Юрисконсулт, изглежда, ще е единственият наказан за пропуска за 753 хил. лева с Ларгото

Три години след откриването на археологическия комплекс "Антична Сердика" там периодично се появяват различни проблеми. Снимката е от юли 2019 г.

© Велко Ангелов

Три години след откриването на археологическия комплекс "Антична Сердика" там периодично се появяват различни проблеми. Снимката е от юли 2019 г.Главният юрисконсулт на Министерството на културата, изглежда, ще бъде единственият човек, който ще понесе отговорността за пропуснатия срок за обжалване на делото за ремонта на Ларгото в София и с това - на възможността за 753 хил. лв. обезщетение. Това се разбира от отговори от министерството на въпроси на "Дневник".


Редакцията изпрати въпросите във връзка с взаимноизключващите се изказвания на министър Боил Банов по темата. Той първо заговори за "лични, мръсни, гадни вендети", междувременно във ведомството му бе образувана дисциплинарна проверка, до прокуратурата бе изпратен сигнал, а впоследствие министърът видя и защита на държавния интерес, защото с необжалването били спестени още такси за съдебни разноски. От институцията оставиха без отговор въпросите защо, след като Банов твърди, че държавата е защитила интереса си, се стигна до напускане на директора на правната дирекция и откъде идва злонамерената атака, след като според министъра БСП (откъдето тръгна т.нар. афера "Ало, Банов") е изиграла ролята на пощенска кутия.


Ведомството на Боил Банов пропусна с един ден срока за обжалване на делото пред Върховния касационен съд и така на практика се отказа да претендира за 753 хил. лв. обезщетение от изпълнителя на проекта - консорциум "Антична Сердика", заради пропуски при реализацията му. Наред с това министерството трябва да плати и 73 хил. лв. разноски за водените на първите две инстанции дела. Искът срещу "Антична Сердика" очаквано бе отхвърлен на две инстанции с аргумента, че към 25 януари 2016 г., когато за обекта е издаден Акт образец 15, държавата не е имала забележки към изпълнението, така че няма основания за претенции. Според договора министерството се съгласява, че за дата на приключване на строителството ще се смята подписването на Акт 15.Заради казуса вече напусна директорът на правната дирекция в министерството Татяна Цветанова. От отговорите на министерството сега се разбира, че тя е подала молба за напускане по взаимно съгласие в деня, в който ведомството е образувало дисциплинарно дело заради изпуснатия срок за обжалване.
Дисциплинарната проверка е приключила на 18 ноември с "констатации за допуснати нарушения на служебните задължения на главен юрисконсулт от дирекция "Правнонормативна дейност и обществени поръчки" като процесуален представител по делото и на директора на дирекцията". Въз основа на тези заключения е образувано производство за налагане на дисциплинарно наказание на главния юрисконсулт, който е осъществявал процесуалното представителство по делото, посочват от министерството.

През април 2016 г. след забавяния и похарчени 15 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" археологическият комплекс "Сердика" при Ларгото бе открит тържествено от премиера Борисов и тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. Оттогава периодично се появяват проблеми - разместени плочки, пукнатини по стъклените куполи и др., част от които съществуват и към момента. През юли Министерството на културата заплаши "Антична Сердика" със съдебен иск, ако откаже да отстрани повредите, и се оплака, че "многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети". Сега обаче ведомството казва друго.


"Изпълнителят на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" - ДЗЗД "Антична Сердика", поема отговорност за възстановяване на констатирани проблеми по проекта на настилки – гранитни, клинкерни и археологични, в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ). Разместените плочки около куполите са поправяни от и за сметка на изпълнителя през лятото на 2018 г. и през 2019 г. При редовната поддръжка на отводнителната система за дъждовни води не са регистрирани течове в подлеза под стъклените куполи", гласи отговорът на министерството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  ми да. точно той е виновен тоя служител и той ще си понесе за грешката
  а вие гус-жа Пеева какво сметате че требва да се случи?
  национален протест и предсрочни избори?

 2. 2 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Чистачката, чистачката накажете, или някой клошар, може и пръскачките...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 3. 3 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  важното е че е хубаво .... и естетично

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Весело

  Маааалийййй ...
  Тия как покриха чистачката!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3475 Любопитно

  Ама те като са подписали Акт 15 без забележки какво очакват?

  А юристите им може да си внасят жалейките в съда дори изпреварващо - все тая!

  А строителният им надзор? А, Банов?

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  А за Мърльо Банов - кучешка бисквитка.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7870 Неутрално

  Големият ще го отнесат дребните пионки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Начии, Банов много е искал лично да внесе документите за обжалването, ноо през нощта един клошар е влязал да преспи в Министерство на Културата и е запалил огън, за да се стопли... съответно документите са изгорели през нощта. Главният юрисконсулт си е взела неправомерен, еднодневен болничен платен от работодателя и не е изготвила нови копия.. затова е уволнена

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4236 Весело

  Ще го издърпат за ушите и ще му кажат да не прави повече така, че.....клати стабилността на властта ! Жалко, че тука не могат да набедят и някой клошар.....

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1215 Весело

  щото чистачката е била в болнични

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално

  Пак си изми ръцете, ало Банов

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Чакайте, сега! Нали до вчера Банов твърдеше, че е направил най-доброто за да защити държавния интерес. Сега изведнъж - наказани. Последно - защитен ли е държавният интерес или не?
  Боже, колко мъка има по земята! И защо трябва тя да ни управлява!

 13. 13 Профил на Ида Големанова
  Ида Големанова
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Начи, масова практика е последно време държавни структури да пускат жалби за щяло и нещяло, само да не ги упрекнат по подобен начин. Никой не държи сметка, че правораздаването излиза скъпо, особено с този материален интерес и чрез пускане на неоснователни жалби сметката расте. Да не говорим, че вероятността една касационна жалба да бъде допусната до касация хич не е голяма. Главният юрисконсулт бил виновен, мда...

 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Елена Йончева е виновна, че се разсмъдя тази история!

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Че няма да накажат министъра я.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3330 Любопитно

  Какво излезе накрая ? Грозно и некачествено , но за сметка на това скъпо и без санкции ..какво ли мислят в ЕС?

 17. 17 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ако за едно нещо наистина боко борисоф трябва да влезе в учебниците по история, то е как за 8 години на власт (3+3+2) успя да опропасти тотално институциите, които и преди това бяха бая зле, но сега са пълне блок.
  Това той постигна стоически с плямпане на глупости, директна намеса и изземване на правомощия, както и с дебилни назначение, дето човек не може да повярва със седмици.
  Разбирам го, че никой средно интелигентен и нормално етичен човек не иска да работи за него, и той няма кого да назначи, но независино от това тази блестяща заслуга трябва да му бъде лепната на челото вовеки. То не беше нои, не беше ларго, не беше кфн, не беше ббвр, не беше еврокомисари, министри...
  Боже, Боже, слез и си вземи вересиите!

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 18. 18 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4620 Любопитно

  Ами като спи като кмета на Перник ще го уволнят …….ако , спомене , че има началник разбира се !

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Хаос, започнал с министъра

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 1282 Неутрално
 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Хубаева работа ама гербава..

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Каква загуба на пари ви тресе? Министерството загуби на първа и втора инстанция за да спечели на трета трябва да има съществено нарушение на процедурите или простичко ще спечели когато падне тавана на съдебната зала.

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  доста смешни в центъра на София!

 24. 24 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  753 бона.
  Аз го виждам като особено големи размери.
  По-малко от 5 години ефективно не би било честно да е.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Институциите в България на практика не функционират.
  На позиция от началник на отдел нагоре са само връзкари и парашутисти, които чакат заплата, бонус и се чудят дали не могат да спретнат някоя далавера.
  Нормалните хора, които постъпват на държавна служба бързо се ориентират и напускат, затова текучеството е огромно.
  Баш шефовете по правило трябва да са некомпетентни и единствената им задача е да изпълняват нарежданията отгоре...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK