Варненският делфинариум е най-тесният затвор за животни в света, обяви международна организация

Варненският делфинариум е най-тесният затвор за животни в света, обяви международна организация

© Георги КожухаровПроучване на немската организация ProWal, специализирана в защитата на делфини и китоподобни бозайници е показало, че басейнът на варненския делфинариум е един от най-малките в света с размери 12х15 м и дълбочина от 6 м. В този обем живеят 5 делфина, като на всеки от тях се падат по 36 кв.м повърхностна площ. Това каза за "Дневник" Снежанка Бонева от сдружението "Последна клетка", което е партньор на ProWal в Бългаприя.


Преди месец варненският делфинариум е бил посетен от Андреас Морлок, изпълнителен директор на немската природозащитна организация. Той е един от световно признатите експерти в сферата на китообразните бозайници с над 20 годишен опит.


"През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и на база на опита си мога да твърдя, че
делфинариумът във Варна е най-малкият затвор за делфини в света,


е казал Морлок. Основният басейн е свързан с друг в задната част на съоръжението, до което делфините могат да достигнат чрез два шлюза. Този басейн е много малък и има дълбочина на водата максимум 3 метра. Използва се като басейн за отглеждане на малки, но е изключителнo неподходящ за това".


Според експерта делфините във варненския делфинариум имат са загубили много зъби като причината за това е постоянното гризане на прътите и бетонните стени в басейните. По телата им има и следи от ухапвания, които се причиняват по време на "спорове" помежду им, тъй като не могат да се избягват в тясно пространство, което са принудени да обитават.


Информация, която може да бъде открита в световната база данни за китоподобните в плен Ceta-Base показва, че от откриването му през 1984 г. до днес във варненския делфинариум са документирани


13 делфина (5 живи и 8 мъртви).


Сред тях обаче не фигурират 3 от четирите нерегистрирани мъртви бебета делфини, за които "Дневник" съобщи през м.г.


Според Бонева, данните, събрани от международни организации сочат, че приблизително веднъж годишно след откриването му през 1984 г. в делфинариума се е раждало и умирало бебе делфин. "Смъртността при делфините в плен в първата година след раждането им е извънредно висока, и поради това средната продължителност на живота на делфините - затворници е между 3 и 4 пъти по-кратка от естествената, обясни Бонева. Делфините са интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота си в плен".


Един от факторите, които допринасят за високата смъртност сред бебета в делфинариумите е че голяма част от тях са плод на


кръвосмешение,


твърдят природозащитниците. Често наблюдавана практика е поне две животни от даден вид – мъжко и женско, след което започва тяхното развъждане.


Според "Последна клетка" такава е и историята на женският делфин Йоана във Варна. Именно тя е майката на делфинчето, което умря 9 дни след раждането си през август. Негов баща е бил или Кимбо - бащата на Йоана, или брат й Бимбо.


Делфин по врме на спектакъл във варненския атракцион.

© Морски дневник

Делфин по врме на спектакъл във варненския атракцион.


От "Последна клетка" и ProWal припомнят, че делфините не попадат под защитата на българското законодателство, забраняващо използването на диви животни за забавление. В този закон е уточнено, че изключението от забраната важи единствено за делфини, "най-малко трето поколение, отгледано на затворено".


Делфините, които и в момента се използват като атракция във Варна обаче не отговарят на тези изисквания, твърдят от природозащитните организации. Събраните от тях данни показват, че Доли и Кимбо, най-възрастните "акробати" в представления, са уловени в Карибско море и докарани в България преди около 35 години. Останалите 3 делфина - Йоана, Бимбо и Флипър са деца на Доли и Кимбо, т.е.


първо поколение отглеждано в плен.


Според информация, официално разпространявана през годините от някогашния собственик на делфинариума – държавното дружество "Лазур" (приватизирано по-късно от "Феста холдинг") първите четири делфина пристигат у нас на 31 юли 1984 г., от частен делфинариум в Барселона. Това са Пипи (кръстена на Пипи дългото чорапче), Попи, Сплит (който получава името си заради разкъсаната при улова му гръдна перка) и Рейна. Други два делфина, използвани за спектакли във Варна са купени от Куба. Стига се до момент, в който делфините достигат 10 и част от тях са продадени в чужбина.


През август т. г. "Дневник" публикува информация, според която трима народни представители от ГЕРБ - Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов, са внесли между двете четения на Закона за ветеринарномедицинската дейност


поправка в полза на единствения у нас делфинариум,


собственост на "Феста холдинг". Сигналът за това беше подаден от сдружението за защита на животните "Четири лапи".


Справка в сайта на Народното събрание тогава показва, че текстът, внесен от депутатите, изключва морските лъвове от списъка на животните, за които е забранено да бъдат използвани за представления в делфинариуми. В същото време единствената двойка морски лъвове у нас се отглежда в атракциона на дружеството "Феста делфинариум" във Варна.


Въпреки ограниченията регламентирани в сега действащия Закон за защита на животните обаче, те вече години наред се използват за развлечение на туристите срещу заплащане. Сега от "Последна клетка" и ProWal също констатират, че


делфинариумът във Варна държи незаконно двата морски лъва


и дори ги развъжда.


"За сега това се прави със същия "успех", който е постигнат и при делфините", каза Снежанка Бонева. Тя припомня случай, станал публичен след публикация в "Дневник", при който новороденият морски лъв Бочко умря, след като се удави в необезопасена шахта, на басейн в делфинариума.


Роденото на 12 май 2017 г. тюленче Бочко и майка му Бянка

© Дневник

Роденото на 12 май 2017 г. тюленче Бочко и майка му Бянка


По данни на ProWal делфините-затворници са изключително примамлив източник на печалба за собствениците си, тъй като статистиката показва, че всеки един от тях, отглеждан в плен, може да донесе


печалба от 8 до 20 млн. лв.


Освен това от сдружението "Последна клетка" твърдят, че жестокият бизнес с делфините-затворници е особено вреден за най-младата публика на делфинариума, защото възпитава у децата дълбоко нехуманната представа, че е приемливо диви животни да се държат в плен, и че забавлението с тях е просто весело занимание.


С искане за закриване на варненския делфинариум активистите от "Последна клетка" и ProWal са внесли в общинската администрация във Варна уведомление за протест на 1 декември. На него ще бъде поискана забрана на вноса, развъждането и отглеждането на делфини в плен за забавление в България. Интереса си към събитието, обявено във Фейсбук вече са заявили над 100 души.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  И #КОЙ е собственика на т.нар. организация ProWal!?

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Това го повтаряме от години, но следва административна тишина. Иначе, Петя Славова вече е с нова титла, като горд собственик на най-тесния затвор за животни в света!
  Срам и позор, и задължителен затвор!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 750 Неутрално

  В циганската махала на Мъглиж на човек се пада 1 м2.Жителите да се изземат и въведат в подходящи жилища в Германия.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Каквато банката, такъв и Делфинариумът. Вътре няма въздух по време на представление. А представленията са по няколко на ден.

 5. 5 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 634 Гневно

  Варненският делфинариум, Кюстендилският зоопарк с отнет лиценз прези над 8-м години, няколко зоопарка с отнети лицензи...по-големи изроди от хората няма!

 6. 6 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Досега делфините в Черно море бяха единствените ни съседи, с които България няма взаимни претенции, обвинения и исторически напластена злобица.
  Явно и там сме на път да балканизираме нещата.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Такива изроди бих ги сложил в душегубките на нацистите само за едно денонощие да изпитат на собствен гръб какво е изживяването!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Любопитно

  Е, ако бяхме на три морета и делфините щяха да има къде да " дишат " свободно" и разбира се да вземем пример от руснаците в това отношение ( поне нещо....) !

 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Делфините са интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота си в плен".


  Не е дадено на всеки да печели от садистичните си наклонности.

 10. 10 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бумърите садистично обичат да гледат страдащи животни.

 11. 11 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1464 Неутрално
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Такива изроди бих ги сложил в душегубките на нацистите само за едно денонощие да изпитат на собствен гръб какво е изживяването!
  —цитат от коментар 7 на venci4  До коментар [#7] от "venci4":

  А защо не в тюрмите на комуниста Сталин? Само питам...

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Шепа вегани се опитват да налагат законодателство, спрямо техните виждания. Следващата стъпка е да си назначат надзиратели. Протекторат.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Във Варна трябва да бъде изграден нов аквариум с делфинариум в зоната на пристанище Варна - изток.

 15. 15 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Новата тенденция е делфинариумите до морето да се изграждат в самото море, като се заграждат с мрежи под водата огромни площи. Така хем дефините са на широко, хем публиката може да се запознае по близо с тях.
  За децата като цяло не мисля, че са вредни делфинариумите, защото изграждат симпатии към дивите животни, но възрастните са тези които трябва да сложат граници кое не нужно за опознаването на дивите животни и кое е вече измъчване на същите животни.

 16. 16 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 676 Неутрално

  започва артилерийска подготовка за присвояване на най-апетитния терен във Варна.

 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Строен е много отдавна, тогава не ги е било грижа дали животните се чувстват комфортно важна е атракцията !!!

 18. 18 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Самият факт, че по правило домашни и зоопаркови животни живеят много по-дълго от дивите си събратя по вид, а пленените делфини по целия свят живеят много по-малко от дивите делфини, подложени на лов и замърсявания, показва само едно - делфините по целия свят не са пригодени за затвор, за разлика от обикновените животни.
  В Канада и в Индия се считат за интелигентни същества и държането им в затвор е забранено със съответните закони.

 19. 19 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Закон за забрана и затваряне.

 20. 20 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Гневно

  Закривай незабавно и освобождавай невинните животни напролет!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  И са напълно прави в искането си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#16] от "georgi_ww":

  И така да е, защо трябва делфините да бъдат заложници? Това ли е единственият начин да не позволим да се завземе апетитно парче от Морската градина, като оставим делфините да продължат да страдат?

 23. 23 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Категорично съм против дъжане на животни в плен, освен когато това е единственият начин за се запази видът. Явно това не е в сила за делфините. НО, тъпанарски изблици от сорта:
  1. Те много страдат...
  2. Те не са "обикновени" животни...
  Това са лаически напъни на неподготвени хора, без достатъчна реализация в "собствения" им вид. Комерсиални организацийки спекулират с тяхната емоционална нестабилност.

  roo
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  На него ще бъде поискана забрана на вноса, развъждането и отглеждането на делфини в плен за забавление в България.
  _________________
  Ми като са толкова загрижени да дарят 200-300 милиона за по-голям делфинариум!?
  Това все пак е туристическа атракция каквито има по целия свят носи пари и поддържа работни места! Тези делфини на свобода няма да оцелеят то е ясно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK