Софийският университет преизбра ректора си за нов мандат

Софийският университет преизбра ректора си за нов мандат

© Юлия ЛазароваОчаквано Общото събрание на Софийския университет "Св. Климент Охридски" преизбра за нов мандат досегашния ректор проф. Анастас Герджиков, който бе единствен кандидат за поста. "За" бяха 254 от 318 участвали в гласуването, а вотът бе таен.


Мандатът на ректора е четири години, а една от целите през новия ще бъде повишаване на качеството и по-голяма интернационализация на образованието и научните изследвания. Освен това ректорът обяви, че трябва да развият университета по модерен начин, тъй като технологиите се развиват със скорост, която университетите трудно догонват.


Основно предизвикателство е и намаляващият брой на завършващите средно образование, което още повече повишава необходимостта от привличане на чуждестранни студенти. През академичната 2015/2016 година бакалаврите и магистрите в университета са били 23 330, а сега са 20 616, или с 2714 по-малко.
В отчета си за изтеклия мандат, който също бе приет от събранието, проф. Герджиков обяви финансова стабилизация на Софийския университет и съобщи, че задълженията на университета към Столичната община и Националната агенция за приходите са изчистени. Ежегодният финансов дефицит е намален с половин милион лв. - от 4 млн. до 3.5 млн. лв. На заседанието бе потвърдено, че университетът няма главен мениджър от близо две години. В отчета бе обявено, че Софийският университет е единственият български университет, който е сред първите 1000 в света.


За три години средната брутна работна заплата се е увеличила с повече от 53 на сто - от 1119 на 1713 лв. В момента основната заплата на професорите е 1100 лв., на доцентите - 980 лв., на главните асистенти - 850 лв., а на асистентите - 820 лв. В началото на мандата преподавателите са били 1705, а сега са 1590. В програмата си за новия мандат ректорът обещава възнагражденията да бъдат увеличени чувствително, като цел е увеличение до 60 на сто.


По правилник от 2017 г. заседанията на Общото събрание са закрити, но днес бе взето решение на избора на ректора да бъдат допускани и хора, които не са членове на академичната общност, в т.ч. и медии.


При отговори на въпроси преди избора проф. Анастас Герджиков каза, че замразеният договор с продуцента на университетската телевизия "Алма матер" няма да бъде възстановен, а ще се търси европейско финансиране. На питания за нуждата от ремонти той отвърна, че парите, с които университетът разполага, са по-малко от необходимите.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И заплатата на майката на ректора - също. Тя с повече от 50%

 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Успешен мандат професор Герджиков.

 3. 3 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Значи и тук още от същото!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  От този анализ на изминалте няколко години се абиват на очи две неща:
  -намаляването на студенти с около 10%
  - увеличението на заплатите/и намаляването на преподавателите/
  Истината е , че в България има прекалено много ВУЗ-ве и прекалено много студенти за нашите има-няма 7 милиона души население!кога ще се започне якото рязане.............не се знае?!Но колкото повече се отлага , то толкова по-болезнено ще е !

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#1] от "Yavor Raychev":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На нея специално може да е и повече!

 6. 6 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  "кога ще се започне якото рязане............."

  Как точно според вас трябва да започне рязането? Не се заяждам, просто питам. Ето, вие, например, сте човекът, от когото зависи раздаването на пари. На кого ще дадете и кого ще орежете?

 7. 7 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "В момента основната заплата на професорите е 1100 лв., на доцентите - 980 лв., на главните асистенти - 850 лв., а на асистентите - 820 лв."

  Шофьорите в градския транспорт (нямам нищо против тях, давам ги за сравнение) вземат по-големи заплати дори и от професорите.

 8. 8 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Уха, маминка ще захлеби.

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Избран е също като главен прокурор.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Любопитно

  Ректорът ми изглежда умен мъж, но Софийският университет не може да влезе в една европейска класация за топ 500 или топ 1000 висши учебни заведения на континента.
  Иначе да се покачват заплатите на преподавателите и да има по-малко студенти - няма лошо, но как се измерва адекватно, че мандатът е бил успешен?
  Сравнението е може би малко нечестно, но и Цацаров смята, че мандатът му е бил успешен - като няма критерии или обективни измерители да докажеш това или противното, остава единствено надвикването.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#6] от "grajdanin1":

  Нямам представа!Логиката обаче е ясна- има над 50 ВУЗ-за у нас/мисля , че са 51-общо държавни и частни// , а населението е около 7 милиона!Според критериите на развитите страни на около 700-800 хил.души има един ВУЗ!Това означава , че у нас между 8-10 ВУЗ за нашата страна е нормална цифра!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Софийският университет е около 850 - то място в световната класация за висшите учебни заведения в света и е единствният БГ ВУЗ в челните 1000 висши учебни заведения!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#7] от "stanchopansa":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  В България всичко е "нагоре с краката"!

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  До коментар [#13] от "bat_plamen":

  поне според мен подобно място не е повод за голяма гордост, нали така.

 16. 16 Профил на christkiller
  christkiller
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":Нямам представа!Логиката обаче е ясна- има над 50 ВУЗ-за у нас/мисля , че са 51-общо държавни и частни// , а населението е около 7 милиона!Според критериите на развитите страни на около 700-800 хил.души има един ВУЗ!Това означава , че у нас между 8-10 ВУЗ за нашата страна е нормална цифра!
  —цитат от коментар 12 на bat_plamen


  ВУЗ-ове има много, но точно СУ е от малкото държащи някакво качество.

 17. 17 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Избори, но един кандидат...

  Какво са избирали?

 18. 18 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Избран е също като главен прокурор.
  —цитат от коментар 9 на palav_nik


  Ти на Индиана Джоунс помощник ли си?

  Марс е изконна Американска територия!
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Ти на Индиана Джоунс помощник ли си?"

  Ъхъм, бачкам в Храма на обречените...

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#12] от "bat_plamen":

  Ето това е честен отговор. А реалността е, че веднъж изпуснат от бутилката духът не може да се върне обратно. Проблемът има и социална, а следователно и политическа страна. Всеки град се бори да има университет, защото това задържа млади хора там и донякъде спира обезлюдяването. Наемит се вдигат, има някакъв живот и алъшвериш (ако не за друго, то поне за алкохол и презервативи). Всички знаем, че огромна част от вузовете в провинцията са порнография, но какво ще стане ако се закрият? Всички студенти в София - ами не е реално.
  Отделно почти всички факултети, не само извън София, с изключение на природните факултети в СУ, някои медицински факултети и, колкото и да е чудно, ХТМУ нямат никаква (буквално никаква) научна продукция според международните бази данни и следователно работещите там няма как да бъдат сравнявани и оценявани обективно.
  Ако питате мен, не съм оптимист. Нещата в учебните и научни среди са извън контрол десетилетия и не се вижда светлина в тунела!

 21. 21 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И той като Гешев за Главен Прокурор беше избран без противникова кандидатура. Но без протести.

  niki
 22. 22 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  "За три години средната брутна работна заплата се е увеличила с повече от 53 на сто - от 1119 на 1713 лв. В момента основната заплата на професорите е 1100 лв., на доцентите - 980 лв., на главните асистенти - 850 лв., а на асистентите - 820 лв. В началото на мандата преподавателите са били 1705, а сега са 1590. "

  Оснивна заплата на професор да е 1100 лева?!! НЕ го вярвам тоя виц!

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Определено е така!Но няма как ситуацията у нас да не рефлектира и в системата за висшето образование!У нас се кара по принцип "на ангро"............., а качеството е най-вече на теория /и на документи/!

 24. 24 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  "Ти на Индиана Джоунс помощник ли си?"Ъхъм, бачкам в Храма на обречените...
  —цитат от коментар 19 на palav_nik


  Това беше доста оригинално.....питам се защо аз бачкам ИЗВЪН храма на обречените. Или си е просто карма да се родиш в България...и на Марс да ме телепортират...все тая.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#20] от "grajdanin1":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поздравления за този точен коментар!Обаче вечно не може да е така, нали..............?!Прекалено сме изостанали от съвремените модели, а трябва да се "влиза в час"!Аз имам две приятелски семейства , които са преподаватели във ВТУ и имам някаква представа колко се влошава ситуацията у нас!Рано или късно трябва да се "реже до кокал", защото всичко друго е излишно харчене на държавна пара!Освен това от десетилетия се върти една мантра за младите студенти:"Сега учите , а след няколко години като завършите ще е по-добре"!А реалността е , че е пълно с вишисти у нас , които работят професии без да се иска за това висше образование!

 26. 26 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2660 Весело


  —цитат от коментар 9 на palav_nik


  Ти на Индиана Джоунс помощник ли си?

  "Ти на Индиана Джоунс помощник ли си?"Ъхъм, бачкам в Храма на обречените...
  —цитат от коментар 19 на palav_nik


  Нямаш ама никАкъв инстинкт за самосъхранение...е мое ли така да отговаряш на Сатанаил, та чак 66...ша ма уморите ве хора! Какви са тия никове,,,един се кръстил Хламидия и коментира че било гадост да има музей на вагината/вж, статията от началото на деня за клитора с крачета..хихихи/...

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 27. 27 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ебаси мизерията. С такива смешни заплати кой професор ще е мотивиран да преподава? Ясно е защо нивото на студентите които излизат от там е толкова ниско и в Европа никой не ги бръсне за сливи.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#16] от "christkiller":

  Няма спор в това!СУ е водещият ВУЗ у нас , но е пълно с пълнеж в провинцията!

 29. 29 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#6] от "grajdanin1":

  Еми казал е човека - има твърде много университети. Значи почват с най-смотаните :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#20] от "grajdanin1":

  ако проблемът е социален, да закриват смешните университети и от спестените пари да дават социални помощи на уволнените.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И този мяза на мутра, макар и ректор на СУ.
  Това, мутроподобието, да не би да е български синдром?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 32. 32 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Не им коментирайте заплатите на преподавателите. Ако те разчитат само на заплата, а не на разработки, проекти, платени изследвания и т.н. и тази заплата им е много. Не стават и чеп за зеле.

 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Любопитно

  Какъв морален императив могат да бъдат тези, които избраха мамин Наско ?!

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално
 35. 35 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тези "професори" с тези заплати явно ги познават само чистачките на СУ

 36. 36 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Когато си представям комунист и номенклатура , ми изплува лицето на тоя плужек!

 37. 37 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 181 Весело

  Много професор в тоя форум!

 38. 38 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "В момента основната заплата на професорите е 1100 лв., на доцентите - 980 лв., на главните асистенти - 850 лв., а на асистентите - 820 лв."Шофьорите в градския транспорт (нямам нищо против тях, давам ги за сравнение) вземат по-големи заплати дори и от професорите.
  —цитат от коментар 7 на stanchopansa


  ЯНАКИ СТОИЛОВ,БУРУДЖИЕВА,ПИРГОВА И ПРОЧИЕ ЧЕРВЕНИ ОТПАДЪЦИ,С КОИТО Е ПЪЛЕН СУ СА АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗНИ.
  А ШОФЬОРИТЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ОПРЕДЕЛЕНО ВЪРШАТ ДОСТОЙНА И ПОЛЕЗНА РАБОТА..

 39. 39 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ВСИЧКИТЕ МИЖИТУРКИ ОТ ВСС,КОИТО ПРОБУТАХА ЧЕНГЕДЖИЙСКИЯ КАНДИДАТ НА ПОСТА ГЛАВЕН ПРОКУРОР СА ВЪЗПИТАНИЦИ НА СУ.
  ЕТО ТАКЪВ КАФЯВ ПРОДУКТ БЪЛВА ТЯХНАТА АЛМА МАТЕР.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK