Съдебният съвет игнорира писмото на съдиите, поискали дисциплинарка за Гешев

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че писмото на съдиите е постъпило в съвета, но министър Данаил Кирилов не го включил в дневния ред.

© Георги Кожухаров

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че писмото на съдиите е постъпило в съвета, но министър Данаил Кирилов не го включил в дневния ред.Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) засега няма да обсъжда писмото на над 160 съдии от цялата страна, които поискаха министърът на правосъдието Данаил Кирилов и избраният повторно за нов главен прокурор Иван Гешев да се извинят публично за свои думи и за поведението си по време на прегласуването на номинацията на 14 ноември.


Освен това съдиите настояха с отворено писмо срещу Гешев да започне и дисциплинарно производство заради отправените заплахи към Атанаска Дишева от съдийската колегия по време на една от почивките в коридора на съдебния съвет. Преди няколко дни Гешев заяви, че няма да се извинява на хора без чувство за хумор.


Днес темата повдигна председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който попита дали писмото е пристигнало, ще бъде ли включено в дневния ред и кога. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че е пристигнало, но не било включено в дневния ред.
"Не аз съм човекът, който определя дневния ред, а по Конституция и закон министърът на правосъдието го утвърждава", оправда се Магдалинчев и прехвърли отговорността към отсъстващия министър Кирилов. В Закона за съдебната власт обаче ясно е посочено, че проектът за дневен ред се изготвя от главния секретар, а след това се изпраща за съгласуване на министъра на правосъдието, който само го подписва.


Писмото е било внесено в понеделник, а срокът за включването му в дневния ред според правилника е не по-късно от 4 работни дни преди заседанието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK