И синодът се обяви срещу новите форми за закрила на децата, щели да разрушат семейството

И синодът се обяви срещу новите форми за закрила на децата, щели да разрушат семейството

© Юлия ЛазароваНовите правила за предоставяне на социални услуги и защити на децата от насилие в семейството, които трябва да влязат в сила от януари догодина, внедряват "изкуствен заместител на родителите във формата на професионални "майки", институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство". Това се казва в становище, прието от Светия синод на заседанието на 13 ноември в пълен състав и качено вчера вечерта на сайта на синода.


"Създават се предпоставки за незаконна и ненаказуема намеса на чиновници и неправителствени организации в семейното огнище, които могат да доведат до разрушаване на семейството, до увеличаване на броя на социалните сираци при живи родители, до опустошени детски съдби", пише още в становището.


В дългия около 15 страници документ се застъпват основните тези, чувани регулярно по време на протестите на различни организации в защита на "традиционните семейни ценности". Стигна се дори до ескалация на напрежението в някои ромски махали в страната в навечерието на местните избори заради неверни информации, че започват отвеждания на деца извън семействата им.
Архиереите призовават Народното събрание да предприеме действия за отлагане действието на новите правила за предоставяне на социални услуги и закрила, както и за отмяната им или основно преработване след широка обществена дискусия. "В продължение на години се осъществява подмяна на християнските ценности чрез въплъщаване в законодателството на идеи, които не са част от душевността на българина, от българската народопсихология и традиции, и са в конфликт с устоите на православната ни вяра", заявяват те.


За правото да възпитаваш


В становището на синода се цитират определенията за това какво се приема за физическо и психическо насилие, които ще подлежат на санкции. "Ясно е, че ако става въпрос за вероятна вреда на детето и за "всеки акт на физическо и психическо насилие", формулирани по горепосочения начин, то преценката за това има ли насилие над дете от един частен доставчик на социална услуга, за която може и да му се плаща, а може и той да я финансира с неясни цели, отваря широко врата за злоупотреби", смятат от синода. И допълват, че "тези дефиниции не съобразяват нашите традиции, история, културни и религиозни особености".


Според архиереите нормативното регламентиране на множество нови предпоставки за ограничаване на родителските права "поставя родителите в невъзможност да възпитават собствените си деца, тъй като процесът на възпитание включва в себе си поощрителни, обучителни, но и ограничителни мерки, които трябва да се прилагат комплексно".


От синода смятат също, че с някои от разпоредбите се отрича духовната връзка на детето с неговите родители. "Тази лукава аритметика – колкото повече права за детето, толкова по-малко за родителите, поставят детето в зависимо състояние от външен генератор на детски права и чрез това внедрява изкуствен заместител на родителите във формата на професионални "майки", институционални мащехи или други сурогатни форми на майчинство", се казва в становището.


Има ли право детето на сексуално ограмотяване


За пореден път от синода се обявяват срещу идеята за въвеждане на някакъв вид сексуално ограмотяване на децата. "Овластяването" на детето се пропагандира винаги с идеите за т.нар. репродуктивно здраве и права на децата, но зад тази терминология се крие поход срещу детската чистота и невинност, институционална поквара на децата и опит за демографски контрол в семейните отношения", смятат духовниците.


Намеса на чиновниците


Според висшия клир на православната църква новите правила създават предпоставки за "незаконна и ненаказуема намеса на чиновници и неправителствени организации в семейното огнище, които могат да доведат до разрушаване на семейството".


От синода заключават още, че опасността за множество български граждани от така създаденото законодателство "се корени във възможността неопределен брой правни субекти – частните доставчици на социални услуги, да проявяват субективно и ненаказуемо отношение при упражняване на дейността си, тъй като във вече приети правни норми има много общи и неясни понятия, които дават възможност за разширителното им и нееднозначно тълкуване". Такива били понятията "дете в риск", "най-добър интерес на детето", "закрила на детето" и много други.
Духовниците смятат, че интересът на децата да бъдат отглеждани в семейството от биологичните им родители не е защитен", а дефиницията и основанията за настаняване на дете извън семейството са твърде широки и подлежащи "на свободна интерпретация".


Също така неясна и без гаранции за обективност била и процедурата за реинтеграция или връщането на детето в биологичното му семейство.


В становището се казва също, че контролът по отношение на частните доставчици на социални услуги е формален и недостатъчен.


Кой ще плаща и провежда интереси


"Новата нормативна уредба е ясен сигнал за това, че чрез нея не се цели преодоляване на демографската криза чрез подпомагане на родителите в семейството за отглеждането и възпитанието на детето! Тя създава нова конструкция в социалните отношения с водеща роля на частните доставчици на социални услуги – основно НПО, които могат да бъдат и проводници на чужди интереси, вредни за обществото ни", изтъкват от синода.


Според клира извеждането на частните доставчици на услуги като основни правни субекти за предоставянето им създава пазар на тези услуги – "превръща най-важните дейности, свързани с оцеляването на народа ни, в търговия!". Духовниците питат, ако социалните услуги ще се предоставят от частните доставчици и без парично възнаграждение, то каква е мотивацията им те да ги финансират.


В документа се цитира отново системата "Барневернет", която функционира в Норвегия и се заявява, че "не е трудно да се прозре връзката между средствата, необходими за социални услуги в България, и Норвежкия финансов механизъм - очевидно е, че ще има зависимост, ако не друга, поне финансова".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK