България веднага да спре да настанява деца с нужди в домове, призова организация

България веднага да спре да настанява деца с нужди в домове, призова организация


Миризма на урина, момичета с бръснати глави, деца оставени просто да стоят в тъмни помещения, деца, оставени да си блъскат главата в стената, деца, на които са дадени лекарства, просто за да не занимават възпитателите с тях, прегризани дървени решетки и клетки за малки.


Това е само част от картината, която екипът на Интернационал за правата на хората с увреждания
(Disability Rights International) представя за реалността в местата за настаняване за деца с увреждания след мисия в България. Докладът на международната правозащитна организация беше представен миналата седмица, а по темата - днес световният телевизионен канал на Би Би Си ще излъчи документален филм.
Основният извод на екипа е че България е заменила голямата система от сиропиталища с нова и по-малка система от институции, но съществена промяна в условията, грижите и отношението към децата няма и повечето от тях са обречени доживот на изолация от обществото. Докато новите места за настаняване на деца се водят къщи от семеен тип или малки групови домове - изследването твърди, че те са нито малки, нито от семеен тип. Те са по-скоро места с легла, понякога дори поместени в коридори или в стари сгради на сиропиталищата, които би трябвало вече да са закрити.. Тези сгради са и в отдалечени населени места.


Затова от организацията призовават правителството да обяви мотаториум за настаняването на деца в т.нар. групови домове, заради риска от емоционални и физически травми, и задълбочаване и утежняване на уврежданията им. Средствата, отиващи основно за институциите, трябва да се пренасочат за помощ на семействата - понякога родители изоставят децата си със специални нужди, само защото няма автобус от тяхното село до местата за грижа.


Екипът на организацията, базирана във Вашингтон, е посетил 18 групови домове, 4 центъра за настаняване и две училища. Експертите не са били допуснати до домове за медико-социални грижи (ДМСГД) – институции, в които се настаняват деца от 0 до 7 години. Те са подчинени на министерството на здравеопазването.


"Много от домовете се управляват от местна администрация, което оставя шепа служители да отговарят за десетки деца. В един от случаите видяхме три къщи на едно място, които всъщност представляваха жилища за 42 деца."


България се е провалила в със задавето на система за подкрепа в самите общности, включващо образование или преход към независим живот, който би помогнал на децата да остават със семействата си, казват авторите. В резултат, много семейства просто нямат друг избор, освен да се откажат от децата си с нужди. Според тях в момента има около 1000 бебета и малки деца в старите големи институции.


Според доклада децата в тези институции са най-уязвими. Затова експертите призовават правителството да преустанови изграждането на нови групови домове и да премине към активна работа за връщане на тези деца в семействата им.


"Много семейства биха задържали децата си със специални нужди, ако имат подкрепа. Фондовете трябва да се пренасочат към това да задържат семействата заедно. Правно и морално ни е сме длъжни да постъпим така в името на децата", казва Драгана Чирич Милованович, програмен директор за Европа на DRI.


От организацията уточняват, че оценка на настоящата ситуация може да бъде направена едва след признаване на прогреса, осъществен от българските власти и закриването на старите сиропиталища. Според експертите обаче голяма част от децата продължават да са изложени на опасности.


Според доклада трябва да има фундаментална промяна в политиките и програмите на държавата, които да се основават върху правилото, че всички деца имат право и потребност да живеят и растат в семейство. "Такава промяна в политиките би била съобразена с констатациите в редица проучвания на детското благосъстояние, както и с дългогодишния опит в сферата на уврежданията – тя е необходима и заради ангажиментите на държавата, възложени ѝ от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания", пише още организацията.


Оттам припомнят, че България е получила сериозна подкрепа за реформите си - финансова и техническа. Но въпреки това много от същите проблеми са все още налице и през годините не се случва съществена промяна, а напротив - трябва да се инвестира още и тепърва да има нови обучения.


Опасни условия


Изследването показва, че докато повечето сгради, заменили сиропиталищата, са нови и основно чисти, много от старите проблеми са все още налице - децата стоят, без да правят нищо, в столове, на пода, някои удряйки се, хапейки ръцете си. "В една от институциите - момичетата бяха с обръснати глави, в друга имаше клетки, а неподвижните деца бяха държани в кошари, изолирани от всякакви социални активности. Някои от децата рядко излизат на открито", става ясно от доклада.


Експертите наблюдават, че на повечето места децата са неглижирани. Но причина за това не е липсата на материални условия или възможности, а просто наличният състав не обръща достатъчно внимание, не се интересува от индивидуалните необходимости на всяко дете и заради това не може да откликне на нуждите им."Тези институции отделят децата с увреждания от обществото и допринасят за тяхната продължаваща социална изолация – предизвиквайки доживотна сегрегация за едно цяло ново поколение хора с увреждания. Този доклад съдържа свидетелства за това, че настаняването в български групови домове излага обитателите им на емоционално неглижиране, неадекватни и потенциално вредни поведенчески модели и – в редица случаи – на агресия, обиди (вербално насилие) и други форми на тормоз, типични за институционалната грижа", става ясно още от констатациите на експертите.


Уницеф: Помогнете на семействата


В своя позиция по повод доклада УНИЦЕФ България заявява, че деинституционализацията не е крайна цел, а средство за постигане на това, което е най-добро за всяко едно дете. "Тя е процес на замяна на институционалната грижа с грижа в семейна или близка до семейната среда и не се ограничава само до закриване на специализираните институции и извеждане на децата от тях. Работата по подкрепа на семействата за предотвратяване разделянето на децата от техните родители е ключова част от този процес, така както и подкрепата за децата и младежите, напускащи грижа, и специалистите, които работят с децата и родителите".


От УНИЦЕФ отново припомнят препоръката си да се даде приоритет на подкрепата на родителите и услугите да са качествени. Независимият преглед на реформата на системата за грижа за децата, реализиран с подкрепата на УНИЦЕФ през 2014 г., препоръчва:


- гарантиране на приобщаващ подход към достъпа до образование, заетост и жилищно настаняване


- създаване на система за наблюдение с единна база данни от всички подразделения на МТСП, МЗ и МОН


- дългосрочен ангажимент за развитие и подкрепа на социалните работници и работещите в социалната сфера.


"Поради различни причини все още голям брой деца продължават да бъдат разделяни от семействата си. Децата от маргинализирани общности и тези с увреждания са с най-висок риск да бъдат разделени от семействата си. Затова основните приоритети в настоящата програма за партньорство между УНИЦЕФ и правителството на България са превенцията на разделянето на децата от семействата им и подкрепата на родителите да се грижат за своите деца."


БХК: Трябва постоянен мониторинг върху услугите за деца в България


"Докладът поставя във фокуса правото на детето. Разкритията в доклада отново доказват нуждата от постоянен мониторинг, включително правозащитен, на всички услуги за деца в България. Скриването на услугите за деца от очите на обществото води до избуяване на прояви на насилие и неглижиране на човешки права". Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет (БХК), публикувана на 26-ти ноември. В нея от организацията припомнят, че от 2015 година получава отказ за достъп до детските институции за бебета и деца до тригодишна възраст, които са на подчинение на Министерството на здравеопазването. На 04 ноември 2019 г. БХК изпрати поредното си писмо с настояване за достъп до затворени институции на подчинението му - конкретно психиатричните болници в България - и очаква отговор.


"Ключовата дума на терена на човешките права е "диалог". Диалогът осигурява място за промяна. Може би поради липсата на системен обществен дебат, нямаме споделено разбиране за това как да се осигури възможност на всяко дете да бъде дете, да учи, да играе, да има социални контакти. Да се реагира не е достатъчно. Необходима е системна реформа, за да се гарантира правото на детство", се посочва в позицията на БХК.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 49 Любопитно

  Тва е една прекрасна организация.Децата требе да се пращат в Норвегия и Швеция,там ше се погрижат за тях.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на Мелхиор
  Мелхиор
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България явно няма нужда от деца.

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Български хелзинкски комитет, някой да е изненадан от глупостите им!?

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Поредните външни "мозъци"!
  Поредните "загрижени критикари"!!!
  Все едно, че не знаем, че имаме такъв проблем!
  Да заповядат с наличните ресурси да се справят "по-успешно"...

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не можеш да изискваш от страна с нашия БВП да прилага стандарти изискващи огромни средства!

  Ако не бъдат настанени в тези домове, къде да ги настанят? Да ги оставят на улицата? Или да ги държат доживот в болницата къде ги е зарязал родителя?

  Защо никой от "журналята" не зададе този простичък въпрос на тези организации?

  Трябвало да се подпомагат семействата да не ги зарязват. Да това е някаква възможност, но само за малка част от случаите. В голямата си част те пак ще ги зарежат.

  След като не трябва да има такива домове, да предложат реално работеща алтернатива тук, сега и на момента. Защото тези деца не могат да чакат, "добрите практики" на някакви чуждестранни идеалисти да се сбъднат!

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Вместо да дават пари за постоянен мониторинг, писане на доклади и пресконференции да се захванат да свършат малко работа.

  Явно домове има, да се пишат доброволци и да ходят там да ги гледат децата.

 7. 7 Профил на dimitarkotzev
  dimitarkotzev
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Наистина ли всички 6 коментара са в този дух??? Явно никой от вас не е ходил да види подобни "домове", не е влизал във връзка с изгнилата соц система, която прилича повече на скотобойна отколкото на система за грижи. Пък и за какво да ходите? Зад клавиатурата е топло и уютно. Вместо да се засрамим, че някой отвън трябва да дойде, за да ни помоли да се грижим за децата си... Дънна шлака сте вие!

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Има си програма да извеждане и тя се изпълнява, над 80% от децата са изведени и домовете са преобразувани. Остават малко и те също ще бъдат затворени до някоя година.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Вместо да се засрамим, че някой отвън трябва да дойде, за да ни помоли да се грижим за децата си.
  —цитат от коментар 7 на dimitarkotzev


  Проблемът е, че те имат същите, ако не и по-сериозни проблеми, но дайте да пишем по тази тема, щото е удобна за писане и е политкоректна. Щото ако почнат да пишат за техните си проблеми с децата и става някак си неполиткоректно и могат да си загубят работата. Това е към медиите.

  А към БХК и другите НПО-та могат да помогнат реално вместо само да критикуват. Нали за това получават пари.

 10. 10 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 480 Разстроено

  Наистина ли всички 6 коментара са в този дух???
  —цитат от коментар 7 на dimitarkotzev
  - за съжаление не е изненада, от клакьорите на управляващите и псевдо-опозицията друго не може да се очаква.. Няма състрадание, няма срам..

  В следващият месец управляващите отново ще изхарчат над милиард излишък - на тъмно и без полза за обществото, но помощ за тези деца ще има единствено чрез дарения и доброволчество..

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 11. 11 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "dimitarkotzev":

  То е ясно от километри, че въпросните коментари са на тролове. Виж им само ник-овете и ще ти стане ясно - Фъшкиев или Селянин, или Гуру-то

  Но да България е осмия кръг на ада.

 12. 12 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  Понякога показването на проблема, който се прикрива, също е помощ.

 13. 13 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Влизала съм в 6 такива къщи - нови, изградени с европейски пари - 5 за деца с увреждания и 1 - без. Условията са отлични, предполагам, че около 20% от децата в България се отглеждат в по-лоши битови условия. Проблем е липсата на персонал, това е държавно делегирана дейност, държавата изпраща средства на общините, те от своя страна ги издържат. Но тук вече идва един недостиг за наемане на персонал. Общините недоволстват, че държавните трансфери не покриват реалните нужди.

 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1112 Любопитно

  Педерастките фондации като са толкова загрижени за децата, защо не отделят някой грант за подобряване на условията в домовете а само плямпат и дават акъл??

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#14] от "moreee":

  Защото целта е кокала, а не доброто бъдеще на тези деца.

 16. 16 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Със сигурност там ще се погрижат по-добре, отколкото ние тук, трол!!

 17. 17 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#14] от "moreee":

  Защото, тук, доказано, когато се дават пари за нещо, те се крадат.
  И какво педе****стко виждаш във фондации за защита на децата, трол?

 18. 18 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Както виждаме, държавата много по-добре се грижи за тези деца, от така недолюбваните от вас организации.

 19. 19 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 430 Неутрално

  На всички тролове тук им пожелавам в следващия си живот да се преродят като изоставени деца и да минат през всички изгнили институции, които се грижат за децата в България! Мисля, че ще им е достатъчно наказание за рубладжийските глупости, които се ръсят на кило.

 20. 20 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 554 Разстроено

  Първите шест коментара са отново отвратителни. Очевидно има някакви тролове, които под всяка статия бълват омраза и простотия. Същото беше и при другите актуални теми - ИК, "отнемането" на деца, Полфрийман и т.н. Остава единствено въпросът плаща ли им се за това или си го правят ей така - от ограниченост и невежество.
  А колкото до конкретната тема - много е тъжно, дори потискащо, че отново трябва чужденци да разяснят нашенските проблеми.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 21. 21 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#14] от "moreee":

  Грантове бол, материал няма! Материалната база криво-ляво се пооправя (далеч е оше дори от "добра", но да кажем, че е "по-добра"). Няма обаче хора, специалисти, които да работят там. Работят соцлелки, за които задълженията им са колкото на селския пастир - да поддържа по възможност никой да не умре и да им натъпче някаква храна в устите, но последното без много зор. Това е. Огромна част от тези деца имат шанс да станат хора - може би не "пълноценни" в смисъла на българския еснаф, но да имат дом, занимание, място под слънцето, дори да бъдат полезни с нещо. Но няма кой да им подаде едничка сламка това да се случи, защото са шепа хората, които имат искреното желание и при това - образование и квалификация да помогнат и тях системата не може да ги задържи. То система и няма де, отделили са някакви места и са захвърлали децата там да си чакат да умрат. Това е.

 22. 22 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#20] от "Емо":

  Има ли значение защо го правят?
  Крайният резултат е, че имаме подобни термити, в обществото, които го дърпат надолу.

 23. 23 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 799 Неутрално

  -Теърва ще се разкриват още проблеми след като умници- реформатори закриха специализираните училища с интернати, които разполагаха с относително добра практика и прехвърлиха децата в ръцете на платени ,,доброволци'', както и като пратиха деца с увреждания да учат в масови училища, та да станат обект на присмех от другите деца

 24. 24 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Първите шест коментара са отново отвратителни. Очевидно има някакви тролове, които под всяка статия бълват омраза и простотия. Същото беше и при другите актуални теми - ИК, "отнемането" на деца, Полфрийман и т.н. Остава единствено въпросът плаща ли им се за това или си го правят ей така - от ограниченост и невежество. А колкото до конкретната тема - много е тъжно, дори потискащо, че отново трябва чужденци да разяснят нашенските проблеми.
  —цитат от коментар 20 на Емо


  Чужденците разясняват нашеските проблеми, защото същите чужденци ще намърдат техни НПО да разрешават същите тези проблеми срещу държавно финансиране и ще си приберат процента. Съвсем не е тайна, че помощите за дете са най-високи и там интересът е най-голям за усвояването им под формата на подкрепа (социални услуги). Естествено като навършат 18 години размерът на помощите става като за възрастен, а и снимките на възрастни мъже и жени, не действат така емоционално на дарителите като снимани деца с нужди.

 25. 25 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#7] от "dimitarkotzev":

  Ходил ли си в такъв американски дом?Знаеш лш при какви условия и при какви хора изпращат децата?Преди да си пишат докладите,базираните във Вашингтон да отидат да видят как е положението при тях,а ако ги мързи - да погледат някои филми,правени в тяхната страна.

 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2778 Разстроено

  България се е провалила в със задавето на система за подкрепа в самите общности, включващо образование или преход към независим живот, който би помогнал на децата да остават със семействата си, казват авторите.
  *
  Навремето във Великобритания една от известните актриси имаше дете със сериозно умствено изоставане. Тя беше успяла да уреди построяването на специален дом с отлични условия за отглеждането на осем деца, при което само постоянният персонал бил 18 човека. Изключваме този по поддръжката и др. дейности.
  18 души на 8 деца! Разходи за заплати на всички тях плюс храна, поддръжка на дома и т.н.
  По-голямата част с държавни пари. Е, след една година теглили чертата и решили, че няма как да го поддържат.
  Въпросната актриса прибрала детето у дома и лично наела персонал да се грижи за него.
  Kакви опции имат родителите на деца със специални нужди? Ако са обикновени семейства, само две: майката денонощно да се грижи за детето и да не работи или детето да бъде дадено в дом. Ако това е първото дете в семейството, няма начин семейството да има други деца, защото просто не биха се справили.
  Задоволително решение няма: щастието на детето срещу щастието на семейството и възможността му да има и други деца.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  Светият синод няма претенции към тези домове, но към приемните семейства са непримирими.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  Управлението и мисленето се е запазило. затова да си припомним приказката "Нов бардак, със стари ку.ви не става"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3690 Весело

  До коментар [#12] от "fantomas":

  Не, благодаря!
  коментарите са в стил "Михал Мишкоед":
  "Ще го счупя аз туй огледало, щото ме показва стар и грозен!"

 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Всеки родител да си гледа детето. Никой не е длъжен да се грижи за потомството му. Изключение само за сираците.

 31. 31 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нали имаше много приемни семейства без деца?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK