Херо Мустафа: България може да развие потенциала си с независими медии и върховенство на закона
България може да развие пълният си потенциал само с независими медии и върховенство на закона, каза днес пред Би Ти Ви новият американския посланик в София Херо Мустафа. Тя допълва, че България е млада демокрация и има много работа, за да постигне върховенството на закона.


"Не трябва да отклоняваме вниманието от него, оптимист съм за бъдещото", каза още американският посланик. Като акцент в своята работа, Херо Мустафа посочи трите "С-та" - сътрудничество, свързаност и справяне с корупцията.


Коментирайки темите на разговорите на предстоящата утре среща между българския премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп, тя посочи, че във фокуса, ще е военното сътрудничество, и диверсифицирането на енергийните източници.


Херо Мустафа посочи, че САЩ ще изпратят експертен екип, който да провери безопасността на българската ядрена енергетика. По време на разговора между Борисов и Тръмп ще се обсъди и възможността за отмяна на визите за българи за САЩ.


"Сега е точният момент да засилим двустранните отношения. Да погледнем къде сме и къде можем да направим повече", поясни американският посланик.


Херо Мустафа призова фокусът да е върху двустранната среща, а не върху политическата среда в двете страни.


Вчера бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю отбелязва в свой коментар за вестник The Hill, че свободата на медиите едва ли ще е във фокуса на разговорите между Борисов и Тръмп, тъй като и двамата имат склонност да задушават истината.


В началото на разговора, започнат на български, Херо Мустафа обясни, че за нея е важно да научи езика, за да покаже уважение към една велика нация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK