Ректорът на Софийския университет: Ще подготвяме студенти, които ще сменят професиите си

Ректорът на Софийския университет: Ще подготвяме студенти, които ще сменят професиите си

© Анелия НиколоваНа патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" преизбраният ректор проф. Анастас Герджиков заговори за новата смела визия за бъдещето на висшето образование, свързана с развитието на технологиите и изкуствения интелект. След като отново отчете нивото на образованието, научните постижения и финансовата стабилизация на най-голямото висше учебно заведение у нас, професорът пожела на академичната общност, изследователите и студентите да направят това, което машините не могат - да мечтаят.


"Технологичната революция променя света около нас по-бързо от всеки друг период в историята. Непредвидимо е какво ще е бъдещето на професиите, къде изкуственият интелект ще измести човека и къде - не, и кои са качествата, които един завършил висше образование специалист трябва да има, за да може да сменя професии и да учи цял живот. Необходимо е да готвим за бъдещето гъвкави и любознателни хора с интерес към новото и способни да се променят. Независимо каква специалност изучават, нашите студенти трябва да се научат да бъдат креативни и отговорни личности с оригинално, творческо мислене", обяви проф. Анастас Герджиков в словото си по време на академичното тържество.


След като отчете три центъра за изкуствен интелект в университета, ректорът призова академичната общност за усилия за развиване на естествения интелект. Той каза още, че преподавателите са 1600, а седем от петнадесетте най-цитирани български учени са от Софийския университет. Индексът на цитируемост на университета в базата данни Scopus се повишава на 76, или с цели 12 пункта. В момента в университета се обучават над 20 600 студенти, от които 1115 - чуждестранни. Специалностите са 119, а магистърските програми - над 400. Докторантите са 933.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK