Патриотите ще подкрепят Цацаров, искат промени в работата на антикорупционната комисия

Патриотите ще подкрепят Цацаров, искат промени в работата на антикорупционната комисия

© Георги КожухаровГрупата на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), обявиха от ръководството на групата след срещата си днес с него. В същото време депутатите обявиха, че настояват за промени и в законовите правила, по които работи комисията, и за административно преструктуриране на звеното, като застават също зад идеите на Цацаров за реформи, които той им представил. Сред исканията за промени са стесняване на кръга от проверявани хора, свиване на прекалените полицейски функции, административни промени, промяна в декларациите, които се подават и др.


Цацаров беше в парламента, за да се срещне с представители на "Обединени патриоти" и да им представи идеите си за работа. Разговаря и с представители на "Атака". Той вече получи индиректна подкрепа от ДПС, докато от БСП по-скоро няма да подкрепят нито една от двете кандидатури. Другият претендент за поста е Симеон Найденов, който беше предложен от "Воля".


На въпрос с какво Цацаров е убедил "Обединени патриоти", че е подходящ за длъжността, народният представител от НФСБ и председател на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика Борис Ячев отговори: "С виждането си за дейността като бъдещ председател на КПКОНПИ". Патриотите били доволни от визията на Цацаров за реформа както по отношение на законодателството, така и за това "как трябва да бъде вдигната комисията накрак, за да може да оправдае обществените очаквания".
Пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък заяви, че групата иска стесняване на обхвата на проверяваните от комисията държавници. По думите му сега се проверявали и шофьори в различни агенции и ведомства.


"И войниците на военна служба на Българската армия и те трябва да бъдат проверявани. Ако смятате, че това е нормално?", допълни Симеонов. "Говорим за десетки хиляди длъжностни лица, което ще създаде прекалено голямо натоварване на този орган и невъзможност за изпълняване на функциите му", отбеляза лидерът на НФСБ.


Патриотите чули и одобрили още разбирането на Цацаров за преки спешни промени, на които "чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия". Симеонов посочи, че са на едно мнение с Цацаров, че съставът на комисията е прекалено раздут, а в същото време други звена страдали от недостиг на специалисти.


Общо било разбирането също, че трябвало да се "разчисти антикорупционния закон с прекалените полицейски правомощия, СРС-та и други дейности, за които не е нормално те да извършват, комисията да не бъде репресивен орган", отбеляза Симеонов. "Тази дейност не е нормално те да я извършват", заяви той.


Друг въпрос бил доколко ще бъдат компетентни общинските власти и създаваните от тях местни комисии, на които трябвало да се прехвърлят част от функциите на КПКОНПИ за проверките на конфликти на интереси на местно ниво.


Декларациите, които държавниците подавали до КПКОНПИ, пък били прекалено усложнени и често се попълвали грешно заради неразбиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK