Експерт: Цацаров като заслужил артист в оперетата "Ти си го избра" - второ действие

Мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор изтича официално на 10 януари 2020 г., а миналата седмица мнозинството в парламента го предложи за председател на антикорупционната комисия.

© Велко Ангелов

Мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор изтича официално на 10 януари 2020 г., а миналата седмица мнозинството в парламента го предложи за председател на антикорупционната комисия.Номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е сценарий, при който има сговаряне на всички политически сили - ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти".


"В конкретния случай виждаме г-н Цацаров като заслужил артист в оперетата "Ти си го избра" – второ действие".
Това заяви пред БНР доц. Атанас Славов, преподавател по Конституционно право в Софийския университет и експерт в Антикорупционния фонд.


В интервю по темата за избора на нов главен прокурор и номинирането на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на антикрупционната комисия, Славов коментира ролята на институциите и взаимодействието между тях.
По думите на Славов, е важно, когато се кандидатира едно лице за такава висша публична длъжност да се види какво е свършил, когато е заемал другата висша конституционна длъжност – главен прокурор.


"Според социологическите проучвания, които съпътстваха целия мандат на г-н Цацаров, общественото доверие към него беше около и под 10%. Това е по-ниско от доверието към съда, от доверието към парламента, от доверието към министър-председателя", подчерта експертът.


Според него, явно има сериозно разминаване между оценката, която обществото дава, и оценката, която самата прокуратура си дава за работата.


Доц. Атанас Славов посочи като минус факта, че нито едно дело за корупция по високите етажи на властта не е било завършено в рамките на мандата на Сотир Цацаров, а 7 години мандат не са малко. По думите му, дори и при бавното правосъдие в България е имало възможност за присъди.


Липсата на такива обаче повдига въпросите защо се повдигат тези обвинения и защо е тази селективна репресивност, която в някои случаи упражнява прокуратурата.


"Това е голямата тема за властта и функциите на главния прокурор. Тази свръховластеност прави невъзможно търсенето му на адекватна отговорност". По думите му, има взаимодействие между антикорупционната комисия и прокуратурата.


"Предвид политическата констелация и предвид публично известния процес по номиниране на двамата. Не се чувствам сигурен в упражняването на правомощията от двата репресивни органа", коментира експертът по отношение на тандема Цацаров - Гешев начело на антикорупционната комисия и прокуратурата.


Според доц. Славов големият проблем е липсата на стандарт и прозрачност в дейността на прокуратурата и на Антикорупционната комисия. Експертът не очаква да има реално състезание между Сотир Цацаров и другия кандидат за поста в КПКОНПИ Симеон Найденов, депутат от партия "Воля".


Той смята, че номинацията му е формална, за да се легитимира цялата процедура и да не се стига "до същите обяснения, както при избора на г-н Гешев за главен прокурор".


"Това, че няма искрен дебат в европейските институции за състоянието на демокрацията в България е крайно притеснително. И означава, че българското общество трябва да мобилизира собствените си сили, за да изведе страната на ново ниво на демокрация, на отчетност, на прозрачност".


Президентът не може да бъде превръщан в прост регистратор на решенията на ВСС


Президентът като висш конституционен орган с пряка демократична легитимност "не може да бъде превръщан в прост регистратор на решения на Висшия съдебен съвет", подчерта Славов.


Според него изключително важно е да се разгледат аргументите на държавния глава при отказа му да подпише първия указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и аргументите, които ползва сега, за това време, което отделя за подписването на втория указ.


Президентът Румен Радев вече върна веднъж предложението на Висшия съдебен съвет Иван Гешев да оглави прокуратурата. След повторното предложение, държавният глава все още не се е произнесъл.

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев вече върна веднъж предложението на Висшия съдебен съвет Иван Гешев да оглави прокуратурата. След повторното предложение, държавният глава все още не се е произнесъл.


"През годините в рамките на един и същ конституционен текст са действали различни законови разпоредби, имаме различни практики, понякога противоречиви", обясни Славов и каза, че това може да бъде причина държавният глава да поиска тълкуване от Конституционния съд по отношение на процедурата.


"Още повече, когато същият този Висш съдебен съвет е отказал да разгледа аргументите на президента за неподписването на първия указ. Срок за указа има, той не е стриктно установен. Президентът най-вероятно ще го подпише, а оттам нататък е важно да следим неговите стъпки, за да се ориентираме в ситуацията", прогнозира преподавателят по конституционно право.


Той обясни, че няма фиксиран срок, в който Конституционния съд трябва да се произнесе, ако бъде сезиран.


Славов поясни, че, ако има решение на Конституционния съд, то няма да се приложи към висящата процедура за Иван Гешев. Според него Конституционният съд не разполага с достатъчно време за реакция до януари следващата година, когато новият главен прокурор трябва да встъпи в длъжност.


По думите му, можеше съдът да бъде сезиран с тези въпроси относно процедурата още през лятото, когато държаният глава започна консултации. "Ако съдът беше сезиран по-рано, можеше да се вземе решение, което да влезе в сила относно настоящата ситуация, допълни доц. Атанас Славов.


Според него, ако президентът избере да направи публично изявление при подписването на указа за Гешев, то вероятно ще съдържа някакви аргументи, но поясни, че по Конституция държавният глава не е длъжен да излага мотивите си.


Как номинираха Цацаров за шеф на антикорупционната комисия - тук
Първите думи на Гешев, Цацаров и министър Данаил Кирилов след гласуването - тук
Как бе избран повторно Иван Гешев - тук
Как протече заседанието във ВСС и протестите отвън - четете тук.
Защо Румен Радев върна избора на Гешев за главен прокурор - четете тук
Първото изслушване и гласуване за Иван Гешев - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Това му е удобното на ъндърграунд опозицията. Имат си медии-на повърхността, а истинските играчи замезват вината си с първокласни мезета и питиета и луксозни почивки...
  И следват една след друга безсмислени, повтарящи се статии на млади същества на по няма и 30 г.
  Така няма да успеете да спрете нито Цацаров, нито Гешев. Да не говорим да "гътнете" ГЕРБ.
  Прозрачни сте, като евтин целофан.
  Мерси за бана от страна на радетелите за право на свободно изразяване.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  И си го избира, и си прави каквото си иска,
  и нарушава закона като пуши на забранено място!
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2741766749208423

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Номинацията на главния прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е сценарий, при който има сговаряне на всички политически сили - ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти"."

  Това вече почти никаква новина не е, че дори да се коментира ! Въпросът е къде е адекватната реакция на обществото срещу престъпните действия на властта ! Отговорът на гражданското общество единствено може да сложи прът в колелата на целия този модел, дирижиран от Кремъл у нас !

 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  "Въпросът е къде е адекватната реакция на обществото срещу престъпните действия на властта"

  Обществото няма 200 млн. и малко му пука дали на тези постове ще са Цацаров и Гешев или някой друг. Да му мислят олигарсите.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vivian Apostolov":

  Вината на Дамяница ли са?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Поредното уреждане на удобния човек, на необходимото място. Гешев оправи делото за КТБ и стана главен прокурор. Сега, Цацаров ще помага с КПКОНПИ. Направо шестица от тотото.

 7. 7 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vivian Apostolov":Вината на Дамяница ли са?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Използвала съм "вината" като морална категория, на като питие.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 8. 8 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vivian Apostolov":Вината на Дамяница ли са?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Използвала съм "вината" като морална категория, на като питие.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 9. 9 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 777 Любопитно

  Най-високия етаж на властта.изкачен от прокуратурата за последните 7 години е районен кмет на София.Бившите министри не се броят.Как да не го избереш такъв,щом не мислиш да ставаш бивш? Ако обаче станеш бивш,ще слушаме загрижено,кой кого е поръчàл.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1284 Любопитно

  До коментар [#1] от "Vivian Apostolov":
  Как се спират Цацаров и Гешев, когато всичките клонинги на БКП в Еднопеевския стоят зад тях?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Поредното уреждане на удобния човек, на необходимото място. Гешев оправи делото за КТБ и стана главен прокурор. Сега, Цацаров ще помага с КПКОНПИ. Направо шестица от тотото.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov  Гешев е много тъп за главен прокурор, ето, защо Цацаров ще командва и прокуратурата в следващите 7 години, но вече от името на голия охльов .
  Баш-престъпниците си избират удобни слуги-пионки, а Боко « не се меси « в делата на третата власт, рийш’ли ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Цацаров с кандидатурата си за КОНПИ , бетонира Гешев за гл.прокурор, независимо дали Радев ще подпише, сезира или не Конституционния съд .

  Така или иначе Цацаров трябва да подаде оставка като гл.прокурор, за да се кандидатира за шеф на Конпи . Разбира се ,трябва да избере и заместник .Прокуратурата няма как да остане без гл.прокурор.
  А заместник ще е Гешев, който ще изпълнява функциите на гл. прокурор.

  Така, че е без значение акт-а на Радев.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  По повод уреждането на мега делото КТБ мислиш, че Цацаров е стоял безучастен ли? Още от тогава започна успешното екипно сработване между Гешев и Цацата.

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Весело

  Завистта нямала почивен ден ! Ами ..стани и ти заслужил артист , а после и с минимална пенсия, чакащ специално решение на НС да ти отпусне нещо за старини....просто , човека си е уредил предварително достатъчно за старини...Нека да гледаме позитивно на ставащото !!!

 15. А бе честно казано това си е трагикомедия в най-чист вид, но щом автора е преценил, че е оперета нека така да бъде.....
  Няма да седнем да спорим за някакъв си там театър сега нали?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vivian Apostolov":

  ..... Така няма да успеете да спрете нито Цацаров, нито Гешев. Да не говорим да "гътнете" ГЕРБ......
  —цитат от коментар 1 на Vivian Apostolov


  Няма да ги спираме. Изглежда само герберчетата не сте разбрали, че целта на занятието "тандем Гешев - Цацаров" е да бъде взет скалпа на Бойко Борисов. ДПС (т.е. Доган и Пеевски) нарекоха Цацаров "национално богатство". Защо Цацаров от главен прокурор ще заема значително по-незначителната длъжност като шеф на КПКОНПИ, от която може да бъде издухан всеки момент? Да не мислите защото този тандем ще преследва неудобните за властта? Кои неудобни? Опозицята? Боже! Медиите? Не думай! Гражданското общество? А стига , бе! Защо тогава? Защото едното от прасенцата трябва да даде фира, както стана с Цветан Василев. И както винаги става когато въпросът опре до "делчо на мангизите". Да сте се питали кой подаде на "Свободна Европа" информацията за "Апартаментгейт"? Имотният регистър е публичен, ама не може да се чете като телефонен указател - трябва да знаете какво търсите. А защо информацията за сделките излезе чак 9 месеца след сключвнето им? И какъв беше резултатът? Скандалът отстреля най-верния човек на Бойко Борисов - Цветан Цветанов. И министъра на правосъдието - та министър да стане Данаил Кирилов. Той да ръководи заседанията на ВСС по избора на Гешев. И кого другиго? А, да - и Пламен Георгиев - любимия прокурор на Бойко Борисов и негов фаворит за главен прокурор. Така Гешев се оказа единствен кандидат. Колко удобно, наистина! А колкото до гътването на ГЕРБ - кахър йок, ГЕРБ не е никаква партия, без Бойко Борисов се разбягват моментално.

 17. 17 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прокопиевите медии действат като бухалка.

  niki
 18. 18 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  "...при който има сговаряне на всички политически сили - ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти"."

  В близко бъдеще може да им трябва "гръб"

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#17] от "niki":

  Кого "бухат"? Никито? 🤣😂

 20. 20 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 918 Неутрално

  То въобще стои въпросът дали ние си ги избираме или те се самоизбират. По всякакви начини: лобиране, купуване, уреждане.... Наподобява имперският модел, при който се самоназначават.... Но такова (незаинтересовано, примирено) ни е обществото.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  И така вече 30 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Експерт? По какво? Това дето го говори той, всеки стар комунист почитател на Радев и Нинова от нашата махала още по-добре ще го опише.
  Кога този асистент в катедра "Публична администрация" стана доцент, представян като виден специалист по конституционно право?
  Кога стана и специалист по наказателно, административно право и политология, та взе да се изказва по неща от които нищо не разбира?
  А скоро изгря и звездата му най-моден коментатор по телевизии, радия и често (когато трябва на нещо да се предаде и наукообразна тежест) и за програма "Хоризонт " на БНР , която се е превърнала в посестрима на "Свободна Европа", " Дойче веле" и "Гласът на Америка", вещо ръководена от активистите на "Асоциацията на Европейските журналисти" и техните спонсори.
  И кой е той, та да дава оценки на главния прокурор, с ирония и сарказъм? Да прави артистични аналогии в оперетния жанр, макар че ако беше прочел съдебната статистика щеше да е по-наясно с работата на съда, където той е стъпвал само като стажант!
  Но за него може и то в ефира на Общественото радио!
  Защото момчето е в ръководния органи (НС ии ИС) на "Да! България" , дясна ръка на Христо Иванов , още от времето , когато беше Министър на правосъдието, и защото е основател на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ , прочута протестърска група, която си скъса г**а да марширува и скандира ту пред сградите на ВСС, ту пред Съдебната палата, ту на "Орлов мост"!

 23. 23 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Парадоксално е да се очакват резултати срещу тоталната корупция от предложен нов шеф на КПКОНПИ , който за 10 години като Главен Прокурор няма случай да е пратил на съд някой от надстройката , който да е бил и ефективно осъден ! !

 24. 24 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Към моя хостинг 23 :
  С извинение за грешката - "10 години " да се чете като 7 години !

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  А ние...безгласната публика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK