Апелативният съд намали присъдата на акушерка, опитала да убие новородено

Акушерката от "Софиямед" Емилия Ковачева бе осъдена на две инстанции за опит за убийство на новородено, но апелативният съд намали наказанието й с две години

© Цветелина Белутова, Капитал

Акушерката от "Софиямед" Емилия Ковачева бе осъдена на две инстанции за опит за убийство на новородено, но апелативният съд намали наказанието й с две годиниСъстав на Софийския апелативен съд (САС) намали с 2 години наказанието на акушерката Емилия Ковачева и я осъди на 16 г. затвор за опит за убийство на новородено. Магистратите потвърдиха и на втора инстанция обезщетението от 400 000 лв., което трябва да плати на родителите на пострадалата Никол.


Присъдата на състава с председател Камен Иванов и членове Алексей Трифонов и Емилия Колева не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд (ВКС).


На първа инстанция в Софийския градски съд акушерката беше осъдена на 18 години затвор за опит за убийство на новородено, а според експертизите единствено навременната намеса на лекарски екип е спасил детето.
През декември 2015 г. Емилия Ковачева беше обвинена, че в нощта на 17 срещу 18 април в неонатологичното отделение на болница "Софиямед" в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени направила опит умишлено да убие Никол.


Час и половина тя е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост, и само адекватната лекарска намеса впоследствие предотвратила смъртта.

По-късно се разбра, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото. То обаче продължи близо 2 години на първа инстанция заради постоянни възражения на защитата на подсъдимата и множеството експертизи.


Днес момиченцето е на 4 г., посещава детска градина, но страда от епилепсия.


Апелативният съд се съгласява изцяло с изводите на градския съд, като решава да намали само размера на наказанието. В мотивите си апелативните магистрати подчертават, че акушерката не е страдала от психично заболяване, нито пък е имала симптомите на професионален "бърнаут" - теза, която бе поддържана от защитата, тъй като акушерката е работила 36 часа без почивка.


"Няма убедителни данни за развитието на такъв синдром у подсъдимата с оглед на упражняваната от нея професия. Колегите ѝ заявяват, че се е отнасяла отговорно към задълженията си, без оплаквания и конфликти. По делото няма данни за и от изследвания на здравето и субективните оплаквания на персонала от отделението по неонатология във връзка с охрана на труда и безопасността в болницата", пишат тримата съдии.


Едновременно с това обаче те подчертават, че Ковачева е работила много, не са ѝ осигурявани изискваните от закона почивки, работила е извънредно в нарушение на закона и това в някаква степен е допринесло за действията ѝ.


"Настоящият съдебен състав счита, че именно изброените многобройни нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя в значителна степен са улеснили извършването на деянието от страна на подсъдимата", посочва тричленният съдебен състав.


Освен това съдиите приемат, че наказанието на Емилия Ковачева трябва да бъде намалено, тъй като тя е изразила съжаление за стореното, вдовица е и се грижи сама за двете си деца.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 850 Неутрално

  офф ,"опитала да убие новородено" ,отвратително, манипулативно заглавие ,достойно за пик

 2. 2 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1022 Гневно

  Дано в затвора попадне на яки съкилийнички,които се грижат за нея,както тя за горкото бебенце.

 3. 3 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  офф ,"опитала да убие новородено" ,отвратително, манипулативно заглавие ,достойно за пик
  —цитат от коментар 1 на Stewie


  Какво му е манипулативното, точно за това я съдят.
  всичко е отвратително в случая.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 4. 4 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  И все пак: великият български съд разкрил ли е мотивите на подсъдимата? Ужасното престъпление е факт, но защо го е направила тази примерна майка и примерна акушерка? С това ни най-малко не оправдавам тази потенциална убийца, но се питам колко други като нея работят в неонатологиите и другите болници с безпомощни хора. Очевидно мотивите са безинтересни за прокурори и съдии.

 5. 5 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сега "експертите " по съдебната система пак са се вторачили в съда, който прилага закона, а не се замислят, каква е тази здравна система, в която акушерка работи 36 часа без почивка. Подобни случаи само ще зачестяват, в безнадежно потъващото здравеопазване с некадърно управление и липса на реформи.

  Жената ще бъде осъдена, но това няма да предотварти следващия случай. Защото тази жена не убиец на бебета, а просто е продукт на системата.

 6. 6 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Апелативният съд намали присъдата на акушерка, опитала да убие новородено"

  И защо са й намалили присъдата? Горкото дете ще страда цял живот, не се знае дали няма и други сериозни проблеми вследствие на побоя, един съсипан живот...
  Тая ще лежи някоя и друга година и ще я пуснат.
  По правило обезщетенията не се изплащат, цялото имущество се прехвърля на роднини и пострадалите не получават и стотинка.

 7. 7 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Много критика , но защо на никой не му прави впечатление нарушенията на работодателя. Че е виновна виновна е! Но не по-малко виновни са от Софиямед.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  За разлика от тази "акушерка" и Хитлер не е убил никого с ръцете си, подписвал е решения, също като съда.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Тази ли е най-голямата престъпничка в държавата. Колко лекари ги хванаха с рушвети и колко народ измря задари некадърност, ама те са от бялата мафия, там медиите не барат, нещастни сте.
  А па за другата мафия, ни дума ни вопъл ни сто. Нищо, тя България си се топи, смешни сте!!!!!!!!!!!!!!!!1

 10. 10 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Без да оневинявам извършителката, работодателя трябва да понесе голяма част от вината в случая.

  Какъв е тази работна смяна от 36 часа ?!?
  Колко хора тук са пробвали да работят без прекъсване 36 часа и колко адекватни ще са действията им на края?

  Това са нечовешки условия - съответно резултата е нечовешки действия!!

 11. 11 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#6] от "ckn29372393":

  Беше писано, че тя веднага е прехвърлила всичко.
  Горката тя.
  А статията защо не споменава, че на видеото бие и други деца?
  Дано някой да постъпи така с децата й, че да разбере, какво зло е сторила на бебето.
  Епилепсията не е просто припадък от време на време. Освен, че може да припаднеш на лошо място и да си разбиеш главата, тя ако са много припадъците, пречи на детето дори да се научи да ходи, говори, да се образова, да работи много професии.
  И защо не се споменава в статията, кой точно е правил графика - например тя - за да спести билети за пътуване, а?
  Ненапечалбарената к..ка се оправдава, че гледала децата си - ами нали Никол също е дете? Или чуждото - удари в главата, докато кръвта във вентрикулите смаже мозъка?
  Сиктир.

 12. 12 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Опитала да убие - 16 години затвор, а Калинката Калпакчиев срещу пари - зъболекарят, който е УБИЛ - 3 години условно... Само че убиецът е наш човек, дупетат, те затова са си сложили калинката да ги съди.... Пфу!

 13. 13 Профил на vanko79
  vanko79
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Няма страшно, любимите на Дневник Калпакчиев и Лозан Панов ще я пуснат след 4-5 години!

 14. 14 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#10] от "everlast666":

  Персоналът сами са си размествали смените и събирали дежурствата за да имат повече почивни дни накуп. Вината на ръководството е, че е знаело за тази практика, но са си затваряли очите.

 15. 15 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "galapagas":

  Пробвай да работиш 36 часа непрекъснато и през цялото време да ти плачат новородени. Добави и стръкче генетична предразположеност към агресия и щипка патологично безпаричие. Картината ще се изясни.

 16. 16 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Аз бих я одрал жива и бавно ако бях бащата на детето... да се кръсти и целува икона, че жертвите й са някакви хрисими хорица.
  Нищо де, ще има едно 10 години да си мисли. 10 години, щото ще я пуснат предсрочно както става в нашата държава с всякакви убийци.

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  В арабските страни тая щяха да я убият с камъни.
  И не бих казал, че щеше да е незаслужено...

 18. 18 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Дано в затвора попадне на яки съкилийнички,които се грижат за нея,както тя за горкото бебенце.
  —цитат от коментар 2 на Sabbath


  На каквито и да попадне, няма да и простят. Но и да я терорят на почивки, пак ще оцелее, докато малката Никол е за жалост обречена. Няма епилепсия спонтанно излекувана, особено такава, следствие на черепно-мозъчна травма.
  Докъде може да оскотее човек? Гледала съм видеото след случката. И не мисля, че присъдата и е адекватна на деянието.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 19. 19 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Дано в затвора попадне на яки съкилийнички,които се грижат за нея,както тя за горкото бебенце.
  —цитат от коментар 2 на Sabbath


  На каквито и да попадне, няма да и простят. Но и да я терорят на почивки, пак ще оцелее, докато малката Никол е за жалост обречена. Няма епилепсия спонтанно излекувана, особено такава, следствие на черепно-мозъчна травма.
  Докъде може да оскотее човек? Гледала съм видеото след случката. И не мисля, че присъдата и е адекватна на деянието.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#19] от "tolkoli":

  39 пъти я е ударила, както и много други бебета през прегледаните на камерите 3-4 месеца.
  Тази жена е сериен убиец и никога не трябва да излиза от затвора.
  Господ да я накаже!

 21. 21 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Знам че докато гледах клипа, заснел това изчадие да пребива на почивки едно новородено, на два пъти едва не счупих лаптопа си. Голяма мъка си беше да го изгледам. Просто е трудно да се повярва на такава жестокост. Голямо е изкушението да искаш да я удушиш със собствените си ръце. И да я лежиш за свесна после.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 22. 22 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тази жена може и да не е психично болна, но не съм сигурен, че в момента на извършване на деянието е била в нормално психично здраве!

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  Заслужила си е наказанието и няма защо да го намалят.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 529 Гневно

  До коментар [#20] от "НеКой":Знам че докато гледах клипа, заснел това изчадие да пребива на почивки едно новородено, на два пъти едва не счупих лаптопа си. Голяма мъка си беше да го изгледам. Просто е трудно да се повярва на такава жестокост. Голямо е изкушението да искаш да я удушиш със собствените си ръце. И да я лежиш за свесна после.
  —цитат от коментар 21 на tolkoli


  Аз не можах!

  Sic transit..
 26. 26 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#21] от "tolkoli":

  ПП Гневен съм не на вас, а на тази..../ не знам как да я нарека/

  Sic transit..
 27. 27 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#4] от "galapagas":Пробвай да работиш 36 часа непрекъснато и през цялото време да ти плачат новородени. Добави и стръкче генетична предразположеност към агресия и щипка патологично безпаричие. Картината ще се изясни.
  —цитат от коментар 15 на hammurabi


  Много хора са на този хал, но не пребиват бебета.

  Всъщност тази жена вече пета година си живее вкъщи и "си гледа децата", които са към 30-годишни. Очевидно някой някъде няма интерес тя да лежи в затвора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK