Болнични сдружения: Имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право заради нормативни актове

Болнични сдружения: Имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право заради нормативни актове

© Надежда Чипева, КапиталЧетири болнични сдружения излязоха с официална позиция след смъртта в края на миналата седмица на 3-годишното дете, което е търсило медицинска помощ в три столични болници. За случая се разбра в края на миналата седмица, когато здравният министър Кирил Ананиев назначи проверки в трите болници, през които то е минало, преди да почине в четвъртък вечерта. Родителите на детето разказаха, че са чакали с часове в педиатрията, но в крайна сметка от там са отказали да го приемат, с аргумента че няма свободни легла, подходящи за настаняването му.


За често срещани подобни проблеми признават от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България.


"Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи автоматично от здравната каса, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право. Потърпевши от това са най-вече пациентите, чието лечение е отложено, понякога с фатален край", пише в позицията им.
От първите данни за случая, базирани на разкази на родителите, се разбра, че момчето е било заведено първо в педиатрията сутринта, но там родителите са чакали дълго, заради което са се обърнали към болница "Лозенец". В бившата Правителствена болница обаче го прегледали и му назначили домашно лечение. Впоследствие детето се влошава, родителите отново отиват в националната педиатрия, там го приемат, но то се влошава още повече и го трансферират с линейка до реанимацията в "Пирогов", където детето почива. В крайна сметка аутопсията показала, че причина за смъртта е двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове).


От болничните сдружения настояват да бъде извършен анализ на въздействието на редица нормативни актове, които по тяхно мнение оказват влияние в случаи като този и понякога поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти, без да нарушат една или друга разпоредба. Те искат промени в Закона за лечебните заведения и Националната здравна карта, с които да се премахнат ограниченията и така да не се налага да бъдат връщани пациенти.


"Призоваваме за промени в организацията и финансирането на спешната и неотложната медицинска помощ, които да позволят ефективното включване на лечебните заведения за извънболнична помощ в този процес, и създаване на процедури и организация за взаимодействие и сътрудничество по между ни в обслужването на болните. Призоваваме да се премахнат лимитите, да се въведат модерни, гъвкави механизми за контрол над свръхпотреблението на здравни услуги. Призоваваме за премахване на ограниченията пред разкриването на нови дейности в лечебните заведения, за да можем да отговорим на променящите се нужди и очаквания на пациентите", пише още в позицията им.


Болничните сдружения са готови да предоставят информация и експерти за намиране на най-доброто решение.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  от една страна са прави, от друга..за пари иде реч. При всички случаи обаче не е нормално спешната помощ да се финансира чрез пътеки.

 2. 2 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Никой журналист от многото , изакали се по случая, не се сети да попита нещо, което ние многократни изтъквахме- политиката на счетоводителя- министър, който разглежда болниците като складове, пациентите- като складова наличност, а медицината - като внос- износ, води до т.н. лимити за болниците.

  Тези лимити са ЕЖЕДНЕВНИ , т.е. всеки ден болниците отчитат в Касата броя на пациентите и не могат да го надхвърлят, дори и да се касае за спешни случаи?!?

  Казано с прости думи- пациенти обикалят от болница на болница в търсене на свободни легла за прием.

  Още нещо- не се знае как са формирани лимитите, но търсените болници СВЪРШВАТ лимита още на 20 число в месеца. След тази дата - кой ял, кой пил, кой ...

  В същото време доболничната помощ е крайно недофинансирана и не може да поеме потока .

  Поучава се параграф 22 под зоркото око на др. Ананиев и началник Баце!

  Болниците са принудени да лекуват НАД ЛИМИТА спешни, социално слаби, неосигурени сигани и т.н., поради което трупат ДЪЛГОВЕ!

  В края на финансовата година тези дългове биват реимбурсирани ОТ БЮДЖЕТА, т.е. от нашите пари.

  Така държавата един път не финансира, втори път покрива дългове от бюджета.

  Многото пари за здравеопазване , с които управляващите се хвалят, са десетки пъти ПО- МАЛКО от парите в европейските държави.

  Проблемът в България НЕ Е В ЛИПСАТА НА ПАРИ , а в приоритети. Здравеопазването не е от тях.

  Не може малка Австрия да отделя близо 80 млрд. ЕВРО за здраве, а България- 3, 5 млрд. ЕВРО. май и токова не са!

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Да се намери баланса е трудна задача. Ако се сложат правилно целите може и да успеят. Засега май министърът здравеопазването залага на бюджета, не на здравето. Нормално, той е "бюджетар"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  От както станаха болниците търговски дружества, медицината е на втори план

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Тия болници не предоставят лечение, те са създадени за да точат Здравната каса. Само като се види какви отделения разкриват, искат премахване на контрола и безлимитно лечение (т.е. безлимитно плащане на фиктивно лечение) и използват като повод за този ПР трагедията с едно дете.
  Отвратителни типове.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#2] от "faeton.":

  Виж и разликата в БВП на Австрия и България. Искаш България да дава за здравеопазване по 120% от БВП-то си?
  В сегашната стройна корупционна схема, дори и по 100 млрд. евро да се дават, резултата ще е подобен.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  няма как да имат капацитет, защото навремето всяка поликлиника разполагаше с линейка и спешен кабинет. Сега всички ходят само в болниците, да не говорим за цялата маса неосигурени които висят само и единствено в спешните центрове и ползват линейките като таксита.

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Разстроено

  Когато напишеш под други теми, че във България не става за живеене и биваш оплют...

  Е, прекрасно се живее във България...

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Къде е тази болница от снимката някъде в чужбина или някоя само за депутати, защото скоро се разходих в медицинска академия и там е пълна разруха като влезнеш в която и да е от болниците е пълна мръсотия и гнусотия, паднали мазилки асансьори със стърчащи жици от тях не мити никога.. въобще който и да бъде разстрелян от високите постове в здравеопазването в страната ни ще трябва и роднините му да избият за назидание ...

 10. 10 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 707 Разстроено

  Зад хуманните призиви и трогателна загриженост съзирам още алчност и мераци за още търговска динамика и още финансови транзакции...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  Каква е корупционната схема да ми я разясниш ,като толкова много разбираш , след като държавата не плаща реална цена на пътеките ,не плаща реалната цена на труда на медиците нито в извънболничната ,нито в болничната помощ , лекар за нощен труд взема по 1 лв ,а сестра 25 ст , а ти си недоволен именно от тях като попаднеш в спешните отделения , но не казвате ,че 80% от попадналите нямате нито един лев здравни осигуровки плащани някога , по този повод пари няма за тези ,от които чакате пряка помощ ,която няма как да се появи и откъде ,след като никой не желае по никакъв начин да поеме реалната цена на един преглед и диагноза.Та мантрата дето и 1000 милиарда да дадат ще се източат вече не върви , труда на медиците има стойност , в Германия ,Австрия е 70 евро на час , а за месец между 10 и 15000 евра за лекар и 3000-4000 за среден мед персонал , ние всички искаме европейско качество и високо ниво ,вкл и българина иска денонощно и веднага ,нещо което и западняците с 800 евро осоигуровки на месец не могат да постигнат и не могат 24 часа да звъннат на лекаря си кой кога иска ,нито да влязат веднага в болница кой където и както си иска и днес ,а ЧАКАТ и то месеци чакат , ами свиквайте ,иначе няма как да стане ,желаещи за безплатни роби ,които само да плюете и биете няма .

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#9] от "narodaeverekciq":

  Тази болница е там ,дето осигуровката не е 20 лв и 0 на 70% от осигуреното население ,а има реална стойност и хората се лекуват достойно , в нормални условия , от нормално задоволени доктори и медици , които не гледат в пациента като касичка и има взаимно доверие , тук е точно обратното ,от комунизъм и популизъм се стига до крайности ,всички знаят какво трябва и как трябва ,никой няма да го направи ,докато сините и червените комунисти си сменят властта .

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Вече така се объркахме , че не можем да разберем, кой крив и кой прав.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#2] от "faeton.":

  това че е така, така е. От друга страна, че управата на болниците краДне, също е факт

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#2] от "faeton.":Виж и разликата в БВП на Австрия и България. Искаш България да дава за здравеопазване по 120% от БВП-то си?В сегашната стройна корупционна схема, дори и по 100 млрд. евро да се дават, резултата ще е подобен.
  —цитат от коментар 6 на Пипера е много лют


  Съгласен съм не може да се дават толкова пари в БГ ,що тогава гледате в паницата на европейците и искате здравеопазване на европейско ниво?При разлика във финансирането от порядъка на 20 пъти сравнено с Австрия мисля ,че разликата в качеството не е 20пъти. Народа си гласува за тикви,царчета,комунета и откровени популисти пък после реве.Ми да реве ,жалко за останалите 10-15 % нормални хора
  ма не се притеснявайте и те скоро щесе изнесат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK