След едно два часа иде Владко Кънев и носи едно откъснато листче с пет-шест лозунга. Чете ги на глас и като стигна до "Четиресет и пет години стигат!" и след още един-два до "Времето е наше!" – всички в хор казахме, че тия стават, останалите – не. Не подозирахме, естествено, колко популярни ще станат – и че "народът" седесарски ще ги тури и в една тромавичка мобилизационна песен! Но – браво на нашите млади!"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Едно от тези Независими Сдружения беше „Гражданска инициатива“ с председател Любомир Собаджиев. Да припомня на сегашните „демократи“, че Собаджиев беше набит от „кинжалите“ в СДС, а после си умря без някой седесар да си спомни за него. Същите „кинжали“, които гориха книгите на Ж.Желев с викове: „Да ти умре и другата дъщеря“.

 2. 2 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 456 Разстроено

  Останахме си само с митинга....

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Подмяната - илюстрация:

  "Иво Христов – от съветник на сините до рупор на руското лоби в БСП"

  "Съпругата на Иво Христов - съдружничка с бос от митичната фирма-държава „Мултигруп“"

  https://faktor.bg/bg/articles/ivo-hristov-ot-savetnik-na-sinite-do-rupor-na-ruskoto-lobi-v-bsp
  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13/saprugata-na-ivo-hristov-sadruzhnichka-s-bos-ot-mitichnata-firma-darzhava-multigrup

 4. 4 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално


  До коментар [#1] от "ebf52574941":

  Не знам защо ми слагате минуси, но това което съм написал е истина. Ако основателите на СДС са имали някакви идеи за политическото развитие на България, то те бяха изместени от интересчии (като групата „Агнешки Главички“ на разградския).

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Едно от тези Независими Сдружения беше „Гражданска инициатива“ с председател Любомир Собаджиев. Да припомня на сегашните „демократи“, че Собаджиев беше набит от „кинжалите“ в СДС, а после си умря без някой седесар да си спомни за него. Същите „кинжали“, които гориха книгите на Ж.Желев с викове: „Да ти умре и другата дъщеря“.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  Не знам на кои казвате кинжалите, но ще ти припомня, че Собаджиев бе разкрит като служител на Държавна сигурност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Весело

  Това наистина беше оригиналният плакат за митинга от 18.11.1989г. Вижда се че началото е от 11.00, така че пловдивската журналистка няма как да претендира че пловдивският митинг бил първи след като също е бил насрочен за 11 часа!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Освен това точно Собаджиев бе личността, която вкара Доган в преговорите (нужни единствено за да легитимират отново БКП/БСП) и така откри неговата политическа кариера, която пък го направи един от най-богатите и властова личност в България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Весело

  До коментар [#5] от "Храбър":

  Ти със сигурност не си бил защото не си смеел да гъкнеш протв власта тогава!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":Ти със сигурност не си бил защото не си смеел да гъкнеш протв власта тогава!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  Бях с още двама колеги!
  Единият беше племеницата на Буров, на която комунетата прекъсвали два пъти следването и, защото била роднина на буржоа. В същото време вкарваха без кандидатски изпит разни полуидиоти чрез Рабфак....Но тази глупава политика после им излезе през носа.
  Смешно е точно руската подлога да прави такива недоказуеми твърдения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Трябваше да накичим кестените тогава. Сега щеше да е друго

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Подмяната, обратната лустрация:
  „Част от този сценарий беше трансформирането на СДС в единна централизирана партия. Още при самото трансформиране на движението в единна партия бяха елиминирани от всички ключови позиции хората, които имаха най-твърди антикомунистически позиции, които категорично поставяха въпроса за търсене на отговорност за комунистическите престъпления и които не бяха склонни да участват в икономически схеми. Това беше част от т.нар. „омерта“ на политическия преход, да не се търси отговорност за нищо. Измежду допуснатите имаше и хора, които не бяха свързани преди това с комунистическата партия и ДС, но бяха опитомени по един или друг начин, като бяха вкарани в икономически схеми. Хора, които проявиха слабохарактерност и меркантилност. Те също бяха ангажирани и вкарани в този процес на криминално източване на държавата. Всеки, който отказа да е част от тази система беше „лустриран“, беше отстранен, за да стигнем сега до ситуация, при която вече навсякъде, начело във всички партии, във всички властови, финансови, стопански структури стоят хора от БКП и ДС или деца от номенклатурата. Виждаме днес, че те навсякъде са заели всички ключови позиции.“

  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/ivan-sotirov-na-10-noemvri-bkp-po-kurs-kam-izgrazhdane-na-komunisticheski-kapitalizam

 12. 12 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  И Румен и Пирин Воденичарови, Петър Берон.
  Въобще имаше много внедрени агенти, които рано или късно се активираха.
  Нямам предвид концлагеристите от по-старото поколение, които са били пребивани и измъчвани за да подпишат декларации за сътрудничество, а агенти на ДС от по-младите поколения.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ...Собаджиев бе разкрит като служител на Държавна сигурност.
  —цитат от коментар 5 на Храбър


  Ти ми кажи какви ги е вършил Собаджиев като „служител“ на Държавна сигурност. Защото като Агент на ДС Г.Коритаров е донасял, какви вицове за БКП са си разправяли студентите (доносите му ги има в Нета).
  А самото действие на седесарите да бият в централата си на „Раковски“134, видимо болен от амиотрофична латерална склероза човек, е изключи долно нещо.

  До коментар [#5] от "Храбър":

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Не знам на кои казвате кинжалите, но ще ти припомня, че Собаджиев бе разкрит като служител на Държавна сигурност.
  —цитат от коментар 5 на Храбър


  Както и другият ДС-ар РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ

  С когото ПОДМЕНИХА антикомуниста-мъченик ИЛИЯ МИНЕВ

  "Кинжалите" - това са ПРОВОКАТОРИТЕ, внедрени да палят книги

  и да вършат безумия, които после да приписват на "СДС-арите"

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  А аз глупчото дори ходих в Южния парк да се записвам в това движение "Гражданска инициатива" на Собаджиев.
  Ето колко сме били организирани, колко сме знаели какво да правим.
  Затова още от началото ни яхнаха комунистическите образувания и разни кадесари.
  Затова истинските реформатори така и не успяха да заемат основната роля в този момент.
  Цялата далавера е подготвяна години от ДС, под ръководството на КГБ и целта е била главния поток на протестиращите да бъде разбит на малки и необвързани едно с друго сдружения, които лесно да бъдат манипулирани.
  Обединението в СДС беше добро решение, но пък си сложихме прикрито комуне за лидер.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Uchechukwu
  Uchechukwu
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#16] от "Храбър":

  "но пък си сложихме прикрито комуне за лидер"

  Вай вай вай, ама Драгалевския Светия вече прикрито комуне ли го наричате умнокрасивците? Мухахахаха

  Facing Worlds
 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":Ти със сигурност не си бил защото не си смеел да гъкнеш протв власта тогава!
  —цитат от коментар 8 на Julian Mall


  Ти за десидент ли се пишеш бе, другарю?

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Любопитно

  До коментар [#14] от "ebf52574941":

  Доган като лидер измежду червената олигархия или като главен изпълнител и крепител на руската воля в България малко ли ти е?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  Удивително е как делите доносниците на добри и лоши, и как същата формула я прилагате и за олигарси

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не знам на кои казвате кинжалите...
  —цитат от коментар 5 на Храбър


  „Кинжали“ бяха наречени хора като Евгений Михайлов, който направи „записа“ на „„Най-добре е танковете да дойдат“ – правоверен седесар през 2017г кандидат за депутат, издигнат от ПП ДОСТ (на Местан).
  „Кинжали“ бяха Сп. Гърневски, Едвин Сугарев и Г. Марков, които сега са на хранилка при ГЕРБ

  До коментар [#5] от "Храбър":

 22. 22 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Едно от тези Независими Сдружения беше „Гражданска инициатива“ с председател Любомир Собаджиев. Да припомня на сегашните „демократи“, че Собаджиев беше набит от „кинжалите“ в СДС, а после си умря без някой седесар да си спомни за него. Същите „кинжали“, които гориха книгите на Ж.Желев с викове: „Да ти умре и другата дъщеря“.
  —цитат от коментар 1 на ebf52574941


  Комрад, Собаджиев беше доносник на ДС, а тези, които викаха против Желев, също бяха провокатори от ДС. Може да се каже, че целят преход премина под тъпия сценарий на ДС и под наблюдението на Кремъл..., затова сега сме най-бедната страна в ЕС.

 23. 23 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1770 Разстроено

  До коментар [#5] от "Храбър":Удивително е как делите доносниците на добри и лоши, и как същата формула я прилагате и за олигарси
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#16] от "Храбър":"но пък си сложихме прикрито комуне за лидер"Вай вай вай, ама Драгалевския Светия вече прикрито комуне ли го наричате умнокрасивците? Мухахахаха
  —цитат от коментар 17 на Saint of Me


  Ама много сте сбъркани това троловете!
  Изобщо нямах предвид Костов глупако!
  Имаше един друг....Писач на трудове в баш комунистическия институт на БКП.
  Един дето ходеше като проповедник из институтите и предприятията и уж казваше нещо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Както казва Теди Москов - за всичко е виновен Васко Кръпката.
  Той пееше - " Комунизмът си отива , спете спокойно деца "
  И ние спяхме.
  Но накои не са спали.

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":Удивително е как делите доносниците на добри и лоши, и как същата формула я прилагате и за олигарси
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Дерибеев, спри да фантазираш бе...

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#5] от "Храбър":Удивително е как делите доносниците на добри и лоши, и как същата формула я прилагате и за олигарси
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Удивителното е като как стигнахте до това заключение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3404 Весело

  До коментар [#25] от "djb95":

  И те бяха позадрямали, ама Гешев ги събуди. За справедливи протести разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#27:"Храбър"][/quote]

  Получава халюцинации от време на време...

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  До коментар [#9] от "Храбър":
  Остава да кажеш че си бил на 3 ноемри на шествието на Екогласност или може би си викал от прозорците Демокрация като тъмносиния Георги Марков?
  Ако можеш само да ми обясниш защо си сложил минус на първият ми пост заедно с другите идиоти?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  " ..."Кинжалите" - това са ПРОВОКАТОРИТЕ, внедрени да палят книги
  и да вършат безумия, които после да приписват на "СДС-арите"..."

  След 30 години историята се повтаря, но като фарс:

  Мутри, безработни, пандизчии*, цигани и пр. представитеби на "гражданското общество" се присламчват към мирния протест срещу Гешев, за да го опорочат, като същевременно сплашат събралите се хора.
  ______________________
  *Като професионалния протестиращ Симон Милков - многократно осъждан за ктиминални прояни (за последен път - преди седмиЦа), но СКЛЮЧИЛ СДЕЛКА С ПРОКУРАТУРАТА:
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/edno-lice-mnogo-protesti-koj-podkrepi-ot-ulicata-ivan-geshev.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ...Както и другият ДС-ар РУМЕН ВОДЕНИЧАРОВ...
  —цитат от коментар 15 на Hawaii


  Всеки ДС-ар, за да бъде "фактор", беше принуден да казва и верни неща. Така от Воденичаров се разбира примерно, че Беров е бил активист на Отворено общество.
  Друг е въпросът, че можехме да минем вкупом без тях. И вместо да се фиксирате върху Воденичаров и Собаджиев, проверете за сега активните
  Васил Василев - водещ предаване в БСТВ
  Радосвет Радев - Дарик
  Красимир Гергов - БТВ
  Веселин Дремджиев - ТВ+
  ...

  До коментар [#15] от "Hawaii":
  До коментар [#16] от "Храбър":
  До коментар [#17] от "Saint of Me":

 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":" ..."Кинжалите" - това са ПРОВОКАТОРИТЕ, внедрени да палят книгии да вършат безумия, които после да приписват на "СДС-арите"..."След 30 години историята се повтаря, но като фарс:Мутри, безработни, пандизчии*, цигани и пр. представитеби на "гражданското общество" се присламчват към мирния протест срещу Гешев, за да го опорочат, като същевременно сплашат събралите се хора.______________________*Като професионалния протестиращ Симон Милков - многократно осъждан за ктиминални прояни (за последен път - преди седмиЦа), но СКЛЮЧИЛ СДЕЛКА С ПРОКУРАТУРАТА: https://btvnovinite.bg/bulgaria/edno-lice-mnogo-protesti-koj-podkrepi-ot-ulicata-ivan-geshev.html
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz


  Вече може да кажем, че комунизмът победи в Перник, честито на перничани! :)
  Скоро и в други градове...

 34. 34 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Слабаков се разплака, докато говореше. А Радой Ралин каза - искаха да ни управляват доЖИВОТНО.

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Комрад, Собаджиев беше доносник на ДС, а тези, които викаха против Желев, също бяха провокатори от ДС. Може да се каже, че целят преход премина под тъпия сценарий на ДС и под наблюдението на Кремъл..., затова сега сме най-бедната страна в ЕС.
  —цитат от коментар 22 на bez_ime2


  Желев също не беше цвете.
  Доказа го с действията си срещу правителството при срещата на боянаските ливади.
  Както казах, ходих на една среща с него. Залата препълнена, но хората си тръгнаха разочаровани, защото Желев въртя и сука, но нищо съществено не каза.
  Имахме едно електричарче, което, кой знае от къде намери сили, стана и го оплю.
  После се оказа, че бил доста по-организиран и запознат от нас , водещите се само и единствено по чувството си за справедливост.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ...Комрад, Собаджиев беше доносник на ДС, а тези, които викаха против Желев, също бяха провокатори от ДС. Може да се каже, че целят преход премина под тъпия сценарий на ДС и под наблюдението на Кремъл..., затова сега сме най-бедната страна в ЕС.
  —цитат от коментар 22 на bez_ime2


  До коментар [#22] от "bez_ime2":

  Точно. Палежът на Партийния дом беше от най-ярките примери за ДС-арски активни мероприятия.
  Пълно противопоставяне - или лустрация на всички членове на БКП, или никаква лустрация.
  Нямаше кой да поиска лустрация на тези от ЦК и ОК примерно. И поне на щатните ДС-ари.

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Освен това точно Собаджиев бе личността, която вкара Доган в преговорите (нужни единствено за да легитимират отново БКП/БСП) и така откри неговата политическа кариера, която пък го направи един от най-богатите и властова личност в България.
  —цитат от коментар 7 на Храбър


  Тогава трябва да благодариш на другият агент Румен Воденичаров който не допусна Доган до кръглата маса! Каква стана тя двамата агенти на ДС един срещу друг???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#35:"Храбър"][/quote]

  Как ще е "цвете" като назначи Бригадир Аспарухов за свой съветник и направи всичко възможно да свали правителството на Ф. Димитров? Да не говорим кой предложи за вицепрезидент и каква мръсна роля изигра на първите избори...

 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#36:"plebs"][/quote]

  Така е..., за съжаление...

 40. 40 Профил на Uchechukwu
  Uchechukwu
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#35] от "Храбър":

  "водещите се само и единствено по чувството си за справедливост"

  Това е core убеждение на членовете на червените бригади, баадер майнхоф, идил и всякакви подобни, точната компания за умнокрасиви фанатици :)

  Facing Worlds
 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#35] от "Храбър":

  "Желев също не беше цвете.
  Доказа го с действията си срещу правителството при срещата на боянаските ливади."

  О, не!

  Доказа го още с признаването на фалшифицираните избори през юни 1990 г., за което бе награден с церемониалния пост "председател/президент" на Република България (и от благодарност предложи за вице престъпника Атанас Семерджиев, впоследствие влязъл в затвора).

  Пряк негов съучастник в признаването на изборната фалшификация беше Петко Симеонов (с досие от ДС), който пък бе награден с директорски пост в Солунската митница - Агенцията за чуждестранна помощ.

  На свой ред бай Петко посочи за свой заместник служителя на Шесто управление на ДС Спас Русев - понастоящем лондонски денди, хотелиер и притежател на стратегически активи.

  Както казват американците - in hindsight it's always 20/20 (като се обърнеш назад, зрението винаги е бистро).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#37:"Julian Mall"][/quote]

  Кой ти каза тази глупост?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Както казва Теди Москов - за всичко е виновен Васко Кръпката.Той пееше - " Комунизмът си отива , спете спокойно деца "И ние спяхме.Но накои не са спали.
  —цитат от коментар 25 на djb95


  Като цялата работа на Теди Москов и това му изказване кара човека да се усмихне, но като се замисли вижда, че не е вярно и е глупаво. Всичко което е направил Теди Москов е чалга – добро е докато се замислиш.
  Чалга не е само в музиката.
  Ремонта на ул.“Граф Игнатиев“ също е чалга !

  До коментар [#25] от "djb95":

 45. Между другото, това, което е на плаката, е и олицетворение на масата от гласоподаватели на СДС. Нормално бе през годините хора, които нямат нищо общо с демократичните принципи, да отпадат и да се отказват. Някои от тези псведо-демократи пристанаха и на Бойко Борисов - човекът, заявил недвусмислено заявил любовта си към Тодор Живков. Само този факт е достатъчен, за да се разбере какви хора е имало в онова СДС.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#37:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 42 на bez_ime2
  Кой ти каза тази глупост?[/quote]

  Румен Воденичаров изобщо не е присъствал на кръглата маса, камо ли да е имал някаква съществена роля, в изпълнение на която да е допускал или пускал някого на кръглата маса.
  Помня, че имаше директни предавания на "кръглата маса", на която главни преговарящи бяха (Забележете!) Желев и Луканов.
  Точно тогава, на няколко пъти Собаджиев съобщаваше, че пред вратата имало няколко представители начело с Доган, които искали да вземат участие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Uchechukwu
  Uchechukwu
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#43] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  Халюцинациите ти са изключително забавни ама влАчи - това му е Сенсей Доналд левъл - https://www.vbox7.com/play :aaacf3eb

  Facing Worlds
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#35] от "Храбър":"водещите се само и единствено по чувството си за справедливост"Това е core убеждение на членовете на червените бригади, баадер майнхоф, идил и всякакви подобни, точната компания за умнокрасиви фанатици :)
  —цитат от коментар 40 на Saint of Me


  Ако отделиш още по-малка част от написаното, сигурно ще намериш още хиляди съвпадения.
  Даваш доста добра представа за грозноглупав!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. Волгампи:

  "царуването на бае Тодар съвсем не е било разходка в парка нищо че е имал доста повече власт от всеки днешен политик и в тоя смисъл чисто като управленски акъл разбира се моеш да вземеш много от лаф моабет с такъв"

  СДС-ари, а?

  😁😃😃

 51. 51 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Вината за разпада на СДС е на Костов. Дадохме му пълно мнозинство а той го използва за кражби и далавери. Такова нещо не се прощава.

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Много ми е странно, че се налага да обясняваш на форумец с претенции за баш-демократ кои бяха кинжалите в СДС.

 53. До коментар [#43] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":Халюцинациите ти са изключително забавни ама влАчи - това му е Сенсей Доналд левъл - https://www.vbox7.com/play :aaacf3eb
  —цитат от коментар 48 на Saint of Me


  Не се заблуждавай, че ще си губя времето да ти цъкам на линка, който съм сигурен, че няма нищо общо с темата, ми кажи какъв е тоя управленски "акъл", дето можем да почерпим от бай Тодор 😁😁😁

 54. До коментар [#15] от "Hawaii":Много ми е странно, че се налага да обясняваш на форумец с претенции за баш-демократ кои бяха кинжалите в СДС.
  —цитат от коментар 52 на Alarmstufe: Rot


  Ти, приятелю, кажи не те ли е малко срам поне да гласуваш за човек, според когото Тодор Живков е "университет". И дето ходи, рамо до рамо с Гоце, на откриването на паметник на Правешкия?

 55. 55 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Вината за разпада на СДС е на Костов. Дадохме му пълно мнозинство а той го използва за кражби и далавери. Такова нещо не се прощава.
  —цитат от коментар 51 на moreee


  КОстов да не ти е ограбил бардака бе, сводник?

 56. Вината за разпада на СДС е на Костов. Дадохме му пълно мнозинство
  —цитат от коментар 51 на moreee


  Оо, не. И тоя бил седесар. А ха ха ха ха. Днеска ясно ще се види защо се е разпаднало СДС. С такива хора - толкоз.

 57. 57 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  До коментар [#56] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  "Оо, не. И тоя бил седесар. А ха ха ха ха. Днеска ясно ще се види защо се е разпаднало СДС. С такива хора - толкоз."

  През 1997 г. СДС получи 2 223 714 гласа, сега дясното взема на избори по 150 хил, къде са останалите?

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  До коментар [#59] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  "До коментар [#56] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":"

  "През 1997 г. СДС получи 2 223 714 гласа, сега дясното взема на избори по 150 хил, къде са останалите?
  —цитат от коментар 57 на moreee

  "Ами разпилени от фалшиви десни"

  Костов е фалшив десен?!?

 61. 61 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  До коментар [#9] от "Храбър": тъмносиния Георги Марков
  —цитат от коментар 30 на Julian Mall


  "тъмносиния Георги Марков"

  всъщност е тъмно-червения

  ДОНОСНИК "НИКОЛАЙ" на ЗАПЛАТА в ДС

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#61] от "Hawaii":

  По това, КОГО защитават форумните "десни", можеш да прецениш КОИ са те... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#57] от "moreee":

  "През 1997 г. СДС получи 2 223 714 гласа, сега дясното взема на избори по 150 хил, къде са останалите?"

  Едни си отидоха, а други избягаха. Има и трети. ОДС не им осигури желаното от тях кариерно израстване. Не им осигури едри залъци от държавните "порции"(по Доган). Не ги включи в "обръчите от фирми"(по Доган), както направиха други партии и правителства.
  В този смисъл ОДС ги разочарова и дори започнаха да ненавиждат това управление повече от всичко. Точно тази трета и най-многобройна група се премести при НДСВ и впоследствие при ГЕРБ. Познавам няколко от третата група, дори станаха депутати избрани от листите на споменатите партии макар и за по един мандат.
  Отсъствието на порции и обръчи няма как да привлича гласоподаватели. Така е по нашите земи.

 65. 65 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Единият беше племеницата на Буров, на която комунетата прекъсвали два пъти следването и, защото била роднина на буржоа. В същото време вкарваха без кандидатски изпит разни полуидиоти чрез Рабфак....Но тази глупава политика после им излезе през носа.
  —цитат от коментар 9 на Храбър


  Искаш да кажеш, че тогавашното образование е било по-лошо от сегашното ли? Че комунизмът е паднал, щото по няколко човека всяка година са вземали дипломи на вересия?

 66. 66 Профил на Uchechukwu
  Uchechukwu
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#62] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  Да, манолевите копейкинчета сте 'честните' 'добри' 'демократи'.

  Има само един малък проблем - не може да убедите бай чиляк в това и се налага БСП да си слага районни кметове формално от вашата листа :)

  Facing Worlds
 67. 67 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  До коментар [#64] от "gmbh":

  "Отсъствието на порции и обръчи няма как да привлича гласоподаватели"

  В смисъл Златни пясъци, продадени от Костов на Славчо Христов за компенсаторки не се счита за порция, така ли?

 68. 68 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  До коментар [#63] от "Norman Granz":

  "По това, КОГО защитават форумните "десни", можеш да прецениш КОИ са те"

  От над 2 млн. гласоподаватели останахте със 100 хил. Майстори в преценките сте, трябва да ви се признае.

 69. До коментар [#62] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":Да, манолевите копейкинчета сте 'честните' 'добри' 'демократи'.
  —цитат от коментар 66 на Saint of Me


  Да, честни и добри сме, а между другото, не сме и "манолеви копейкинчета". Ако имаш някакви конкретни примери, които опровергават твърдението ми, моля заповядай. Аз конкретно ти посочвам, че Бойко Борисов:

  -- назовава Тодор Живков за свой университет
  -- присъства на откриването на паметника на Тодор Живков
  -- член на БКП

  От тези КОНКРЕТНИ факти, аз съдя, че е абсолютно нелепо човек да се прави на осъждащ комунизма, пък да гласува за костюмирания орангутан, поклонник на Правешкия цървул.

  Твоята конкретика къде е?

 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#64] от "gmbh":

  "Едни си отидоха, а други избягаха. Има и трети. ОДС не им осигури желаното от тях кариерно израстване. Не им осигури едри залъци от държавните "порции"(по Доган). Не ги включи в "обръчите от фирми"(по Доган), както направиха други партии и правителства."

  Не е само това, приятелю.

  Много от онези два милиона и половина очакваха от Костов да ги направи щастливи, да им реши проблемите. Мисеха си, че след падането на Виденовото правителство България ще стане нещо като Словения. А той взе, че им каза: "НУЖНИ СА ОБЩИ УСИЛИЯ". Това реши съдбата му.

  Абсолютно категоричен факт е, че сред онези, които останаха искрени костовисти (като мен), аз на практика не познавам бедстващи или недоволни от живота си хора. Ние може да мърморим срещу Гешев, Тиквата, Курнелия и пр. уродливи творения на зрялото социалистическо общество, просто защото не ги ПРИЕМАМЕ, но всеки от нас си е достатъчно стабилен в обществото, тежи си на мястото и не чака на Царо, БСП или Бойко да му даде това или онова, да го прати "у странство" и пр.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. От над 2 млн. гласоподаватели останахте със 100 хил.
  —цитат от коментар 68 на moreee


  И защо колко са останали задължително е вина на ДСБ? Защо не гледаш колко човека са останали да гласуват за другите партии, участници в коалицията ОДС? Защо те нямат вина, а само ДСБ има някаква вина? Ааа, да,сетих се защо: ами защото ПРОПАГАНДАТА по омаскаряването на честните и добри хора изисква тоя тип риторика.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#71] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  "Защо не гледаш колко човека са останали да гласуват за другите партии, участници в коалицията ОДС? "

  Аз пък зобщо не си давам труда да отговарям на комунисти, които оплакват "синята идея", защото са "скачали по митингите", пък дошъл Костов и ги "разочаровал".

  В този смисъл ти се чудя какво си тръгнал да спориш с ... ти си знаеш с кого...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  Искаш да кажеш, че тогавашното образование е било по-лошо от сегашното ли? Че комунизмът е паднал, щото по няколко човека всяка година са вземали дипломи на вересия?
  —цитат от коментар 65 на usero


  Няма как "образование" което ДОРИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ

  ЕДНА ТРЕТА !!!! от УЧЕБВАТА ПРОГРАМА да са БЕЗУМИЯ като

  ИСТОРИЯ НА БКП
  ИСТОРИЯ на КПСС
  ДИАЛЕКТИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИЗЪМ
  ИСТОРИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИЗЪМ
  ПОЛИТИКОНОМИЯ НА СОЦИАЛИЗМА
  КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО на СССР (за Юридическия факултет)
  ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРАВНИ УЧЕНИЯ - всъщност
  ИЗЦЯЛО ЛЕНИНИЗЪМ (за Юридическия факултет)........

  и такова "образование да е ДОБРО !!!!

  НЯМА КАК ДА СТАНЕ !

  Ако искам да обуча лекар, инженер, архитект, юрист......

  аз най-малкото НЯМА ДА МУ ПЪЛНЯ ГЛАВАТА с гореизброените БЕЗУМИЯ

 74. 74 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#71] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  "И защо колко са останали задължително е вина на ДСБ? "

  Костов имаше пълната власт в СДС, не случайно го наричаха Командира. За провала на дясното в България е виновен изключително и само той.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. До коментар [#71] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":"Защо не гледаш колко човека са останали да гласуват за другите партии, участници в коалицията ОДС? "Аз пък зобщо не си давам труда да отговарям на комунисти, които оплакват "синята идея", защото са "скачали по митингите", пък дошъл Костов и ги "разочаровал".В този смисъл ти се чудя какво си тръгнал да спориш с ... ти си знаеш с кого...
  —цитат от коментар 72 на Norman Granz


  Не мисля, че споря. Няма как да се спори с човек, който реално не казва нищо. Просто изобличавам комунето до степен, в която то само почва да пуска клипчета на ментора си, Бай Тодор.

 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  Гледайки времето назад, ми става леко тъжно за излъганите надежди на хората, което позволи на престъпните червени фамилии да се окопаят още повече във властта и да станат олигарсите на ГЕРБ днес ! Жалко е, че всичко отново се повтаря с митингите, внедрените провокатори, макар днес самите протести да са далеч от масовостта им тогава...Всъщност, не всичко се повтаря ! Хората са станали по - недоверчиви, по - предпазливи, разбирайки, че само с викане по площадите промяна към по - добро няма да има, но за съжаление тази предпазливост се използва от сараите, които я разчитат като пасивност и зелена светлина да си превземат държавните институции както си искат с подставени безлични пионки като днешните.....

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. Аз имам следната груба теория: българите си мислиха, че демокрацията се изчерпва с многопартийна система и идващите с нея свободни избори.

  В момента, в който разбраха, че демокрацията е всъщност много работа, отговорност, толерантност и честност, повечето си казаха "а, мерси, тва не е за мене".

  Съответно, истински про-еврпоейски настроените партии и организации като ДБ останаха с малко привърженици, защото горе-долу и толкова са у нас радетелите на истинската либерална демокрация.

 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  Обаче ме кефи сините болшевики какви баш демократи сте. Колегата си позволява максимум да ви нарича умнокрасиви, на което ти, катио един истински градски десен интелектуалец и аристократ, му отговаряш с "трол" и "глупак".

 81. 81 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5285 Неутрално

  Все си мисля напоследък, че България се провали в прехода, продължава да се лута, не намирайки изход. Проваляйки се при опита да прескочиш пропастта защото си избрал да го направиш с троен скок.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 82. 82 Профил на Uchechukwu
  Uchechukwu
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#69] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  Конкретиката ЛЪСНА с лазененето на умнокрасивците пред бащицата ви Радев и съюза с БСП под знамето на Маяма воевода. И на Колчо слепеца стана ясно че сте радикална комунистическа секта.

  Па ти се напъвай като глист на буца колкото щеш, впрочем ефектът от напъните ти е изключително плодотворен с малката подробност че е точно в обратна на желаната от теб посока, само така :)

  Facing Worlds
 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  Всъщност, професионалният протестиращ (нещо като Петното) Симон Милков беше начело на протестите през 2013 г., довели до свалянето на правителството на Борисов.
  Това разбира се, не се споменава, защото не съвпада със спуснатите опорки за Милков, че е човек на властта.

 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  До коментар [#32] от "plebs":

  Дремджиев е от добрите ченгета, защото кани други добри ченгета.

 85. 85 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#74] от "moreee":

  "Костов имаше пълната власт в СДС, не случайно го наричаха Командира.""

  Пълната власт? Над свободомислещи хора ли? В ОДС ли?
  Да не бъркаш Костов с бае Тодар или Борисов? Кой му измисли "Командира"? Не бяха ли комунягите трансформирани като БСП?
  Няма как тролските напеви да хванат дикиш сред умните и красивите, сред свободолюбивите, сред българите европейци по дух и същност. Няма такъв филм, колкото и тази група да е малобройна, за съжаление. Удряш на камък.

 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  До коментар [#63] от "Norman Granz":

  Джулиан Мол никога не е бил форумен десен, а е откровен рублофил и сталинист и се гордее с това,

 87. До коментар [#24] от "Храбър":Обаче ме кефи сините болшевики какви баш демократи сте. Колегата си позволява максимум да ви нарича умнокрасиви, на което ти, катио един истински градски десен интелектуалец и аристократ, му отговаряш с "трол" и "глупак".
  —цитат от коментар 80 на Alarmstufe: Rot


  В смисъл, имаш съмнение, че глупакът Волгампи е трол ли? 😃😃😃

  Откога да констатираш истината стана недемократично?

  А ще благоволиш ли, колега, да ми обясниш как се случва вътрешния компромис на човек, пледиращ да е антикомунист и същевременно гласуващ за Бойко Борисов - човекът, за когото комунистическият сатрап и диктатор Тодор Живков е, цитирам, "университет".

  Айде, Волгампи е един лаладжия с петокласнически акъл, който е тук за да плямпа празни приказки и да си избива комплексите върху нас, хората с принципи. От него обяснение нама да получим. А то ще се опиташ ли да ни разясниш как се прави подобен компромис?

 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  До коментар [#85] от "gmbh":

  "Кой му измисли "Командира"? Не бяха ли комунягите трансформирани като БСП?"

  Петю Блъсков или Тошо Тошев, не съм 100% сигурен. Във всеки случай, някой от тяхната ченгесарско-медийна каста.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Румен Воденичаров изобщо не е присъствал на кръглата маса, камо ли да е имал някаква съществена роля, в изпълнение на която да е допускал или пускал някого на кръглата маса.
  Помня, че имаше директни предавания на "кръглата маса", на която главни преговарящи бяха (Забележете!) Желев и Луканов.
  Точно тогава, на няколко пъти Собаджиев съобщаваше, че пред вратата имало няколко представители начело с Доган, които искали да вземат участие.
  —цитат от коментар 46 на Храбър


  Нещо много ти е избирателна паметта! Едни неща помниш пък други услужливо си забравил! Наистина Любо Собаджиев съобщи че Доган чака отвън да участва на Кръглата маса обаче Румен Воденичаров се противопостави защото неговото дружество защитава правата на всички български граждани независимо от етноса им! Имаше прекъсване за съвещание на СДС и на Доган бе отказано участие на Кръглата маса. Според теб излиза че Доган бил участвал пък Румен Воденичаров не???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 90. 90 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#79:"...ДБ останаха с малко привърженици, защото ... [/quote]

  Защото ДБ са интересчии и продажници !
  Иван Костов гласува за правителството „Борисов-1“, защото беше купен от ГЕРБ и продаде избирателите си. Същото направи и П.Москов (заместника на Р.Кънев).
  И двамата знаят, че Тиквоний е комунист и мутра, но за пари „продават“ хората повярвали в тях.

  До коментар [#79] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. До коментар [#69] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":Конкретиката ЛЪСНА с лазененето на умнокрасивците пред бащицата ви Радев и съюза с БСП под знамето на Маяма воевода. И на Колчо слепеца стана ясно че сте радикална комунистическа секта.
  —цитат от коментар 82 на Saint of Me


  "Лазенето на умнокрасивците" не е някакъв факт, Волгампи. Разбирам, че петокласническата риторика е неизбежна за човек с твоето интелектуално ниво, но нека назоваваме събитията с истинските им имена. Ето, аз така правя:

  Бойко Борисов:
  -- назовава Тодор Живков за свой университет
  -- присъства на откриването на паметника на Тодор Живков
  -- член на БКП

  Както виждаш, аз просто назовавам фактите, без да си позволявам да правя мои интерпретаци. И въпреки това, тези факти са достатъчно красноречиви и показателни за отношението на Бойко Борисов към комунизма. Ето това са аргументите на възпитания и умен човек, Волгампи. Ти можеш ли да назовеш конкретните събития, за които говориш, така както са се случили, без да влагаш интерпретации по Блиц-Пиковски? Отправям ти поредното предизвикателство, на което ще фейлнеш с гръм и трясък.

 93. 93 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#88] от "Norman Granz":

  Всичките им измислици, инсинуации и партизански лъжи имат един единствен източник.
  И това скоро няма да спре. Дълбоко забит чеп в загниваща плът.
  Това постигна Костов и ги направи безсилни.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  До коментар [#87] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  По времето на социализма всеки българин ( с изключение на малцина герои-мъченици) има грях по отношение на комунизма. Най-малкото заради примирението с режима. Такъв грях, разбира се, има и Бойко Борисов. Но такъв има и Иван Костов, който на кръглата маса беше експерт на БКП. Жена му е (абсолютно неоспоримо и доказано) активист (партиен секретар) на БКП! Завършил е някакви загадъчни курсове в СССР (Кременчуг). Продаде Нефтохим на руската мафия. Всички са грешни. Важното е кой какво прави на практика в момента. А не какви заклинания рецитира, докато в същото време гласува за Мая Костинбродска-Галева и откровения руски фашист Костя Копейкин.
  Така че невинни ангелчета няма. Ти да не би да си бил по това време участник във въоръжената съпротива срещу комунизма, та съдиш от последна инстанция?

 96. 96 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#86] от "Alarmstufe: Rot":

  Тази глупост че съм бил сталинист откъде ти дойде на ума? Винаги съм си правил гарагара с "гениалният" Сталин който не е успял да предвиди дори нападението на Германия на 22.06.1941г.!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 97. До коментар [#87] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":По времето на социализма всеки българин ( с изключение на малцина герои-мъченици) има грях по отношение на комунизма. Най-малкото заради примирението с режима. Такъв грях, разбира се, има и Бойко Борисов.
  —цитат от коментар 95 на Alarmstufe: Rot


  Бате, то разбирам да е само един пасивен грях, ма Борисов обявява Тодор Живков за свой УНИВЕРСИТЕТ, чат ли си? Тва не ми прилича като да минава само в графата "всички сме грешни" (между другото, рубрика на в-к Дума от зората на демокрацията). Той продължава да хвали комунизма до ден днешен под една или друга форма, за разлика от другите, с които се опита да го сравниш. Иван Костов ходил ли е на откриването на ПАМЕТНИК на Живков? Имай предвид, че никой не го кара по онова време Борисов да застане рамо до рамо с Гоце на въпросното откриване. Но ми стана ясно как приспиваш съвестта си, де. Благодаря, все пак, за отговора. Поне, за разлика от някои други хора, се опита да кажеш нещо смислено, макар да не успя да надскочиш байганьовото "всички са маскари".

 98. 98 Профил на Uchechukwu
  Uchechukwu
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#92] от "Срам за слугинажа на костюмирания банкянски орангутан":

  Агитацията на изтъкнати публични умнокрасиви активисти и тукашни умнокрасиви участници за Манолова е ФАКТ.

  Резултатите (подкрепа за Манолова от умнокрасивци и избор на районни кметове на балотажа формално от умнокрасивата листа от БСП) също са ФАКТ.

  Но нали ти казах, изключително ефективен си, само така, жалко че изобщо опитват да ти пречат, ако те пуснат тук постоянно да бичиш нахъсано под опашката съвсем ще обезлюдее :)

  Facing Worlds
 99. 99 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Милионите на политически лобисти и брокери, предрешени като НПО и независими експерти.......

  Прозрачност без граници“ – на Огнян Минчев:
  – 2009 г. – 96,000 долара (140 160 лв), Наблюдение на тръжната процедура за автомагистрала „Тракия”, 1 декември 2009 – 30 ноември 2010
  – 2011 г. – 250,100 лв., Укрепване на гражданския контрол като фактор за почтеност и прозрачност в изборния процес
  – 2013 г. – 195,225 лв., Пътна карта към парламентарни избори 2013
  – 2014 г. – 139,920 лв., Антикорупционен индекс за България: подготвителна фаза
  Институт за регионални и международни изследвания – на Огнян Минчев:
  – 2011 г. – 95,000 лв, Проектът „Атомна електроцентрала „Белене”: икономически и политически последствия за националните интереси на България”
  – 2014 г. – 62,300 лв., Стратегическо планиране и институционално развитие на Института за регионални и международни изследвания – т.е. пари за издръжка
  Фондация „Български институт за правни инициативи“ – на настоящия служебен министър Христо Иванов:
  – 2010 г. – 150,483 долара (219 705 лв), Индекс на съдебната реформа: диагностика и дефиниране на проблемите, разширяване на експертния дебат
  – 2012 г. – 697,600 лв., Инициатива за прозрачни съдебни назначения (това всъщност е „проектът“ за лобиране в полза на удобни кандидатура за членове на Висшия съдебен съвет, издигнати от тази организация, заедно с други структури от Мрежата като „гражданска листа“)
  – 2013 г. – 142,360 лв., Индекс на реформа в прокуратурата
  Фондация „Институт за развитие на публичната среда“ – на протестърката Антоанета Цонева (на хонорар в организацията по проекти в различни периоди работят журналистката Полина Паунова от „Медиапул“, Мирела Веселинова от „Правен свят“, както и протестърът Асен Генов):
  – 2011 г. – 41,750 долара (60 955 лв), Институции и гражданско общество за честни и свободни избори
  – 2013 г. – 194,000 лв., Инициатива за свободни и честни избори
  „Икономедия“:
  – 2009 г. – € 148,000 (289 485 лв.), Икономедия” ще разработи и използва няколко съвременни медийни интернет инструмента, които ще бъдат развити върху интернет сайта на „Капитал” с участието на опитните журналисти на вестника.
  – 2011 г. – 3,000,000 лв., за финансиране на изданията на групировката
  Фондация „Инфоспейс“ – издател на сайта „Медиапул“, с главен редактор бившето пресаташе на премиера Иван Костов в периода 1997-2001 г. Стояна Георгиева:
  – 2011 г. – 899,680 лв., за издръжка
  Международна академия за обучение по кибер разследвания – в нея е Теодор Захов, един от издателите на „Капитал“ и „Дневник“, а участие в дейностите вземат редица представители на фирми от интернет-бранша, които се включиха през 2013 г. в протестите срещу кабинета „Орешарски“:
  – 2010 г. – 204,540 долара (298 628 лв.), Обучителна програма за разследване и наказателно преследване на кибер престъпления и оценка на електронни доказателства
  – 2012 г. – 748,200 лв., Подкрепа за правителство и бизнес в противопоставяне срещу кибер престъпността
  – 2013 г. – 72 000 лв., трети регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност
  Фондация “Гъливер клиринг хауз” (Червената къща – Център за култура и дебат) – с директор Десислава Гаврилова (преди това директор на програма в „Отворено общество”), председател на Консултативния съвет Йонко Грозев (понастоящем и в Центъра за либерални стратегии, където е трансфериран от Програма „Достъп до информация“ и БХК) и членове – писателят и блогър Юлиан Попов, който беше служебен министър в кабинета „Марин Райков“ и е брат на бившия шеф на „Отворено общество”, а сега ръководител на „Риск монитор“ Стефан Попов:
  – 2009 г. – 49,867 евро (97 529 лв.), Гласовете на обществото на фокус
  – 2010 г. – 584,000 лв., Време за разговор
  – 2013 г. – 93,192 лв., Институционална подкрепа, т.е. пари за издръжка
  Институт за пазарна икономика – на Красен Станчев, който формално в момента не е директор, но е основател на организацията и от него зависят нейните ръководни органи:
  – 2010 г. – 32,500 лв., Клуб на икономически журналисти
  – 2011 г.- 35,000 лв., Разработване на методология на годишен Индекс на конкурентноспособността в България
  – 2012 г. – 924,000 лв., Годишен индекс на конкурентноспособност в България
  – 2014 г. – 167,150 лв, „Преоткриване на Център за култура и дебат „Червената къща“
  Асоциация на европейските журналисти в България – част от мрежата НПО-та на кръга „Капитал“:
  – 2013 г. – 178,500 лв., Медиатор – интерактивна платформа в подкрепа на независимата журналистика
  Програма „Достъп до информация“ – организация, създадена от съпругата на Красен Станчев – Гергана Делова Жулева (от фамилията на високопоставени номенклатурни кадри в системата на народната отбрана и дипломацията по време на социализма). В създаването на тази организация пряко се включва и дясната ръка на Иво Прокопиев – Филип Харманджиев, който е съучредител. Сред останалите съучредители са адвокатът Йонко Грозев (трансфериран след това в Българския хелзинкски комитет, а после в Центъра за либерални стратегии и „Червената къща“), Юлиана Методиева (доскоро ръководител на Българския Хелзинкски комитет), Георги Стойчев (трансфериран по-късно като директор на фондация „Отворено общество”), синът на бившия зам.-шеф на НСС Чавдар Петков – адв. Димитър Тотев, адв. Александър Кашъмов, дългогодишната директорка на новините на bTV Люба Ризова:
  – 2010 г. – 367,000 долара (535 820 лв.), В отговор на новите предизвикателства пред достъпа до информация
  – 2013 г. – 194,710 лв., Граждански център в подкрепа на прозрачността в обществения живот
  Български център за нестопанско право – Любен Панов (от средите на соросовите организации), близки до ГЕРБ – съпругата на Панов Надя Шабани беше назначена от ГЕРБ за шеф на Държавната агенция за защита на детето:
  – 2012 г. – 712,000 лв., Ефективни подходи към устойчивост на нестопанския сектор
  РИСК Монитор – на бившия шеф на „Отворено общество“ и костовист Стефан Попов (брат му Юлиан Попов, регулярно е промотиран от изданията на „Капитал“, беше служебен министър на екологията в кабинета на Марин Райков, назначен от президента Плевнелиев):
  – 2012 г. – 150,000 лв., Върховенство на закона и организирана престъпност
  – 2014 г. – 240,000 лв., Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност
  „Център за НПО в Разград“ – на протестъра и бивш шеф на Контролния съвет на ДСБ Георги Милков:
  – 2010 г. – 74,997 долара (109 495 лв.), Правосъдие близо до хората
  – 2011 г. – 189,500 лв., Правосъдие близо до хората: проект за гражданско наблюдение на съда
  Списание „Едно“ – на кръга „Капитал“ и протестъра Асен Асенов:
  – 2010 г. – 150,000 евро (293 370 лв), Проект: Три седмици в София, за организация на трите фестивала – Sofia Dance Week, Sofia Architecture Week и Sofia Design Week
  – 2011 г. – 150,000 евро (293 370 лв), организация на трите фестивала – Sofia Dance Week, Sofia Architecture Week и Sofia Design Week
  – 2012 г. – 210,000 евро (410 718 лв.) , организация на трите фестивала – Sofia Dance Week, Sofia Architecture Week и Sofia Design Week
  – 2013 г. – 200,000 евро (391 160 лв.), организация на трите фестивала – Sofia Dance Week, Sofia Architecture Week и Sofia Design Week
  ...... ..... ..... ..... И Т.Н

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#17] от "Saint of Me":

  Ами вчера един с ник vasilun призна,че не харесва вече Радан Кънев.Пълно в предатели в ДеБъ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK