Законопроект предлага отпадане на забраната за купуване на земеделски земи от чужденци

Десислава Танева

© Анелия Николова

Десислава ТаневаПромени в Закона за земеделските земи ще отменят частично забраната за продажба на земеделски земи на чужденци. Текстовете са предложени за обществено обсъждане, каза пред Би Ти Ви министърът на земеделието Десислава Танева. Мораториумът за продажба на земи на чужденци бе наложен през 2014 г., с подкрепата на гласовете на ГЕРБ (тогава в опозиция) в парламента. Сега чужденци могат да притежават земеделска земя в България, ако докажат уседналост за период от 5 години.


С промените ще се позволи на граждани на ЕС да придобиват обработваемите земи, но мораториумът ще остане за хора от трети страни, поясни Танева. Тя изтъкна, че тече наказателна процедура срещу България и страната може да плаща глоби, ако не осигури равни права за гражданите от ЕС.


"Този текст се заобикаляше чрез регистрация на местно юридическо лице. Забраната за покупка от чужденци отпада, но на европейски граждани следва да се спазва с оглед общите права", обясни министърът. Тя не можа да отговори на въпрос какъв процент от земеделските земи е собственост на чужденци, но по думите ѝ е "минимален със сигурност".
Министърът коментира и темата за къщите за гости, строени с европейско финансиране, чиято проверка доведе до глоби за собственици на обща стойност 46 млн. лева.


Проверката на всички 288 къщи, изградени в периода 2007 - 2015 г., е установила, че 15 от тях изобщо не са функционирали. Собствениците на други 158 ще бъдат глобени, тъй като или не са изпълнили бизнес плана си или са изпълнили под 20% от заявените в него нощувки.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 586 Разстроено

  Явно правилните техни хора изкупиха на безценица земите които ги бяха купили чужденците и сега може вече. Мърсни подлоги. То така беше и с една фабрика за цигарени гилзи. Забраниха производството докато едно ПРАСЕ не я придоби на безценица. И туку виж след това можедше да се произвеждат вече. А за един ТЕЦ който не ставаше за студен резерв хич не ми се говори. И после ГРОБ били мислили за държавата. Те са ГРОБАРИ.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  На Територия БГ не и остава нищо друго освен да бъде разпродадена на едни "честни и демократични" наши хора от чужбина, по протокол.
  Без изненади.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 229 Гневно

  Чужденец, нашенец - макс 5000 дка. Другото е мафия.

 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Еее, то бива, бива....

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4436 Неутрално

  Южна Корея, Израел, Австралия и Китай, ще са в първите редици на купувачите. Недостига на земеделска земя, още повече, качествена такава, е колосален в тези страни.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Нека да купуват земеделска земя, но да нямат право промяна на статут -50 години.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Сигурно голяма част от земята вече е изкупена чрез поставени лица. А ако имаме неблагоразумието да си продадем земите може са стане така, че новите собственици да си внесат и работници и да променят етническия състав на цели райони. Най-добре ще е този законопроект да се отхвърли.

 8. 8 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Не съм оптимистично настроен за това предложение.

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Тези откога са в Европейския съюз?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Според мен Турция...

 11. 11 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#3] от "Georgi Beorgi":
  Да вземат за промер реформатана ал. стамболийски

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  продадеш ли си земята - продал си си и държавата. Справка - палестинците.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4436 Неутрално

  До коментар [#9] от "tribiri":

  Те са следващите.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1230 Весело

  До коментар [#4] от "hope":

  Какво ви притеснява, другарко? Сакън да не би някой да я обработва?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 15. 15 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 229 Гневно

  Нека да купуват земеделска земя, но да нямат право промяна на статут -50 години.
  —цитат от коментар 6 на nessarox


  Разбира се! Според мен е по-важно как се обработва земята, а не кой я обработва. И ако ще марсианци да са ( в крайна сметка все пак става въпрос за граждани на ЕС, нали не греша?), по-добре ще е от тия с милионите декари и комбайните, които насилствено изкупиха земята от собствениците след връщането на земята и изгониха хората я по чужбина, я по големите градове. Най-вече защото я унищожават.

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 826 Гневно

  Да продаваме земята на чужденци, за която нашите деди са ляли кръв е меко казано перверзно.
  Едно от малкото неща, които са важни в тоя живот, е връзката ни с тая земя, която ни търпи, храни, и на нас остава само ДА Я ПАЗИМ и се ГРИЖИМ за нея.
  Няма по-неблагодарно отношение от това да допуснеш да продаваш земята ни, напоена с нашата кръв, на чужденци.
  За мен е равносилно да продадеш майка си!
  Предатели гнусни!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Явно правилните техни хора изкупиха на безценица земите които ги бяха купили чужденците и сега може вече. Мърсни подлоги. То така беше и с една фабрика за цигарени гилзи. Забраниха производството докато едно ПРАСЕ не я придоби на безценица. И туку виж след това можедше да се произвеждат вече. А за един ТЕЦ който не ставаше за студен резерв хич не ми се говори. И после ГРОБ били мислили за държавата. Те са ГРОБАРИ.
  —цитат от коментар 1 на vladek


  Това е и моята интерпретация.Взеха за без пари...
  Закони за печалби лични!
  И лични Прокурори ,личен Висш Съдебен съвет...абе държава за трима собственика.

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  "Европейският съюз отказа да отложи началото на свободната продажба на земеделска земя в Румъния на чужденци, предаде БТА, като се позова на румънския вестник "Ромъния либера".

  Европейската комисия е отхвърлила предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци, така че свободният пазар на земя ще започне от 1 януари 2014 г., както бе първоначално планирано, пише изданието.

  Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята."


  -------------------
  Явно от нас се иска да продаваме земята си, това е европейска директива.
  Навсякъде из ЕС ще станат едни монополи.

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  Във Франция има ограничения за закупуването на Земеделска земя от чужденци.
  До кога ще търпим двойния стандарт из ЕС?

  "„Ако българин иска да си купи земя във Франция, трябва да може да го направи при същите условия, при който французин може да си купи у нас“, каза доц. Боюклиев и добави: „Трябва да се въведат правилата, които има в другите европейски страни. Имам чувството, че това са маневри, за да продължат да изкупуват земи. Изкупува се масово земя, така като се изкупуват чушки и домати от дворовете на хората. Имам усещането, че се прави всичко възможно, за да завърши този процес на концентрация на земеделската земя, а ние нямаме нищо по-скъпо от нея“.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#2] от "Taiga":

  Тайга, вдигат забраната ващите от мАтушсата ти да купуват земя! Зобрана за ЕС и сега няма! Вашите "православни" демократи ще могат да купуват!

 21. 21 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да продаваме земята на чужденци, за която нашите деди са ляли кръв е меко казано перверзно.Едно от малкото неща, които са важни в тоя живот, е връзката ни с тая земя, която ни търпи, храни, и на нас остава само ДА Я ПАЗИМ и се ГРИЖИМ за нея.Няма по-неблагодарно отношение от това да допуснеш да продаваш земята ни, напоена с нашата кръв, на чужденци. За мен е равносилно да продадеш майка си!Предатели гнусни!
  —цитат от коментар 16 на traveler1


  Хубаво, но я обработвайте. Пустее в бурени. Никой не ви кара на сила да я продавате на чужденци, но някои я продават на родни шмекери, които правят далавери за да пипнат евро субсидии

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "Тя изтъкна, че тече наказателна процедура срещу България и страната може да плаща глоби, ако не осигури равни права за гражданите от ЕС."

  Ко не си дадем земята, ще ни "санкционират"! Майко Българийо, да те оплаквам ли или да те осмивам!? Явно обезлюдяването на територията не е само с военни цели. То си е модерен империализъм.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  До коментар [#22] от "Judjuk":

  По-горе съм копирала текст, от който става ясно, че и на Румънците така са им извили ръцете. Западните държави, с изключение на Франция са либерализирали пазарите си, но цените са достъпни единствено за тях. А нашата евтина земя, познайте кой ще я купи?
  Това е престъпление срещу България.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 486 Гневно

  До коментар [#7] от "Voiko":

  Особено по границата с Турция!
  Тази трябва да се изхвърли като мръсно коте!
  Мотиката и на нивата!

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Няма лошо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 229 Разстроено

  До коментар [#21] от "btc18521004":

  "Хубаво, но я обработвайте. Пустее в бурени. "

  Така и е по-добре, отколкото да я орат и да я пръскат нонстоп с -циди, повервай ми. А ако отгоре пасат (умерено) и животинки - още по-добре.

 27. 27 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  Намират и на 'лелята' административна работа инак ше кара трактора.

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3113 Неутрално

  До коментар [#15] от "Georgi Beorgi":

  Не е имало никакво насилствено изкупуване на земя, майка ми си запази наследстваната земя и получава рента от нея.

 29. 29 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 229 Гневно

  До коментар [#15] от "Georgi Beorgi":Не е имало никакво насилствено изкупуване на земя, майка ми си запази наследстваната земя и получава рента от нея.
  —цитат от коментар 28 на pamela


  Икономическа и законодателна принуда. А по морето и курортите - съвсем буквално физическа такава. Идват едни мускулести момчета и ти вадят готов договор да подпишеш. Ти си на 70-80, децата ги няма, полицията се ослушва, пенсията не стига, ко прайш? Купуваш на бабичката нещо от ВЦ Телешоп и си щастлив, че си жив.

 30. 30 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Разпродажбата на България продължава с пълни темпове. След като ни лишиха от младото поколение, забягнало на Запад, остава да приберат и Територията. Плюли са на хората, телиторията им е нужна. После ми разправяйте, че не сме колония с външно управление.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3939 Неутрално

  До коментар [#30] от "alexsilver":

  За това периодично стават революции и някой полага глава на гилотината или увисва на въжето. При нас последната беше 89 -та, преди това 44-та.
  Може би и сега ще чакаме 45 години...., ако оцелее Държавата ни дотогава.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#29:"Georgi Beorgi"][/quote]

  Тия мускулести момчета от ЕС ли са или от тия дето Алгафари ги нарече феодали, въпреки че се негови хора? Щото шмекерите с договорите и фалшификациите за евро субсидии ги знаем какви са. Обработвайте си земята, хора! Не я оставяйте да тъне в бурени. Идете да видите хората в Испания и Кипър дето нямат като нашата земя какво правят, всеки декар обработват, за холандците да не говорим.

 33. 33 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#29:"Georgi Beorgi"]
  —цитат от коментар 32 на btc18521004
  Тия мускулести момчета от ЕС ли са или от тия дето Алгафари ги нарече феодали, въпреки че се негови хора?[/quote]

  Няма значение чии са. Не стават за феодали. Нямат отношение към земята, към природата и хората. Не може хора с икономическо образование да вземат решенията.

 34. 34 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#33:"Georgi Beorgi"][/quote]

  Само че земеделието е част от икономиката на всяка държава. Или с други думи то е аграрния сектор в икономиката.

 35. 35 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 229 Весело

  Не знам. Една баба на село викаше на броколито 'брокери'. Вкусно и сурово, и задушено и запечено :)

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  Само на купувачи от ЕС и без право да се препродава.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Забраната ще отпадне, ама след почти 2 години, на 01.10.2021г. Дотогава турци и руснаци ще продължават да я изкупуват, регистрирайки пикливи ЕООД-та за 2 лв., уж "инвестирали".

  При БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ нищо не се променя!

 38. 38 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Явно, не само водата, ами и земята не стига. Айде, България е вече превзета държава, но напъните на комисарите са и към Украйна, а тя дори не е в ЕС. Та, там ще се минава през референдум. Тука няма нужда от такова нещо. Ще ни оправят с "поправка"...

 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4094 Гневно

  При тази липса на млад народ и скрита приватизация на земята , най-лесно да ти сложат изцяло намордника е да те накарат да се чувстваш на гости у …... вас си ! Това е послед- ното нещо и пускаме кепенците на нещото останало като държава ! Не бива да се допуска при никаква цена !!!

 40. 40 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4094 Гневно

  При тази липса на млад народ и скрита приватизация на земята , най-лесно да ти сложат изцяло намордника е да те накарат да се чувстваш на гости у …... вас си ! Това е послед- ното нещо и пускаме кепенците на нещото останало като държава ! Не бива да се допуска при никаква цена !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK