"Артекс" за "Златен век": Намеренията на кмета на "Лозенец" не кореспондират със законността

"Артекс" за "Златен век": Намеренията на кмета на "Лозенец" не кореспондират със законността

© Юлия ЛазароваНамеренията на новия кмет на район "Лозенец" за събаряне на сградата "Златен век" не кореспондират със законността и решенията на съда, се казва в съобщение до медиите на компанията строител "Артекс". Вчера Константин Павлов от "Демократична България" отправи писмено искане до началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов да издаде заповед за премахване на сградата. Той се аргументира със загубилото правно действие разрешително за строеж на 120-метровия небостъргач, което според Павлов е било в сила до ноември 2017 г.


От "Артекс" посочват, че с решение от 30 юли 2019 Софийският административен съд е потвърдил валидността на Разрешението за строеж на "Златен век" и е отменило заповедта на ДНСК за спирането на строежа. "Напомняме също, че съдът счита, че съобразно практиката на ВАС десетгодишното разрешение за строеж на този и други подобни строежи, които промяната на ЗУТ е заварила през 2017, ще изтече през 2028 г", казват още от компанията.


От "Артекс" посочват още, че въпреки решението на Софийския административен съд работата по обекта е спряна, докато излезе окончателно решението по казуса на Върховния административен съд.

34-етажният небостъргач е най-големият проект на строителната компания "Артекс", която стана популярна тази година, след като се разбра, че високопоставени политици са купували от нея луксозни апартаменти на цени под нормалните за пазара. От фирмата уточниха, че спирането на строежа е причинило загуби за компанията в размер на 1.8 млн. лева.
"Златен век" беше спрян от ДНСК в началото на април след разпореждане на премиера Бойко Борисов. Ведомството установи допуснати редица нарушения - несъответствие между строежа и книжата за него.


В края на юли съдът отмени спирането на изграждането на сградата на фирмата "Артекс". През август ДНСК внесе касационна жалба до ВАС, с която поиска отмяна на решението на Софийския административен съд по казуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK