Симеон Сакскобургготски: Обединена Европа няма алтернатива, диалогът е новото оръжие

Юни 2017 г. Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов по време на дискусия за ЕС "Европа отново на път"

© Анелия Николова

Юни 2017 г. Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов по време на дискусия за ЕС "Европа отново на път"Европа и Европейският съюз са нашето бъдеще, винаги съм се борил за това бъдеще. Това бе акцентът в словото на бившия премиер и цар Симеон Сакскобургготски, цитиран от БТА, на кръгла маса във Врана.


Форумът е организиран от Европейския либерален форум с подкрепата на Либералния институт за политически анализи и фондацията "Фридрих Науман".


Темата на днешната конференция - "Европа без стени - какво ни обединява днес", прозвуча символно заради съвпадението със 100-годишнината от Ньойския диктат, който сложи край на надеждите на българите за национално обединение с военни средства. Новото оръжие е диалогът, подчерта Симеон Сакскобургготски. И допълни:
"За мен няма алтернатива освен обединена Европа, тя е единственият начин за България да може да защити интересите си".


Според него либералната ценностна система покрива най-широко различни идеи. Той отбеляза, че напоследък радикални нагласи под претекст, че съществуващите системи на са актуални и не функционират добре, са готови да разрушат всичко и да градят наново. За мен това е утопия, посочи той и допълни, че либералното мислене и диалогът, с който може да се гарантира мирът, не бива да се подценяват.


Председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси изтъкна значението на образованието за възпиране на популизма, който е общото име на бедите. Създаването на плашила, издигането на стени, за да се появи някой, който да каже "аз ще ви спася от това", е средството за изграждане на диктаторите, напомни бившият външен министър в кабинета "Сакскобургготски".


Петр Поспихал, дългогодишен посланик на Чехия в България и дисидент, каза, че борбата с режимите тогава може да се погледне и като борба за правата на човека. А човешките права са изключително важни, затова и падането на Берлинската стена е победа на човешките права срещу репресията и срещу политическите диктатури, посочи той. Не трябва да водим стари войни, а да гледаме напред, апелира Поспихал.


Фелицита Медвед, президент на словенския "Новум институт", каза в словото си, че всички стени рано или късно падат, това е заложено в човешкия стремеж за солидарност и че и днес е много важно да не се затваряме в затворени общности, а да поддържаме отворено нашето съзнание.


Д-р Райнер Адам, регионален директор на Източна и Югоизточна Европа на фондацията "Фридрих Науман", коментира, че ЕС е проект на мира, и допълни, че когато разглеждаме ползите от ЕС, обръщаме внимание най-вече на икономиката. Но трябва да помним, че Берлинската стена не падна от само себе си, а беше разрушена от порива на хората да бъдат свободни, отбеляза Адам.


Бившият вицепремиер Лидия Шулева постави темата за ценностите. Нашите поколения на прехода трябва да поемат отговорността за липсата на разговор за ценностите, посочи тя. Според нея е проблем, че успешните неща в България остават анонимни и медиите не отразяват достатъчно положителните примери.


По традиция във Врана Симеон Сакскобургготски периодично домакинства на конференции и дискусии на европейска тема, предишната кръгла маса се състоя през юни 2017 под наслов "Европа отново на път".

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Общи дрънканици.

  А иначе за протокола съм монархист и си искам Царя вместо парламент, депутати, министри и пр. бюрократи. Ако не друго, то поне по-евтино ще ни излезе. :)

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Никой не мож' ни опази по-добре от руската опасност от Семьон Барисич.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2428 Весело

  "Царят" пак ли е закъсал финансово, че изплува?

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  "Европа без стени - какво ни обединява днес", прозвуча символно заради съвпадението със 100-годишнината от Ньойския диктат"

  Еми днес българите имат възможност да пътуват, работят и купуват имоти из целият Балкански полуостров. Дет се вика България на три-четри морета...

 5. 5 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  .....ЦАРЯ.........е голема работа..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7950 Неутрално

  Царска активност на 82 години

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Още един, живеещ зад високи стени, с бели богати хора за съседи, далеч от проблемите на нормалните хора и реалността, тръгнал да дава съвети. Смях.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1478 Весело

  Българинът ъкъл не ще, щото знае сичко...

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Същият тоя преди 20 години разправяше, че НАТО било “скъпо”.

  Неговото активиране от ДС бе начинът да се СПРЕ реформирането на България и да се завърти държавното кормило обратно към разкаляния руски коловоз.

  На негово място бих се скрил някъде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4712 Неутрално

  Петя Владимирова е царистка. Нищо чудно, че прави реклама на царо под формата на интригуваща статия.

  Gunter glieben glauchen globen
 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1638 Весело

  Същият тоя преди 20 години разправяше, че НАТО било “скъпо”.Неговото активиране от ДС бе начинът да се СПРЕ реформирането на България и да се завърти държавното кормило обратно към разкаляния руски коловоз.На негово място бих се скрил някъде.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  ..........само заради това ,че Х Л Ъ З Н А .......гаргамел.......!!!!!.....Ц А Р Я ше остане ЗАВИНАГИ в моето СЪРЦЕ...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Същият тоя преди 20 години разправяше, че НАТО било “скъпо”.Неговото активиране от ДС бе начинът да се СПРЕ реформирането на България и да се завърти държавното кормило обратно към разкаляния руски коловоз.На негово място бих се скрил някъде.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  Айде стига с тези фалшиви новини. Ще си седите там на 2% и това е. И хубавото е, че не разбирате защо.

  Царя ни вкара в НАТО и ЕС. А добре, че такива глупости разправяни преди, че щял да ни обърне гео-политическата ориентация не хванаха вяра.

  Същата работа като сега за Гешев. Приказки без реално покритие. Хората правя точно обратното за което вие ги обвинявате и после всички били тъпи, само вие умно-красивите сте е-бати моралистите. Реално разправяте едни лъжи само. Добре че никой не се хваща вече.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  “Царя ни вкара в НАТО и ЕС.”

  След многобройните ти, почти ежедневни опити да ме заговаряш, не разбра ли, че нямам време за всеки ... желаещ?

  Същото се отнася и за писалия преди теб.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4712 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Глупости. В ЕС ни вкара Станишев.

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1638 Весело

  До коментар [#12] от "realguru":“Царя ни вкара в НАТО и ЕС.”След многобройните ти, почти ежедневни опити да ме заговаряш, не разбра ли, че нямам време за всеки ... желаещ?Същото се отнася и за писалия преди теб.
  —цитат от коментар 13 на Norman Granz


  ..........аааааа.........!!!!!!?????!!!!!!...........с тебе сме от РАЗЛИЧНИ ПЛАНЕТИ.........!!!!!.......нито аз имам кво да ти КАЖА..........!!!!!.......нито пък ти на МЕНЕЕЕЕ......../.....единственото което ме УЧУДВА как все още има ЕКЗЕМПЛЯРИ дето да ви ЗИМАТ на СЕРИОЗНО..........!!!!!?????!!!!!!.......предвид изборните резултати......!!!!!????!!!!!......ако ,че МАЛКИЯ - БОНЕВ- сам ви мушна у МАЛКИЯ си Д Ж Е Б......./.......аааа Ц А Р Я е ЛЕГЕНДА........!!!!!......виж му ГОДИНКИТЕ и как му ЩРАКА МОЗЪКА........!!!!!.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":Глупости. В ЕС ни вкара Станишев.
  —цитат от коментар 14 на Alarmstufe: Rot


  По време на управлението на Царя получихме дата за влизане в ЕС.

  Ще ти го повторя още един път бавно.

  Когато Царя беше министър председател, България получи дата (ден-месец-година) за влизане в ЕС.


  2005 г. 13 април – Европейският парламент гласува с мнозинство в подкрепа на подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007 г. Подписването е подкрепено с 522 гласа „за“, 70 гласа „против“ и 69 „въздържали се“.

  2005 г. 25 април – на тържествена церемония в Люксембург България и Румъния подписват договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърката по европейските въпроси Меглена Кунева.

  2007 г. 1 януари – България става член на Европейския съюз.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Така че Царя подписва и двата договора за влизане в НАТО и за влизане в ЕС.

  За НАТО тука май седи подписа на външния министър - ама той беше Соломон Паси - избран от Царя за този пост.

 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1638 Весело

  [quote#16:"realguru"][/quote]

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Същият тоя преди 20 години разправяше, че НАТО било “скъпо”.Неговото активиране от ДС бе начинът да се СПРЕ реформирането на България и да се завърти държавното кормило обратно към разкаляния руски коловоз.На негово място бих се скрил някъде.
  —цитат от коментар 9 на Norman Granz


  НАТО наистина е скъпо, Симеон СКГ си е тук, статистиките от неговото време - също. Тебе, душо, те нема и така сме по-добре... Премиерът ни стига и дори ни иде напанагон.

 20. 20 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бащата на този реститут е говорил по същия начин за Третия райх, а дядо му - за централните сили... Резултатът е видим от картата на България....

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  "Царя ни вкара в НАТО..."
  Можеше да добавиш и Седефчо Първанов. Двамата с Царо се блъскаха кой пръв да подпише

 22. 22 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2506 Весело

  Да разбираме ли горните коментари като препоръка да се обърнем към Евразийския съюз! Или да се откажем от ЕС с Булекзит_

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Цар ли? Той сам се отказа от тази титла. Не знам защо някои упорито продължават да го наричат така.

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  ....Царя ни вкара в НАТО и ЕС.Царя ни вкара в НАТО...
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Грешите. "И в НАТО, и в Европейския съюз ни вкара Иван Костов".
  Кавичките са защото това е цитат от бъдещите учебници по история.

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Бащата на този реститут е говорил по същия начин за Третия райх, а дядо му - за централните сили... Резултатът е видим от картата на България....
  —цитат от коментар 20 на Джони Глупавия


  Много е лесно да бъде обвиняван тоз (Борис ІІІ), или оня (Фердинанд). И да се игнорира егоизма, ограничеността и тъпотата на няколко поколения, които така и така не успяха да изработят една успешна национална доктрина или идея за обединяване, близка за всеки българин, дори и за тези, които са на 500 или 1000 км от София и Търново. Хубаво нещо е възвишеността на идеите, но човек има нужда и да яде, да живее добре, да има и материален интерес. А у нас всичко това е ограничено до манталитета на келеперджията от центъра (шопът станал изведнъж столичанин през 1879г.), и пълното неглижиране на провинциалиста, бил той пловдивчавин, търновец, врачанин или охридчанин.
  ГФР погълна ГДР, но остави автономни цели 3 провинции със свои парламенти, администрации, и даже премести столицата в Берлин.
  Преди 134 г. България погълна Източна Румелия, заедно с административния й център Пловдив, който можеше да стане столица на една суверенна държава, а местните администратори да получат министерски портфейли. Пловдив остана един провинциален град, а администраторите се превърнаха в смотани провинциалисти. В Македония го забелязаха, и 30 години по-късно предпочетоха Белград пред София, за да не бъдат глуха провинция, и смотани провинциалисти.

  Докато в цяла Европа се говори за децентрализация и развитие на регионите, в България централизацията върви с пълна сила. Дирекция "Морска администрация" е преместена в София, всички големи фирми са длъжни да имат офиси в София, а разрешителните за строеж в централните части на Пловдив и Варна се издават от специализирана дирекция в София. И т.н, и т.н....

 26. 26 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  ЕС нямал алтернатива??? Англичаните я намериха. Аз не искам ЕС,в който Макараон и германската бабичка да казват какво ще става в този съюз,а Европейския парламент. Макарон не харесва този съюз в момента и иска промени,които да облагодетелстват Франция. Аз също не искам този съюз,в който Франция и Германия да решават какво ще става в ЕС,за това се избират органи с огромни чиновнически заплати,които да дават насоките на този съюз. Той трябва да има само няколко важни федерални закони,които да важат за всички държави членки на съюза,а да се оставят националните правителства да решават сами другите свои проблеми,а не ЕС да се занимава с някои дребни въпроси,като този на превозвачите на пример. Важните закони за съюза според мен са : Европейската сигурност,европейската енергетика, правилното разходване на европейските средства,като се създаде европейски съд и прокуратура и правила,как да функционира съюза,а не Макрон и Меркел да казват какво да прави съюза и затова според мен Англия излиза от този съюз,защото не желаят тези двамата да им спущат квоти за прием на имигранти.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":

  Много глупости и неверни неща си написал.

 28. 28 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  И аз съм с мнение, че царя е "легенда".
  С безпогрешната си интуиция винаги е предупреждавал България.

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  Коментариите показват еднозначно , КОЙ до КОГА ще ни управлява.....дотогава , дали ще са НАТО,ЕС , Русия, САЩ или китайците накрая …... ще бъде все тая ! Все НЯКОЙ ще е , но не и ние !

 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Я! Дядо Симо Горският излязъл от гората?

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Цар ли? Той сам се отказа от тази титла. Не знам защо някои упорито продължават да го наричат така.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Случайно да си го чула да се отказва от титлата Цар? :)

  Титла и длъжност са различни неща. Царя изпълняваше длъжността министър председател 4 години.

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2057 Весело

  "акцентът в словото на бившия премиер и цар..."
  Ех, откъде ги събирате тези стълбове на журнализъма в (й)економьедия ?!
  :-)

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#25] от "historama":Много глупости и неверни неща си написал.
  —цитат от коментар 27 на tacheaux


  Кое е глупост? Кое не е верно? Че в целия ЕС се говори за Европа на регионите, като стъпка към една бъдеща федерализация, а в България стремежът е към още по-голяма централизация?

  Или че след създаването на ВМРО (23.10.1893г.) се появяват македонисти, върховисти, някои искали автономна Македония с близки връзки с България, върховистите пък били малко максималисти, а в София крояли планове и за подялба на Македония със Сърбия, зад гърба на ВМРО? Само че май сърбите излезли по-хитри, обещали на войводите автономия ако Македония влезе в рамките на Югославия (съответно и постове за тях), а в София им разправяли, че много ги обичат, и май нищо повече.

  Нещата съвсем не са елементарни, и в няколко реда трудно могат да се представят. Но само няколко години след Съединението в главите на Т. Александров и Ванче Михайлов се зародили идеи за автономия, а те изобщо не са били сърбомани! А в София като някакви дебили си повярвали, че със силата на оръжието и против волята на великите сили, както и против волята на водачите от региона ще успеят да присъединят Македония към България. А в Македония вече си мечтаели за автономия, и самостоятелна държава. И автономията я получили, но в рамките на Кралство Югославия

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До 27!
  Кое не е верно? Че България е най-централизираната държава в ЕС ли? Че в София не щат и дума да чуят за някакво ново административно деление с някакви наченки на децентрализация? Че концесионерите-талибани по плажовете (все сикаджии и висаджии) деребействат с багери и булдозери, и никой местен не може и дума да им каже? Ни кмет, ни областен управител, само столичен държавен служител!
  Или ще кажеш: ей провинциьо, айде чупка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK