Синдикатите се заканиха да не допуснат орязване на правата на работещите заради болничните

Синдикатите се заканиха да не допуснат орязване на правата на работещите заради болничните

© Георги КожухаровРъководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват, че няма да допуснат с цената на всички допустими от закона средства да се орязват правата на работниците и служителите, когато техните работодатели не са изпълнили задължението си по закон да внесат дължимите осигурителни вноски и данъци, се казва в позиция на двата синдиката, изпратена до медиите.


Те декларират това във връзка с продължаващото напрежение и споровете около плащането на първите три дни от временната неработоспособност на работещите, както и в контекста на появяващите се нови предложения на работодателските организации, в които се засягат правата на работещите. Макар че експертите на двата синдиката не допускат тази идея да се възприеме от страна на правителството или на Народното събрание, тъй като подобна практика няма никъде.


"Ползването на аргументи, произтичащи от задълженията на т.н. самоосигуряващи се лица са не само непрофесионални, но и крайно алогични, тъй като при тях става дума за личен ангажимент, ясно описан в КСО, тъй като те нямат работодател. И в този случай практиката по света е еднозначна – самонаетите/самоосигуряващи се лица изпълняват всички задължения по собственото си осигуряване и сами внасят за себе си съответните осигурителни вноски, дължими по закон. Поради това неизпълнението на задълженията за внасяне на осигурителните вноски при самоосигуряващите се влече санкция за самите тях. А нарушенията по отношение задълженията, свързани с осигуряването на работниците и служителите пораждат санкции за работодателите им", посочват синдикатите.
КНСБ и КТ "Подкрепа" са сформирали обща експертна работна група, която започва работа още от понеделник, за да направи собствено изследване и анализ на информацията и данните по темата в НОИ, НАП и НЗОК и да излезе със собствени заключения и препоръки по достъпа до обезщетения, документацията и контрола за установяване истинността на настъпването на риска временна неработоспособност.


Лекарите предлагат да спрат да издават болнични


Междувременно председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза по БНР, че след като проблемът с болничните са лекарите, те спокойно могат да спрат да ги издават. "В не малко страни всеки работник има определен брой дни, които може да ползва за болнични, като само при влизане в болница и по-сериозно заболявания се взима бележка от лекар", допълни той.


Д-р Маджаров призова работодателите да намерят начин да контролират своите работници, когато са болни. "Защо трябва лекарят да бъде намесен. Не е тайна каква огромна бройка работещи в точно определени сектори на икономиката се насочват в периоди, в които нямат работа, да бъдат издадени масово на групи работници болнични с цел спестяване на осигуровки, допълни той.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Много здраве имат синдикатите! Работник с невнесени осигуровки не трябва да може да ползва болнични. Ако ползва, да си ги плаща. Защо бюджета трябва да е посредник, между некоректен работодател и работник? Или работниците да си правят много добре сметката или невнасянето на осигуровки да се приравни на кражба! Средно положение няма!
  Ха сега да ги видим "десните" ГЕРБ-ери...!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Накрая Черният Петър пак ще остане у тези дето плащат осигуравките и не боледуват често.

  подпис
 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Тези имат ли членове ? Поне аз не познавам никой , членуващ в профсъюз

 4. 4 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много здраве имат синдикатите! Работник с невнесени осигуровки не трябва да може да ползва болнични. Ако ползва, да си ги плаща. Защо бюджета трябва да е посредник, между некоректен работодател и работник? Или работниците да си правят много добре сметката или невнасянето на осигуровки да се приравни на кражба! Средно положение няма!Ха сега да ги видим "десните" ГЕРБ-ери...!
  —цитат от коментар 1 на Petleshev


  Е няма ли кой да каже от кой сектор са повече болничните - държавен или частен ? Защото според мен са държавните, които и не внасят осигуровки даже...
  Както графиците за отпуски навремето - заради държавниците задължиха частните, а после държавните отпаднаха от наредбата

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#4] от "пасъм":

  Кой ти каза, че държавните фирми не плащат осигуровки или държавните служители? Естествено там делът на фиктивните болнични ще е по-голям. Гаранция.
  Но кой е виновен, че управляващите не искат да въведат работещ механизъм, който да ограничава фиктивните болнични? Начини има.

  Бивш tww09306483.
 6. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Така наречените "синдикати" са пълен смях и позор!!!

 7. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Опитвайки се да прехвърли отговорността по плащането на първите 3 дни от болничните върху плещите на работниците, АИКБ представи преди няколко дни карта, разработена от тях, която трябваше да покаже, че в 14 държави от ЕС практиката е работниците да НЕ получават пари в първите дни от болничните. Веднага финансовият министър Горанов прегърна идеята им и заяви пред медиите, че в 2/3 от държавите в ЕС е така.
  С помощта на екип от юристи, преводачи, предприемачи и счетоводители проверихме една по една ситуацията в държавите, цитирани от АИКБ, и показахме, че подобно твърдение не отговаря на реалността. От тяхна страна последва публикуване на данните от техния източник с две пояснителни таблици[1], преведени на български.


  https://baricada.org/2019/11/23/karti-iztochnici/?fbclid=IwAR2iUKwLn4J1P3hzetsa1l_VyaFC8uTGE3S5jEuA690qNA9qT1__C4lkSJI

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#6] от "пасъм":

  Какво искаш да ми кажеш? От тая статия се вижда, че голям брой българи, които от години не живеят в България, нашите власти се чудят защо не се осигуряват здравно в България. Ами, да продължават да се чудят...!
  Това, какво общо има с болничните?

  Бивш tww09306483.
 9. 10 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petleshev":
  Грешка в линкът...Но идеята ми е, че държавниците тряба да започнат да си плащат сами осигуровките за всичко
  "Тъй като държавата внася доста по-малко от реално дължимите от нея вноски за 4.5 млн. души, тази средна сума също няма как да е реалистична."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/07/12/3937417_ministurut_i_zlatnata_kasa/

 10. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1841 Весело


  аз доколкоти си сромням в САЩ никой не смее да се заиграва / друг е термина но няма значение/ със синдикатите, но там имат малко по друго значение

 11. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Междувременно председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза по БНР, че след като проблемът с болничните са лекарите, те спокойно могат да спрат да ги издават.
  _________________
  Може пък съвсем спокойно, частни комисии свързани с ГЕРБ да пишат и болнични както с кадастъра,нотариусите,оценките,застраховането,сметоизвозването,магистралите,толсистеми и т.н. Ми то хората от десетилетия сами си плащат милиарди за онкозаболявания и трансплантации на органи... на кой му пука за единия ден болнични?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  До коментар [#6] от "пасъм":
  Глупости. Няма такова "не знае". Или всеки знае, но държавата не?

  Еретик
 13. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  ...... КНСБ е най-богатият синдикат в България. По неофициални данни конфедерацията притежава над 313 имота в цялата страна. Освен наследството на бившите профсъюзи тя получи и част от имуществото(около 10-12%) на ликвидираната през 1997 г. от кабинета на Иван Костов фирма "Софис". Така КНСБ се сдоби и с почивната база в Хасковски минерални бани, както и с имоти в парка "Кайлъка" край Плевен. "Софис" разполагаше с 265 имота и капитал от 200 млн. лева. От него 11.8 млн. лв. държеше КНСБ. Акционери във фирмата бяха дъщерните дружества на синдиката "Синди кок" и "Кондор". Други акционери бяха Висшият адвокатски съвет и Неврокопската митрополия, представена от Пимен. дружествата "Софис" и "Универс", които включваха част от имуществото на бившата БКП, социалистическите профсъюзи и Отечествения фронт..................

 14. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Българският синдикалист повече от всичко обича да чувства собствената си необходимост чрез участие в работни групи с високопоставени хора. И затова целта му е да влезе я в тристранка, я на браншови преговори, я да се включи в някоя и друга драматична и с много шум "Уйдурма"......иначе, и те не знаят точно, работодатели ли са или синдикати....

 15. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Весело

  До коментар [#11] от "1001":

  Ако си живял във времето на Ал Капоне, така е било! 😂🤣

 16. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "Заканили се били"....... те да обяснят друго ..... "частният пенсионен фонд", управлява ли по-добре парите а?..и дали хората няма да са прецакани?........ Пламен Димитров (цитат): "най-голямата компания на пазара – ПОК „Доверие”, е започнала работа през 1994 година и е била инициирана от КНСБ, които и до момента са акционери в нея и имат участие и отговорност за нейното развитие"............и какво стана......... да обяснят на хората дето им говориха: "Идеята е частният пенсионен фонд да управлява по-добре парите, които сме му дали, тези 28 единици, и да ми даде повече от тези 28 единици, когато се пенсионирам, за да може моята първа пенсия от НОИ, която е намалена, защото там съм внасял 72 единици, заедно с тази от частния фонд да даде повече от 100 единици, за да бъда по-добре с двете пенсии от този, който няма частен пенсионен фонд”, обясни президентът на КНСБ. "

 17. 18 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неолиберално ежедневие.

  niki
 18. 19 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Синдикатите са подходящият инструмент за защита на правата на наемния труд. Трябва да започнат генерална стачка за правата на роботещите.

  niki
 19. 20 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Явно сега им е и този един ден трън в очите.

  niki
 20. 21 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  В неолибералния, либертариански кръжок няма да намериш. Трябва да се върнеш към Реалността, там има.

  niki
 21. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Защо шефка на пенсионен фонд взима 200 хил.лв. заплата, при отрицателна доходност? Президентът на КТ „Подкрепа“ заяви, че месечната заплата на Даниела Петкова – главен изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ е 200 000 лева ..........а в борда на директорите има ли техни хора а?.....
  Синдикати вика..........ши ва защитаваме яку.....

 22. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Весело

  До коментар [#19] от "niki":

  Не забравяй:

  "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" 😂🤣

 23. 24 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "vassilun":

  След 45 години Неолиберализъм тази фраза е по-актуална от всякога. Маркс е велик ум.

  niki
 24. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Весело

  До коментар [#24] от "niki":

  "Маркс е велик ум."

  И Ленин, и Сталин, и Димитров! 😂🤣

 25. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Както няма опозиция, така няма и синдикати.....няма и съд...... и т.н .... до там я докарахме след 30 г...... Една "убава тоталитарна кочинка".......

 26. 27 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Трябва всички членове на синдикатите да бъдат уволнени и да не се наемат независимо от глада за кадри. Ясно е, че бойчето не е Тачър да се оправи с тези гниди и всеки трябва поотделно да се справя с наглеците.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK