Главният прокурор Сотир Цацаров е предложен за шеф на антикорупционната комисия

Сотир Цацаров беше в парламента, но си тръгна без да отговаря на журналистически въпроси.

© Юлия Лазарова

Сотир Цацаров беше в парламента, но си тръгна без да отговаря на журналистически въпроси.Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат официално изтича през януари, е номинацията на управляващите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това обявиха официално на пресконференция от ръководството на групата на ГЕРБ, както и депутати от ВМРО и от "Атака".Номинацията, която е подписана от депутати от трите партии, ще бъде внесена в деловодството на парламента днес. Цацаров беше и в Народното събрание, но си тръгна преди изявлението и не застана на трибуната с политиците, които го предложиха и обосноваваха кандидатурата. Депутати от НФСБ не били подписали предложението.
Засега единственият друг официално обявен кандидат е от партията на Веселин Марешки "Воля" - депутатът Симеон Найденов. От останалите парламентарни сили кандидатури не са издигани. БСП трябваше да обсъжда темата днес следобед, но неофициално социалисти коментираха, че нямат подходящ кандидат, който да предложат, и то с ясното разбиране, че няма да бъде избран. Срокът за номинации изтича утре.


Според източници на "Дневник" в спецслужбите разговори да поемат поста са водени и с Недялко Недялков – зам.-директор на ДАНС, с Ивайло Иванов – главен секретар на МВР, и с Христо Терзийски – директор на Главна дирекция "Национална полиция". Те обаче отказали. До днес на обед вариант за поста беше и настоящият депутат и бивш зам. вътрешен министър Красимир Ципов.


Кой е преговарял и още за екипа Гешев - Цацаров


"Разговорите с г-н Цацаров съм ги водил само и единствено аз, защото трябваше да бъде човек - малко или много "синя каска", да не е обвързан с никакво партийно или политическо ръководство. В момента това, че ние сме се обединили около една кандидатура, не означава, че това е политическа кандидатура", заяви пред журналисти депутатът от ВМРО Емил Димитров. За нас трябваше да бъде човек, който да е работил и да знае естеството на работата, допълни той. И след това обяви: "Г-н Цацаров е това, което всички останали не са", като допълни, че той не е искал да се занимава, но го убедили и се съгласил.


От думите му се разбра, че екипът между бъдещия главен прокурор Иван Гешев и Цацаров като шеф на антикорупционната комисия би бил най-добре работещият и това мнение се споделяло от много негови колеги в парламента, а много други се били притеснили. Димитров дори цитира разговори с депутати, които казвали, че за поста е подходящ "или Цацаров, или да не се занимаваме, все ни е едно кой ще бъде друг". Имаме един главен прокурор и една агенция със сходни функции, допълни Димитров.


Според шефа на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова за председател на комисията трябва да бъде избран български гражданин с високи професионални и нравствени качества и най-малко 10 години юридически стаж. По думите й дали борбата с корупцията да бъде успешна е въпрос, който касае интересите на всички български граждани, тъй като среда, освободена от корупция, привлича инвеститори.


Колегата й Валентин Радев смята, че Цацаров знае къде е разделението на властите и е убеден държавник. На въпрос на журналисти за изказването на главния прокурор за "две сгради, където се вземат решенията за тримата големи", той каза, че Цацаров го е убедил в разделението на властите, без да се съобразява с партиите.


Депутатът от "Атака" Явор Нотев обяви, че Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Освен това той бил заявил и демонстрирал готовност, заради което можело да му гласуват доверие.


Пресконференцията бе прекъсната, без да бъде отговорено на всички въпроси на журналисти.


Какво каза Цацаров за евентуалната му номинацията


Въпросът за евентуалната номинация на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия бе отправен на 14 ноември веднага след като Висшият съдебен съвет (ВСС) повторно избра с 20 гласа "за" и 4 гласа "против" Иван Гешев да заеме поста му.


Попитан дали е получавал покана да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ и как ще се развие професионалната му кариера Цацаров каза, че все още не е започнал да мисли за пенсиониране, но ако има някакви намерения, ще ги обяви официално.


Силвия Великова от БНР го попита дали смята да завърши мандата си, който изтича официално на 10 януари 2020 г., а след това добави: "Аз съм", за да бъде видяна в препълнената с журналисти зала.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1355 гласа

  1. За демонстрация чия е реалната власт в държавата (28.63%)
  2. Че ГЕРБ му е задължена (10.18%)
  3. Опит да се изчисти имиджът на институцията (2.51%)
  4. Че Цацаров ще запази лостовете си на влияние (5.68%)
  5. Че прокуратурата и КПКОНПИ ще продължат досегашната си политика (21.33%)
  6. Че комисията ще се отдалечи още повече от първоначалния си замисъл (8.19%)
  7. #КОЙ знае (20.52%)
  8. Друго (0.81%)
  9. Не мога да преценя (2.14%)

"Ама знам, че сте вие. Мислите ли, че не мога да ви позная дори и по гласа? Ако имам някакви планове и намерения за бъдещето си, които могат да включват и предаване на щафетата, а могат да включват и да доизкарам мандата си, преди да ги съобщя, ще ги обсъдя първо със семейството и със себе си", отговори главният прокурор.


Днес Цацаров си тръгна, без да отговаря на въпроси на медиите. Според Красимир Ципов от ГЕРБ това ще стане по време на изслушването преди избора.


Как ще бъде избран нов шеф на комисията


Номинираните за поста кандидати трябва в срок от 7 дни да представят необходимите документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и конфликт на интереси, както и концепция за работата на комисията. След становища на неправителствени и научни организации кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.


Изборът е с обикновено мнозинство - с поне половината от гласовете на присъстващите депутати. За избран се смята кандидатът, който събере най-много гласове. Според депутати изборът ще бъде факт до три седмици, т.е. в мандата на Цацаров като главен прокурор. Няма законов срок за встъпване в длъжност, но до месец трябва да освободи стария пост, което на практика ще съвпадне с изтичането на мандата му.


Новоизбраният председател на антикорупционното звено ще довърши мандата на доскорошния председател Пламен Георгиев и съответно няма да има пълния 6-годишен мандат, а се очаква да оглавява комисията в следващите около 4 години. Георгиев беше избран на поста през пролетта на 2018 г., но покрай продължителните скандали с имотите на властта и разкритието за незаконно надстроения му мезонет той подаде оставка през юли тази година.


Как се освобождава главен прокурор


Макар и депутати да смятат, че най-вероятно няма да се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор, пречка за това няма.


Главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Официално 7-годишният мандат на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Ако той реши да освободи поста преди изтичането на мандата, трябва да подаде оставка пред ВСС, а след това държавният глава да го освободи.


В случай че не е приключила процедурата по избор на нов главен прокурор (президентът Радев все още не е подписал указ за назначаването на Иван Гешев), ако Цацаров освободи поста, той трябва да бъде поет от негов заместник – Иван Гешев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK