"Учител по непресторено рицарство" и "вселена от талант" - в памет на Стефан Данаилов

Стефан Данаилов

© НАТФИЗ

Стефан ДанаиловДнес депутатите почетоха с минута мълчание паметта на легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов, който почина в 00:15 ч. във Военномедицинска академия. Смъртта на актьора с над 150 роли в киното и театъра, дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, министър на културата в коалиционното правителството на Сергей Станишев в периода 2005 - 2009 г. и народен представител от БСП в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV Народно събрание предизвика спомените и реакциите на политици и хора на изкуството. "Дневник" събра част от тях.


Мариус Донкин, директор на Народен театър "Иван Вазов" (пред "Нова телевизия"):


Стефан Данаилов беше човек, който наистина разбираше хуманността и искаше всички хора да бъдат заедно, да са единни и да се обичат...
Познаваме и лошото, и хубавото, и трудностите на сцената и в живота. Неговият живот е пример. Дано той да бъде осъзнат от всички.


Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него. Ние сме играли заедно в над 100 представления. Имаше хора, които го плюеха и го псуваха. Дано ни вижда отгоре и да ни помага с всичко добро, което мислеше и искаше да направи.


Румен Радев, президент на Република България (от неговата официална "Фейсбук" страница):


Разделихме се със Стефан Данаилов - един от най-обичаните актьори на нашето съвремие.
Едва ли можем да си представим българското кино и театър без неговия талант и обаяние.
Беше изпълнен с усещане за дълг към околните и не остана безразличен към ежедневието на българите.
До последния си час Стефан Данаилов се вълнуваше от проблемите на България и вярваше, че има какво да даде, за да бъдат по-добри дните на нашия народ.
Имах привилегията именно той да застане начело на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата ми за държавен глава, в който той вложи целия си авторитет и енергия.
Стефан беше и си остава наш учител по непресторено рицарство. Нашата морална скала, която не отстъпи нито веднъж от достойнството, и на всеки успя да покаже колко силна е светлината на обичта.
Дълбок поклон!


Бойко Борисов, министър-председател (на редовното заседание в Министерския съвет днес):


Искам да помълчим малко в памет на Стефан Данаилов. Той ми беше голям приятел, голям актьор, голям мъж, голям човек. Мисля, че загубата е действително голяма загуба за българите, защото той действително беше много обичан човек.


Корнелия Нинова, лидер на БСП (във "Фейсбук" страницата си):


България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост. БСП загубихме една от най-авторитетните си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир.


Ралица Паскалева, актриса (във "Фейсбук" профила си):


Учителю, не си отивай! 🖤
Септември 2008 г.
Изпитите НАТФИЗ
Всички, които бяхме останали след първи кръг, стояхме строени и чакахме реда си.
Сцената беше огряна в толкова силна светлина, че не виждах кой е в публиката.
Докато казвах името на материала, който ще представя, видях пламъче на цигара, а после и очертанията на огромна достолепна фигура, която, приближавайки се към мен, изплува от мрака.
Тогава застанах очи в очи със Стефан Данаилов.
Той ми каза: "Здравей, мойто момиче! Как си?"
Това негово "Здравей, мойто момиче! Как си?" сложи началото на години любов, уважение и привързаност.
Бях едно от 5-те момичета, избрани от него да бъдат в класа му сред стотици други кандидати.
И така започна всичко.


Започнаха 4 години без почивен ден, 4 години в безброй забавления, смях, сълзи, преодоляване, репетиции. Репетиции в НАТФИЗ, репетиции в дома му, репетиции в Народния театър, репетиции в Министерството на култура дори. Той ни водеше навсякъде със себе си. Ние бяхме не просто негови студенти, ние бяхме негови деца.
Той знаеше всичко за всеки. Винаги. Той тайно плащаше семестриалните такси на закъснелите студенти, той поръчваше пица за всички на рождените ни дни, той водеше всеки болен за ръка до лекар и чакаше с него в коридора. Той беше нашият Мастър.


Винаги отбелязваше празниците си в нашата компания. Събирахме се всички негови студенти през годините и се веселяхме. Един от пътите се прожектираше филм, направено за него. Осъзнах, че пред нас се прожектираше неговият живот. Ние виждахме на екрана всички етапи от живота му. Видяхме го на 20, на 30, на 45, на 55...
Разплаках се. Беше толкова вълнуващо, а той стоеше безмълвно и гледаше. Чудех се какво ли си мисли. Какво ли е било чувството да изгледаш живота си до този момент на лента.


Това е Стефан. Стефан е символът на българското кино в пълния смисъл и ще продължи да бъде такъв, въпреки че си отиде.


Да, отиде си, но не буквално. Той е още сред нас. Повярвайте ми. Ще ви се усмихне от "Дами канят", ще ви развесели с "Топло", ще можете да го видите пак и пак в "На всеки километър, "Сватбите на Йоан Асен", "Черните ангели"... ако ви липсва както на мен, просто си пуснете някоя от безбройните му роли. Няма да ви омръзне, обещавам.


Случваше се да му ходя на гости или просто да му се обадя без причина, ей така, да го чуя как е. Той въпреки многото си ангажименти винаги намираше време за едно кафе и винаги вдигаше и ми казваше "Здравей, мойто момиче! Как си?". Това ще ми липсва.


Имам безброй много спомени с него и ще го помня такъв.
Добър, справедлив, ироничен и винаги готов да помогне на всеки.
Учителю, сбогом. Благодаря ти от сърце за всичко!
Ще бъдеш с любимата си Мария. Тя те чака. 🕊🖤


Георги Тошев, журналист (във "Фейсбук" профила си):


Благодаря за уроците, Професоре!
За допускането в твоя свят.
Ще го запомня талантлив, сложен, чувствителен, инат, чуплив... но, както сам обичаше да казва, "приятел за дълъг път"!
Заедно се опитахме да разкажем романа на неговия живот.
Аплодисменти!


Фотогалерия: "Мастера" Стефан Данаилов - между сцената и политиката >

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK