Съдът отхвърли жалбата срещу обществената поръчка за строежа на национална педиатрия

Съдът отхвърли жалбата срещу обществената поръчка за строежа на национална педиатрия

© ДневникТричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ), като остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за строежа на националната детска болница. Това съобщи БНР, като цитира пресцентъра на съда.


През октомври КАБ внесе жалба в съда срещу обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница. Според организацията сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние, а най-важното - ще бъде опасна.


По-рано тази година КЗК потвърди решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за обществена поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница.
Камарата на архитектите оспори и пред Комисията за защита на конкуренцията поръчката с подобни аргументи, но антимонополният орган отхвърли жалбата. А след като търгът беше възобновен, за участие в него оферти подадоха три консорциума.


Върховните съдии са постановили, че решението на КЗК е правилно, като не приемат твърденията и аргументите на КАБ, че липсата на разделяне на поръчката на обособени позиции - за проектирането и за строителството, ограничава конкуренцията и не допуска до самостоятелно участие в процедурата проектантите. Разделянето на поръчката на обособени позиции е въпрос на целесъобразност и не подлежи на съдебен контрол, отбелязват магистратите.


В решението на съда се казва още, че цялостната организация на работния процес и качественото изпълнение на поръчката обуславят нуждата дейностите по проектиране, изпълнение на строителството и упражняването на авторския надзор да са от един изпълнител.


Също така се допълва, че през февруари 2019 г. възложителят е извършил обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен след извършване на строително-възстановителни дейности.


Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK