Бивш здравен министър видя лекарски пропуски в случая с починалото в болница дете

Снимката е архивна

© Николай Дойчинов

Снимката е архивнаЛични грешки и слаба лекарска квалификация – такива според бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски са причините за смъртта на 3-годишното момче в София. Заради случая миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди проверка в трите столични болници, през които е преминало детето – Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", университетската болница "Лозенец" и "Пирогов". Очаква се проверката да приключи до сряда (20 ноември).


"Мисля, че тука грешките са лични. Аз мисля, че тук става въпрос за слаба квалификация на приемащите доктори и за едно отношение на самите лекари към конкретния случай", коментира Гайдарски пред Би Ти Ви. Той изрази убеждение, че след проверките ще има наказани. Изтъкна, че България е една от страните с много лесен достъп до болнично лечение и изрази учудване, че такова е отказвано на малкото момче. "Всеки лекар, който го е видял (детето – бел.ред.), ако са в достатъчна кондиция и квалификация, те биха могли да разберат, че тук става въпрос за нещо сериозно", посочи Радослав Гайдарски.


Бившият здравен министър коментира, че се създава пропаст между пациентите и лекарите, като липсват уважение и доверие. Той посочи като една от причините и случаи, когато медии са отразявали безпочвени обвинения на пациенти към лекари и призова това да спре. "Има създадено недоверие между лекаря и пациента. И много често нашите лекари с лека ръка отпращат пациента", добави бившият здравен министър. Той коментира думите на родителите на починалото момче, че са били отпратени от Специализираната детска болница с обяснението, че има едно свободно легло, но то било резервирано. "Такова чудо не съм виждал и чувал – да се запазва легло", посочи Гайдарски.
В събота майката и бащата на починалото дете разказаха пред Би Ти Ви как са посетили последователно Специализираната детска болница, а след това и университетската "Лозенец", откъдето изписали детето за домашно лечение. Впоследствие състоянието на момчето се влошило и родителите се върнали в детската болница. Там обаче им обяснили, че няма места. "Спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек за 15-и, който щял да дойде. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, защото детето не е в тежко състояние, било мобилно", разказа бащата. По думите му при повторното посещение в детската болница са били изгубени още два часа в административни спорове. След като са били върнати вкъщи, детето колабирало и било прието в спешната болница "Пирогов", където е починало.


Родителите твърдят, че детето е имало вирусна инфекция и впоследствие е направило сепсис. Към момента причината за смъртта му не е оповестена. Единственото известно е, че от Националния център по заразни и паразитни болести са изолирали риновирус при пробите от починалото дете (един от най-широко разпространените вируси, причинител на хремата - бел. ред.). "Не твърдим, че това е причината за смъртта. Възможен е сепсис, възможни са други неща", каза пред "Нова телевизия" директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Затриха детенцето от безхаберие. Още първата болница трябваше да го поеме и положи грижи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Време е някой лекар да изтърка наровете за лекарска небрежност! Или некадърност, все тая!

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Министъра се изказва отново неподготвен ,все едно е работил като прост лекар в спешно приемно , на всички е ясно ,че тези доктори са обикновено новобранци покриващи огромните светила в болницата ,които не дават дежурства , за да не се стигне до правилна диагноза или преглед , за да се сложи адекватна и навременна диагноза е ясно ,че трябва да се приеме пациента ,да му се направят пълни изследвания ,да се извикат множество консултанти ,което струва мноооого пари и е ясно ,че всеки приемащ лекар е инструктиран да връща такива пацииенти ,просто защото т нар НЗОК не заплаща тези меропреятия и те носят на болницата едни поне 1000 лв разходи ,които никой не покрива , тоест покриват ги ниските заплати на потърпевшите ,сега обвинени лекари в немърливост ,министъра много добре знае тези подробности и затова си мълчи за истината ,че на докторите им е наредено да поджодат именно така , мога ли да попитам ,коя катастрофа с много и тежко ранени е поета от най печелившите частни болници усвояващи ресурси повече от ПИРОГОВ и кой от управляващите му прави впечатление ,че частаната болница неприемаща наистина тежки и усложнени пациенти изискващи разходи не приемат точно такива , а само стентчета и далаверки за милиони ,без никакви разходи дефакто за това , затова вече мрат деца и пак ДОКТОРИТЕ СА ВИНОВНИ ,нали така .

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Разстроено

  "отношение на самите лекари към конкретния случай" - лошото е, че не е само конкретния случай, а масова липса на съпричастност към пациентите. Това пък е причина и за липса на доверие, липса на уважение към труда и знанията на лекарите. Не е решението до бой по "лошия" лекар, до наказания, до поредните никакви изводи от проверяващите. Едно ДЕТЕ загива в страна от ЕС, при всичките болници, клиники, кабинети, специалности и какво ли не. Липса хуманно отношение защото материалното е водещо, а да го правиш всичко както е в учебниците трябва и сърце.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Със сигурност има пропуски. То не е било прието веднага в болница и не са му направили елементарни изследвания на кръв. Можеше да е било твърде късно да се помогне да детето, но веднага щеше да стане ясно какво е състоянието му.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Да не го приемеш в това състояние и да ми говориш за резервации, наистина отвратително отношение, което няма нищо общо с призванието лекар.
  Трябва да има наказания.

 7. 7 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 340 Разстроено

  Това ще се сучва все по-често занапред, защото поради корупция и кадрова политика, квалифицираните лекари се преместиха отдавна извън територията на България. Младите специализанти, на които до голяма степен се крепи системата, също гледат "навън" поради множество причини, една от които е пак корупцията. Кадърни специалисти с по над 10 г. стаж, са принудени да работя на 2 места и в крайна сметка да започват административна работа за чужди фармацефтични компании, изоставайки практиката.

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Не съм компетентна по случая. Но като чуя Гайдарски,Семерджиев или Мимито Виткова да се произнасят ми се повръща!

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Радослав Гайдарски е наистина лекар , и то беше ДОБЪР КОРЕМЕН ХИРУРГ . Не ми се струва , че всезнайковщината , дори и на медици , при въпроси , които не са от тяхна компетентност - в случая най-вероятно ФУДРОАЯНТНО ПРОТИЧАЩА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ - търпят изказвания от такъв характер ! Освен ако изпълнява ПАРТИЙНО ПОРЪЧЕНИЕ !

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Радослав Гайдарски е наистина лекар , и то беше ДОБЪР КОРЕМЕН ХИРУРГ . Не ми се струва , че всезнайковщината , дори и на медици , при въпроси , които не са от тяхна компетентност - в случая най-вероятно ФУДРОАЯНТНО ПРОТИЧАЩА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ - търпят изказвания от такъв характер ! Освен ако изпълнява ПАРТИЙНО ПОРЪЧЕНИЕ !

 11. 11 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Некадьрни доктори колкото искаш,.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Радослав Гайдарски е наистина лекар , и то беше ДОБЪР КОРЕМЕН ХИРУРГ . Не ми се струва , че всезнайковщината , дори и на медици , при въпроси , които не са от тяхна компетентност - в случая най-вероятно ФУДРОАЯНТНО ПРОТИЧАЩА ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ - търпят изказвания от такъв характер ! Освен ако изпълнява ПАРТИЙНО ПОРЪЧЕНИЕ !
  —цитат от коментар 10 на doroteus


  По склонен съм да вярвам на висококомпетентния инфекционист до. Атанас Мангъров :
  На въпрос конкретния случай сега дали е можело да се избегне най-страшното, доц. Мангъров отговаря: Където и да беше детето, щеше да загине. При скоротечните вирусни инфекции няма средство, с което да се въздейства на причинителя. Не може да се каже, че има закъснение. В момента в София има стотици деца с температура 40 градуса и другите симптоми на вирусни заболявания, които обаче при 99 и отгоре процента завършват благоприятно. В редки случаи нещата тръгват накриво, което се определя от взаимодействието между детето и вируса, който го е нападнал
  В края на краищата аутопсията ще каже тежката си дума ! Пиша това , като лекар работил цял живот микробиология и инфекциозни болести ! Случаи с подобен изход са ПОД 1%, но когато става дума за близък и особено дете става 100% ! Апелирам да не се хули предварително , да не се политизира , защото от това никой няма полза !

 13. 13 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Хора, трябва да свикваме!
  Вече плащаме за "вишо"-то с живот. За съжаление вишото удари и медицинското образование. Ще бъдем лекувани от тройкаджии, както и тройкаджии ще ни строят жилищата, пътищата и каквото си помислим. Трябва да има някой, който да каже истината в очите на хората и да сме първо по-взискателни към себе си, а не да раздаваме квалификации.

 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  Приятно е да установим, че един коремен хирург се оказва и експерт в областта на вирусологията!
  Интересно, как би реагирал г-н Гайдарски, ако някой вирусолог бе се изказал върху негова проблемна коремна хирургическа интервенция?

  Мараба, С-ДС доносници!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Най-лесно е се се емнат докторите. Че и при тях има грешки има, но има и криви скучаи. Най-лошотое схемата с частниците, които връщат тежките сучаи, не им се занимава, както и провинциалните "болници".

  По-добре да има 15 болници в цялата страна с читави специалисти и персонал, отколкото няколкостотин лечебници.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#15] от "Манчо":

  Не е необходимо да се самоизтъкваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  Със сигурност има пропуски. То не е било прието веднага в болница и не са му направили елементарни изследвания на кръв. Можеше да е било твърде късно да се помогне да детето, но веднага щеше да стане ясно какво е състоянието му.
  —цитат от коментар 5 на Voiko


  Колко "елементарни" изследвания на кръвта, бихте ли посочили типа им?
  Колко "веднага" щеше да стане "ясно" състоянието на детенцето ? Какъв е таймингът на диагностициране на остър сепсис без демонстрирани външни признаци и при отрицателни хемиокултури / а, ако детенцето е станало жертва на сепсис, в 99,99999....% от случаите се касае именно за такъв тип/?
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 19. 19 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Весело

  До коментар [#15] от "Манчо":Не е необходимо да се самоизтъкваш.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Бъди здрав и чрез злобата си, Червен Дедо ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Какво друго да види, освен лекарска грешка. Детето обикаля болниците и никъде не го приемат.

 21. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  Какво друго да види, освен лекарска грешка. Детето обикаля болниците и никъде не го приемат.
  —цитат от коментар 20 на Роси


  ОК! Да предположим, че детето бе прието!
  И? Какво се мълви сред стриниросите по този въпрос? Какво следва след приема?

  Мараба, С-ДС доносници!
 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  По-добре да има 15 болници в цялата страна с читави специалисти и персонал, отколкото няколкостотин лечебници.
  —цитат от коментар 16 на olimpipanov


  Интересно предложение, явно ги разбирате тези неща!
  Бихте ли предложили кратка разбивка, съдържаща данни за това :
  1. Къде да бъдат разположени тези 15 болници;
  2. По колко специалисти трябва да има във всяка една от тях;
  3. Какъв брой болнични легла трябва да има във всяка една от петнадесетте болници;
  4. Трябва ли да има специализирани болници или всички ще бъдат способни да извършват всеки вид лечение;

  Та?


  Мараба, С-ДС доносници!
 23. 23 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Абе по-друго щеше да бъде,ако бяха дошли в твоята частна болница,нъл,така,другарю гайдарски?

 24. 24 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Бог да го прости детето! За съжаление немарливостта в територията е повсеместна.

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#7] от "ilegal":

  Кадърни специалисти с 25 години стаж ,с 2 специалности и работещи в интензивно отделение на държавен МБАЛ вземат 750 лв , 10 пъти по малко от местен съдия или прокурор ,който си клати краката в 90% от времето си и няма никакво значение за нищо ,особено за обществото ,щом престъпниците ,които крадат ,източват банки ,убиват и тормозят и грабят се разхождат абсолютно свободни след години дела , в това време тези си вземат десетки хиляди заплати ,а докторите не ...............

 26. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#13] от "georgi_ww":

  никой не ти пречи да те лекуват отличници бе , в Турция за това ,което аз тук лекувам с 1 или 3 лева такса ,колегата ми взема 1000-3000 евро , в Германия за преглед 30 евро и на дом посещение 160 евро , а тук ти е безплатно , е,затова няма да те лекува не тройкаджия ,а никой ,апропо да не забравя ,че никъде по света нямаш достъп до личния тел на доктора си ,а те приемат само след като си вземеш час , не когато и както си искаш.

 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#26] от "edin drug":

  Напьлно сьм сьгласна, че лекарският труд в Бьлгария е зле оценен, но не мога да ги оправдая за този случай.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#25] от "edin drug":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  До коментар [#27] от "7777":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Бог да го прости детето! За съжаление немарливостта в територията е повсеместна.
  —цитат от коментар 24 на plamenss


  Да, Бог си е прибрал едно ангелче. Не съм сигурна дали той ще прости на мърлячите. Не са само в България. Трагичният случай ми напомни един филм. В главната роля беше един от най-известните актьори на Холивуд/не ми се търси името му/. Същата ситуация, него и жена му ги връщат от болници с детенце в тежко с-е. Детето умира в ръцете им в колата на път за следващата болница.
  Бащата екзекутира с по един изстрел двама лекари и една сестра мисля. Не веднага, след няколко дена. Планирано. В съда, отказва до последно да бъде обявен за невменяем, казва че съжалява за отнетите животи, но пак би го сторил. Защото тези хора са убили детето им с нехайството си. Филма беше много силен. Жалко, че не си спомням как се казваше.
  Така че, който работи в сферата на човешкото здравеопазване, може да се превърне в убиец чрез безхаберие и нехайство. И да унищожи няколко човешки съдби!
  Да върнеш дете от болница...добре че не са ми пред очите тези изроди!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 31. 31 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Бог да го прости детето! За съжаление немарливостта в територията е повсеместна.
  —цитат от коментар 24 на plamenss


  Да, Бог си е прибрал едно ангелче. Не съм сигурна дали той ще прости на мърлячите. Не са само в България. Трагичният случай ми напомни един филм. В главната роля беше един от най-известните актьори на Холивуд/не ми се търси името му/. Същата ситуация, него и жена му ги връщат от болници с детенце в тежко с-е. Детето умира в ръцете им в колата на път за следващата болница.
  Бащата екзекутира с по един изстрел двама лекари и една сестра мисля. Не веднага, след няколко дена. Планирано. В съда, отказва до последно да бъде обявен за невменяем, казва че съжалява за отнетите животи, но пак би го сторил. Защото тези хора са убили детето им с нехайството си. Филма беше много силен. Жалко, че не си спомням как се казваше.
  Така че, който работи в сферата на човешкото здравеопазване, може да се превърне в убиец чрез безхаберие и нехайство. И да унищожи няколко човешки съдби!
  Да върнеш дете от болница...добре че не са ми пред очите тези изроди!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 32. 32 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Дневник, моля оправете си сайта! Кликвам по един път и изчаквам.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 33. 33 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  Да върнеш дете от болница...добре че не са ми пред очите тези изроди!
  —цитат от коментар 31 на tolkoli


  Силни думи!
  Знаете ли, че проявявате очевидна склонност към насилие?

  Мараба, С-ДС доносници!
 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Основната причина е бездушието на лекарите, прегледали детето.Особено на онази патка от детската болница, която е "резервирала" едно от леглата за специални пациенти, като че ли се намира в ресторант.

 35. 35 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  Основната причина е бездушието на лекарите, прегледали детето.
  —цитат от коментар 34 на proza


  Вече диагностицирахте "основната" причина? Браво!
  Я кажете сега като каква е прогнозата за тригодишно чоче, подгонено от форма на мълниеносен , недемонстриран клинично сепсис? Да поясня - представете си, че детенцето бе имало шанса да бъде прието на мига в най-добрата световна болница - какви са били шансовете му, според Вас? Напомням, в сутринта на трагичния ден, процесът на септично отравяне е бил стартиран, т.е., то е било в началото на терминална фаза / няколко часа по-късно детенцето е мъртво, уви/, за колко време след постъпването в болницата това състояние би могло да бъде достоверно диагностицирано и за колко време наличните медикаменти биха могли да му подействат, след страшната диагноза?
  Хайде, специалист сте по основни причини, коментирайте експертно!
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 36. 36 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Това комуне Гайдарски беше навремето добър хирург- когато само синчета на такива другари от БКП можеха да напреднат до шеф на отделение и да оперират с благословията на партийния секретар на отделението. Всички други без тате комунист трябваше да им държат екартьорите и да гледат като помощници. Така,че айде стига с рекламите защото беше хирург някога. Сега далеч не е . И самия той оплюва колегите си за което от Германската лекарска камара щяха да му скъсат задника от глоби за подобно поведение ако бяхме Германия разбира се ,а не кочинката на Бочко Тиквето където всеки може да казва каквото му роди тиквата. Хем имало пропаст между лекари и пациенти, хем лекарите нямали уважение, хем другаря Гайдарски си оплюва колегите всичко това в едно излияние - типично биполярно комунистическо разстройство

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#31] от "tolkoli":

  Ало, другарко, леко с определенията. Явно ставате за някоя тъпа агенция на тиквите ,която издава присъди преди разследване ,без доказателства само каквото са прочели от медиите , да не говорим ,че нямате вероятно никакво медицинско образование. Кога ще се научите в кочинката , че едва когато съдът е установил и заключил, че има 'лекарска грешка' тогава може да се възмущавате . Не и преди това. Времето на другарския съд отмина отдавна. Колективните присъди също.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 38. 38 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Любопитно

  Странно, странно....Експертът по кръвни анализи никакъв го няма....Експертът по организация на болничната система - също....Да не говорим за експерта по "основните причини", той просто отлетя!
  Междувременно излезе интервю със злокобната д-р Георгиева. Която разказва неща, които доста се различават от разказа на родителите....
  Да видим какво още ще излезе по казуса.

  Мараба, С-ДС доносници!
 39. 39 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Детето е било в детската болница с температура 40 градуса според родителите. Ако това е вярно, не знам как не са го приели. Миналия май бях с малката ми дъщеря в спешно отделение на детска болница в Сиатъл, с 41 градуса температура. Спадна сравнително бързо, но ни държаха 24 часа, докато разберат какво е. И да - пълни кръвни изследвания направиха. Оказа се много лош вирус.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 40. 40 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 429 Гневно

  "Мисля, че тука грешките са лични. Аз мисля, че тук става въпрос за слаба квалификация на приемащите доктори и за едно отношение на самите лекари към конкретния случай" !?!?!
  "Професор" Гайдарски, за подобно изречение, без да се знае обективно каквото и да е по случая, биха те заклеймили и изхвърлили от гилдията във всяка нормална страна! Но, какво да се направи - комунист: нищо ново не е научил, нищо старо не е забравил! Да се запитаме, обаче, ЗАЩО толкова лесно раздава оценки и присъди вече сенилният професор? Отговорът е: защото така е най-лесно и безопасно за него самия. Защото всички, които работим в реалното здравеопазване, знаем от години, че всъщност организирана система за педиатрична помощ в България и конкретно в София НЕ СЪЩЕСТВУВА! И вината за това е НЕ на педиатрите, а на ПОЛИТИЦИТЕ! Т.Е. и на ГАЙДАРСКИ, който отдавна не е лекар, а комуне-ПОЛИТИК - ЛИЧНО! Това иска да скрие, вече леко оказалият се извън борда хирург-комуняга! А, вие, ако искате му вервайте... Ще накажем тези "виновни", "некомпетентни", лекари, след няколко месеца - следващите, след още няколко - други, а децата ще си умират... Нормална Детска болница в страната няма и вероятно няма да има, дежурни лекари ще се чудят какво да правят и пр. и пр. А такива "ментори" като Гайдарски, ще раздават присъда от "последна инстанция"...

 41. 41 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#38] от "Манчо":

  Четох интервюто с лекарката. Тя казва, че детето е било с белези на интоксикация и въпреки това не го е приела. Моля, да кажат коментиращите тук лекари те на нейно място биха ли отказали да го пиремат и каква точно е разликата между интоксикация и сепсис.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 42. 42 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dr_Doolittle":

  До коментар [#31] от "tolkoli":...едва когато съдът е установил и заключил, че има 'лекарска грешка' тогава може да се възмущавате . Не и преди това. Времето на другарския съд отмина отдавна. Колективните присъди също.
  —цитат от коментар 37 на Dr_Doolittle

  Всъщност, малка корекция, колега: съдът трябва да установи, не просто, че е допусната "лекарска грешка", но и са изпълнени ЕДНОВРЕМЕННО следните две условия:
  1. Именно тази грешка ПРЯКО и НЕПОСРЕДСТВЕНО е довела до неблагоприятния изход (смърт на пациента, увреждане, инвалидизация) и
  2. ДОПУСКАНЕТО на тази грешка е придставлявало ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ, т.е. лекарят не е предвиждал настъпването на неблагоприятния изход, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди!


 43. 43 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Благодарение на счетоводителя, назначен за министър на пациентите се гледа като на чували с картофи, а на болниците- като на складове за картофи!

  Има място за сто чувала, за сто и първия няма място!

  Пациентите обикалят болниците за да може да бъдат приети където има място!

  Така е станало и с детето!

  Още когато се приемаше безумната наредба предупредихме, че така ще стане!

 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#38] от "Манчо":Четох интервюто с лекарката. Тя казва, че детето е било с белези на интоксикация и въпреки това не го е приела. Моля, да кажат коментиращите тук лекари те на нейно място биха ли отказали да го пиремат и каква точно е разликата между интоксикация и сепсис.
  —цитат от коментар 41 на 7777


  А успяхте ли да прочетете това, че предложението й за последващата терапия е било напълно адекватно на ситуацията - детето да се хоспитализира в пулмологията на Александровска? Май не?

  Мараба, С-ДС доносници!
 45. 45 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#31] от "tolkoli":

  Ти вирусолог ли си?

 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#44:"Манчо"][/quote]

  Прочетох го, но тъй като не съм лекар, не знам дали предложението дете с белези на интоксикация да бъде местено в друга болница, което значи отлагане на началото на активно лечение, е "адекватно на ситуацията." Затова питам коментиращите тук лекари. Интоксикация нещо по-малко сериозно състояние ли е от сепсис и те биха ли поели риск да забавят започването на активно лечение, пренасочвайки детето към друга болница?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  [quote#44:"Манчо"]
  —цитат от коментар 46 на 7777
  Прочетох го, но тъй като не съм лекар, не знам дали предложението дете с белези на интоксикация да бъде местено в друга болница, което значи отлагане на началото на активно лечение, е "адекватно на ситуацията." Затова питам коментиращите тук лекари. Интоксикация нещо по-малко сериозно състояние ли е от сепсис и те биха ли поели риск да забавят започването на активно лечение, пренасочвайки детето към друга болница?[/quote]

  Детенцето най-вероятно е починало от задушаване, следствие на неовладимата тахинпнея и тахикардия. Трудно ли Ви е да съобразите колко полезно би било хоспитализирането му именно в пулмология / въпреки изначално терминалната прогноза/ ?
  Иначе, "интоксикация" означава буквално "отравяне" с някакво външно привнесено вещество. Механизмът й е коренно различен от този на сепсиса, при който "отравянето" се случва в резултат на често пъти смъртоносно взаимодействие на вируси/бактерии/микотични тела с организма на болния, генериращо отровата "на място".

  Мараба, С-ДС доносници!
 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  До коментар [#47] от "Манчо":

  Съжалявам, но на мен ми изглежда на прехвърляне на отговорност и измиване на ръцете от страна на .лекарката. В специализирана детска болница нямат ли апаратурата да помогнат в случай на задушаване, ако наистина това е станало? Още повече, че са имали свободно легло. И откога отказваш прием на дете с нужда от болнично лечение (според самата д-р Гергиева), защото леглото ти било резервирано? Това да не е хотел?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#47] от "Манчо":Съжалявам, но на мен ми изглежда на прехвърляне на отговорност и измиване на ръцете от страна на .лекарката. В специализирана детска болница нямат ли апаратурата да помогнат в случай на задушаване, ако наистина това е станало? Още повече, че са имали свободно легло. И откога отказваш прием на дете с нужда от болнично лечение (според самата д-р Гергиева), защото леглото ти било резервирано? Това да не е хотел?
  —цитат от коментар 48 на 7777


  Дори да Ви прозвучи цинично, пак ще кажа - още в момента, в който детенцето е влязло в кабинета на д-р Георгиева / а ако се вярва на лекарката, това е станало някъде около 14:00 във фаталнния ден/, то е било вече пътник / всичко това важи, ако се потвърди хипотезата за сепсис/ . Оставали са му само няколко часа. Засега няма терапия на света, способна да обърне сепсис в терминална фаза....уви....
  Жалко за детенцето, съболезнования на родителите...какво повече да каже човек при такова нещастие. Нека просто изчакаме и резултатите от назначената проверка / въпреки че и сега светилата в областта знаят истината, но за нея не се говори, зашото паниката, която тази истина може да предизвика, би била огромна - всичко започва с банална настинка, а после, ако се стигне да скоротечен сепсис...../.

  Мараба, С-ДС доносници!
 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  Бог да прости малкото ангелче, със сигурност има лекарска грешка.

 51. 51 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "7777":

  Ами благодарение на счетоводителя министър болниците изготвят листа на чакащите и ако детето не е било преценено като спешно В МОМЕНТА на преглед, съвсем по регламент не е било прието!

  Понеже идва друго дете от чакащите!

 52. 52 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бог да прости малкото ангелче, със сигурност има лекарска грешка.
  —цитат от коментар 50 на Peni Nikol


  Айде още една специалистка!

  Майка ми е педиатър от 40 години и каза, че се е нагледала през годините на бързо протичаща , неовладяема инфекция с фатален край.

  Нарича я " фулминантна" .

 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  "че всеки приемащ лекар е инструктиран да връща такива пацииенти "

  Според моето мнение, е време при един случай като този, роднините на починалото дете да съдят до дупка болниците, съдът да не се прави на ударен, понеже тази държава има конституция и да присъди едно значително обезщетение, над половин милион лева и въпросът ще бъде решен. Предполагам при една подобна финансова санкция, ще отпадне това нареждане да се връщат подобни пациенти, ако не отпадне при първата санкция, при втората гарантирано...

  Това освен всичко останало е и престъпление...

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#21] от "Манчо":

  Щеше да е под лекарско наблюдение във болница.
  Във тази държава има закони, и според тях не може да се отказва лечение на български граждани.
  Когато става дума за три годишно дете, то се ползва и с допълнителна защита.

  Не зная как стои въпросът медицински, но административно и юридически въпросните болници следва да бъдат осъдени и санкционирани.

  ПП Вместо да "разтягаш локуми" какви биха били резултатите от евентуално изследване, вземи и кратичко отговори на простичкият въпрос, зашо няма изследване, че така да се пънеш че можело нищо да не покаже едно изследване те разкрива или като некадърен или като умишлено манипулиращ.

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  До коментар [#12] от "doroteus":

  "При скоротечните вирусни инфекции няма средство, с което да се въздейства на причинителя. "

  Сиреч, ваксините нямат стойност? После да не се питаме защо хората са скиптични към търговията с ваксини?

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  До коментар [#15] от "Манчо":

  "Кръгли идиоти по форумите - също!"

  За "закръглянето" няма ли принос и здравната система:
  "и сега светилата в областта знаят истината, но за нея не се говори"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK