Посланикът на САЩ: Срещата Тръмп-Борисов не е награда за сделката за F-16

Херо Мустафа говори на бизнес-закуска, организирана от Американска търговска камара в България.

© Цветелина Белутова

Херо Мустафа говори на бизнес-закуска, организирана от Американска търговска камара в България.Това не е възнаграждение за покупката на бойните самолети F-16." Това изтъкна американският посланик Херо Мустафа за предстоящата в понеделник среща в Белия дом между президента Доналд Тръмп и българския премиер.


"Двустранните ни отношения се развиват във възходяща посока", заяви тя и веднага повтори този израз, за да подчертае колко държи на тази оценка.


В първата си програмна политическа реч, произнесена на бизнес-закуска на Американската търговска камара в България (AmCham), тя обясни трите водещи приоритета, които ще следва в следващите 3 години от започналия преди месец неин мандат в София. Мустафа не пропусна да спомене, че за разгръщане пълния потенциал за двустранни отношения "трябва да може да се разчита на правораздавателната система". "Това изисква и свободни, динамични медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси и да принуждават всички участници в тях - частни и от властта - да се държат честно и отговорно."


"Оставям лидерите на нашите страни да говорят сами, но съм убедена, че това ще е позитивна и продуктивна визита", каза още Мустафа. "Срещата е възможност за лидерите ни да се срещнат, да отбележат силата на двустранните ни отношения, но и да ги издигнат на ново равнище. Защото точно от това имаме нужда всички." Според нея Тръмп и Борисов се очаква да обсъдят сътрудничеството по въпросите на сигурността, взаимната търговия и инвестиции, подкрепата за върховенството на закона, българската енергийна сигурност и други въпроси.

На първо място във визията си за следващите 3 години Мустафа постави "Да изградим България като реален енергиен хъб". Вторият ѝ приоритет е в следващите 3 години България да напредне в интегрирането си с водещи икономически институции, включително еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Третият е страната да постигне значителен напредък във върховенството на закона и борбата с корупцията.
Посланик Мустафа с Оливие Маркет (AES Bulgaria), президент на Американска търговска камара в България.

© Цветелина Белутова

Посланик Мустафа с Оливие Маркет (AES Bulgaria), президент на Американска търговска камара в България.


Ето какво каза в словото си посланик Мустафа:


"Трябва да извлечем максималното и заедно да работим към цели, които са постижими. С комбинираната сила на визията и частния сектор можем да подготвим следващото поколение служители за работните места на бъдещето, да изградим по-силни общности и семейства тук, в България и можем да изградим икономически връзки през Атлантика, което знам е и сред приоритетите на AmCham. От това ще имат полза и българите, и американците.


Какво трябва да се стремим да постигнем, докато работим за една по-стабилна и просперираща България?


На първо място е да изградим България като реален енергиен хъб. България има потенциал да бъде солиден газов и енергиен пазар за района и поради това трябва да подкрепяме усилията на страната за енергийна независимост и устойчивост, за да не е повече зависима от един доставчик на енергия. САЩ ще работят с българското правителството, с партньорите и другите държави от района, за да открием достъпа на Балканите до втечнен природен газ.


В конкуренцията трябва да се понижат цените за българската индустрия и потребители. САЩ също така искат да изпратят тук специалисти, които да проучат възможностите за разработване на българския ядрен енергиен сектор, включително с посещения в Белене и Козлодуй.


Второ, в следващите 3 години България трябва да напредне в интегрирането си с водещи икономически институции, включително еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). България е лидер в интеграцията на Балканите, но тя има и голям потенциал да бъде важен член в няколко много важни регионална и глобални институции.


Трето, България трябва да постигне значителен напредък във върховенството на закона и борбата с корупцията. След 3 години България може да бъде най-привлекателната дестинация в района за американските компании.


Измерваме напредъка на България чрез конкретни критерии. В момента Световната банка поставя страната в свой доклад на 59-то място (бел.ред. - Има се предвид докладът Doing Business 2019). "Трансперънси интернешънъл" поставя България на 77-о място (бел.ред. - Има се предвид най-новият доклад на организацията за възприятие за корупцията). И двата рейтинга са прекалено ниски. Нека се стремим България значително да подобри позициите си в двете класации. Сега е моментът за това.


Ще ме попитате защо съм толкова оптимистично настроена? Според мен имаме подреждане на съзвездие от фактори.


Мисля, че е налице политическа воля, има една нация, готова да продължи напред и да постигне качествено по-висок начин на живот и стандарт. Има регион, който очаква България да бъде лидер. И има стабилна макроикономическа картина с много пространство за растеж.


Отключването на пълния потенциал на българско-американските отношения изисква плодородна почва:


- изисква подобрение в инвестиционния климат;
- подобряване предвидимостта на регулаторния режим;
- подобряване на търговите процедури;
- да се разчита на правораздавателната система;
- изисква свободни, динамични медии, които внимателно наблюдават всички тези процеси и принуждава всички участници в тях - частни и правителствени - да се държат честно и отговорно.


Колкото по-добри са изброените обстоятелства, толкова по-високо ще е България в класациите и вие ще имате повече възможности да увеличите дейността си, да печелите, да създавате стойност и да подсилвате нашите трансатлантически връзки.


Това ще създаде също така и възможности за онези българи, които търсят шанса си в чужбина, да върне техните познание, опит и капитал в страната, да помагат за по-бърз растеж у дома.


Подобряването във всички тези сфери изисква откровени и открити дискусии. Искам да знам от вас какво сме свършили добре и къде да сме по-добри. Всички тези обсъждания изискват да се включите и допринасяте в тях. Защото вие работите на терен тук и най-добре можете да посочите съществуващи недостатъци и да предложите начини за подобряването им. Онези, с които вече съм се срещала, знаят, че аз обичам подробностите. Така че като се срещнем, ще искам да знам каква е ситуацията в секторите, в които работите. Защото само като знам детайлите, мога да бъда по-ефективна и да се опитвам да бъда защитник на вашите интереси. Затова разчитам на вас и на този диалог."


Посланикът на САЩ: Срещата Тръмп-Борисов не е награда за сделката за F-16

© Цветелина Белутова


Ще организирам дейността на посолството върху приоритети, които аз определям като трите "С" - connectivity, collaboration, corruption (свързаност, сътрудничество, корупция).


За свързаността - ще работя за задълбочаване на връзките между България и Запада по всички фронтове. Включително икономически, военни, търговски, културни и между обикновените хора. От един месец съм в България и успяхме да договорим срещата на най-високо ниво между нашите лидери, както и три търговски делегации за следващите два месеца. И това е само малка част от това, което вършим.


Трябва да имаме по-добра връзка и с гражданското общество, включително жените и младите хора и малцинствените общности в нужда.


Този приоритет не е само за задълбочаване на връзките между нашите две държави, но също така и за взаимно уважение към нашите култури и народи. То означава по-добро разбиране, което означава и по-добра комуникация и сътрудничество.


България е силен съюзник от 15 години и изборът на F-16 от правителството ще сближи страните ни още повече. Но това е само началото. Пътят на България към модернизиране на армията продължава и тя още повече се интегрира в НАТО, ние всички трябва да бъдем част от това. Правителството обеща да поддържа разходите за отбрана на ниво от поне 2% от БВП. Но трябва да се фокусираме повече и върху района на Черно море и капацитета на военноморските сили.

За сътрудничеството. Искам да работя с всичките си колеги от района за развитие на регионалното сътрудничество. Седмица, след като пристигнах тук, се срещнах с всички американски посланици на Балканите, Гърция и от държави на север, защото се нуждаем от по-голямо сътрудничество в района. България е позитивен участник и лидер в напредъка на евроинтеграцията на Западните Балкани. Тя е стратегически партньор в развиването на гранична сигурност и контрол над миграцията на фронтовата линия на външната граница на ЕС, както и в споделянето на информация на Балканите. Демонстрация на нейната водеща роля е съгласието да бъде домакин през декември в София на форум за борба със свързаният с насилие екстремизъм на Балканите.


Енергийната сигурност е и изключително важна част от националната сигурност. България внася повечето от енергийните си суровини от Русия, включително цялото си ядрено гориво и почти целият природен газ. Посолството ми и аз ще работим за разнообразяване източниците на енергия, включително интерконектора Гърция-България и българското участие е в плаващото хранилище и инсталацията за втечнен газ в Александруполис. С моите колеги от Гърция и Азербайджан пътувахме с премиера, енергийния министър и директори от частния сектор до Хасково да инспектираме напредъка на строителството на интерконектора.


Но да не спираме дотук. Трябва да изграждаме връзки със съседните държави като вертикалното трасе с Румъния, Унгария и Австрия и хоризонтални - със Сърбия и Северна Македония. Трябва да осигурим и честен, недискриминиращ и прозрачен пазар. Защото той е ключов елемент за разнообразяването.


За корупцията. Ще работя с българското правителство и гражданското общество за борбата с корупцията и подобряване върховенството на закона. Това е ключов момент за продължаване растежа на България.


Изграждането на силна демокрация изисква непрекъсната работа за защита върховенството на закона и медийната свобода. Само, когато могат да бъдат всички гласове, когато гражданите вярват на правителството и институциите си, страната и икономиката ѝ могат да разгърнат пълния си потенциал."


Преводът и акцентите в словото са на "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK