Прокурори и следователи защитиха избора на Гешев и поискаха указ в разумен срок

Иван Гешев бе избран за главен прокурор на 14 ноември с 20 гласа "за" и 4 гласа "против"

© Георги Кожухаров

Иван Гешев бе избран за главен прокурор на 14 ноември с 20 гласа "за" и 4 гласа "против"Асоциацията на прокурорите в България публикува становище, а Камарата на следователите изпрати отворено писмо до президента Румен Радев и Висшя съдебен съвет (ВСС) по повод потворното избиране на Иван Гешев за главен прокурор миналата седмица.


Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изказва загриженост и категорично възразява срещу продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата чрез подновяването на недостойната компроматна кампания срещу Гешев, пишат от прокурорската организация.


"Белег на правовата държава са стриктното спазване на конституцията и законите, при зачитане на правомощията на всяка една власт, провеждане на професионални дебати и демонстриране на толерантност към мнението на останалите. Това, на което отново станахме свидетели през последните дни, а именно недопустим уличен натиск срещу членовете на Висшия съдебен съвет, използването на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно безсилие и липса на разумни юридически аргументи", смятат прокурорите.
Според тях такова поведение има една-единствена цел - избягването на реалния дебат относно законовите и професионалните критерии, приложими в процедурата за избор на главен прокурор, които критерии са мотивирали 20 от членовете на Пленума на ВСС да подкрепят Гешев.


"Настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и категоричното мнение на професионалната общност на работещите в системата прокурори, следователи и служители. Същото се отнася и до вота на огромното мнозинство от членовете на легитимния да избере главния прокурор орган - ВСС, които открито, аргументирано и с името си и професионалната си репутация застанаха зад номинацията на Иван Гешев", се казва в позицията на Асоциацията на прокурорите в България.


Те заявяват и че се противопоставят на опитите на "някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски професии - съдийската и прокурорската", като гарантират, че никога не биха си позволили да се намесват в номинациите, дискусиите и правомощията на президента, ако има процедури за избор на председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.


Освен това призовават процедурата да бъде завършена при спазване на конституцията и законите, както и за проява на държавническа мъдрост, за конструктивно и отговорно поведение, както и да не се допуска политическо вмешателство в работата на прокуратурата.


Следователи се обявиха против политизирането на дебата


Камарата на следователите се обръща с отворено писмо до президента Румен Радев, до ВСС и Инспектората към ВСС, а в него се посочва, че процедурата е била прозрачна и проведена изцяло според изискванията на закона.


По време на процедурата е имало и възможност за въпроси както от членовете на ВСС, така и от граждани и организации, а от тази възможност да се възползвали и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и членовете на съдийската колегия на ВСС Атанаска Дишева и Олга Керелска, посочват следователите.


"Считаме, че езикът на персонална и институционална конфронтация нагнетяват напрежение в съдебната система и са в очевидна вреда на институциите в държавата и на гражданското общество. Политизирането на процедурата за избор на главен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а противопоставянето на отделните части на съдебната система е във вреда на всички, но най-вече за гражданите", се казва в отвореното писмо.


Според следователите фокусът се измества от професионалните качества на Иван Гешев към политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск върху избора на главен прокурор, а това е в нарушение на буквата и духа на закона и правилата за избор на тримата големи в съдебната власт.


"В този смисъл остро възразяваме срещу продължаващия политически натиск, включително с декларации и отворени писма, целящи да предизвикат скандал и генериране на фалшиви новини", посочват от камарата на следователите.


Те призовават членовете на ВСС да отстояват независимостта съдебната власт и на прокуратурата като част от нея и да не допускат институционални и междуличностни конфликти, както и процедурата по избора на нов главен прокурор да приключи в разумни срокове.


Първите думи на Гешев, Цацаров и министър Данаил Кирилов след гласуването - тук
Как бе избран повторно Иван Гешев - тук
Как протече заседанието във ВСС и протестите отвън - четете тук.
Защо Румен Радев върна избора на Гешев за главен прокурор - четете тук
Първото изслушване и гласуване за Иван Гешев - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Мачкай Гешев!

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Това го пишат специално за Да България, ама те са писатели, а не читатели.
  Президентът вече е време да си седне на задника и да си изпълни задълженията съгласно Конституцията.
  Ако е решил да клати държавата, няма да си изкара мандата.

 3. 3 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Любопитно

  Тия пък не знаят ли, че Гешев не трябва да се защитава, а да се плюе?

  Gunter glieben glauchen globen
 4. 4 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 791 Гневно

  Аз не подкрепям Гешев. Той е част от организираната престъпност. Двамата с Цацаров, нямат място в съдебната система, даже и като чистачи.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 5. 5 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  От ДБ настояват пРезидента да бави топката до след Нова година, след което ще започнат едни всенародни протести срещу Гешев, съчетани с такива срещу високите сметки за парно и ток.

  Gunter glieben glauchen globen
 6. 6 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  От ДБ настояват пРезидента да бави топката до след Нова година, след което ще започнат едни всенародни протести срещу Гешев, съчетани с такива срещу високите сметки за парно и ток.

  Gunter glieben glauchen globen
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА НЕРАЗУМЕН ИЗБОР ИСКАТ РАЗУМЕН СРОК?????

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#7] от "aramissss":

  Искаш да кажеш неудобен избор.

 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията!!!!
  Защо ли ДС, която създаде ДПС го нарече движение за права и свободи?
  Това, че ДС трябва задължително да фигурира в абревиатурата е ясно защо. Те винаги са изпитвали удоволствие да се гаврят със стадото. Демонстрират го все по-арогантно. И както го демонстрират, така и превзеха изцяло държавата, под зоркия поглед на изцъклените очи на стадото.

 10. 10 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Трябва да имаш много тъмни интереси и нечиста съвест, за да притискаш президента да издава указ, без той да е заявил, че няма да издаде!!!

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#10] от "авторът":

  Конституцията му е вменила това задължение, да не е ставал президент, ако е смятал, че тя не му се нрави.

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Прокурорите и следователите хубаво да видят къде са им началниците в #Апартаментгейт:
  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/2631615610223538

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ТОЯ СЕ ДЪРЖЕШЕ НА ПРЕПИТВАНЕТО СЯКАШ КАНДИДАТСТВУВА ЗА ПОСТА "ГЛАВЕН ПРОСТАК НА РЕПУБЛИКАТА". И С ТОВА ЯВНО Е СПЕЧЕЛИЛ ЛЮБОВТА НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ...
  И ЗА КВО СА СЕ РАЗБЪРЗАЛИ ТОЛКОВА????
  ЩО НЕ СИ ГОНЯТ ГАЛЕВИТЕ И БРЕНДО ,АМИ ТОРМОЗЯТ ПРЕЗИДЕНТА???
  НАД 150 НЕРАЗКРИТИ ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА ИМА ,А ТЕ СИ ПИШАТ ПЕТИЦИЙКИ...ЗА ТУЙ ЛИ ГИ ИЗДЪРЖАМЕ?????

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  ЗАПИСИ ОТ РАЗПИТИ РАЗКРИВАТ СДЕЛКИ НА ГЕШЕВ С ПРЕСТЪПНАТА ГРУПИРОВКА НЕДОСЕГАЕМИТЕ !!!
  Ето какво се чува от страна на Иван Гешев:
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2672897476095351

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1363 Весело

  Не са изкарали "обучение" в БХК, даже и НПО-та не са, значи мнението им няма значение.

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  БОЕЦ сезира ЕК и Лаура Кьовеши за позорният избор на Гешев!
  http://www.boec-bg.com/archives/2639

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#13] от "aramissss":

  Президентът пак ли дна президент?
  Щото му викахте резидента, доколкото си спомням.
  И като подпише пак така ще му викате...

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1363 Весело

  ТОЯ СЕ ДЪРЖЕШЕ НА ПРЕПИТВАНЕТО СЯКАШ КАНДИДАТСТВУВА ЗА ПОСТА "ГЛАВЕН ПРОСТАК НА РЕПУБЛИКАТА". И С ТОВА ЯВНО Е СПЕЧЕЛИЛ ЛЮБОВТА НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ...И ЗА КВО СА СЕ РАЗБЪРЗАЛИ ТОЛКОВА????ЩО НЕ СИ ГОНЯТ ГАЛЕВИТЕ И БРЕНДО ,АМИ ТОРМОЗЯТ ПРЕЗИДЕНТА???НАД 150 НЕРАЗКРИТИ ПОРЪЧКОВИ УБИЙСТВА ИМА ,А ТЕ СИ ПИШАТ ПЕТИЦИЙКИ...ЗА ТУЙ ЛИ ГИ ИЗДЪРЖАМЕ?????
  —цитат от коментар 13 на aramissss


  Нямаш ли още по-големи букви за да изразиш горещата си любов към СВОЯ пРезидент?

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#13] от "aramissss":Президентът пак ли дна президент?Щото му викахте резидента, доколкото си спомням.И като подпише пак така ще му викате...
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  И РЕЗИДЕНТ ДА Е,ЩО ШЕ ГО ТОРМОЗЯТ ТИЯ БЕЗДЕЛНИЦИ?

 20. 20 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2324 Гневно

  Мачкай Гешев!
  —цитат от коментар 1 на оКоМаНапрай


  .....да ОТПОЧНЕ от """"прехода"""........!!!!!...ииии """"юнаците"""" ДЕТО ПРОБИХА ДЪРЖАВАТА........!!!!!?????!!!!........нема как сичко да е на СКРАП - старо ЖЕЛЕЗО , ХОРИЦАТА на УЛИЦАТА , шепа СВРЪХ БОГАТИ..../....БАЩИНИЯ ли е КАКВО...../...!!!!????!!!!....ииии да НЕМА ВИНОВНИ......!!!!!..????....!!!!!.......и целия "СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН """ """"КОНТРОЛ"""......и тез ЮНАЦИ да ги """ПРЕСЛУША"""и НАБУТА на Т О П Л О ......!!!!!........това МАААЛА ли ЕЕЕЕ../вилает лиии/
  ....????!!!!!????....или ДЪРЖАВА ЧЛЕН на Е С...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#19] от "aramissss":

  Той и без това няма работа, да подписва в срок и да се свършва.

 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5272 Любопитно

  До коментар [#16] от "Наблюдател":

  А някой няма ли сезира ЕК и Кьовеши за дейността на БОЕЦ?

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23 Профил на Kuro Rivera
  Kuro Rivera
  Рейтинг: 86 Неутрално

  И тръгнаха едни бойчета активирани от един с мангизи да защиташат демокрацията както те си знаят.

 24. 24 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "Според следователите фокусът се измества от професионалните качества на Иван Гешев kъм политически дебат и опитите за упражняване на външен натиск върху избора на главен прокурор..."
  Emи emo ги професионалните качества на Гешев:
  Kато прокурор в Софийската районна прокуратура Гешев е внесъл в съда 134 обвинителни акта за три години, а като обвинител в по-горната Софийска градска прокуратура - само 15 акта. През 2016 г. Гешев е командирован в Специализираната прокуратура и става неин ръководител. Като такъв не е писал обвинителни актове.

 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ ЗАСТАНАЛИ ЗАД ГЕШЕВ!!!!
  УЖАС!!!!!
  ГОЛЕМ ЗОР ЩЕ ВИДИ ГОРКИЯ ГЕШЕФ ДОКАТО МУ СЕ ИЗРЕДЯТ...
  НО ЩЕ ТЪРПИ.ЩОТО Е ОТ ЛЮБОВ.

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2967 Весело

  До коментар [#16] от "Наблюдател":

  "БОЕЦ сезира ЕК и Лаура Кьовеши за позорният избор на Гешев!"

  Че при крайния избор самата Кьовеши беше единствен кандидат!

 27. 27 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Само че в Конституцуията няма срок.

 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":
  Конституцията не е предвидила да се упражнява натиск върху президента, за да издаде указ, т. е. да изпълни задълженията си. Изминалите няколко дни ли от повторното гласуване на Гешев дадоха основания да се упражнява натиск. Само тази реакция да се вземе предвид, няма как да не разбереш, че Гешев е радост за олигархията.

 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  „Уронване престижа на процедурата”— едва ли е по силите на някого да се справи по-добре с тази задача от Гешев и Цацаров.

 30. Това под строй и по списък ли?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 31. 31 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Мачкай Гешев!
  —цитат от коментар 1 на оКоМаНапрай


  Този сигурно иска да си повиши жизнения стандарт от нископлатен оператор на бариера до по-високо платен, доверен на властта милиционер на новия ред, защото очевидно за друго не става. И без това на новия ред му трябват такива, които да разбиват главите на противниците без да се замислят.

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#28] от "авторът":

  Да България упражни натиск при предишното му неподписване като се настани под кабинета му.
  В резултат се получи немотивирано неподписване...

 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1071 Весело

  До коментар [#26] от "Дон Кихот":
  А на първия етап в България кой беше съперник на Гешев?!

 34. 34 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Когато преди поколение стартира времето на демократичното завинаги, отличителна черта на първите демократи бяха буйните коси и бради - визия, нещо средно между битник и клошар. След като приватизираха демокрацията с малко, но завинаги, днешните баш демократи и нейни пазители, копои, съхранители, охранители, тук-там мъчители, започнаха да се появяват пред публиката като кьосета с бръснати кубета - визия характерна за хората на Илиянски, братя Илиеви, Карамански, Пашата и други изявени български демократи от ъндерграунда на 90-те години, които постигнаха изключителен успех - вкараха своите представители в елита на управлението, като най-елитният техен представител зае поста министър-председател. В резултат демокрацията почти умря, а елитът заприлича на свинска пача.

 35. 35 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Ето ви и отговора на Гешев, специално за Дневник.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7882767

 36. 36 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3912 Весело

  До коментар [#29] от "Fiji":

  Имах предвид „уронване престижа на прокуратурата”, но съм забелязала, че когато искам да напиша от телефона си нещо срещу Гешев и Цацаров, телефонът ми се прави на три и половина и все гледа да ме редактира. Или е подкупен, или го е страх.

 37. 37 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  И как беше .....
  ГЕШЕВ Е РАДОСТ!
  Даммм

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 38. 38 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  И как беше .....
  ГЕШЕВ Е РАДОСТ!
  Даммм

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Нямаше начин една "уйдурмичка" магнаурска да няма......

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  ........ "разумен срок" викат......ъхъ...... а тея дето трият наровете, в "специализираният" по 2 години до старта на делото........там разум, ще искат ли или там няма смисъл, безнадежна хавата с "пръскачките".......

 41. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  И "старият" Недялко Йорданов бил в "граждански" арест със забрана да напуска Бургас ......... Щот и той бил "мнооооооооо" опасен (организирана пенсионерска група).......хахаха...... Не знам..... стават за смях ама не се усещат....

 42. 42 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тези две организации толкова ли не можаха да намерят един прокурор който да не е един арогантен простак? Втори Боко дето бацка чуждите дипломатки по магистралите. Срам.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  Това е конфликт на интереси. Не могат подчинени и зависими от Гешев , да искат назначението му.

 44. 44 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Братът на Гешев е шеф на охраната на президента. Оплетени като свински черва и що трябва да се натискат и подканят ? Ясно е, че ще подпише, дайте му време да се направи , че мисли. Някакъв друг срок ли изпуска мафията на тримата шишковци? Нещо зад кулисите?

 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#35] от "НеКой":
  Ако този отговор на Гешев те удовлетворява, не виждам какви интелектуални и граждански претенции можеш да предявяваш във форума оттук нататък.

 46. 46 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Не виждам тези какво смятат за разумен срок. 5 минути добре ли е? Щото един друг подлизурко беше много щедър, даде 3 до 7 дни...

 47. 47 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2730129207038844
  #Апартаментгейт без край...
  Два апартамента, една и съща сграда, една и съща година. Единият е три пъти по-евтин. Той е на жената до Иван Гешев - Детелина Ханчева. Другият е на Бай Георги - който е никой. Жената на Гешев плаща 470 лв. на кв. м. а Бай Георги плаща 1300 лв. на кв.м. За едно и също.
  Гледай, Българино и брой, смятай. От правосъдна система не разбираш, от милиционерщина не разбираш, но за цените на имотите всичко знаеш, нали? Апартаментът, имотецът са ти Светая Светих.
  Виждаш ли я сега корупцията? Виждаш ли, в каква кална дупка си натикан и как цял живот ще плащаш като този бай Георги пазарната цена за всичко от изтънелия си джоб, докато роднините на Гешев ще плащат тройно по-малко. Защото ти си никой, а той е безнаказан големец. И най-вече защото си стоиш пред телевизора, пиеш ракийка, бодеш салатка и псуваш скапания си живот, вместо като чехите да излезеш да отстояваш своята чест и достойнство на гражданин на площада. #ОТПОР #НЕНАГЕШЕВ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK