Софийският университет преизбра ректора си за нов мандат

Софийският университет преизбра ректора си за нов мандат

© Юлия ЛазароваОчаквано Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" преизбра за нов мандат досегашния ректор проф. Анастас Герджиков, който бе единствен кандидат за поста. "За" бяха 254 от 318 участвали в гласуването, а вотът бе таен.


Мандатът на ректора е четири години, а една от целите през новия ще бъде повишаване на качеството и по-голяма интернационализация на образованието и научните изследвания. Освен това ректорът обяви, че трябва да развият университета по модерен начин, тъй като технологиите се развиват със скорост, която университетите трудно догонват.


Основно предизвикателство е и намаляващият брой на завършващите средно образование, което още повече повишава необходимостта от привличане на чуждестранни студенти. През академичната 2015/2016 година бакалаврите и магистрите в университета са били 23 330, а сега са 20 616, или с 2714 по-малко.
В отчета си за изтеклия мандат, който също бе приет от събранието, проф. Герджиков обяви финансова стабилизация на Софийския университет и съобщи, че задълженията на университета към Столичната община и Националната агенция за приходите са изчистени. Ежегодният финансов дефицит е намален с половин милион лв. - от 4 млн. до 3.5 млн. лв. На заседанието бе потвърдено, че университетът няма главен мениджър от близо две години. В отчета бе обявено, че Софийският университет е единственият български университет, който е сред първите 1000 в света.


За три години средната брутна работна заплата се е увеличила с повече от 53 на сто - от 1119 на 1713 лв. В момента основната заплата на професорите е 1100 лв., на доцентите - 980 лв., на главните асистенти - 850 лв., а на асистентите - 820 лв. В началото на мандата преподавателите са били 1705, а сега са 1590. В програмата си за новия мандат ректорът обещава възнагражденията да бъдат увеличени чувствително, като цел е увеличение до 60 на сто.


По правилник от 2017 г. заседанията на Общото събрание са закрити, но днес бе взето решение на избора на ректора да бъдат допускани и хора, които не са членове на академичната общност, в т.ч. и медии.


При отговори на въпроси преди избора проф. Анастас Герджиков каза, че замразеният договор с продуцента на университетската телевизия "Алма матер" няма да бъде възстановен, а ще се търси европейско финансиране. На питания за нуждата от ремонти той отвърна, че парите, с които университетът разполага, са по-малко от необходимите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK