Пет години и 80 млн. лв. по-късно държавата се сети, че е заменяла кон за кокошка

Част от заменения "горски" фонд край Варна

© Спас Спасов

Част от заменения "горски" фонд край ВарнаПет години след като Европейската комисия задължи България "незабавно и ефективно" да възстанови в бюджета неправомерната държавна помощ, отпусната със замените на гори между 2007 и 2009 г., Министерството на земеделието, храните и горите най-сетне се зае да изпълни решението. То бе постановено през септември 2014 г., а срокът, даден на България, бе една година.


Едва в сряда обаче министър Десислава Танева най-сетне обяви, че от 132 сделки или договори за извършване на замяна, неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициенти, е открита в 103. Те засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка., а недопустимата държавна помощ се равнявала на малко над 80 млн. лв.". Обявяването на тези данни веднага събуди подозрението, че сумата е силно подценена.


По-важното в случая обаче е защо държавата не е изпълнила досега решението на Европейската комисия? Средствата, надвзети като неправомерна държавна помощ, трябваше да бъдат възстановени в период от една година, след като България е получила уведомлението й, че трябва да го направи? Този срок е изтекъл още през есента на 2015 г., а фактът, че заменките са били извършвани на принципа "кон за кокошка" стана известен на държавата още преди девет години.


Гори на морския бряг
В началото на 2010 г. първото правителство на Бойко Борисов обяви сензационната новина, за сделки по замяна на горски терени, извършени в последните месеци от живота на кабинета на т.нар. "тройна коалиция". В списъка обаче ненадейно се оказа и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров.


За да "измие срама" той бе натоварен от премиера да организира и поеме разноските по пътуването на няколко десетки журналисти от Шабла до Несебър, за да се запознаят на място с безобразието на заменките. Пътуването се състоя на 14 февруари и завърши с купон за Св. Валентин в ресторанта на хотел в Несебър, собственост на Димитров.


Сред горите на морския бряг, за които още тогава медиите научиха, че са били заменени за доста по-евтини във вътрешността на страната, имаше и шест особено фрапиращи случая. Всички те сега са в списъка на сделките, по които сега ще трябва да бъдат връщани пари.


Така например през 2008 г. дружеството "Русалка тур" на Николай и Евгения Баневи заменя 186 дка гора в района на Балчик за 167 на границата на курорта "Русалка". Цената на замяната е 8-10 лв. на кв. м. плюс доплащане от още 1000 лв., тъй като се сдобиват с имот на брега на морето.


Малко по-на юг компанията "Ол сийз пропъртис" е получил през 2007 г. (след като България става член на ЕС) над 1000 дка горски терен на самия морски бряг между Балчик и местността Тузлата срещу далеч по-евтини гори в различни райони във вътрешността на страната. Теренът е част от "Натура 2000" като обиталище на редки животински видове и територия със защитена растителност. Независимо от това обаче за него е бил разработен и е влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП).


Една от най-мащабните и скандални замени е тази на терен, намиращ се на самия морски бряг до резиденция "Евксиноград" край Варна. През 2009 г. той е станал собственост на бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов и съпругата му. Цената на сделката с държавата излиза по 28 лв. на кв.м, независимо че имотът граничи с морето и елитна вилна зона край Варна.


За да стане възможна сделката в края на 2008 г. бившият вече шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков припознава урбанизирания крайморски терен като част от Държавния горски фонд, а последвалите маневри на държавата, с които замяната е станала възможна, са достойни за учебник.


Статутът на "защитена територия" не е спасил от инвестиционни намерения и местността Камчийски пясъци южно от Варна. Там дружествата "Бета форест" и "Мирта инженеринг" получиха чрез замяна близо 3 хил. дка крайморска гора. Извадените от Държавния фонд терени са част от защитена зона като обиталище на редки видове птици. Това обаче става известно едва, след като тогавашната общинска администрация в гр. Долни чифлик включва горите в устройствените планове на града.


През 2008 г. дружеството "Мадара бяла норд" на Момчил Караджов и Димитър Борисов заменя 1780 дка гори в Габровския Балкан срещу 708 дка край с. Самотино до Бяла (Варненско). Любопитен детайл, станал известен тогава бе, че консултант както на "Мадара бяла норд" е бил братът на бившия премиер Сергей Станишев - Георгий.


В западната част на Несебър 11 дка заменена гора се оказаха собственост на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Тя се намираше на границата на имот, върху който дружеството "Експрес турс" притежава хотел с 240 легла. От своя страна туристическата компания е собственост на "Елеонора транс", в която Димитров е съдружник.


По данни на Държавната агенция по горите, разпространена през 2010г. показваше, че само за година преди влезлия през 2009 г. мораториум върху замени на държавни имоти за осъществяването на различни инвестиционни проекти са били предоставени общо 14 625 дка. Всички те се намират основно край Балчик, Варна, Несебър, Бургас и Царево.


Отсъстващите


Справка на в. "Сега", изготвена след публикуването в сряда на списъка с дружества, които ще трябва да възстановят неправомерна държавна помощ, получена при заменките, показва, че в него има странни празноти.


Така например експертите на земеделското министерство са изчислили, че сред компаниите, чиито сделки са "чисти", е свързваната с Красимир Гергов "Трейшън клифс енд спа ризорт". През 2008 г. тя е получило от държавата 238 дка крайморска гора край Балчик, оценена на около 2 млн. лв. или около 7 лв. на кв. м., въпреки, че граничи с морето. Срещу нея дружеството замени 2984 дка гора край Видин, Чупрене, Черни Осъм, Троян и Тетевен, оценени на същата сума.


Няма да връща пари и "Про консулт 2004", основано от брата на Красимир Гергов - Георги. През 2009 г. чрез заменка дружеството е получило 138 дка, за които на практика е платило по 8 лв. на кв. м.


Сред дружествата, които няма да възстановяват пари от държавна помощ е и "Мирта инженеринг", заменила 9357 дка гори край Своге, Тетевен и Рибарица за 1345 дка горски фонд във Варненско. Сделката е на стойност 12.3 млн. лв., което прави по около 9 лв. на кв. м. Странното в случая обаче е, че в списъка с неправомерните заменки присъства тази на "Бета форест" - дъщерно дружество на "Мирта инженеринг".


В списъка присъстват и три от общо четири сделки на свързаната с Гриша Ганчев "Литекс комерс" за терени от държавния горски фонд в Несебър и Пампорово.


Очаквано пари за заменките си няма да връща и "Иса комерс" - компания, станала известна като строител на сараите на Ахмед Доган. Тя е получила 12 дка гори в Девин, оценени на малко над 48 хил. лв., като ги е заменила срещу 47 дка, оценени на същата стойност.


Сред изрядните в заменките си с държавата са и "Евробент" с 62 дка в Кърджали, получени срещу 92 дка в Кирково, бургаската "Артстрой груп" , "БГ ленд ко", на благоевградския бизнесмен Велимир Магурев, сочен за близък до вече бившия кмет на града Атанас Камбитов и редовен изпълнител на обществени поръчки за саниране в града. В списъка, оповестен от Министерството на Земеделието,храните и горите не може да бъде открита и сделката с 26 дка гори от държавния фонд край Варна на едноличния търговец "Минтекс – Георги Крумов".


От списъка с физически лица, получили държавна помощ при заменките си с гори от държавния фонд отсъстват Меляйдин Хюсмен с 93 дка във Великотърновско и Марин Тенев със същия по размер имот, но край Разлог.


С три свои имота в списъка присъства и бившия зам. министър на вътрешните работи и депутат от Атака Явор Хайтов. Четвъртият, който той получи със станалата пословична замяна през 2009 г. бе отнет със съдебно решение след като бе доказано, че той е част от землището на правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна.


В сряда министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви, че държавата започва процедура за възстановяване на надвзетите суми, получени като държавна помощ за горски заменки. Колко време ще отнеме това обаче не е ясно.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 664 Любопитно

  Държавата не се е сетила,
  тя просто беше подсетена от ЕС, че няма да станат така нещата.

  2007- 2009 г.
  давност, има ли ?
  Или ще е като с къщи за тъщи- за наши и ваши

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 2. 2 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  А ве те ГЕРБ са виновни за тези заменки, разрешили им били

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Ще доживеем ли Съда да установи ВИНА и виновните да се окажат в ЗАТВОРАза тези и подобни безобразия???

 4. 4 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Неутрално

  На всеки 5-6 години се изобретяват нови начини за ограбване на държавата и гражданите й.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Корупция, гарантирана от ГЕРБ.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 795 Любопитно

  А ве те ГЕРБ са виновни за тези заменки, разрешили им били
  —цитат от коментар 2 на сидер


  -Кой? Който получава- той ли разрешава?

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  А ве те ГЕРБ са виновни за тези заменки, разрешили им били
  —цитат от коментар 2 на сидер


  Всъщност годините в който Баце беше топ ченге и главен секретар на МВР - криминалната обстановка по кражби и разпродажби в особено големи,отвличания и екзекуции беше най-тежка!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  "Държавата", а? Няма такова животно, дето да го обвиняваме. Има човечета с имена, подкупни, долни човечета. Човечета дето се крият зад "държавата", малки човечета които за няколко гроша правят животъ сега, и животът за поколенията по-мизерен. Стига с тая държава, дайте имената на мръсните подкупни човечета които стоят зад всяка замяна, зад всеки грабеж.

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А милиарда, дето държавата подари за саниране? Тези поне ннещо заменяли, а онези всичко даром - и санирането, и дограмата. Това е най-безобразният случай, време е лилито да си носи последствията. Крайно време!

  Мърфи е оптимист!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Весело

  През 2007-2009 не беше ли Тройна ламя на власт...

 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Разстроено

  Тая дръжава нема са опраи,докат не започне да управлява ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Тройната коалиция беше истинско бедствие. Другарите крадяха на ангро. Сега гледам текат им лигите и точат зъбки за власт и грабежи. Изядоха всичко се краднаха, поизградняха и пак на софрата им се сяда.
  Тия до власт не бива да се докопат, ще оглозгат до кокал, каквото е останало.

 14. 14 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  ГЕРБ дойде на власт с обещание да накаже виновните за тия заменки. След 10 години на власт и на практика пълен контрол върху цялата държавна машина, не направи абсолютно нищо. Нула, zero, ноль. Изводите са за уважаемата блееща рая, ако е способна на рационално мислене въобще.

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Весело

  Ами сега ? Ще си разваляме рахатлъка и ще клатим стабилността ли ? Правихме се толкова време, че нямало слон в стаята, пък сега едни отвън ни го посочиха и ние гледаме като.....айде да не казвам като какво !

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  А милиарда, дето държавата подари за саниране? Тези поне ннещо заменяли, а онези всичко даром - и санирането, и дограмата. Това е най-безобразният случай, време е лилито да си носи последствията. Крайно време!
  —цитат от коментар 9 на султана глаушева


  Съседния блок е саниран. Аз плащам 100-120 лв за отопление. Съседите плащат по 50-60 лв!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Имена и цифри. Това да извадт на показ. Когато цифрите говорят и боговете мълчат.
  Искам да кажа като се покажат сумите с които е ощетена държавата дано прокурорите и съдиите се размърдат и да не се правят на ни чули ни видели.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Така например експертите на земеделското министерство са изчислили, че сред компаниите, чиито сделки са "чисти", е свързваната с Красимир Гергов "Трейшън клифс енд спа ризорт". През 2008 г. тя е получило от държавата 238 дка крайморска гора край Балчик, оценена на около 2 млн. лв. или около 7 лв. на кв. м., въпреки, че граничи с морето. Срещу нея дружеството замени 2984 дка гора край Видин, Чупрене, Черни Осъм, Троян и Тетевен, оценени на същата сума.
  Няма да връща пари и "Про консулт 2004", основано от брата на Красимир Гергов - Георги. През 2009 г. чрез заменка дружеството е получило 138 дка, за които на практика е платило по 8 лв. на кв. м."

  Червеният олигарх от с. Маноле явно добре се е сработил и с новите силни на деня ! Рахатлъкът му е гарантиран.....

 19. 19 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Никой нищо не се е сетил. Собствениците на "държавата" са измислили някаква нова далавера, която ще я изпълнят под формата на "борба със заменките".
  Раята като е проста, ще страда. При всички положения.
  Тя е свикнала и гласува да получи още от същото.

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  Не е заменки, а безвъзмездна държавна помощ

 21. 21 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#11] от "palav_nik":

  Ми то разлика от тройната ламя и ГЕРБ няма никаква.
  Все чеда на БКП,еднакво крадливи и престъпни.
  БКП се разклонила на : БСП, ДПС, ГЕРБ, така нарените "патриоти", барековци, аптекари и безанджии, изобщо червена комуноидна крадлива паплач.
  За 10г. БКП-ГЕРБ не повдигна въпроса за ПРЕСТЪПНИТЕ ЗАМЕНКИ, но гербаджиите заедно с ДПС,БСП и т.н. крещяха загубили образ и подобие: Костов е виновен.
  Крадците вкупом крещяха: Дръжте крадеца,който трябваше да доказва,че няма сестра.
  Това за съжаление е картинката тук и няма как да стане по добра.
  Все така,ще сме на опашката,та и след нея по доходи и стандарт на живота,което е вследствие на мат*ряла.
  Материала,материала.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Ето това ни пречи на обществото -оартийните пристрастия. Делим крадците на ни и ваши.
  В тюрмата независимо от коя партия е. А не само, че не са в тюрмата Ами се изявяват като общественици

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#21] от "anty":

  А. Недей така. Заменките са прашинка спрямо Костовата РМД кражба. Лошото е,бче Парламентът не маха давността и 5120 РМД-а няма да връщат нищо.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#11] от "palav_nik":Ми то разлика от тройната ламя и ГЕРБ няма никаква.Все чеда на БКП,еднакво крадливи и престъпни.БКП се разклонила на : БСП, ДПС, ГЕРБ, така нарените "патриоти", барековци, аптекари и безанджии, изобщо червена комуноидна крадлива паплач.За 10г. БКП-ГЕРБ не повдигна въпроса за ПРЕСТЪПНИТЕ ЗАМЕНКИ, но гербаджиите заедно с ДПС,БСП и т.н. крещяха загубили образ и подобие: Костов е виновен.Крадците вкупом крещяха: Дръжте крадеца,който трябваше да доказва,че няма сестра.Това за съжаление е картинката тук и няма как да стане по добра.Все така,ще сме на опашката,та и след нея по доходи и стандарт на живота,което е вследствие на мат*ряла.Материала,материала.
  —цитат от коментар 21 на anty


  Напълно ! Ревизоро го доказва - след напрегнатата обиколка из Черноморието, борците със заменките решили да отпразнуват усехите си съвсем порядъчно в неговия ресторант в Несебър.....
  Да се смееш ли, да плачеш ли.....

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Обикновено така се получава.

  Само не мога да разбера, защо хората искат още повече държава.

 26. 26 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Я обратно в дупката на външната тоалетна от където изпълзя.
  Бързо,бързо,че омириса форума.

 27. 27 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 543 Неутрално

  В една от историите за Хитър Петър се стига до интересен казус, при който съдията решава ответникът да набие сянката на Хитър Петър. Нещо такова се получава и с решението на Европейската комисия. Ще вземат да набият сянката на всички тези 104 късметлии, а който е набутвал държавата - било триглавата коалиция, дали великият индианец или някой друг, ще си свирка.

  master
 28. 28 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Гербояд, РМД бяха стартирани даже преди Виденов. Точно така, преди Виденов.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#2] от "сидер":

  Гербер, ГЕРБ не са виновни за тези заменки - тройната ламя е виновна! И онзи, който "ни оправи за 800 дни". Но са виновни за това, че от 2015-та (четири години) нищо не са направили за да изпълнят решението на ЕС! А също така съм убеден, че няма да получат никакви плащания! Ако от тези 80 милиона, успеят да съберат 8, то ще е добре! А щетите вероятно не са за 80 милиона, а са за поне 8 милиарда!

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Чакаме Дерибеев и НеКой да обяснят, че Прокопиев го е яд, защото не е успял да замени нищо.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Вина се установява не от съда, а от Гешевтурата! След това съдът се произнася доколко "радостта" си е свършил работата!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#13] от "inatlivka":

  Тройната коалиция не бе тройна коалиция! Тройна ламя е правилното название!

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#14] от "Индиана":

  ГЕРБ просто изчакват да мине давност!

 34. 34 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  За тия неразбории аз лично не виня нито БСП, нито ГЕРБ, нито която и да е политическа сила. Вина носи само и единствено рвдовият данъкоплатец който се държи като блееща овца сред блеещо стадо овце.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":

  Ок. Но нали разбираш, че ТИ плати за санирането на съседния ти блок! Нямам против да се помогне със саниране на хора, които не могат да си го позволят. Но съм много против бюджетът да плаща за саниране на хора с доходи от 1000 и 10000 лева на месец!

 36. 36 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 694 Разстроено

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  Не, не е на 5-6 години - постоянно е!!

  Отворете новините и ще видите, че ВСЕКИ ДЕН ИМА СКАНДАЛИ, при които ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ, КМЕТОВЕ, ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ, ГЛАВНИ И РАЙОННИ КМЕТОВЕ И АРХИТЕКТИ, ШЕФОВЕ НА СЛУЖБИ И ДРУГИ ВИДОВЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, ПРОКУРОРИ, СЪДИИ, ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИЦИ И Т.Н. СА ЗАМЕСЕНИ и/или ГЛАВНИ ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА!!

  Това е ВСЕКИ ДЕН!

  Което означава, че тези хора са некомпетентни, неграмотни и/или водени от престъпни намерения! Във всички случай нямат място на постовете, които заемат, но имат място по съдилищата и затворите! Даже запазено!

  Но, понеже съд и прокуратура също са в играта, решение скоро не се вижда... Идва ред на гражданското прочистване, предходния път реализирано като Народен съд.... за добро или лошо, натам отиват нещата отново... но явно няма как - след като злоупотребите до такава степен са се впили в ежедневието на българина.....

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  В държавата на Боце това е невъзможно

 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Има приет мораториум за престъпленията на тройната коалиция. Масларова и тя се измъкна само с глоба, не я накараха да връща 15 милиона. Дефиницията държавна помощ замени понятията корупция и кражба.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Извинявайте - този депутат от ГЕРБ Емил Димитров не е Ревизоро, а Емо Фаса или известен още като Емо Ротманса. Заради това, че се беше хванал на бас с него Бойко Борисов навремето прати правителствения самолет да развозва футболни отбори.

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  Поредният пример как се ограбва Държавата!

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":

  Виж #10!

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Разстроено

  Да очакваш от "преходници" да се сетят за нещо , което са вършили умишлено е наивност !

 43. 43 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  На всеки 5-6 години се изобретяват нови начини за ограбване на държавата и гражданите й.
  —цитат от коментар 4 на PisnaMi


  Ами-и, на 5-6 години! Ката ден! Сега последното е с безплатните ваксини против грип за хората над 65 години. Които едно, че ще стигнат само за 10% от тези хора, а друго - тепърва се разпределят, а нормалният период за ваксиниране вече отмина. Ако се чудите защо е тази простотия и не можете веднага да се сетите ще Ви предложа жокер - колко според Вас е цената на една ваксина в аптеките и колко е единичната цена, по която Министерство на здравеопазването е платило на доставчика безплатните ваксини?

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#39] от "Един препатил":

  " Извинявайте - този депутат от ГЕРБ Емил Димитров не е Ревизоро, а Емо Фаса или известен още като Емо Ротманса. Заради това, че се беше хванал на бас с него Бойко Борисов навремето прати правителствения самолет да развозва футболни отбори."

  Мисля, че се сещам кой е - оня с частното ловно стопанство мисля, тоя , дето беше в конфликт на интереси покрай законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.....По онова време, преди около 5 години, майка му беше свързана с фабрика Медикет“ АД, зад което дружество стоеше тя, Елеонора Димитрова, чрез нейната фирма “Елеонора Транс” ООД, където имаше именно конфликт на интереси...... Мерси за уточнението !

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Щетите за държавата не са 80 млн. , а няколко милиарда. На толкова бяха оценени от ЕК.

 46. 46 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Това са заменките предложени от правителството на хайвер социалиста Станишев, за които гласува и др. Манолова!

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  И каква е причината за отсъстващите?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  .....сумата от 80 млн. лв. е силно подценена.....Експертите се съмняват, че извършените оценки от фирма "Агролеспроект" - 100% собственост на МЗХ, са пазарни, и считат методиката, по която е работила фирмата, за съмнителна.........Редно е Министерството на земеделието и горите да обяви оценките на всяка една от 103-те заменки, за да има истинска прозрачност. Само така ще стане ясно как е формирана сумата от 80 млн. лв., която държавата възнамерява да си потърси а и ....пикът на заменките е бил през 2005 и 2006 г., но за тях държавата няма да предприема мерки, защото тогава страната не бе член на ЕС.....видиш ли..... Общо взето системата е 1000 лв за пущинак ---- 7000-8000 лв на декар по морето....

 49. 49 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Весело

  „О, достолепни Генерале, поведи ни!

  Ний вярваме във твоя свят обет!

  От враговете – Де Пе Се /ДПС/ пази ни!

  Проправяй бъдния ни път напред.
  ==================================
  Очаквано пари за заменките си няма да връща и "Иса комерс" - компания, станала известна като строител на сараите на Ахмед Доган.
  Това от статията.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 50. 50 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#46] от "balkantourist":

  И днес вместо тези заменки да бъдат развалени и апетитните имоти да станат отново държавна собственост, а виновните за това длъжностни лица вкарани в затвора, Правителството на ГЕРБавите реши да узакони тези заменки без търг или конкурс срещу 2 евро на квадрат. Ами ти бе човече не би ли си купил местенце край морето. Защо всички правят всичко само за мафията. Нали щеше да има справедливост?

 51. 51 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":

  Значи вложените пари, по цените на държавното саниране, се изплащат за около 100 години.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Нема держава такава такава такава такава такава такава.

  Без Бойча сте за никъде.
  С F-16... не знаем къде.

  И така, Бойча.
  Той дари путина с щенок порода Каракачанска
  современнейший модел ВМРО.

  Той все е "на ти" с голями добрутра.
  С лидери световни като дойче канцлеркатя Меркел
  и върволица лидероподобни.

  Той решително гушна гръд (и бая корем)
  в Нейно Превъзходителство посланик Мустафа.

  И Тръмп би обсебил за каузата.
  Решително наш!
  Да.

  "Пет години и 80 млн. лв. по-късно
  държавата се сети, че е заменяла
  кон за кокошка"

 53. 53 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Най-ванжото е че новият главен П, знае, че Прехода не ебеше криминалени е завършил, защото е от страната на голямата "правда".

 54. 54 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  на заменките им викаха станишки или орешарки.

 55. 55 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  ГЕРБеРЕБЯТАТА БиБи в лицето им да се изплюе, ще викат "Да живей". Иде ми наум един цитат от Захари Стоянов:
  ''Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му.'

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 56. 56 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#45] от "Роси":

  Щетите на държавата не са от заменките на гори срещу гори. Дори на морския бряг гората си е гора. Щетата е от корупционната промяна на предназначението на горите в урбанизирани територии, от която държавата не получи нищо, а направи приказно богати няколко стотин тарикати. Ако това не се беше случило в 10 г. властване на шайката на сикаджията поне още 24 000 дка по черноморието нямаше да са бетонирани и няколкостотинте облажили се рентиери и хотелиери трябваше да се занимават с дърводобив, за да не са съвсем капо като собственици на хилядите декари гори.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 57. 57 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  ЗАКОН ЗА АМНИСТИЯ ОТ 2009 Г.

  В сила от 22.04.2009 г.
  Обн. ДВ. бр.26 от 7 Април 2009г.


  Проект: 802-01-90/26.11.2008 г.

  Чл. 1. (1) Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание.
  (2) Алинея 1 не се прилага, когато деянието е извършено в пияно състояние или са причинени тежка телесна повреда или смърт.
  (3) Конфискуваните или отнетите на основание чл. 53 от Наказателния кодекс имущества и събраните глоби въз основа на влезли в сила присъди до влизането в сила на този закон не се връщат. Глобите, наложени с влязъл в сила съдебен акт, се събират.
  (4) Иззетите вещи и парични суми по незавършени наказателни производства се връщат на правоимащите, освен ако придобиването или притежаването им е забранено или подлежат на отнемане по друг закон.
  (5) Амнистията по ал. 1 не е пречка за реализиране на административната отговорност по специалните закони.

 58. 58 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#13] от "inatlivka":

  Всъщност не по-голямо от сегашното.

 59. 59 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Това са други червени боклуци. Не е свинарят.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Намери си ушанка, проветри се, обмисли...
  Сподели колегиално:

  на Кой безумник Той ти служиш?

  До коментар [#55] от "Николай Колев":
  ГЕРБеРЕБЯТАТА БиБи в лицето им да се изплюе, ще викат "Да живей".

  Иде ми наум един цитат от Захари Стоянов:

  "'Не е крив той.
  Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво
  отпреде му.'

 61. 61 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#30] от "cinik":Виж #10!
  —цитат от коментар 41 на vassilun


  Вярно, че днес е неработен ден. Други са на смяна.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 62. 62 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Как пък няма нито едно име на обикновен човек.
  Всичките са наобичайните заподозрени айдуци.
  И през 2007 и сега.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  "Пет години и 80 млн. лв. по-късно държавата се сети, че е заменяла кон за кокошка"

  Още едно потвърждение на максимата , че за кокошка няма прошка , а за милиони , няма закони.

 64. 64 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#28] от "tsyrvulan":

  Те бяха стартирани още при Филип Димитров, но използвани от Костов.
  Желаеш ли да видиш двете ПМС Костови където с едното отписва задълженията на РМД-а, а с второто разрешава да се плаща с компенсаторни. Сиреч 15 стотинки за лев.
  Така, че басните си ги приказвай на партийни събрание.

 65. 65 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#64] от "Да вярваме на истината":

  Вярваш в лъжата , не в истината. Не само вярваш в лъжата , но я разпространяваш.

 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#56] от "bgkurshum":

  Много, много основателно уточнение. Замяната на гори край морето срещу чукари във Видинско не би имала смисъл ако при управлението на ГЕРБ не бяха разрешени строежите в тези гори. Тук въпросът не е "защо", а "колко". И щом новият главен прокурор Иван Гешев и новият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще се борят срещу корупцията нека зададат този въпрос по единствено правилния начин:

  Колко получихте лично Вие, господин Борисов?

 67. 67 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#65] от "tacheaux":

  Ти вярваш в някакви партийни постулати. Което доказва тезата ми, че има индивиди в обществото, които делят крадците на наши и ваши. Е затова няма осъдени.
  Надявам се на ЕС полека лека да оправи нещата.
  Ама с времето нещата избледняват крадците остаряват и се размиват нещата.
  Жалко.

 68. 68 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  За такива като теб се питам вярваш ли си на лъжите? Ако си вярваш , значи си дълбоко заблуден , което е много жалко.

 69. 69 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  едните червени ,ще конфискуват имотите на другите червени , цирк , който за съжаление няма да стане , просто ще разиграят за пред ЕС малко цирк Буш , след което ще продължат да си крадат дружно и колкото парите на КТБ се върнаха в хазната ,толкова и имотите или парите за тях ще стигнат някога до държавата ,най хубавото е ,че и тези комунисти ще си отидат ,а давност за престъпления с държавни имоти няма .

 70. 70 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Пет години и 80М по-късно журналята се усетиха да пишат по този казус. А кога, на милиард по-късно ше се усетят да пишат за бандитски подареното саниране плюс дограма? Някой да е питал дядо и баба от северозапада със сто лева пенсийка, дали искат да спонсорират собствениците на апартаменти по хилядарки квадрата, за да им платят санирането, че и дограмата? Кога това безобразие ще бъде разнищено, осъдвно и наказано? Кой и с какво право подаро ей така просто милиард? Бащиния ли му е това? Или има далавера? Каква? Хайдв, журналя, ако искате да станете журналисти, на ход сте!

  Мърфи е оптимист!
 71. 71 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Корупция , сър!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Тъй, тъй...! Ама баш по времето на ГЕРБ, държавта в лицето на МЗХ взела, че забравила. :)))
  Обаче да плащат на другари, като Гергов и Домусичев не забравят. :)))

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Гицке, твърде си деликатна.
  В Нов век векуваме.
  За следващ бленуваме.

  Упражни Вашата осведомителна роля,
  съобщи каквото и да е
  и крачи напред

  До коментар [#64] от "Да вярваме на истината":

  Желаеш ли да видиш двете ПМС Костови
  където с едното отписва задълженията на РМД-а,
  а с второто разрешава да се плаща с компенсаторни.

 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#67] от "Да вярваме на истината":

  "...Ама с времето нещата избледняват крадците остаряват и се размиват нещата...".

  Правилно. ГЕРБ са майстори в тупане на топката и замазването и размиването на всякакви хайдутлуци.

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#74] от "Petleshev":

  Тука си абсолютно прав. Забавяне, влизане на давност, забравяне от обществото и аз помня, че 2009 година Борисов обещаваше възмездие за всички кражби.
  Всъщност ГЕРБ го крепи на власт икономиката (благодарение на ЕС) и липсата на дясна силна истинска партия с авторитетен лидер. Ниво лице.

 76. 76 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#68] от "tacheaux":

  Аз лично мога да ти покажа 50 ЕНД-а от А до Я с назначени собственици (комсомолци, доносници, тези дето ни късаха плакатите) от Светлана Дянкова, която впоследствие отиде с Бисеров и Цонев в ДПС.
  Въобще ДПС е във всички грабежи. Включително и за заменките. В КТБ също.. ДС го измисли хитро -йтепистен електорат и заплаха с етническият мир.
  Така, че поинтересувай се и ще видиш.
  Но в момента българското общество прави 30 милиарда лева бял БВП за три месеца кой ще се занимава с някакви РМД-а

 77. 77 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Едната мутра разпорежда на другата мутра.

 78. 78 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Когато Герб дойдоха 2009 дрънкаха обещания, че ще се занимават със заменките. Още при мазния Миро Найденов БГ беше задължена да предприеме действия. И тогава всички млъкнаха. Подозренията са за няколко млрд. лева щети за държавата...

  От 2009 в ГЕРБ много хора се смениха, но един винаги стои на върха, който пък се прави на най-големия тъпак и простак, все ни лук, ни лук мирисал...

  ОСТАВКА

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  МАФИЯ СТЕ ВИЕ ОТГОРЕ ЕЙЙЙЙЙ ГОЛЯМА МАФИЯ!!!

 81. 81 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално
 82. 83 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "ОПРAВДАНИЕТО" НА ЧЕНГЕТО-ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУТКА ЯВОР ХАЙТОВ Е ,ЧЕ В ПЕРИОДА НА ЗАМЕНКАТА "НЕ БИЛ ДЕПУТАТ".
  PRICELESS!!!!
  И СЕГА НА СГОДНИЯ ТЕРЕН КИПИ БЯСНО СТОИТЕЛСТВО...
  ОТИВАМ ДА ПОВРЪЩАМ...😤😤😤😤😤😤

 83. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#21] от "anty":

  Само една дребна забележка към предпоследното Ви изречение: не "на", а "под".

 84. 85 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Неутрално

  В една от историите за Хитър Петър се стига до интересен казус, при който съдията решава ответникът да набие сянката на Хитър Петър. Нещо такова се получава и с решението на Европейската комисия. Ще вземат да набият сянката на всички тези 104 късметлии, а който е набутвал държавата - било триглавата коалиция, дали великият индианец или някой друг, ще си свирка.
  —цитат от коментар 27 на gigabyte


  А тези, които няма да си свиркат, ще правят свирките - правилно ли Ви разбрах? Щото то, за да свириш, според както казва науката, требе да имаш свирка...

 85. 86 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Баси колко много имена за смъртни присъди.. стълбове няма да ни стигнат.. смърт за всеки един от изброените имена по-горе.

 86. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#35] от "vassilun":
  Да аз платих.
  До коментар [#51] от "usero":
  Знам.
  Санирането бе кражба... но покрай нея имаше голям положителен ефект за късметлиите.
  Днес ще има по-голяма кражба, без да се вижда, без да се търсят бачкатори, скелета, материали....
  Просто с нашите пари ще сменят печките с климатици, а че хората няма да могат да си платят тока и пак ще горят боклуци е друга бира.
  ТЕЦ-овете на Ковачки масово почват да горят битови отпадъци, без филтри, очистки....но ние ще гоним манго с кюмбето!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 87. 88 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#75] от "Да вярваме на истината":

  Само ще ти кажа, че по времето на Ф. Д. приватизацията беше забранена със закон и нямаше никакви РМД-та. Беше забранена от ВНС, защото комунистите бяха започнали да приватизират без закон. Пример-Ямболска търговска банка. Впоследствие комунистите твърдяха,че СДС е спряло приватизацията.
  Колкото до компенсаторките, с тях държавата отписа маса вътрешни дългове. И стига с този Костов. МВФ поставяше условия, които трябваше да се изпълняват. Виденов не изпълняваше тези условия и се видя докъде се стигна. Приватизацията можеше да се извърши по-добре в началото, но комунистите я саботираха. През 98-99 беше важно да се прави сега, веднага. По-бързо беше преди по-скъпо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 88. 89 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Престанете да говорите за "държавата". Държавата сме ние, а тези са похитителите на нашата държава.
  Хубавото на статията е, че има много имена. Но не всички, а това е пропуск.

 89. 90 Профил на 03k
  03k
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Десислава Танева защо вече не е в затвора? Струва ми се че е намесена в не една и две свинщини свързани с погубването на българската природа. Уроди, скоро парите които откраднахте няма да значат нищо ... https://www.24chasa.bg/Article/1422465

 90. 91 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":
  Става дума за Емо фаса, отдавна уволнен и низвергнат от ГЕРБ.
  Не за Ревизоро.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK