Цитат на деня: Прокуратурата е майстор в повдигането на творчески обвинения

Емил Георгиев

© Анелия Николова

Емил ГеоргиевПрокуратурата е майстор в повдигането на творчески обвинения." Това коментира в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице" адвокат Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки" по темата за издигането на Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).


Георгиев направи коментара в контекста на обвързаността между работата на прокуратурата и на антикорупционната комисия. Той посочи, че понякога обвинението може да бъде така формулирано от прокуратурата, че то да не отключва задължително процедура по отнемане на имущество от КПКОНПИ. Като пример Георгиев даде обвинението срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, че е предоставил фалшива информация, за да получи еврофинансиране за къща за гости.


"Създава се впечатление, че около крепостта на политическата корупция и задкулисие по високите етажи на властта се създават два непреодолими рова, които трябва да обезпечат и да защитят действията, както са били до момента, така и занапред. Тоест, политическата корупция по високите етажи на властта да бъдат точно толкова недосегаема, колкото бяха до момента", бе коментара на Георгиев за номинацията на Сотир Цацаров.
"Това е един разумен избор", изтъкна бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев, станал известен с репликата "Вие сте абсолютен престъпник" по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев, който впоследствие беше оправдан от съда. Василев изтъкна, че Цацаров има управленски опит и качества и посочи, че според доклади на КПКОНПИ се показва огромен размер не само на запорирано, но също на реално отнето имущество.


Емил Георгиев обаче възрази, като посочи, че липсва точно информация за това колко от отнетите благодарение на дейността ѝ средства са постъпили в бюджета. "Тази точно информация КПКОНПИ не я дава и бива съдена от медии по Закона за достъп до обществена информация. Също така упорито отказват да кажат колко струва тяхната дейност реално на данъкоплатеца, т.е. срещу всеки лев, който те уж са събрали за бюджета, колко са похарчили. Надявам се, ако Цацаров заеме позицията председател на КПКОНПИ по това да се работи". Той добави, че имиджът на комисията тотално е потънал след скандала с "Апартаментгейт".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK