Анастасия Димитрова-Мозер: Щрихи от един живот в трудно време

Награждаване с орден "Стара планина" на Анастасия Димитрова-Мозер от президента Росен Плевнелиев, 2015 г.

© Юлия Лазарова

Награждаване с орден "Стара планина" на Анастасия Димитрова-Мозер от президента Росен Плевнелиев, 2015 г.Това е заглавието на току-що излязлата книга на Анастасия Димитрова-Мозер - "Щрихи от един живот в трудно време", издадена от издателство "Сиела" и представена във вторник в препълнената зала на Държавна агенция "Архиви". Мястото не е случайно - консултант на книгата е доц. Михаил Груев, директор на агенцията и доктор на историческите науки. Книгата е написана от съмишленика и съратник на Анастасия Мозер - Драголюб Гаджев - журналист на свободна практика и автор на множество книги, но има формата на автобиография.


Анастасия Димитрова-Мозер е дъщеря на земеделския лидер от времето на Царство България и непосредствено след 9 септември 1944 г. - д-р Г. М. Димитров, популярен като ГеМе-то сред своите привърженици. Така "Щрихи от един живот в трудно време" е документ не само за живота на Анастасия Мозер и за нейния бележит баща, а за три етапа от българската история, като третият е преходът към демокрация и присъединяване към Европейския съюз.


За противодържавна дейност - съпротива срещу включването на България в Тристранния пакт, д-р Г. М. Димитров е бил осъден в Царство България, но успява да избяга от затвора и през Истанбул се озовава и пребивава в различни страни от Близкия изток. След 9 септември 1944 се завръща в България, но заради опозиционната дейност на БЗНС е заплашен отново от затвор и благодарение на застъпничеството на САЩ успява да напусне страната заедно със съпругата си, А децата - Анастасия и брат й - остават тук при родителите на майка й.
Ако д-р Г. М. Димитров бе останал тук, вероятно е щяла да го последва трагичната съдба на другия земеделски лидер Никола Петков, който беше обесен през 1947 г., отбелязаха на представянето на книгата стари членове на БЗНС. Те коментираха също, че земеделците горяни, които излизали на въоръжена съпротива у нас срещу комунистическия режим, черпели кураж и надежда от факта, че техният лидер се намира в САЩ и ще осигури подкрепа оттам.


Едва през 60-те години на миналия век Анастасия напуска България и заминава при родителите си в САЩ. Там завършва Джорджтаунския университет. След падането на режима на Живков тя се завръща в България и заедно с други земеделци възстановява БЗНС и става депутат в три Народни събрания.


Благодарение на само на авторитета на своя баща, а и заради своята диалогичност и толерантност Анастасия Мозер успява да респектира и увлече привържениците на земеделските идеи, пише в своите бележки в края на книгата доц. Михаил Груев. А при сътресенията в демократичната общност и СДС в началото на 90-те години тя заедно с лидера на Демократическата партия Стефан Савов успяват да създадат обединението Народен къюз (*БЗНС - Демократическа партия). Г-н Савов не обичаше земеделците, но беше истински и мъдър джентълмен и разбираше същината на политическия момент, който налагаше общи действия, коментира Анастасия Мозер пред "Дарик радио" по повод излизането на книгата.


Анастасия Димитрова-Мозер след напускането на активната политика живее в САЩ, но пази българското си гражданство и си идва често в България. А на името на съпруга й е учредена фондация "Д-р Чарлз Мозер", която отпуска стипендии на студенти отличници от Нов български университет.


"Дневник" ще публикува откъс от книгата "Щрихи от един живот".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK