Асоциация поиска да се ограничи използването на слушалки при движение по пътя

Асоциация поиска да се ограничи използването на слушалки при движение по пътя

© Надежда Чипева, КапиталБългарската асоциация за електромобилност (БАЕМ) се обяви против част от предложените промени в Закона за автомобилните превози (ЗАП). С тях управляващите се опитват да въведат ред в използването на електрическите тротинетки. Миналата седмица три от компаниите, предлагащи електрически тротинетки под наем в София, се обявиха против задължителното носене на каска при използването на подобен тип превозно средство, като днес уточниха, че това изискване трябва да е само за хора под 18-годишна възраст.


Според БАЕМ в предложенията на министъра на вътрешните работи са включени ограничения, които ще създадат бюрократични спънки пред навлизането на тази форма на транспорт.


"Някои от неговите твърдения като това за наличието на каска и свидетелство за управление противоречат на публикувания за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за движение по пътищата и биха забавили сериозно навлизането на електрическите тротинетки като един безопасен, екологичен и удобен персонален транспорт", се казва в прессъобщението на БАЕМ.
От организацията искат да отпадане предложението електрическата тротинетка да се движи по обозначени за това велоалеи. "В момента велосипедната инфраструктура е силно недостатъчна. Приемането на тази промяна силно ще ограничи местата, където може да се използва едно индивидуално електрическо превозно средство и преминаването през например централната градска част на София ще е силно затруднено", пише в мотивите на асоциацията.


Те настояват да се добави нова забрана, която да засегне както водачите на електрически тротинетки, така и велосипедистите и шофьорите на моторни превозни средства. Според тях трябва да се забрани използването на слушалки на двете уши, тъй като "все по-често виждаме хора, които са на косъм от причиняване на пътно транспортно произшествие, именно заради неадекватните си реакции, причинени от използването на слушалки".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK