Картографиране на висшето образование: полезна стъпка или несправедливост

Картографиране на висшето образование: полезна стъпка или несправедливост

© Юлия ЛазароваДържавата планира да приеме документ, който да определя профила и териториалната структура на висшето образование в страната, т.е. на практика да казва в кои региони какви висши учебни заведения да има и обучение в какви специалности да предлагат те. Става въпрос за Национална карта на висшето образование, изготвянето на която се предвижда в срок от една година от приемането на промени в Закона за висшето образование, които се очаква да бъдат обсъждани на първо четене в парламента до дни.


Националната карта на висшето образование ще бъде приета от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. След това всяко решение за откриване, преобразуване, закриване или финансиране от държавата на висшите училища ще трябва да се прави в съответствие с картата. Преди приемането й ще бъде въведен временен мораториум за разкриване на нови университети или филиали.


В момента висшите училища са 51, от които 37 са държавни и 14 - частни. Голяма част от тях имат по няколко филиала, които са разкрити с решения на парламента след процедура по акредитация. За тази учебна година държавата финансира приема на първокурсници в около 37 хил. места, като част от тях останаха незаети и след третото класиране. В законопроекта се предвижда механизъм за закриване на университети, ако не получат два пъти институционална акредитация. Сега отказът водеше до спиране на държавната субсидия.


Предизвикателства
В мотивите на законопроекта, чийто вносител е Министерският съвет, се посочва, че цел на създаването на националната карта е стимулиране на висшите училища да съсредоточат усилията си върху подготовката на кадри с необходимото качество и отговарящи на потребностите на пазара на труда. Заради недостиг на кадри държавата ще освободи от такси студентите в някои специалности.


В становище на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изпратено до ресорната комисия в парламента, предложението за създаването на картата се "приветства", тъй като тя ще стимулира подготовката на качествени кадри за пазара на труда. От Конфедерация на труда "Подкрепа" също оценяват положително предложението и припомнят, че многократно са критикували необоснованото разширяване на обхвата на направленията с "екзотични специалности".


Притеснения


Според становище на Съвета на ректорите националната карта няма да бъде ориентир за системата от съществуващи висши училища, филиали и професионални направления, а инструмент за централизиране на решенията за разкриване на нови звена и направления, което заменя академичната автономия с административен подход и е потенциално опасно за развитието на системата.


Освен това ректорите посочват, че може да се създаде несправедливост, като се фиксира с акт на парламента сегашното положение, което не е добро, т.е. на практика да се узаконят структури с ниско качество на образованието, докато големи университети, доказали се в обучението на студенти, не са разкривали филиали в някои градове. Миналата година Софийският университет "Св. Климент Охридски" поиска да разкрие филиал в Бургас, но процедурата е още в Националната агенция по оценяване и акредитация.


Създаването на националната карта, която на практика ще определя в кои университети обучение по какви специалности да се предлага, ще доведе до ограничаване на конституционни права, се посочва в становище на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В него се казва още, че студентите от всички региони имат право на еднакъв достъп до образование в избраните от тях специалности.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Отлично решение е да има образователна карта. Не може в София да се тълпят 80% от ВУЗ-овете, а други областни градове да нямат нито един. Очевидно е, че държавата трябва да ги разпредели териториално.
  И печатници на дипломи като НБУ и тимаджийския ВУЗФ трябва да бъдат закрити.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Разстроено

  Поредна глупост, поне според мен.
  Първо държавата трябва рязко да намали броя студенти, които финансира - какви са тези 37 000 при завършващи около 50 000, ами естествено че и 5 класирания да направят, пак ще има свободни места.
  А с примерно 20-25000 държавно финансирани бройки университетите доброволно ще оредеят, ще останат тези, които се справят по-добре и с ограничен ресурс.
  Само регулации са в главата на чиновниците - вчера еърбнб, днес вузове, утре - каквото се сетите.

 3. 3 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 583 Гневно

  След дъжд качулка.
  Единственият шанс е пазарът да отхвърли калинките, завършили НБУ, ВУЗФ, Библиотекарския, Ботевградския и десетки подобни.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Преди пазарът да отхвърля калинките или поне повечето от тях, те не трябва да се размножават с държавни пари. Как процъфтяват знайни и незнайни вузове в момента - с пари от държавата, дадени на брой студент, като се спрат парите нещата може би ще се нормализират.
  И никакви карти не са нужни.

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Пълни идиоти записват да учат, вярно, повечето не избутват първи курс, но това е едно безсмислено източване на държавни пари, всяка година.

  12-ти клас трябва да се направи по-кратък - матурите се местят през февруари, останалото време за подготовка да влязат в университет, където държавните поръчки ще са 30% от сегашната бройка, закриват се някакви измислени уни-та и кой откъде е. Почти всичките ми познати, мой набори, са завършили университет, и 95% от тях, работят нещо, за което не им трябва тая диплома.

  А университета спокойно може да се направи на 3г., има много дисциплини пълнеж, че другаря Николов е на 60 и не му стига стажа за пенсия, та нека да има нещо и за него. Така ще се спестят още излишни пари. И разни такива с прякори "Брадвата", "Секирата", да ги махат, това не са преподаватели, а неудовлетворени от живота духачи.

 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Тях пазар не ги лови, защото все драпат за държавна служба.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  В образованието и медицината пазарният фундаментализъм не работи - държавната намеса може да е здравословна, ако се прави с мисъл. В противен случай имаме кешови специалности и други, които никой не иска да учи, а те са важни също. Имаме и лекари, които са по-добри маркетолози и счетоводители от много други, учили за това. Само дето пациентите страдат от това. Тригодишни деца умират, щото пазара решава, че за тях няма легла.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С циганизацията на обществото. не знам за какво висше образование да говорим. Първо трябва да решим други проблеми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Весело

  12-ти клас трябва да се направи по-кратък
  —цитат от коментар 5 на chepokalipsis


  Как сме живяли само с 11 класа, и ние и нашите родители и баби и дядовци?!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#9] от "Веселин Дечев":

  Ти си учил до 8-ми най-много.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 289 Неутрално

  След дъжд качулка.Единственият шанс е пазарът да отхвърли калинките, завършили НБУ, ВУЗФ, Библиотекарския, Ботевградския и десетки подобни.
  —цитат от коментар 3 на kilgore


  Не е проблема НБУ и ВУЗф. Те са изцяло частни. който имал пари да троши - да троши. Проблемни са извращения като Великотърновски университет клон Враца, да речем. Хем държавна субсидия, хем раздут щат, хем липса на студенти и такива, които се записват зорлем и пускат на изпити, за да не падне бройката и да не се закрие специалността. Такива са и Бургаски свободен, Варненски още-по-свободен, Русенски най-съвсем свободен и Свищовски Междувселенски. Май само Тутракан в момента си няма университет.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  50 висши училища за 7 милиона българи? Мисля, че трябва да станат с 2/3 по-малко.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Трябва да спрат субсидиите за неефективните университети. Някои дори трябва да бъдат закрити... Да започне да се мисли за качеството за сметка на количеството. Имам ли воля за това и как ще го постигнат е въпросът? В момента се произвеждат твърде много неподготвени за живота и работата абсолвенти. Много преподаватели там нямат никаква добавена стойност и са излишни. Необходимо е да се въведат критерии за контрол на качеството на образованието.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  С картографиране няма да стане!
  Очевидно е, че при стандарт "1 университет на 1 милион жители" 51 "университета" за България са твърде МНОГО!
  Очевидно, е че ако университетите са просто търговски дружества, събиращи такси и печатащи дипломи няма скоро да има български университет сред първите 1 000 в Европа!

 15. 15 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Разбира се, че е полезна стъпка! Трябва да се отсеят и всички непригодни специалности а не университети като цяло.

 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Друго - за жалост в повечето университети се промиват мозъците на студентите и от там излизат "слаби", и същевременно гневни хора. Голяма част от тези институции са проводник на "либерастия" и колективистично самосъзнание. Но това не е само при нас, а навсякъде по света, за съжаление. Почти навсякъде властва постмодернизмът. Университетите трябва да насърчават индивидуализъм, да подготвят независими хора, но не е така.

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Отлично решение е да има образователна карта. Не може в София да се тълпят 80% от ВУЗ-овете, а други областни градове да нямат нито един. Очевидно е, че държавата трябва да ги разпредели териториално.И печатници на дипломи като НБУ и тимаджийския ВУЗФ трябва да бъдат закрити.
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют


  -Не само, тря бва да се закрият почти 2/3 от т.н. университети- търговски дружества, вкоито е лесно да влезеш и още по лесно да излезеш с диплома. Производството на студенти и висшисти, не е същото като производството на едър и дребен добитък и добива на мляко и вълна. Тук не важи ,,Колкото повече- толкова повече'', а обратното- повече студенти и виШиштаджии- толкова по-малко знаещи и можещи
  специалисти..

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Той, пазарът, отдавна ги е отхвърлил. Обаче държавната администрация е плодородна почва за засяване на подобни тапии.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Карти - марти - ала-бала. Докато има мераклии за разните филиали, свободни и т. н. "университети", нищо няма да се промени. Единствено безмилостната демография ще затвори излишните ВУЗ-ове. Не знам, как не ги е срам гастролиращите преподаватели, да се преструват, че преподават нещо на абсолютно неграмотни и незаинтересовани студенти ? За няколко лева повече. Те са най-виновни в цялата ситуация. Ще остареят и умрат в нищетата, която сами са произвели.

 20. 20 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 360 Весело

  Каквото и да предложат, все ни връща в СССР. Тато не успя, но опг то начело с Карикатура на Тато ни връщат смело в късния соц...

 21. 21 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#3] от "kilgore":

  Ам чи то тези ни управляват, как да стане това.....

 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#9:"Веселин Дечев"][/quote]
  ,,12-ти клас трябва да се направи по-кратък
  —цитат от коментар 5 на chepokalipsis
  Как сме живяли само с 11 класа, и ние и нашите родители и баби и дядовци?!''

  -Дванадесетият клас има едиствено функция да прикрива размера на безработица и ниска заетост. По ,,логиката'' : по- добре да са ученици, заети в училище, отколкото безработни ,,заети'' на опашка пред бюрата по труда.

 23. 23 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Тоя въпрос към работодателите. Отвори обявите за работа и ще видиш, че в 2/3 от случаите напълно излишно се иска висше образование, че дори и магистратура, естествено че младите ще искат висше.

 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#3] от "kilgore":В образованието и медицината пазарният фундаментализъм не работи - държавната намеса може да е здравословна, ако се прави с мисъл. В противен случай имаме кешови специалности и други, които никой не иска да учи, а те са важни също. Имаме и лекари, които са по-добри маркетолози и счетоводители от много други, учили за това. Само дето пациентите страдат от това. Тригодишни деца умират, щото пазара решава, че за тях няма легла.
  —цитат от коментар 7 на Пипера е много лют


  = Напълно си прав+++. ,, Невидимата ръка на пазара'', отдавна вече е хванала за гушата образованието и средно, и висше.

 25. 25 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално  Отлично решение е да има образователна карта. Не може в София да се тълпят 80% от ВУЗ-овете, а други областни градове да нямат нито един. Очевидно е, че държавата трябва да ги разпредели териториално.И печатници на дипломи като НБУ и тимаджийския ВУЗФ трябва да бъдат закрити.
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют

  Собственикът на ВУЗФ е също с "диплома", не една, а ДВЕ!
  http://www.moreto.net/novini.php?n=53159

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#23] от "our12595545":

  всъщност липса на висшисти на пазара на труда няма, има такава за квалифицирани хора със средно образование.
  а и да не се лъжем - раздуването на бройката финансирани от държавата студенти няма нищо, ама нищо общо с търсенето на пазара - ние имаме дупки за учители, инженери и т.н, а измислените вуз-ове произвеждат с високо темпо и ниско качество политолози, икономисти, юристи, маркетолози.

 27. 27 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#26] от "boevbisser":

  айде сега, квалифицирани кадри със средно образование навремето им викаха майстори с разряд - стругари, заварчици, зидаро-мазачи и т.н. Като вдигнат адекватно заплатите чорбаджиите, ще си намерят хора. Никой не е виновен на работодателите, че хората искат да работят интелектуална работа, а не на дъжда и вятъра навън или в някое прашно и миризливо хале.

 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Весело

  До коментар [#27] от "our12595545":

  точно такива се търсят на пазара, не просто се търсят, има глад.
  а какво искат да работят хората вече е съвсем друго, в крайна сметка важното е какво пазарът иска.

 29. 29 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1550 Весело

  До коментар [#3] от "kilgore":
  пазара на калинките се определя от самите калинки, така че не разчитай на саморегулация. Освен всичко друго калинките са и хищници, така че умната

  ум море, глава шамандура
 30. 30 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 681 Весело

  Важното е да има вишо - независо какво и къде

 31. 31 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1171 Гневно

  Държавата да не ми картографира, а да спре финансирането на умреляшки университети и изобщо институции, които нямат никаква роля и полза, освен да продават дипломи, с което да обезсмислят ученето изобщо, с което да правят населението подобно на премиера - елементарно, неуко и просто като гумен ботуш, но пък арогантно, щото има степен и диплома.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 32. 32 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Аз примерно си признавам, че бях мързелив студент. Не положих и кой знае какви усилия, за да влезна в университет, в сравнение с повечето ми съученици. Въпреки това завърших една от най - реномираните специалности на един от най - реномираните университети в България преди години, когато все още имаше някаква конкуренция поне като бройка. Представям си сега какво е положението...

 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Докато системата е парите следват учащите се, университетите ще следват парите. Както почти всичко в държавата е изкривено, така е и с университетите - целта не е образованието, а усвояването на едни пари. С други думи, клишето "за каквото и да се говори, в края на краищата винаги става въпрос за пари" е почти аксиоматично вярно. Молете се нивото на българското медицинско образование да остане на добро ниво.

 34. 34 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Доста спорно решение е това картографиране. И ще обясня защо.

  Преди 1990 г. Бургас беше в топ 3 по областна територия. С Нефтохима и пристанището и туризма градът дори беше в топ 3 на областите, внасящи най-големи доходи в хазната. Населението в Бургас беше и си остана до днес в топ 4 по мнаголюдност.

  НО. За цялата област Бургас имаше само един университет. Химическия /ВХТИ/. Въпреки огромното значение на града за икономиката, по отношение на висшето образование Бургас беше оставен на произвола. Младите бургазлии бягаха в София, Варна или Пловдив, за да учат нещо различно от химия. Дори Велико Търново и Русе бяха много по-напред в това отношение от Бургас. Градът просто беше низвергнат като образователен център, а даваше огромен дял за икономиката. Едва през 1990 г. е основан частният Бургаски свободен университет. После ВХТИ започна да преподава и туризъм, за да запълни туристическия бранш.

  Докато в София, Пловдив, Свищов, Велико Търново се изучаваха редица хуманитарни, художествени, икономически и технически предмети, Бургас беше зачеркнат и ограничен само до една индестриална химия заради Нефтохима.

  И на това ли му казваче "качествено" образование? В едни градове да има по 3-4 държавни или частни ВУЗ-а, а в други младите да са принудени да бягат, защото няма висше образование? Какъв равен старт получават един бургалия и един софиянец, ако искат да учат висше?

  Ако това "картографиране" беше въведено през 1990, и до днес в бургас щеше да се изучава само химия. Създателите на този проект трябва да спрат да мислят като комунистите преди 1990 и да дадат шанс на всеки млад човек да се изучи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 35. 35 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lou":
  Е, в другите градове кога пък са откривани висшите училища?
  Пак се случва масово през 80-те и 90-те години.
  А и далеч не само Бургас, но и Стара Загора и Плевен също нямат достатъчно специалности. Да не говорим пък за цяла Северозападна България, която няма нито един самостоятелн вуз.
  Броят на студентите в Бургас се срива стабилно обаче.
  През 2008 г. е имало 12 000 студенти, а сега са 5000.
  С измислени филиали без реално реноме, трудно ще стане.

 36. 36 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lou":

  Брат ми завърши българска филология точно в "Асен Златаров" в Бургас. Рядко пише изречение без някаква грешка. И никога не е считал да прави нещо свързано с образованието си. Беше там за купона и защото не го приеха другаде... Ако това е смисълът от такива "университети", ок.

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  "Първо държавата трябва рязко да намали броя студенти, които финансира - какви са тези 37 000 при завършващи около 50 000, ами естествено че и 5 класирания да направят, пак ще има свободни места."

  Напълно подкрепям, не географското разположение, а научния потенциал и резултатите за студентите след завършването трябва да определят плащанията пт странба на държавата.
  При това само за специалностите, за които има необходимос и то в университети, където децата наистина нещо научават - ства дума за няколко унвиерситета, а не за всчките пръкнали се магнаурски школи.
  За там, който иска китап, да си плаща, а който няма акъл, да назначава такива "кадреи".

 38. 38 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Отлично решение е да има образователна карта. Не може в София да се тълпят 80% от ВУЗ-овете, а други областни градове да нямат нито един. Очевидно е, че държавата трябва да ги разпредели териториално.И печатници на дипломи като НБУ и тимаджийския ВУЗФ трябва да бъдат закрити.
  —цитат от коментар 1 на Пипера е много лют


  Каква карта какви глупости? 90% от университетите трябва да бъдат затворени. Благодарение на принципа "университет на всеки километър", дипломата за висше вече струва колкото пакет тоалетна хартия а качеството е под всяка критика. Отдавна университетите в България не се стремят към наука а само към прибиране на пари. С празна глава влизаш, с такава излизаш само защото си плащал. Абсолютно недопустимо е да получаваш диплома само защото имаш пари да си плащаш "следването".

 39. 39 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 816 Неутрално

  На първо време трябва да се намалят бройките и специалностите за които държавата плаща. Особено хуманитарните и икономическите. Повечето записали се там искат просто да избутат и да вземат диплома за висше. Всички знаят добре как се завършва например УНСС - цял семестър всичко друго, но не и учене и лекции. Като дойде сесията през 2-3 дни отиваш да препишеш и така до другия семестър.
  Картата има известен смисъл, но не за всички ВУЗ. Може да речем МГУ да не е в София, а някъде където има повече мини и места за практика.

 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Множко за университетите ууупс пуцовете, защото с изкл. на един няма друг пълен университет.

  Може да се изкопира системата във Финландия, но там се държи на качеството вкл. на преподаватели и а ще трябва да закриваме светила като величковата академия, магнаурската школа 2 и други небъднотии.

  Да се види от каквои кадри има нужда, разни печатници на дипломи да се ориентират към тяхната подготовка на нво техник или там полувиШист и да останат няколко силни университета, в които се прави и наука, защото за мен е нпонятно как може един преподавател да е добър, без да е добър учен.

 41. 41 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#27] от "our12595545":точно такива се търсят на пазара, не просто се търсят, има глад.а какво искат да работят хората вече е съвсем друго, в крайна сметка важното е какво пазарът иска.
  —цитат от коментар 28 на boevbisser


  има глад, защото строителния балон се е надул, след шест месеца може и да си залагат работниците телефоните по заложните къщи да си купят хляб.

 42. 42 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бенк-Бенк":
  глупости, работодателите реват че нямат кадри и искат да внасят всякаква паплач да им работи за без пари, така че другаде е проблема

  ум море, глава шамандура
 43. 43 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 703 Разстроено

  Подобни карти БИХА имали смисъл ако някой бг университет влезе сред първите поне 500-600 в света. Сегашното състояние е пълна пародия, никакви "карти" не спасяват положението.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 44. 44 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lou": брадъре , светът е отворен никой не те натиска да си седиш у селото, кеф ти Англия, кеф ти Холандия , кеф ти Дания. Работиш, учиш , плащаш си . Да не говорим в нормалните държави , има сериозни стипендии и реално проблема е да поемаш финансово само първата година. От моите приятели и познати няма един детето му да учи в България. Имам приятели преподаватели в БСУ, не бих ги определил като ниска топка, още повече след всичките специализации които правят по света, и въпреки това БСУ си остава вуз със селски манталитет,както и управленитето му.

  ум море, глава шамандура
 45. 45 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lou":Брат ми завърши българска филология точно в "Асен Златаров" в Бургас. Рядко пише изречение без някаква грешка. И никога не е считал да прави нещо свързано с образованието си. Беше там за купона и защото не го приеха другаде... Ако това е смисълът от такива "университети", ок.
  —цитат от коментар 36 на 4okuto


  Не искам да обиждам Вас или брат Ви. Не познавам брат Ви и не го знам колко е бил ученолюбив. Но ще кажа само едно. Аз познавам много хора, които никога не са учили Българска филология и пишат грамотно. Познавам и доста, които са я учили /не само в Бургас/ и пишат с грешки.

  Въпросът не къде си учил нещо, а как си го учил. Ако брат Ви е карал учението в "Асен Златаров" през просото, ако е ходил всяка седмица по пиянски запои, вместо да прочете някоя книга, това си е негов проблем. А не на "Асен Златаров". Отново да кажа - не познавам брат Ви и не твърдя, че е пияница или мързелив. Който иска да се учи, ще се научи. Който не иска, няма да са научи.

  Известният на всички ни Захарий Стоянов като млад е бил обикновен овчар от село. Неграмотен или полуграмотен. Но той е решил да стане голям човек и се е научил, ограмотил се е. Дори е стигнал до поста на Председател на Народното събрание. За "Записките" дори няма смисъл да говоря. Иойто иска да се научи, ще се научи.


  До коментар [#34] от "Lou":Е, в другите градове кога пък са откривани висшите училища?Пак се случва масово през 80-те и 90-те години.А и далеч не само Бургас, но и Стара Загора и Плевен също нямат достатъчно специалности. Да не говорим пък за цяла Северозападна България, която няма нито един самостоятелн вуз.Броят на студентите в Бургас се срива стабилно обаче.През 2008 г. е имало 12 000 студенти, а сега са 5000.С измислени филиали без реално реноме, трудно ще стане.
  —цитат от коментар 35 на cose


  Точно за филиалите ще опонирам. В Бургас от години има недостиг на медицински кадри. Заради ниските доходи в града всички медицински работници бягат. Имам една позната в Първа Поликлиника вече в пенсионна възраст, но все още работи. Защото няма млади кадри, които да я сменят. В същото време стотици млади бтеургазлии бягат в София, за да учат медицина. Точно зарази това се реши СУ да създаде филиал в Бургас. Младите кадри ще се обучават в родния си град и ще стажуват в местните болници, като така ще запълват недостига на лекари и мед. сестри.

  Относно намалелия брой студенти в Бургас - че то само Бургас ли е, да го заплюеш? Нима през последните 10 години завършващите средно образование не се сринаха до 35-40 хиляди за цялата страна? Сигурно това е проблем само на Бургас? Или е общодържавен проблем в раждаемостта след Виденована зима в края на 90те?

  И както казах, в Бургас доходите са на 60 % от софийските и на 5-6 място в страната според НОИ. Всичко живо бяга от града, за да работи в София или на запад. При тези ниски заплати и курортния тип на града, наличието на 5 000 студенти е около 1/7 от настоящия общ брой завършващи абитуриенти за цялата страна.

  Но ако зависеше от Вас, щяхте за ги пратите всички тези 5 000 да учат Химия, както комунистите, нали? Явно имате доста грешна представа как се стимулира образованието в един град...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 46. 46 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lou":

  И за мен самоинициативата е от водещо значение. Това е ясно. Но въпросът е друг - как се допуска да завършват хора, които не си дават абсолютно никакъв зор и определено не са от най - интелигентните на земята? Ситото в държавните университети трябва да е много сериозно и на входа, и на изхода, ако искаме квалифицирани кадри. Иначе ще излизат само некадърници, безработни и мрънкачи...

 47. 47 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  По принцип е така. Далеч не визирам само Бургас...

 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#11] от "Леля Гичка":

  Свищовския по специалности маркетинг и финанси стои по добре от Унесесето, където преподават титани като Гечев, Орешарски и Чобанов. А и исторически, в Свищов е имало ВУЗ доста преди в София да се нароят разни печатници за дипломи.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Една карта на следсредното образование (третата, а за някои третата и четвъртата степен) би трябвало да включва всички нива и форми, започваща от техническото (курсове за професионална подготовка след средно образование започващи от 6-месечн и преминаваща през тях до двегодишни програми за наример помощник-медицински сестри, помощник-възпитателки в детски градини и подобни) - примери или в немската, или в американската система достатъчно. При американците системата е т.н. "младщи или технически" колежи по места, близо до местоживеене и нужди на населеното място. В тях се създава и система за общообразователно обучение с възможност за преминаване къ бакалавърско в у ниверситет.
  След това нива са бакалавърските (4-фодишните колежи и университети) за подготовка по масови специалности - начални учители, социалнои работници, чиновници и общо теническо. Само избрани и сертифицирани периодично висши учебни заведения да се изберат за подготовката на магистри и още-по-филтрирани "елитни" (наименованието се избягва обикновено с "научно-изследователски" университети от висока категория) унивреситети за подготовката на докторанти. В 80-милионна Германия от тази категория миналата година бяха само 6 университета, с известно профилиране.
  Но, в България по шуробаджанашки можем да сме демократични и да има доктори от и Горна, и от Долна Малина.

 50. 50 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 314 Неутрално

  За пишещите на автопилот относно НБУ по-нагоре, само да ви светна, че университетът е на 4то място в тази класация:

  https://www.webometrics.info/en/Europe/Bulgaria

  и на 2ро в тези две:

  https://www.languagecourse.net/universities--bulgaria
  https://www.4icu.org/bg/

  Мухлясалите мозъци в държавното Съ-У нямат дограма и катедри, докато НБУ строи нови корпуси и оправя инфраструктура с дарения от алумни. В Съ-У още носят студентски книжки и висят пред заключени зали в чудене дали ще има лекции днес, или професора пак е пил снощи и е забравил, докато НБУ има електронна система за уведомяване, оценяване и учебни материали, и винаги е налична връзка с преподавателя по телефон или имейл. Но запишете децата си в Съ-У, нали е евтинко и държавно, а и все пак мама и тате са завършили там, ще сме горди всички ако ги приемат!

 51. 51 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1550 Разстроено

  До коментар [#48] от "Пипера е много лют":
  заради тези титани десета година не можем се отървем от еднокнижника

  ум море, глава шамандура
 52. 52 Профил на ibgforce
  ibgforce
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Картографирането на висшето образование в България може да има голямо значение за решително разрешаване на все по-острите проблеми в тази важна сфера. А това са трудни решения за да се вдигне нивото на родните университети, за да избират младите таланти нашето обучение, пред трудностите в чужбина и т.н. И още и още купища затлачени през последните години въпроси.
  Но от гореизложеното, отново прозират някакви лобистки и местни интереси, някъде, където са свикнали да получават и средства, и позиции, и изобщо да лапат от всичко по много. Дано се намерят сили и решителност в отговорните хора, за да се прекратят всякакви подобни напъни, защото иначе образованието ще се срине тотално.

 53. 53 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За пишещите на автопилот относно НБУ по-нагоре, само да ви светна, че университетът е на 4то място в тази класация:https://www.webometrics.info/en/Europe/Bulgaria и на 2ро в тези две:https://www.languagecourse.net/universities--bulgaria https://www.4icu.org/bg/ Мухлясалите мозъци в държавното Съ-У нямат дограма и катедри, докато НБУ строи нови корпуси и оправя инфраструктура с дарения от алумни. В Съ-У още носят студентски книжки и висят пред заключени зали в чудене дали ще има лекции днес, или професора пак е пил снощи и е забравил, докато НБУ има електронна система за уведомяване, оценяване и учебни материали, и винаги е налична връзка с преподавателя по телефон или имейл. Но запишете децата си в Съ-У, нали е евтинко и държавно, а и все пак мама и тате са завършили там, ще сме горди всички ако ги приемат!
  —цитат от коментар 50 на oldschool

  В класациите, които цитираш, търси поне за Европа, не само за България. Аз търсих за Европа Български, но не намерих до 300 и се отказах.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK