Съдът назначи техническа експертиза по делото на Мая Манолова за касиране на изборите

Мая Манолова обяви, че ще поиска от съда касиране на местните избори за столичен кмет веднага след приключване на балотажа на 4 ноември.

© Георги Кожухаров

Мая Манолова обяви, че ще поиска от съда касиране на местните избори за столичен кмет веднага след приключване на балотажа на 4 ноември.Административният съд София град (АССГ) назначи съдебно-техническа експертиза, наречена от съдията още математическа и компютърна, в хода на делото, заведено от кандидата за столичен кмет Мая Манолова с искане за касиране на местните избори в София.


На изборите за столичен кмет Йорданка Фандъкова, кандидат на местната коалиция ГЕРБ - СДС, изпревари с около 20 хил. гласа независимия кандидат Мая Манолова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от различни партии, сред които БСП и ДБГ (Движение България на гражданите). Веднага след приключване на втория тур щабът на Манолова изнесе данни за нарушения и тя обяви, че ще поиска касиране от съда.


Експертизата ще бъде извършена от две вещи лица, определи съдът, с три задачи, от които първата е да се изчисли резултатът на двамата кандидати въз основа на заверените копия и оригинала на протоколите, дали резултатът съответства на протокола на Общинската избирателна комисия (ОИК) и дали същият е правилно въведен в ЦИК. Втората задача е да се установи какъв брой избиратели е включен в избирателните списъци на ЦИК на първия и на втория тур и какъв брой е посочен в интернет- сайта. И третата задача - какъв брой в избирателните списъци на лицата с подадени декларации за гласуване на друго място е отразен в протокола на ОИК и какъв е действителният брой.
След като се запознае с резултатите от експертизата,


съдът тепърва ще реши дали да се пристъпи към броене на недействителни бюлетини


Съдът прие някои от 18-те искания на Манолова и инициативния комитет. Ще бъдат разпитани трима свидетели за нарушения при предаване на протоколите в Зала "Арена Армеец". Ответната страна - ОИК, остро възрази. За да има мир и състезателност, съдията допусна трима свидетели и на ответниците.


Съдът прие и искането да бъде изискана от ОИК схемата, по която са представяни протоколите от секциите в зала "Арена Армеец". Там бил допуснат само един застъпник на Манолова, но той нямал визуален контакт с работата на комисията.


Сред основните аргументи на Манолова е, че технически сътрудници са нанасяли поправки в 900 протокола на секционни избирателни комисии, а това трябвало да се прави от ОИК.


Ответната страна заяви, че "жалбоподателите не са наясно с реда" - това, че пликовете са отваряни от технически сътрудници не било нарушение, тъй като преди това протоколите били въведени в "Информационно обслужване".


Изисканите от съда документи трябва да бъдат представени в срок от три дни, а експертизата трябва да бъде готова най-късно ден преди следващото заседание на съда, което беше насрочено за 2 декември.


След днешното заседание Мая Манолова каза пред журналисти, че каквото и да реши съдът, с образуването на делото за касиране на изборите се разобличават "огромни манипулации в изборния процес и злоупотреби с гласовете на гражданите".


Председателят на ОИК Полина Витанова отрече да има пропуски и нарушения в организацията на изборния процес и че е спазена процедурата, разписана в Изборния кодекс и методическите указания на ЦИК.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK