Управляващите още умуват как да изсветлят бизнеса на предлаганите онлайн имоти

Управляващите още умуват как да изсветлят бизнеса на предлаганите онлайн имоти

© Георги КожухаровВсе още ще се умува и дискутира как точно да бъдат извадени "на светло" и да бъде регулирана дейността на стаите за гости и апартаментите, развиващи туристическа дейност и отдаващи помещения чрез специални онлайн платформи. Това се разбра от думите на единия от вносителите на поправките в Закона за туризма по темата Валери Симеонов пред журналисти в парламента. Една от идеите е вносителите да се откажат от намеренията си за категоризация на тези обекти, а да се мине към регистрационен режим.


Преди дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) внесоха изменения в Закона за туризма чрез проектозакона за бюджета за 2020 г., според които ще се категоризират като туристически обекти имотите за краткосрочно настаняване, предлагани онлайн, чрез платформи като Airbnb, Booking и др. подобни.


Вероятно няма да е категоризация, за да не донесе допълнителна административна тежест, а регистрационен режим, коментира днес Валери Симеонов. "Въпрос на дискусия е как точно ще го доорганизираме. Но идеята на промените е да се ограничи незаконното извършване на търговска дейност, което създава неравностойност от конкурентна гледна точка", уточни той.
На въпрос как си представя България да филтрира сайтове с услуга в цял свят и дали това не е цензура, Симеонов отговори: "Филтриране? Не става въпрос за цензура, най-малко можете да подозирате подобно нещо. Става въпрос за обхващане на една категория обекти, които са туристически обекти изцяло в черния и сивия бизнес и не плащат нито една стотинка за разлика от всички останали, които са се регистрирали и плащат". Това изсветляване и ограничаване можело да стане също чрез сключване на договори с тези сайтове да предоставят информация и плащания към общините и НАП, както например е организирано в Естония и Франция, а също и в Испания в някои общини.


Той отговори с лека усмивка и без думи на въпрос дали поправката е съгласувана с Министерството на туризма или с бизнеса.


Попитан дали няма конфликт на интереси заради информации, че е собственик на хотели, Симеонов заяви, че това е "манипулация, оклеветяване по-скоро". "Не съм собственик на нито един хотел, нито на стая за гости. Фирмата, която управлявах допреди четири години, е собственик на два хотела – единият в Златоград и в Малко Търново, където няма особен наплив и няма отдаване на апартаменти и стаи за гости. Тази услуга се предлага в големите градове, основно в София и Пловдив", допълни лидерът на НФСБ.


По-късно темата коментира в кулоарите и председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова като подчерта, че поправката няма как да засегне потребителите на онлайн платформите за настаняване. В отговор на въпрос дали внесените промени не са лобистки, тя посочи, че винаги ще има такива обвинения. "Аз всъщност мога да потвърдя, че както обикновено внасям само лобистки текстове за бюджета", каза тя.


Тя също потвърди, че е направена стъпка назад и вероятно няма да се иска категоризация, а само регистрация за отдаващите онлайн имоти. "Искам да успокоя всички хора, които правят този бизнес, че нямаме за цел да увеличаваме тяхната административна тежест. Нещо повече, в настоящия Закон за туризма всички те са били длъжни преди да осъществяват тази дейност да се категоризират и впишат в националния регистър за местата за настаняване. Сега ще ги освободим от възможността, от задължението да се категоризират и ще остане само вписването им в регистъра за хотелските настанявания", посочи още Стоянова.


Тя заяви, че ако някой е правил нелоялна конкуренция, неплащайки данъците си, сега ще трябва да ги плати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK