И синодът се обяви срещу новите форми за закрила на децата, щели да разрушат семейството

И синодът се обяви срещу новите форми за закрила на децата, щели да разрушат семейството

© Юлия ЛазароваНовите правила за предоставяне на социални услуги и защити на децата от насилие в семейството, които трябва да влязат в сила от януари догодина, внедряват "изкуствен заместител на родителите във формата на професионални "майки", институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство". Това се казва в становище, прието от Светия синод на заседанието на 13 ноември в пълен състав и качено вчера вечерта на сайта на синода.


"Създават се предпоставки за незаконна и ненаказуема намеса на чиновници и неправителствени организации в семейното огнище, които могат да доведат до разрушаване на семейството, до увеличаване на броя на социалните сираци при живи родители, до опустошени детски съдби", пише още в становището.


В дългия около 15 страници документ се застъпват основните тези, чувани регулярно по време на протестите на различни организации в защита на "традиционните семейни ценности". Стигна се дори до ескалация на напрежението в някои ромски махали в страната в навечерието на местните избори заради неверни информации, че започват отвеждания на деца извън семействата им.
Архиереите призовават Народното събрание да предприеме действия за отлагане действието на новите правила за предоставяне на социални услуги и закрила, както и за отмяната им или основно преработване след широка обществена дискусия. "В продължение на години се осъществява подмяна на християнските ценности чрез въплъщаване в законодателството на идеи, които не са част от душевността на българина, от българската народопсихология и традиции, и са в конфликт с устоите на православната ни вяра", заявяват те.


За правото да възпитаваш


В становището на синода се цитират определенията за това какво се приема за физическо и психическо насилие, които ще подлежат на санкции. "Ясно е, че ако става въпрос за вероятна вреда на детето и за "всеки акт на физическо и психическо насилие", формулирани по горепосочения начин, то преценката за това има ли насилие над дете от един частен доставчик на социална услуга, за която може и да му се плаща, а може и той да я финансира с неясни цели, отваря широко врата за злоупотреби", смятат от синода. И допълват, че "тези дефиниции не съобразяват нашите традиции, история, културни и религиозни особености".


Според архиереите нормативното регламентиране на множество нови предпоставки за ограничаване на родителските права "поставя родителите в невъзможност да възпитават собствените си деца, тъй като процесът на възпитание включва в себе си поощрителни, обучителни, но и ограничителни мерки, които трябва да се прилагат комплексно".


От синода смятат също, че с някои от разпоредбите се отрича духовната връзка на детето с неговите родители. "Тази лукава аритметика – колкото повече права за детето, толкова по-малко за родителите, поставят детето в зависимо състояние от външен генератор на детски права и чрез това внедрява изкуствен заместител на родителите във формата на професионални "майки", институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство", се казва в становището.


Има ли право детето на сексуално ограмотяване


За пореден път от синода се обявяват срещу идеята за въвеждане на някакъв вид сексуално ограмотяване на децата. "Овластяването" на детето се пропагандира винаги с идеите за т.нар. репродуктивно здраве и права на децата, но зад тази терминология се крие поход срещу детската чистота и невинност, институционална поквара на децата и опит за демографски контрол в семейните отношения", смятат духовниците.


Намеса на чиновниците


Според висшия клир на православната църква новите правила създават предпоставки за "незаконна и ненаказуема намеса на чиновници и неправителствени организации в семейното огнище, които могат да доведат до разрушаване на семейството".


От синода заключават още, че опасността за множество български граждани от така създаденото законодателство "се корени във възможността неопределен брой правни субекти – частните доставчици на социални услуги, да проявяват субективно и ненаказуемо отношение при упражняване на дейността си, тъй като във вече приети правни норми има много общи и неясни понятия, които дават възможност за разширителното им и нееднозначно тълкуване". Такива били понятията "дете в риск", "най-добър интерес на детето", "закрила на детето" и много други.
Духовниците смятат, че интересът на децата да бъдат отглеждани в семейството от биологичните им родители не е защитен", а дефиницията и основанията за настаняване на дете извън семейството са твърде широки и подлежащи "на свободна интерпретация".


Също така неясна и без гаранции за обективност била и процедурата за реинтеграция или връщането на детето в биологичното му семейство.


В становището се казва също, че контролът по отношение на частните доставчици на социални услуги е формален и недостатъчен.


Кой ще плаща и провежда интереси


"Новата нормативна уредба е ясен сигнал за това, че чрез нея не се цели преодоляване на демографската криза чрез подпомагане на родителите в семейството за отглеждането и възпитанието на детето! Тя създава нова конструкция в социалните отношения с водеща роля на частните доставчици на социални услуги – основно НПО, които могат да бъдат и проводници на чужди интереси, вредни за обществото ни", изтъкват от синода.


Според клира извеждането на частните доставчици на услуги като основни правни субекти за предоставянето им създава пазар на тези услуги – "превръща най-важните дейности, свързани с оцеляването на народа ни, в търговия!". Духовниците питат, ако социалните услуги ще се предоставят от частните доставчици и без парично възнаграждение, то каква е мотивацията им те да ги финансират.


В документа се цитира отново системата "Барневернет", която функционира в Норвегия и се заявява, че "не е трудно да се прозре връзката между средствата, необходими за социални услуги в България, и Норвежкия финансов механизъм - очевидно е, че ще има зависимост, ако не друга, поне финансова".

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 568 Неутрално

  най-накрая някаква антимарксистка позиция от иначе върло красния ни Синод - иначе темата е чудесен лакмус за това, кой е комунист и кой - не

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 4 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  доста закъсняха, но поне добре са се обосновали

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Чиновниците няма да решат проблеми като демографската криза или възпитанието на децата, еднозначно това е и ще си остане основна грижа на семейството.
  Но и клира не е институцията която да се меси в този процес. Хората в този орган нямат опит, нямат и инструменти.
  В случая става дума за семейства, които не само че са абдикирали от своите задължения към собсъвените им деца, но дори напротив, те ги използват само като източник на някакви, макар и малки доходи, за възпитание и дума не може да става и не рядко децата в такива семейства биват бити, унижавани и насилвани.
  Къде е мярката между ограничаване на тези явления и достигане до неприемливи граници за навлизане на чиновника в семейната неприкосновеност е наистина труден въпрос, но не е Синода който да дава акъл по въпроса.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  И Синодът се обявил ...
  Ми дай да не се обяви!
  За всеки, който се е вгледал какво се прави и предлага е ясно това, което и Синода казва ...

  Прочее ... Юлиана, Синод се пише с главна буква.
  "Синод" е институция. Дори когато се пише само Синод, без "Светият ...".
  То ясно, че за тях нямате уважение, ама поне дипломата си уважавайте ...

 7. 7 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Браво!

  Една от малкото работещи институции в държавата: Църквата!

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 8. 8 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1073 Весело

  Ако брадатите ченгета са "против" аз съм автоматично "за", дори без да чета за какво става въпрос.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#3] от "hhhuuunnnn":

  Прав сте - само комунист би харесал глупостите на БПЦ, отдел на КГБ.
  За какви семейство става дума при баща алкохолик, биещ жената и децата; или пък жена, като наркоманка та от съседната статия, убила двете си бебета. Само комунист би подкрепил отрепките и престъпниците рецидивисти да не ги наказват - както са ги освободили от затворите 48-ма.

 13. 13 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Какво е направила БПЦ за защита на децата, че държи сметка на други?!

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  най-накрая някаква антимарксистка позиция от иначе върло красния ни Синод - иначе темата е чудесен лакмус за това, кой е комунист и кой - не
  —цитат от коментар 3 на hhhuuunnnn


  Троцкист, да бъдем точни ...

  Прочее ... изписването на "с"инода с малка буква е също като едно време при комунизма, когато Бог, Господ и Църква, (не сграда :)), се изписваха в книги и вестници задължително с малка буква ...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#3] от "hhhuuunnnn":Прав сте - само комунист би харесал глупостите на БПЦ, отдел на КГБ.За какви семейство става дума при баща алкохолик, биещ жената и децата; или пък жена, като наркоманка та от съседната статия, убила двете си бебета. Само комунист би подкрепил отрепките и престъпниците рецидивисти да не ги наказват - както са ги освободили от затворите 48-ма.
  —цитат от коментар 12 на Deaddark


  хаха, само свръхчовеците от чистата раса ще могат да имат деца, тъй като по рождение не страдат от недостатъци. Всички останали ще подлежат на денонощно наблюдение и подслушване. Тъй ли бре нацист? Ако бащата пие и пуши задължителен аборт ли ще има или ще е по преценка на службите за опазване на расата?

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#1] от "1908":

  "Изселваме диваците в страните откъдето произходжат (независимо кога са дошли на наша територия) и решаваме въпроса."

  Колега, давай по смело, по сталински. Какво ще им плащаме за изселването? По един куршум и в масов гроб.
  Зарадо такива като теб, понякога ме е срам че съм българин.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 841 Неутрално

  а спокс.
  има радикелише меркен! БЪРКАТ ТИ СЕ ПРЕКОМЕРНО, ПРАВАТ ОТ ДЕЦАТА ТИ ШПИОНЕН НА СИСТЕВАТА И ВЛАСТТА? ИСКАТ ЧРЕЗ ТЕХ ДА ТИ СЛОМЪТ ВОЛЯТА И СЪЗИДАНИЕТО.
  Ми не правиш деца! Правиш нещо друго. Дет те оставя свободен и измъв контрол на кукловодише. 1984-та, кво да го правиш.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  За 2018 година общо за страната има 10 596 развода.

  Това нормално ли е и признак на здраво семейство ли е?
  https://www.nsi.bg/bg/content/3044/бракоразводи-по-области-и-местоживеене

  И какво прави Светият Синод по въпроса?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Гневно

  Точно православните ТАЛИБАНИ трябва да се покаят

  и да поискат ИЗВИНЕНИЕ от обществото за ДЕСЕТИЛЕТИЯТА

  БЕЗДЕЙСТВИЕ и МЪЛЧАНИЕ по проблемите на хората

  От 1944 ДО ДНЕС.

  ПОП ПОЛКОВНИЦИТЕ в расо са ПОСЛЕДНИТЕ, които имат право да поучават

  Г Н У С

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#16] от "our12595545":

  Значи ако бащата пребива детето, но е православен - всичко е наред? Колко си жалък. Никъде не казвам да не пие и пуши, а да не тормози децата психически и физически - с бой и със страх от бой. Но явно е православна ценност да претрепеш от бой жената у децата - православна, но не човешка.
  Естествено бият над деца и жена реално е толкова православна ценност, колкото в БПЦ са православни - комунист не може да е християнин, дори и да излъже сто пъти че е.

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Любопитно  Най-гадното е. че позицията на ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "свети" синод

  СЪВПАДА с позицията на тукашните

  ПРО-РУСКИ ФАШИСТКИ ПАРТИИ

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ето част от коментара на колега от 10.10 т.г. под статията
  “Да не ви хвана страх, че ще стане като с протестите за тока през 2013-а?”. Коментарът му е #76, линкът към източника е долу, който иска да го прочете целия. Човекът е дал факти, по-добре не мога да го напиша, препредавам го, както е, с благодарност към него за информацията.

  След като не мина ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ, приложиха СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО, което може би беше маньовър.
  Защото, когато правителството я оттегли през април 2019, паралелно и тихомълком в ДВ. бр.24 от 22 Март 2019г. е обнародван ЗАКОН ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ (ЗСУ) в сила от 01.01.2020 г.!! Четете Закона!
  Ето фактите в ЗСУ, съотносими към проблема:
  - Частни фирми/НПО изземват държавни функции (чл. 30 от ЗСУ)
  - Социални услуги ще могат да бъдат извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чужди/чуждестранно финансирани (чл. 41 ал. 2 от ЗСУ). Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сте годни за родители, ще ви дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите (каквито сами си определят) и от чуждестранните си спонсори:
  - Частни фирми /НПО-та „доставчици на социални услуги“ (чл. 30 от ЗСУ), могат да бъдат както ЧУЖДЕСТРАННИ лица – чл. 30, т. 2 от ЗСУ, така и ЧУЖДЕСТРАННО ФИНАНСИРАНИ - чл. 41, ал. 2 от ЗСУ.
  - Чуждестранните доставчици няма да имат нужда дори от ЛИЦЕНЗ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ В НЯКОИ СЛУЧАИ: чл. 31, ал. 3 от ЗСУ, ФИНАНСИРАТ се от ДЪРЖАВНИЯ И ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ + ТАКСИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ - доставчиците сами си ги определят! ( чл. 48, ал. 3 от ЗСУ) + ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ИМ „СПОНСОРИ” (чл. 41 от ЗСУ).
  - Доставчиците имат ДОСТЪП ДО ВСИЧКИТЕ НИ ЛИЧНИ ДАННИ: чл. 81, ал. 1 от ЗСУ
  - Мерки за „ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО" се предоставят като СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, вкл. задължителни: чл.88, ал. 2 от ЗСУ и чл. 74, ал.1 от ЗСУ. Четете Законите!

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/10/10/3974539_da_ne_vi_hvana_strah_che_shte_stane_kato_s_protestite/

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Гневно

  Обидно е социалните работници да се сравняват с някакви изверги, които ходят и крадат децата на благочестивите родители.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Любопитно

  Ако бащата пие и пуши задължителен аборт ли ще има или ще е по преценка на службите за опазване на расата?
  —цитат от коментар 16 на our12595545


  НЕ ПРИНАЧАВАЙ нещата.

  Бащата може да пуши и да пие. Не е хубаво но не е наказуемо.

  Проблемът е когато БАЩАТА ПРЕБИВА ЖЕНА СИ И ДЕЦАТА.

  Тогава не само социалните служби но и полицията, съдът и прокуратурата

  трябва ДА ГО НАКАЖАТ ПОДОБАВАЩО ТАКЪВ и да вземат мерки за

  ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ЖИВОТА НА семейството

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Агенти на ДС в Синода не останаха вече /почти/.
  Много е правилна позицията на Църквата.

 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Аха, разбирам - вие искате децата да се пазаруват като от Емаг - регистрация и плащаш при доставката. Така де - това да има ИЗИСКВАНИЯ към осиновителите относно дали децата ще са добре при тях - са ненужни работи.
  Да те успокоя - нашите закони са по-добри, но не ги спазват - страхът на калпавите псевдородители е да не би някой да им отнеме детските, поради това че не им пука за децата им и ги тормозят.

 29. 29 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "Deaddark":

  тия дето си пребиват жените с камъни или ги палят не са православни. Но да не навлизаме в пространни изложения за статута на жените и децата при неправославните. А колкото да жертвите на насилие ако искаш да вкараме хората в една изолирана среда (с решетки или без) под денонощна охрана?

 30. 30 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Тези още са в средновековието. Фундменталисти в разбиранията си за съвременния свят. Също като мусулманите фундаменталисти. Че и визуално си проличат - бради и черни рокли.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Всъщност трябваше да я подпишете.....без никакви увъртания.....

  А по сегашния начин .....само и правите реклама на тая конвенция.....
  Казвам го принципно .....а не за да давам акъл......
  Параметрите на нещото срещу което се борите .....са огромни.....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#29] от "our12595545":

  Казал съм какво искам - стига си писал глупости - искам да няма тормоз над децата, нито от родители, нито от осиновители. Теб къде те стяга чепика - аз не виждам заплаха към нормални родители/осиновители - ти ако виждаш, кажи?

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#28] от "Deaddark":

  Да те успокоя - нашите закони са по-добри, но не ги спазват
  ======{
  😁.....това е яко......
  Тогава подпишете ИК .....неспазвайки и нея .....
  Не е ли по резултатно?

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Любопитно

  До коментар [#22] от "Deaddark":тия дето си пребиват жените с камъни или ги палят не са православни. Но да не навлизаме в пространни изложения за статута на жените и децата при неправославните.
  —цитат от коментар 29 на our12595545


  Таваришче,
  Не ни гавари за "правослвните" като някаква пречистена секта,
  стояща встрани и различно от останалото християнство.
  Православните са ХРИСТИЯНИ като ВСИЧКИ ДРУГИ ХРИСТИЯНИ

  ПУТИНОСЛАВНИТЕ и ПУТИНОСЛАВИЕТО са СЕКТА,

  която се има за нещо РАЗЛИЧНО от традиционното християнство.

  ПУТИНОСЛАВИЕТО е МАЛКА ЗЛОБНА СЕКТА конфронтираща се

  с ЦЯЛОТО ХРИСТИЯНСТВО - с ВСЕЛЕНСКОТО, УКРАИНСКОТО....и прочее

  ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНСТВО.

  Не ни пробутвайте РУСКИТЕ ПУТИНСКИ СЕКТАНТСКИ ОПОРКИ

 35. 35 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Обидно е социалните работници да се сравняват с някакви изверги, които ходят и крадат децата на благочестивите родители.
  —цитат от коментар 25 на stedim


  кой ще налива пари в система, която не дава резултат, т.е. не открива случаи на насилие? То не че засега са открили де - децата от с.Балша ги прибриха заради лоши битови условия. Верно случаят малко се преекспонира, но пък и социалните се притесниха, че семинарчетата по спа хотелите отекоха.

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Любопитно

  Тези още са в средновековието. Фундменталисти в разбиранията си за съвременния свят. Също като мусулманите фундаменталисти. Че и визуално си проличат - бради и черни рокли.
  —цитат от коментар 30 на kaiser


  Така е.

  Православието, както и Исляма ОЩЕ ЧАКАТ СВОЯТА РЕФОРМАЦИЯ !

  Те са си там - НЕРЕФОРМИРАНИ в СРЕДНОВЕКОВИЕТО.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  За 2018 година общо за страната има 10 596 развода. Това нормално ли е и признак на здраво семейство ли е?https://www.nsi.bg/bg/content/3044/бракоразводи-по-области-и-местоживеене И какво прави Светият Синод по въпроса?
  —цитат от коментар 20 на DDR  До коментар [#20] от "DDR":

  Колко от разведените мъже и жени СЛЕД това са се оженили отново или живеят с партньор на семейни начала? Нарочно навират в очите на хората само статистиката за разводите за да внушат,че едва ли не половината българи живеят сам сами и без деца! Стига с тези измислени апокалиптични картини!

  И какво трябва да направи Синода?! Църквата помага САМО на тези хора,които идват доброволно при нея и искат помощта и. Тя не е някакво НПО което раздава брошури против разводите или интернет сайт за запознанства между мъже и жени с цел брак!!!

 38. 38 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 736 Разстроено

  „нашите ... културните ни и религиозни особености“

  Демек шляпаме децата и е.ем жената дори и като не ни пуска. Браво на синода...

  Семейното огнище може и да загаснало, ама си е наше и никой да не пипа. А че после от него ще се пръкне поредния темерут, то няма значение. Важното е ония норвжки гей негри да не ни се бъркат.  @)----,--'--
 39. 39 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 171 Неутрално

  скапани монаси не се месете там където не ви е работата а си живейте в 10 век

 40. 40 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  гаварит масква

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  И какво трябва да направи Синода?! Църквата помага САМО на тези хора,които идват доброволно при нея и искат помощта и.
  —цитат от коментар 37 на deaf


  Ами синода да направи това,което

  ПРАВИ ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН

  КОЛКО СИРАЦИ е ПРИЮТИЛ И НАХРАНИЛ синода !

  КОЛКО СОЦИАЛНИ КУХНИ и ОБЩЕЖИТИЯ ЗА БЕЗДОМНИ И СИРАЦИ

  е отворил синода.

  Само една стотна част ор стойността на РОЛЕКСИТЕ СКЪПИТЕ КОЛИ

  и ИМОТИ на ПРАВОЛАВНИТЕ ТАЛИБАНИ биха стигнали да нахранят и облекат

  БЕЗДОМНИТЕ и СИРАЦИТЕ

  Но православните ТАЛИБАНИ не го правят.

  Тяхната "религия" НЕ Е ПРАВОСЛАВИЕТО НА ОТЕЦ ИВАН от НОВИ ХАН

 42. 42 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 736 Разстроено

  Тази лукава аритметика – колкото повече права за детето, толкова по-малко за родителите, поставят детето в зависимо състояние от външен генератор на детски права и чрез това внедрява изкуствен заместител на родителите във формата на професионални "майки", институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство
  —цитат от коментар 0 на Синода


  Ами детето е пълноправно човешко същество. Родителите нямат пълни права над него както разбират някои приравнявайки го на собственост. Напротив имат доста задължения по осигуряването на правата му.

  @)----,--'--
 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  "В продължение на години се осъществява подмяна на християнските ценности чрез въплъщаване в законодателството на идеи, които не са част от душевността на българина, от българската народопсихология и традиции, и са в конфликт с устоите на православната ни вяра"
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Тъй било,значи.

  Когато БЕЗХАБЕРИЕТО и БЕЗЧОВЕЧНОСТТА се заменят с малка грижа

  за тормозените онеправданите и беззащитните, това било

  "ПОДМЯНА !!! на християнските ценности" !!!!

  Сякаш ДА ПРЕБИВАШ ТОРМОЗИШ И УНИЖАВАШ ДЕЦАТА и БЕЗЗАЩИТНИТЕ

  е "ХРИСТИЯНСКА !!!! ЦЕННОСТ" !!!!

  Сякаш ПРЕСТЪПНОТО ПОВЕДЕНИЕ е част от душевността на българина,

  от българската народопсихология и традиции.

  Всичко това може да са ЧАСТ ОТ УСТОИТЕ НА ПУТИНОСЛАВНАТА ВЯРА,

  но нямат НИЩО ОБЩО С Православието, с ХРИСТИЯНСТВОТО и с

  ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ЦЕННОСТИ

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  Православието, както и Исляма ОЩЕ ЧАКАТ СВОЯТА РЕФОРМАЦИЯ !

  =======
  Ха ха .....реформатор ......
  Пастьорите и монахините в Хавай .....с дънки и бикини ли махат крачоли?

  Bukalemun
 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Браво на Синодът,отново заема правилната морална позиция. Онези външни за България сили, които искат да въведат това законодателство,имат за цел разрушаване на семейството. Това е Розовата чума,която залива Западния свят.

 46. 46 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Както след девети 44, така и сега синодалните "духовници" работят с/у народа си. Но...аз не съм тази, която ще ги съди. Има кой.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 47. 47 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В Китай всички тези либерастки идеи са забранени,цензурирани и наказвани със затвор. Така Китай хем ще се спаси от Розовата чума,хем това му дава сравнителни предимства пред Западния свят. Наближава моментът в който хората ще предпочетат или да сложат чалмата,или да приемат китайската диктатура и китайското господство,за да се спасят от Розовата чума.

 48. 48 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В Америка Обама направи горещ телефон и ако дете се обади,че иска са ки смени пола,държавата го взема от родителите му и му сменя пола. Родителите непрекъснато ги ограничават в правата им спрямо децата до степен да са напълно извън родителски контрол. В същото време в училище им вкарват програми, с които ги индоктринират,изпедерастяват, правят ги еничари,да ходят да се бият за идеи като глобалното затопляне,да мразят, правят ги Павлик Морозовци и серов материал за социално инженерство. Не виждам как Западът може да се спаси от тази чума, преди да се саморазруши и да бъде завладян от исляма или Китай.

 49. 49 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#47] от "gozambo":

  Пак не си взел правилните хапчета.

 50. 50 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  Нафрафорий, кажи един случай за 2019 г. на дете изведено за системни побои от родителите? Дълбоко се съмнявам да намериш, защото ако имаше, нямаше да слиза от телевизиите. Пък и не знам защо смесваш закрилата на децата с отношенията между мъжете и жените. По твоята логика ако видя жена да си шамари детето зад врата, значи бие и мъжа си в къщи, след третия бейлис?

 51. 51 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Не случайно едно време хората са казвали: вържи попа, да е мирно селото.

 52. 52 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Гневно

  Аз да питам....
  Къде беше и е този синод когато има насилие над деца в семействата?
  Къде беше и е този синод когато има насилие над жени в семействата?
  Къде беше и е този синод когато има насилие над мъже в семействата?
  Поддържа ли защитени жилища?
  Поддържа ли сиропиталища?
  Поддържа ли домове за стари хора?
  Каква е МИЛОСЪРДНАТА роля на църквата?
  Къде са парите на най-големия земевладелец в България?
  Къде отиват парите от манастирите превърнати в туристически атракциони?
  Колко пари дава църквата на приюта в Нови Хан?
  И още мога да питам, но едва ли ще получа отговор.... много е лесно да си против нещо, когато си оставил друг да вади кестените....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 53. 53 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hawaii":

  Толкова омръзвате! Безкрайно досадно е да се четат опорните Ви точки. Дори на моменти е смешно - "Цялото Християнство - Вселенското, украинското православие" явно не е като нашето християнство /явно православие/. Има някакви догматични различия най-вероятно ? Отец Иван от Нови хан и той, май не е православен? Имайте милост, не пишете през минута / и то с главни букви/. Мисълта Ви стана ясна още с първото писание. Няма нужда да ни я казвате през миг. А, колкото до обвързаността на нашата Църква с Москва. Синодът ни не се е произнесъл в полза на Руската Църква по въпроса за Украйна.

 54. 54 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Отврат. Да сравняваш социалните грижи с пещерните нрави на църквата. Да не живеем в 15 век? Църквата винаги е била догматична и назадничава институция.

 55. 55 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Не съм вярвал, че ще стигна до там, че да съм съгласен с повечето аргументи на Синода.
  И като гледам форума повечето мнения са за интегритета на Синода (който е дълбоко съмнителен), вместо за конкретното им становище, което пък е повече от разумно.
  Никой от колегите не коментира както всъщност предлага самата стратегия, която Синодът отрича, а си плюе на общи основания. Не че не са за плюване, ама в конкретния случай са прави. Погледах в нета дебати за това как трябва да се реши този проблем в други страни - католически и протестантски, и там е същата драма - дали да строим комунизъм като дадем на държавата и НПО да решават какво да става с децата ни, или да го оставим на родителите.

  А проблемът е на масата, и той е адски сложен - демографски сме супер зле, а семейството е най-доброто място за отглеждане на деца. Това му е основната му цел.
  Оттук трябва да има дискусия върху мерките, защото е много вероятно те да причинят повече щети отколкото ще предотвратят.
  Трябва много мислене, за което Синодът поне си даде вид.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 56. 56 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  "...И синодът се обяви срещу новите форми за закрила на децата, щели да разрушат семейството..."

  Ами нали точно това се цели. Не може едно нормално семейство да се гради около един на&ран за&ник. А ТИЯ се юрнаха точно това да защитават и издигат в истина от последна инстанция.

 57. 57 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#52] от "the_flea":

  Хаха, плачеш да върнем инквизицията ли? Подкрепям!!!

 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  За 2018 година общо за страната има 10 596 развода. Това нормално ли е и признак на здраво семейство ли е?https://www.nsi.bg/bg/content/3044/бракоразводи-по-области-и-местоживеене И какво прави Светият Синод по въпроса?
  —цитат от коментар 20 на DDR  До коментар [#20] от "DDR":

  Колко от разведените мъже и жени СЛЕД това са се оженили отново или живеят с партньор на семейни начала? Нарочно навират в очите на хората само статистиката за разводите за да внушат,че едва ли не половината българи живеят сам сами и без деца! Стига с тези измислени апокалиптични картини!

  И какво трябва да направи Синода?! Църквата помага САМО на тези хора,които идват доброволно при нея и искат помощта и. Тя не е някакво НПО което раздава брошури против разводите или интернет сайт за запознанства между мъже и жени с цел брак!!!
  —цитат от коментар 37 на deaf


  Сключването на брак / живот на семейни начал с последващо "правене" на деца е отговорен акт, както пред самият себе си, така и пред партньора си, така и пред децата от този брак, и дори и пред обществото. За тази цел в Полша например и ч Чехия и Словакия също, католическата църква (а в Чехия и православната) организират специални курсове за тези, които имат желание да сключат брак - разнищват до основуи, какво означава брака като институция, какво означава да имаш деца, отговорностите на всеки един в съвместният живот, задават доста неприятни въпроси и се разиграват житейски ситуации. Това едно на ръка.
  Относно въпроса ти:  ..Колко от разведените мъже и жени СЛЕД това са се оженили отново или живеят с партньор на семейни начала?...
  —цитат от коментар 37 на deaf

  Ами сигурно някои са сключили (възможно и по няколко пъти), други сигурно живеят и на семейни начала (и сменят партньора всяка година, да речем), но замисляш ли се, как се чувстват децата от предишните бракове, какъв модел на поведение получават и т.н.
  Колкото и да е прекрасен всеки следващ партньор, "козата си сака пръч".
  И статистиката е статистика - пише си яно, колко са се развели за годината и колко са сключили брак. Който иска да си фантазира на тази база....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Килимявките май пеят молитви по песнопйника на Кремъл?

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  От Москва са им наредили.

 61. 61 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Гневно

  До коментар [#52] от "the_flea":Хаха, плачеш да върнем инквизицията ли? Подкрепям!!!
  —цитат от коментар 57 на our12595545


  Някъде да прочете за Инквизицията? Този институт е бил част от Католическата църква.... Тук става въпрос за това, че православния синод казва какво не иска, но не казва какво иска .....и нищо не прави...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 62. 62 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ето един действителен случай от САЩ с познато българско семейство.
  Петнайсет годишното им дете, добре запознато от училищните власти със "системата за закрила" , се среща с т.н. социален работник (counselor) в училище и се оплаква, че родителите му го тормозили, особено бащата. Жената - социален работник си дава визитната картичка и съветна детето да записва с мобилния си телефон "агресията на родителите си". Всъщност цялата "агресия" се състои в това че родителите проверяват детето дали си е намисало домашното, забраняват му да виси с часове на мобилния и да си текства, и му забранват да ползва мобилния си телефон след 10 часа, за да си легне навреме.
  Нито едно посягане , нито едно нараняване, нито един плесник или нещо подобно. Но имало, според детето, което е обучено в училище да разпознава такива прояви, mental and verbal abuse. Т.е. словесен и психически тормоз.
  Откриват case/file в социалните служби, идват да разпитват двамата родители, а преди това детето записва с телефона си как родителите му се карат и го навикват. Особено бащата с по-дебелия глас. Разследванията продължават с месеци, през това време родителите са задължени да ходят на counseling, т.е. сесии със социални работници, за което си заплащат от джоба, разбира се. Постепенно нещата уж се успокояват, докато в един прекрасен ден социалните работници "цъффат" отново , този път две седмици след като детето е навършило 16 години. Казват, е детето им се е обадило и е заявили желание да напусне техния дом. Такива били законите, че щом детето навърши 16 години, то само може да взема решения дали да напусне дома си
  и семейтвото си или не. Казало им, че било съгласно на всичко, но само да бъде далеч от своите родители и да има "freedom". И желанието му се сбъдва благодарение на социалните служби. Между другото, случая отпушва напрежение в семейството и след няма и година двамата родители се разделят. Малко по-късно, детето, налудувало се, решава, че "enough is enough" и се връща да живее при майката. Но както тя самата заявява, отношенията им никога повече не са същите и сякаш това вече не е нейното дете. А с баща си отказва да поддържа връзка, въпреки че бащата настоява да го вижда и всеки месец изпраща пари. Просто имало много verbal abuse от негова страна.
  Ето една типична история, при която с подобни законодателства и системи за намеса се разбиват семейства, съдби и животи.

 63. 63 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Отказвам да финансирам с моите данъци тези продажни изкуфели ченгета, наричащи себе си синод

  No Pain No Gain
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Аз не съм протестантин, та да осъждам свещениците за техните мирски дела. В случая позицията на Българската православна църква е изцяло в интерес на запазването на нормалното българско семейство, на запазването на българските нрави и обичаи, а не сляпото слугуване на външни сили, които исторически са доказали, че гонят само техни собствени интереси, а плюят на интересите на българския народ.

 66. 66 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#61:"the_flea"][/quote]

  Ами нали искаш църквата да се бори с насилието?

 67. 67 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Гневно

  До коментар [#66] от "our12595545":

  Нарича се МИЛОСЪРДИЕ....
  ....четене с разбиране, пич.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Кои са твоите традиционни ценности ? Селянино от Алабама ? Дъщеря спи с баща си за сексуално обучение и майка ражда от сина си деца, заключени в мазата с диагноза Даун ? Алабама е щат с един от най висок процент на кръвосмешения , от там ли си?А кои са люксембургските традиционни ценности - ишиас и ЛГБТ права и шнапс на корем ! Като критикуваш напиши поне 5 Люксембургски ценности , без мантри от вида - демокрация и свобода на изказване , защото и идил са борци за свобода нали!??

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#45] от "gozambo":

  Моля, приемайте редовно предписаните Ви медикаменти и веднага престанете да пиете препарати за почистване на вани!!!!!!!!!

 72. 72 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Охооо, мъжете в рокли , които не са създали семейство и не са гледали собствени деца пак дават акъл.
  Особено ми хареса тази част :"...синода се обявяват срещу идеята за въвеждане на някакъв вид сексуално ограмотяване на децата. "
  Точно така, отлагайте разговора за птичките и пчеличките докато щерката се върне с надут корем, а синчето опипано от дърт перверзник.
  Наивността убива ! Кога ще го разберете?
  Родителите са длъжни да водят децата си по пътеките на волята, образованието, почтеността и да не крият от тях опасностите дебнещи зад ъгъла. И да избягват синодалните старци, все едно девственица да учи жени с деца как се ражда.

 73. 73 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#66] от "our12595545":Нарича се МИЛОСЪРДИЕ........четене с разбиране, пич.....
  —цитат от коментар 67 на the_flea


  Просиш пари от Църквата, отричайки Бог?!? Искаш наказание за насилниците, отричайки насилието?!? Явно поредния комунист, просещ пари за лично ползване....

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#52] от "the_flea":

  Аз да питам....
  Къде беше и е този синод когато има насилие над деца в семействата?
  Къде беше и е този синод когато има насилие над жени в семействата
  =======
  Тия въпроси са основателни до предел.....но при абсолютно секуларизираните общества .....те увисват ......
  По времето на соца ....ролята вероизповеданията спрямо семейните порядки , бе последната дупка на кавала .....
  Но това бе само предвестие пред буря. ....
  След като нахлу и демокрацията .....секуларизма стана една от разюзданите и форми .....
  Демокракичния 'валяк' на новото време ......смачка не само семейните ,но и много от социално обществените порядки .....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Тězi sa tolkova retrogradni, če skoro ště sě razgraničat i ot tvǎrdenieto, če zemjata ne e ploska.

 76. 76 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  най-накрая някаква антимарксистка позиция от иначе върло красния ни Синод - иначе темата е чудесен лакмус за това, кой е комунист и кой - не
  —цитат от коментар 3 на hhhuuunnnn  Браво на Синодът,отново заема правилната морална позиция. Онези външни за България сили, които искат да въведат това законодателство,имат за цел разрушаване на семейството. Това е Розовата чума,която залива Западния свят.
  —цитат от коментар 45 на gozambo


  Тръмп какво мисли по въпроса, обожателю Обамов?

 77. 77 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  В Китай всички тези либерастки идеи са забранени,цензурирани и наказвани със затвор. Така Китай хем ще се спаси от Розовата чума,хем това му дава сравнителни предимства пред Западния свят. Наближава моментът в който хората ще предпочетат или да сложат чалмата,или да приемат китайската диктатура и китайското господство,за да се спасят от Розовата чума.
  —цитат от коментар 47 на gozambo


  Колко остава?

 78. 78 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  В Америка Обама направи горещ телефон и ако дете се обади,че иска са ки смени пола,държавата го взема от родителите му и му сменя пола. Родителите непрекъснато ги ограничават в правата им спрямо децата до степен да са напълно извън родителски контрол. В същото време в училище им вкарват програми, с които ги индоктринират,изпедерастяват, правят ги еничари,да ходят да се бият за идеи като глобалното затопляне,да мразят, правят ги Павлик Морозовци и серов материал за социално инженерство. Не виждам как Западът може да се спаси от тази чума, преди да се саморазруши и да бъде завладян от исляма или Китай.
  —цитат от коментар 48 на gozambo


  Офтамолог посещавал ли си?

 79. 79 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Браво на Синода за смислената позиция. Норвежците да си прилагат челния опит другаде.

 80. 80 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Браво на Синода за смислената позиция. Норвежците да си прилагат челния опит другаде.

 81. 81 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  БПЦ е институцията с най-голямо одобрение в обществото, за разлика от Правителство, Народно събрание и нпо-тата. Черно на бяло го пише в изследване на Отворено общество от края на миналата година. Затова не съм изненадан.

 82. 82 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Браво на Св. Синод!

  Усещам как ще има въстание против управляващите меркелисти!

 83. 83 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#59] от "Таралеж":

  Стига с тоя Кремъл, ве. Ставате смешни и досадни.
  Кремъл ли ви изпи акъла, та не можете да измислите нещо по-смислено?

 84. 84 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Синодът да си гледа свещите и житото, вместо да се меси в неща, които не го засягат!

 85. 85 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 342 Неутрално

  БПЦ е институцията с най-голямо одобрение в обществото
  —цитат от коментар 81 на Jesuit


  Това не им дава правото да се месят в живота ни.

  България (все още) е СВЕТСКА държава, а не християнски халифат.

 86. 86 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 241 Неутрално
 87. 87 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#84] от "Vorknkx":

  Да беше замълчал? За умен можеше да минеш...

 88. 88 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#85:"Vorknkx"][/quote]

  Всеки има право на мнение. По тая логика нпо-тата защо се месят в живота ни. Там са събрани шепа хора. А колко хора ходят на църква смятал ли е някой?

 89. 89 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Неутрално

  БПЦ е институцията с най-голямо одобрение в обществото, за разлика от Правителство, Народно събрание и нпо-тата. Черно на бяло го пише в изследване на Отворено общество от края на миналата година. Затова не съм изненадан.
  —цитат от коментар 81 на Jesuit


  Цитирам по памет, но одобрението за БПЦ беше 26% спрямо минус 4% за останалите, дето съм ги изредил. Разликата е от земята до небето, както се вижда.

 90. 90 Профил на bg_brusselaar
  bg_brusselaar
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Врѣме е алтернативенъ синодъ или направо при папата.

 91. 91 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  [quote#89:"Jesuit"][/quote]

  И с минус 4 % одобрение трябва да им верваме ли? Че и още по-надълбоко копат.

 92. 92 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Ако брадатите ченгета са "против" аз съм автоматично "за", дори без да чета за какво става въпрос.
  —цитат от коментар 8 на kapitan_laino


  Ако "брадатите ченгета" са против педофили да изнасилват детето ти, ти автоматично ли ще бъдеш за? kapitan laino - ама колко ти отива ника, нямаш си и представа

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 93. 93 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Старците от Синода ако ги пуснат на тест четене с разбиране, нещо от топа на Пиза, не знам колко от тях ще го вземат.

 94. 94 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#8] от "kapitan_laino":

  Ако брадатите ченгета са "против" аз съм автоматично "за", дори без да чета за какво става въпрос
  ==========================================================================

  Ако брадатите ченгета пият вода, ти автоматично ли спираш да пиеш вода?

 95. 95 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Интересно колко голям брой от коментиращите не са си направили труда да прочетат какво пише в мнението на Синода?! Изключително добре издържано практически и юридически.
  Нееднократно бяха цитирани под други статии (а и тук) опасните нови неща в закона и подзаконовите разпоредби. Странно е, че толкова хора от десните (защото нали ужким повечето в този форум се мислят за такива) са спокойни, че управляващите няма да се възползват от толкова удобен инструмент като заплахата за отнемане на дете от непослушни граждани!
  Някой чел ли е 1984 година? Гледаме ли какво се случва в някои западни държави вече?
  Разбира се, че някой ще каже какъв путинист съм, но съвсем същото важи и за Русия! Нещата стават доста опасни, а хората си гледат само масрафа ...

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 520 Неутрално

  А сега и към редакцията!
  Интересно поднесено мнение... Човек може да остане с впечатлението, че Синодът се е заблудил като ония там, дето не са разбрали, че Стратегията за детето била отменена. Ама то нали Бойко я отмени? Каза го по телевизията! Какво там са тръгнали да протестират някакви бабички и московски марионетки?
  Интересно е как всички медии упорито постоянно не отразяваха обективно протестите, особено най-многобройния пред Министерски съвет преди около месец и нещо! Идваха в началото на протеста, когато хората не са се събрали... Всеки път разказваха за изричните и категорични мнения на Социалното министерство по въпроса! Човек остава с впечатлението, че всички медии се контролират от няКОЙ (извинете, че не се стърпях да включа тая простотия от предишни години)?
  Разбира се, не беше спестено нещото, което ще скандализира либералните родители, "възпитаващи" единствено дете без пляс по дупето (подобни родители вече си скубят косите от дете, което не подлежи на никакво влияние още на 10 години).
  Сега очаквам да ме обявяват за пребиващ децата си, разбира се...

 98. 98 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#93] от "znaya":

  И това какво общо има с темата ма?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  Къде са се случили тия побоища?

  Какво ви става на почти всички? Ослепяхте изведнъж ли?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Руските агенти в раса пак на първа линия в хибридните атаки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK